Latvijas Republika
LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS VALDES
LĒMUMS
Jūrmalā
1993. gada 9. decembrīNr.716

Par Jūrmalas pilsētas
komunālā ūdensvada un kanalizācijas lietošanas
noteikumu apstiprināšanu

Lai nodrošinātu Jūrmalas pilsētas saimniecības ekonomisko un sociālo attīstību, precizētu ūdens patēriņa un notekūdeņu daudzuma uzskaites, norēķinu un kontroles kārtību, pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma "Par pilsētas pašvaldību" 28.pantu, Jūrmalas pilsētas valde nolemj:

  1. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas komunālā ūdensvada un kanalizācijas lietošanas Noteikumus saskaņā ar pielikumu.

  2. Uzdot ūdensvada un kanalizācijas uzņēmumam (V.ANTONOVS):

    2.1. kontrolēt Jūrmalas pilsētas komunālā ūdensvada un kanalizācijas noteikumu izpildes un ievērošanas gaitu;

    2.2. līdz 1994.gada 15.maijam pārskatīt spēkā esošos un noslēgt jaunus līgumus ar abonentiem atbilstoši apstiprinātajiem Noteikumiem.

  3. Lēmums stājas spēkā divu nedēļu laikā pēc tā pieņemšanas.

  4. Lēmuma izpildes kontroli uzdot pilsētas valdes municipāldirektora v.i. M.RADIČUKAM.

Priekšsēdētāja vietniece  (paraksts)  L.Začesta


Pielikums
apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas valdes
1993.gada 9.decembra lēmumu Nr. 716

JŪRMALAS PILSĒTAS KOMUNĀLĀ ŪDENSVADA UN KANALIZĀCIJAS LIETOŠANAS NOTEIKUMI

Jūrmala 1993

  1. VISPARĒJIE NOTEIKUMI

    1.1. Šie noteikumi nosaka savstarpējās attiecības starp komunālā ūdensvada un kanalizācijas ekspluatācijas uzņēmumiem (turpmāk - ŪKU ) un komunālā ūdensvada un kanalizācijas abonentiem Jūrmalas teritorijā.

    Noteikumi nosaka projektēšanas , jaunu iekārtu un tīklu pieņemšanu ekspluatācijā, kā arī ūdensvada un kanalizācijas iekārtu uzturēšanas, kontroles , norēķinu un abu pušu strīdu izšķiršanas kārtību.

    1.2. Komunālā ūdensvada un kanalizācijas saimniecību Jūrmalas pilsētā organizē Jūrmalas pilsētas ūdensvada un kanalizācijas uzņēmums.

    Par abonentu var būt valsts, privātie, sabiedriskie, kooperatīvie uzņēmumi, organizācijas, iestādes, nomnieki, vasarnīcu īpašnieki un iedzīvotāji, kuri noslēdz ar ŪKU līgumu par ūdensvada un kanalizācijas izmantošanu.

    Noteikumi ir saistoši visiem abonentiem, kas lieto komunālo ūdensvadu un kanalizāciju, neatkarigi no to pakļautības un īpašuma formas.

    1.3. ŪKU ir pienākums:

    1.4. Visi ielas ūdensvada un kanalizācijas tīkli, tāpat ēku pievadi, kvartāla sadales tīkli un dzīvojamo ēku kanalizācijas līnijas, to armatūra, mēraparatūra (ūdensmērītāji , manometri u.c.) un plāksnītes ar norādi par hidrantu atrašanos vietu, aizbidņi, akas ir ŪKU īpašums un atrodas tā bilancē.

    Visi parējie ūdensvada un kanalizācijas tīkli atrodas abonenta bilancē un tiek uzturēti un remontēti ar abonenta spēkiem un līdzekļiem.

    PIEZĪMES :

    1. Par ielas tiklu sauc cauruļvadus, kuru asis atrodas paralēli ielas sarkanām līnijām.

    2. Par ēku ūdens pievadu un kvartālu tīklu, kas atrodas ŪKU bilancē,uzskata atzaru no ielas tīkla līdz ūdens mērītājam, bet ne tālāk kā 2 metri aiz ielas sarkanās līnijas vai 1 metru aiz ēkas ārējās sienas. Privātīpašuma ēkās ŪKU savā bilancē ņem ēkas ūdens pievadu līdz pirmajam aizbīdnim, to ieskaitot, bet ne tālāk kā līdz apbūves sarkanajai līnijai.

    3. Par ēkas kanalizācijas pievienojuma līniju, ko ŪKU ņem savā bilancē, kvartāla apbūvēs (daudzstāvu mājās) uzskata cauruļvadu no ielas tīkla līdz izvadakai aiz ēkas ārējā perimetra, to ieskaitot, bet privātīpašuma un pārējās ēkās - no ielas tīkla līdz sarkanajai līnijai vai kontrolakai, ja tā atrodas ne tālāk kā 2 m aiz ielas sarkanās līnijas.

    4. Beidzoties ūdensmērītāja, izņemot siltā ūdens mērītāju, Valsts atestācijas termiņam , tas pāriet ŪKU bilancē un apkalpošanā.

    1.5. Objektus pie komunālā ūdensvada un kanalizācijas pievieno tikai pēc būves pabeigšanas, ja īpašnieks izpildījis ŪKU izdotus tehniskos noteikumus un ir projekta dokumentācija (izstrādāta un saskaņota atbilstoši šo Noteikumu 2.4. un 2.5.punktiem).

    1.6. Ja uzņēmumu ražošanas-tehniskām un saimniecības-sadzīves vajadzībām ir iespējams un ir izdevīgāk izmantot vietējos ūdens resursus, pilsētas pašvaldība ir tiesīga pēc ŪKU ieteikuma rekomendēt šiem uzņēmumiem uzbūvēt ar saviem spēkiem un līdzekļiem noteiktā laikā ražošanas-ugunsdzēšanas un saimnieciskā - dzeramā ūdens vadu. Pēc noteiktā laika izbeigšanās šiem uzņēmumiem var ierobežot vai atteikt ūdens piegādi no komunālā ūdensvada ražošanas - tehniskajām vajadzībām. Šādā pašā veidā risina jautājumu par jauna uzbūvēto uzņēmumu pievienošanu pie komunālā ūdensvada.

    1.7. Ja nepieciešams novadīt uzņēmumu rūpnieciskos notekūdeņus komunālā kanalizācijā kopā ar apdzīvotās vietas sadzīves notekūdeņiem , ŪKU un uzņēmums notekūdeņu novadīšanu un attīrīšanu veic saskaņā ar atsevišķi izstrādāto instrukciju par rūpniecisko notekūdeņu novadīšanu pilsētas kanalizācijā, kas attiecas uz:

    1.8. Gadījumos , ja objekts atrodas tālu no komunālā ūdensvada un kanalizācijas tīkla , apvidus reljefs nav piemērots notekūdeņu novadīšanai kanalizācijas tīklā , kolektora vai attīrīšanas iekārtu nepietiekama caurlaidība, vai citas pamatotas tehniskas prasības, ŪKU ir tiesīgs neatļaut pievienoties komunālam ūdensvadam un kanalizācijai.

    1.9. Abonentiem - organizācijām , uzņēmumiem un iestādēm , kam ir vietējās ūdensapgādes sistēmas, tās jāreģistrē ŪKU , iesniedzot ŪKU arhīvā vienu eksemplāru izpildzīmējumu.

    Jaunu ūdensapgādes sistēmu rekonstrukcija un izbūve notiek saskaņā ar projektu, ko saskaņo ar ŪKU . Lietot jauktu ūdensapgādes sistēmu no vietējā ūdens avota (dzeramā un tehniskā ūdens ) un komunālā ūdensvada tīkla bez attiecīgas gaisa atstarpes starp sistēmām aizliegts. PIEZĪME:

    Datus par kanalizācijā novadītā ūdens daudzumu no vietējo ūdensapgādes avotu ekspluatācijas iesniedz abonents un kontrolē ŪKU.

    1.10. Visiem abonentiem , kas pievienoti pie komunālā ūdensvada un kanalizācijas, ir tiesības lietot ūdeni un kanalizāciju tikai pēc līguma noslēgšanas ar ŪKU (līguma paraugs dots pielikumā).

    1.11. ŪKU, jautājumu saskaņojot ar pašvaldību , ir tiesības noteikt limitus un grafikus ūdens piegādei lieliem ūdens patērētājiem no komunālā ūdensvada.

    1.12. Tarifus ūdens patēriņam no komunālā ūdensvada un notekūdeņu novadīšanai komunālajā kanalizācijā nosaka pilsētas pašvaldība.

    1.13. Sūdzības par ŪKU nepareizu šo Noteikumu pielietošanu vai par atkāpēm no tiem, izskata pilsētas pašvaldība.

    1.14. Objekta ūdensapgādei , parasti nepieciešama viena ūdens pievada iekārtošana. Atsevišķos gadījumos, kad objektam nepieciešama ūdens piegādes dublēšana , ja ir ugunsdzēšanas ūdensvads, kā arī pie liela ūdens patēriņa , ŪKU var atļaut ierīkot papildus pievadu . Pievadu skaitu vienam objektam pamato projekts . Katrā pievadā pēc projekta jābūt ierīkotam ūdensmērītājam un noslēgarmatūrai, t.sk. atpakaļvārstulim.

    1.15. Abonentu pievienošana pie ūdens pievadiem un maģistrālām līnijām aizliegta . Atsevišķos gadījumos , saskaņojot ar ŪKU, objektu var uz laiku līdz vienam gadam pievienot pie pievada un maģistrāliem tīkliem.

    Savienojumu vietā noteikti jābūt ierīkotiem diviem aizbīdņiem.

    1.16. Izbūvēt ūdens pievadus un kanalizācijas savienojuma līnijas teritorijās , kas paredzētas apbūvei vai pieder citiem uzņēmumiem vai organizācijām , nav pieļaujams. Izņēmuma gadījumos pieļaujams šādas līnijas izbūvēt , ievērojot šo Noteikumu 3.1.punkta norādījumus.

    1.17. Aizliegts savienot iekšējo saimniecības - dzeramā ūdensvada sistēmu no apdzīvotās vietas komunālā ūdensvada ar saimniecības-dzeramā ūdens vadiem no vietējiem ūdenspiegādes avotiem. Aizbīdņi, ko uzstāda šādu ūdensvadu savienojuma līnijās, nav uzskatāmi par norobežotājiem.

    Izņēmuma gadījumos pašvaldība , saskaņojot ar sanitārās uzraudzības dienestu un ŪKU, var dot atļauju minēto ūdensvadu savienošanai ar aizbīdņu ierīkošanu. Aizbīdņus aizplombē sanitārās uzraudzības dienests aizvertā veidā šo tīklu parastās ekspluatācijas apstākļos.

    1.18. Aizliegta ēkas ūdensvada tīkla cauruļu tieša savienošana ar kanalizācijas caurulēm , ar klozetiem , podiem u.c., pie tam sifoni , t.i. ūdens noslēgi nav uzskatāmi par sistēmas norobežotājiem.

    1.19. Ūdens pievadu un kanalizācijas savienojuma līniju rekonstrukciju ūdens patēriņa un notekūdeņu palielināšanās gadījumā veic abonents saskaņā ar šo Noteikumu 2.nodaļu.

    1.20. Vietējās ūdens krātuves un ņemšanas vietas kā arī akas, ūdenstilpnes , kanalizācijas attīrīšanas iekārtas projektē un būvē objekta īpašnieks.

    1.21. Lietus kanalizācija pieskaitāma pie pilsētas labiekartošanas būvēm un kā ceļu saimniecības svarīgu sastāvdaļu to uztur kārtībā attiecigais dienests ar pilsētas pašvaldības asignējumiem šiem mērķiem.

    1.22. Par apvienoto kanalizāciju atbild un to uztur: - ielas cauruļvadus un ēku pievienojumus - ŪKU; - lietus ūdens uztvērējus un to savienojumu līnijas - ceļu dienests.

    1.23. Strūklakas apkalpo pilsētas labiekārtošanas uzņēmumi, nodrošinot tās ar ūdens aprites sistēmu. Dzeramo ūdeni no pilsētas ūdensvada pievada tikai ūdens zuduma kompensēšanai strūklakas ūdens aprites sistēmā.

    1.24. Abonenta iekšējā ūdensvada avārijas vai bojājuma gadījumā ŪKU nav atbildīgs par ūdens piegādes traucējumiem.

  2. ŪDENSVADA UN KANALIZĀCIJAS PROJEKTĒŠANAS , IEKĀRTU UZSTĀDĪŠANAS UN ABONENTA PIESLĒGŠANAS PIE KOMUNĀLIEM ŪDENSVADA UN KANALIZĀCIJAS TĪKLIEM KĀRTĪBA PROJEKTĒŠANA

    2.1. Ja uzņēmumi, organizācijas , iestādes un citi patērētāji vēlas pievienoties pie komunālā ūdensvada vai kanalizācijas, tad par to jāsniedz iesniegums ŪKU. Iesniegumam jāpievieno zemes gabala ģenerālais plāns mērogā 1 : 500 ar atzīmētām pazemes komunikācijām un piesaisti pie pilsētas inženiertīkliem.

    Iesniegumā jāuzrāda:

    2.1.1. kopējais maksimālais diennakts ūdens patēriņš, t.sk. karstais ūdens;

    2.1.2. vidējais un maksimālais ūdens patēriņš stundā, t.sk. karstais ūdens;

    2.1.3. karstā ūdens sasildīšanas veids un siltumpunkta atrašanās vieta;

    2.1.4. maksimālais ūdens patēriņš diennaktī un stundās rūpnieciskām vajadzībām;

    2.1.5. ūdens patēriņš ugunsdzēšanai;

    2.1.6. nepieciešamais brīvais spiediens pie pārejas uz parasto un ugunsdzēšanas režīmu ūdens patēriņam;

    2.1.7. dati par notekūdeņu daudzumu un sastāvu , atbilstoši izstrādātajai instrukcijai par rūpniecisko notekūdeņu ievadīšanu pilsētas kanalizācijā;

    2.1.8. orientējošs celtniecības darbu termiņš;

    2.1.9. projektēšanas institūts, kas veic projektēšanas darbus.

    PIEZĪME:

    dati,ko paredz apakšpunkti 2.1.4., 2.1.5., 2.1.6., 2.1.7., jāuzrāda tikai rūpniecības uzņēmuma iesniegumos.

    2.2. ŪKU pēc iesnieguma, kas sastādīts atbilstoši šo Noteikumu 2.1.punktam, saņemšanas mēneša laikā dod slēdzienu par iespējām pievienot pieteikto objektu un nepieciešamos projektēšanas noteikumus pievienošanai pie komunālā ūdensvada:

    montēšanas vietu, noteikumus ūdensmērītāja mezgla izveidošanas vietai un iekārtošanai, noteikumus starpposmu rezervuāra un spiediena paaugstinātājsūkņu izveidosanai, tīklu posmu izbūvei un pārbūvei ar norādi par iespējamo spiedienu un padotā ūdens daudzumu;

    par kanalizāciju;

    pievienošanas vietu un augstuma atzīmes nepieciešamos darbus tīkla iecirkņa pārbūvei, bet nepieciešamības gadījumā arī līdzdalības daļu ūdensvada un kanalizācijas ierīču būvniecībā. Slēdziena darbības termiņš - viens gads. Termiņam beidzoties , slēdziens ar ŪKU jaatjauno, pie kam var būt uzstādīti jauni papildus noteikumi, lai netraucētu normālu ūdens piegādi un notekūdeņu novadīšanu iepriekš pieslēgtajiem abonentiem.

    PIEZĪMES:

    1. Ja, izskatot iesniegumu par projektējamam objektam nepiecie šamo ūdens padeves daudzumu , notekūdeņu novadīšanu un at tīrīšanu , ŪKU uzskata esošās jaudas par nepietiekamām, lai esošiem abonentiem un pievienojamam projektējamam objektam nodrošinātu normālu ūdens piegādi un notekūdeņu attīrīšanu, ŪKU bez šo Noteikumu 2.2. punktā pieminētajiem noteikumiem jāiesniedz pilsētas pašvaldībai apstiprināšanai uzņēmuma abonenta lidzdalības daļu un termiņus pilsētas ūdensvada un kanalizācijas būvju un tīklu celtniecībā.
    2. Gadījumā,ja būvētājs - abonents nepilda pieņemtos noteikumus tīklu un iekārtu būvei un līdzdalības daļai pilsētas ūdens vada un kanalizacijas būvēs , ŪKU ir tiesīga atteikties pieslēgt ekspluatācijā nododamo objektu ūdensvadam un kana lizācijai vai ierobežot ūdens padevi un notekūdeņu novadī šanu līdz robežai , kas netraucētu normālu ūdens piegādi un notekūdeņu novadīšanu esošajiem objektiem.
    3. Ja uzņēmums vai dzīvojamā ēka tiek nodota ekspluatācijā pie pārslogotas ūdenspadeves bilances , ŪKU ir tiesīgs atļaut abonentam pievienoties pie pilsētas tīkliem ar īpašiem no teikumiem, kas paredzēti līgumā.

    2.3. Pievienošanos ūdensvadam un kanalizācijai projektē uz ŪKU izdoto noteikumu , kas atbilst spēkā esošajām celtniecības normām un noteikumiem, pamata.

    2.4. Projekts ar Valsts sanitārās uzraudzības dienesta slēdzienu jāiesniedz ŪKU saskaņošanai un tam jāsatur:

    2.4.1. izkopējums no apdzīvotās vietas plāna mērogā ne mazāk kā 1 : 2000 ar horizontālēm;

    2.4.2. ģenerālais plāns , saskaņots ar pazemes komunikāciju daļu, zemes gabalam mērogā ne mazāk kā 1 : 500 ar visām būvēm un pazemes komunikācijām , ar to izveidošanas dziļuma norādēm, ar projektejamā ūdensvada un kanalizācijas līnijām un iekārtām aiz sarkanām līnijām;

    2.4.3. apvidus šķērsgriezums pa izvietojamo cauruļvadu trasi, uzrādot grunts ģeoloģiju , cauruļvadu izmērus ar projektējamo un esošo cauruļu virszemes un pazemes atzīmēm, ar atzīmēm vietās , kur cauruļvadi šķērso pazemes komunikācijas , ar to diametriem un zemāko ēkas punktu nivelēšanas atzīmēm.

    Šērsgriezums jāiesniedz mērogā 1 : 100 pa vertikāli un no 1 : 100 līdz 1 : 500 - pa horizontāli. Atzīmes ņem no diviem pilsētas reperiem ar slegta gājiena piesaisti;

    2.4.4. detalizēts visu stāvu plāns merogā 1 : 100, ar iezīmētiem tīkliem , visām ierīcēm un projektējamo un esošo ūdensvada, notekūdeņu , drenāžas un citu cauruļu atšķirīgu apzīmējumu;

    2.4.5. darba zīmējumi: ūdensvadam - pievada un ūdensmērītāja pievienošanas vieta , kā arī pievada un ēkas pamatu krustošanās vietas mērogā 1:5 - 1:10 , speciālajām kanalizācijas ierīcēm - smilšķērāji , taukķērāji , netīrumu un benzīna ķērāji u.c. mērogā 1:10 - 1:20;

    2.4.6. ūdensvadam : aksonometrisko shēmu ar norādītiem cauruļu diametriem un aizbīdņu , ventiļu, krānu un ierīču atrašanās vietām ; kanalizācijai:vertikāli šķērsgriezumi pa notekcauruļu līniju ar visu projektēto cauruļvadu uznešanu. Atsevišķos gadījumos, ja uztvērēju un cauruļu izvietojums pa stāviem ir analogs, ar ŪKU īpašu atļauju pieļaujams iesniegt šķērsgriezumus pa vairāk raksturīgiem stāvvadiem pilnībā, bet pārējiem - tikai pagraba un pirmajam stāvam;

    2.4.7. aprēķinu- paskaidrojuma raksts ar šādiem datiem:

    ūdensvadam:

    • ūdens patēriņš ( atsevišķi saimnieciskām-sadzīves un rūpnieciski- tehniskām vajadzībām) ar maksimālo dien nakts un stundas ūdens patēriņu un tīklu hidraulisko aprēķinu (ēkām, aukstākām par 2 stāviem).

    kanalizācijai:

    • rūpniecisko - notekūdeņu attīrīšanas pēc projekta pa redzēto pilsētas kanalizācijā ievadāmo notekūdeņu daudzums un kaitīgo vielu koncentrācija (pēc iepriek šējas attīrīšanas) un to salīdzinājums ar ŪKU izdo tiem materiāliem par notekūdeņu ievadīšanu pilsētas kanalizācijā;

    • cauruļu diametru un slīpuma, kā arī notekūdeņu caur teces ātruma aprēķini;

    2.4.8. karstā ūdens apgādes tīklu plāni un shēmas.

    2.5. Ūdensvada un kanalizācijas projekta un tāmju dokumentācija jāiesniedz ŪKU saskaņošnai divos eksemplāros. Pēc projekta saskaņošanas viens eksemplārs, izņemot tāmes , paliek ŪKU, bet otrs tiek atdots prasītājam . Projekts tiek izskatīts mēneša laikā no tā iesniegšanas dienas ŪKU.

    2.6. Ar ŪKU saskaņots projekts ir spēkā viena gada laikā. Ja projekts šajā laikā nav īstenots, tad tas no jauna jāsaskaņo ar ŪKU . Pie tam ŪKU ir tiesīgs pieprasīt projekta izmaiņas vai uzstādīt jaunus pievienošanās noteikumus komunālam ūdensvadam un kanalizācijai.

    Iekārtas un pievienošanās

    2.7. Visi ūdensvada un kanalizācijas projekta īstenošanas darbi tiek veikti ar abonenta spēkiem un līdzekļiem ŪKU tehniskā uzraudzībā. Uzsākot darbus, abonentam noteikti jāizsauc ŪKU pārstāvis. Atsevišķos , ar ŪKU saskaņotos gadījumos , darbus var veikt ŪKU par abonenta līdzekļiem.

    2.8. Pievada pievienošanu komunālam ūdensvadam , ūdensmērītāja uzstādīšanu un tīkla skalošanu veic abonents ŪKU tehniskā uzraudzībā, vai ŪKU par abonenta līdzekļiem.

    2.9. Beidzot pievada ierīkošanas darbus, ja izpildītas šo Noteikumu 2.14.punkta prasības, tiek sastādīts akts par objekta gatavību pievienošanai, ko paraksta abonents , būvētājs , būves darbu izpildītājs un ŪKU. Aktu patur ŪKU un pievieno abonenta lietai. Abonents ir atbildīgs par uzbūvētā ūdensvada un kanalizācijas objekta normālu ekspluatāciju , kā arī ar saviem spēkiem un līdzekļiem veic to profilaksi un remontu līdz šo objektu nodošanai ŪKU bilancē.

    P I E Ņ E M Š A N A

    2.10. No jauna uzbūvētās vai rekonstruētās ūdensvada un kanalizācijas būves , neatkarīgi no to resoru piederības, pieņem ekspluatācijā speciāli nozīmēta komisija.

    Pirms komisija pieņem nodošanai sagatavotās ūdensvada un kanalizācijas būves, tās jāapseko ŪKU pārstāvim, tā klātbūtnē jāizdara hidrauliskā pārbaude un kopā ar abonentu un būvētāja pārstavjiem jāsastāda objekta tehniskās gatavības akts.

    2.11. Abonentam jāiesniedz iesniegums ŪKU par ūdensvada un kanalizācijas līniju un iekārtu būvniecības beigām, pievienojot izpilddokumentāciju un uzziņu par trases pieņemšanu ekspluatācijā ne ātrāk kā trīs diennaktis pēc apskates dienas.

    2.12. Ūdensvada un kanalizācijas apskate un pieņemšana tiek veikta saskaņā ar spēkā esošām celtniecības normām un noteikumiem un valsts standartiem.

    2.13. Pēc būvniecības darbu veikšanas ūdensvada pievada iekārtu ierīkošanā , abonentam jāveic līnijas skalošana, hlorēšana un atkārtota skalošana, jāizsauc sanitārās uzraudzības pārstāvis ūdens provju un analīžu noņemšanai,kā arī jāsaņem no sanitārā dienesta atļauja lietot pievadu.

    2.14. Uzbūvētiem vai rekonstruētiem ūdensvadiem un kanalizācijai jāatbilst apstiprinātajam projektam . Pamatotas atkāpes no projekta jāsaskaņo ar ŪKU un projekta organizāciju līdz būvniecības - montāžas darbu sākumam . Nesaskaņotas atkāpes no projekta dod ŪKU tiesības darbus pārtraukt un prasīt no būvētāja pieļautās atkāpes no projekta izlabot.

    2.15. Tehniskās pieņemšanas aktu noformē atbilstoši spēkā celtniecības normām un noteikumiem.

    2.16. Ūdens pievadi, kanalizācijas savienošie atzari un visi ūdensvada un kanalizācijas ārējie tīkli , kas atrodās abonenta bilancē, kā darbojošies , tā arī pieņemtie ekspluatācijā, pēc būvniecības vai rekonstrukcijas tiek nodoti ŪKU bilancē vai apkalpošanā pastāvošā kārtībā saskaņā ar šo Noteikumu 1.4.punktu.

    Šo ierīču pieņemšanas-nodošanas komisijai jāiesniedz:

    2.16.1. saskaņots projekts (pirmais eksemplārs);

    2.16.2. slēpto darbu akti, hidraulisko pārbaužu akti , ūdens vada tīklu skalošanas un hlorēšanas akti, dokumenti par izmaiņu saskaņošanu darba zīmējumos ražošanas darbu procesā;

    2.16.3. izpildzīmējumi (plāni,sānskati, detalizācija);

    2.16.4. uzziņa no būvētāja grāmatvedības par bilances stā vokli būvei, ko paredzēts nodot ŪKU bilancē.

    2.17. Objekta iekšējos ūdensvada un kanalizācijas tīklus abonents pieņem ekspluatācijā ŪKU pārstāvja klātbūtnē.

    2.18. Ūdeni abonentam padod pēc attiecīgās dokumentācijas noformēšanas saskaņā ar šo Noteikumiem 2.10., 2.13., 4.1. un 4.2. punktiem.

    2.19. ŪKU bilancē netiek pieņemti objekti , kas iebūvēti abonenta ēkā , ražošanas un citas nozīmes objekti , ūdens spiediena paaugstināšanas un kanalizācijas pārsūknēšanas stacijas.

  3. ABONENTA ŪDENSVADA UN KANALIZĀCIJAS TĪKLU PIEVIENOŠANA BLAKUS NAMĪPAŠUMA ŪDENSVADA UN KANALIZĀCIJAS TĪKLIEM

    3.1. ŪKU ir tiesīgs atļaut objekta ūdens pievada pievienošanu pie blakus abonenta ūdensvada pagalma tīkliem ar noteikumu ja:

    3.1.1. ir pievienošanas projekts , kas noformēts saskaņā ar šo Noteikumu 2.3. un 2.4. punktiem un saskaņots ar abonentu;

    3.1.2. pievienošana nesamazina ūdens piegādi blakus abonentam;

    3.1.3. uzstadīts atsevišķs papildus ūdensmērītājs;

    3.1.4. visus pievienošanās izdevumus, t.sk. teritorijas

    sakārtošanu pēc pievienošanās, kārto subabonents;

    3.1.5. pamatabonentam atlīdzina attiecīgu daļu būves izdevumu pievadam, kam paredzēts pievienoties, tāpat attiecīgu daļu uzturēšanas izdevumu tīklu iecirknim, ko paredzēts turpmāk ekspluatēt.

    PIEZĪME:

    Atsevišķos gadījumos, ja nav iespējams namīpašuma tieša pievienošana pilsētas kanalizācijas tīkliem, atļauta to pievienošana minētiem tīkliem caur blakusabonenta pagalma kanalizācijas tīklu, ievērojot apakšpunktu 3.1.1., 3.1.4. un 3.1.5. noteikumus.

    3.2. Šo Noteikumu 3.1.punktā paredzēto darbu, vai Noteikumu nepildīšanas gadījumā , ŪKU ir tiesīgs pievienotajam subabonentam pārtraukt ūdens piegādi.

    3.3. ūdensvada tranzīta līnijas pievada vai kanalizācijas savienojuma vadu ieguldīšana caur blakusobjekta teritoriju pieļaujama ar īpašnieka un ŪKU atļauju. Tīklu izbūvi un teritorijas sakārtošanu pēc būvdarbu pabeigšanas veic subabonents ar saviem spēkiem un līdzekļiem. PIEZĪME: Ja īpašnieks nepiekrīt līnijas izbūvei savā teritorijā, jautājumu izšķir likumā noteiktā kārtībā.

    3.4. Ja blakusīpašuma izmaiņas rada nepieciešamību pārbūvēt ārējos ūdensvada un kanalizācijas tīklus , tad būvniecības izdevumus sedz abonents, kas veic ūdensvada un kanalizācijas pārbūvi.

    3.5. Ja abonents pievienojoties pie blakusīpašuma ūdensvada un kanalizācijas tīkliem nepilda šos Noteikumus, kā arī atsakās pildīt vai nepilda daļu šo Noteikumu 3.1. punktā paredzēto darbu vai noteikumu , ŪKU ir tiesīgs subabonentam atslēgt ūdensvada un kanalizācijas tīklu.

  4. ABONENTU NOFORMĒŠANA, ŪDENS PATĒRIŅA UN NOTEKŪDEŅU UZSKAITE UN NORĒĶINU KĀRTĪBA

    Abonentu noformēšanas kārtība

    4.1. ŪKU piegādā ūdeni un pieņem kanalizācijas notekūdeņus tikai pēc līguma par komunālā ūdensvada un kanalizācijas lietošanu noslēgšanos. Komunālā ūdensvada un kanalizācijas izmantošana bez līguma noslēgšanas vai pēc tā darbības apturēšanas uzskatāma par patvaļīgu pieslēgšanos un iestājas atbildība, kas paredzēta šo Noteikumu 4.19.punktā.

    4.2. Lai noslēgtu līgumu abonenti iesniedz ŪKU iesniegumu , kurā uzrāda:

    PIEZĪME:

    par iedzīvotājiem uzskatāmi Jūrmalā pastāvīgi dzīvojošās vai pašvaldības sistēmā nodarbinātās personas. - īpašuma formu un pakļautību; - patērētāju skaitu ( iedzīvotāji, vasarnieki, gultu skaits u.t.t.).

    4.3. Līgumā jāuzrāda:

    4.4. Līgumam pievienojams aprēķins par ūdens izlietojumu katrā objektā atsevišķi. Līgumu slēdz par visiem objektiem ŪKU apkalpes zonā, t.sk. arī objektiem, kas atrodas nomātās telpās.

    4.5. Mainot ūdens izmantošanas mērķi , īpašuma formu , pakļautību, kā arī objekta īpašnieku , t.sk. maksātnespējas un bankrota gadījumā , abonents 5 dienu laikā rakstiski ziņo ŪKU par notikušām izmaiņām, vienlaicīgi brīdinot jauno īpašnieku par saistību pārņemšanu.

    4.6. Jaunais īpašnieks 5 darba dienu laikā iesniedz ŪKU iesniegumu par visu saistību pārņemšanu un noslēdz līgumu kā abonents.

    Ūdens patēriņa un notekūdeņu daudzuma uzskaite

    4.7. Ūdens daudzumu , ko iztērē abonents , parasti nosaka pēc uzstādīto mērītāju rādījumiem. Ūdensmērītāju rādītāju neprecizitātes robežās, ko nosaka tā tehniskie rādītāji , nevar būt par pamatojumu ūdens patēriņa pārrēķināšanai.

    4.8. ŪKU, uz laiku noņemot ūdensmērītāju vai arī tā bojājumu gadījumā, ūdens patēriņu aprēķina pēc diennakts vidējā patēriņa ne vairāk kā pēdējo trīs mēnešu laikā. Tāda kārtība ilgst līdz ūdensmērītāja uzstādīšanai pēc remonta.

    4.9. Ūdens patēriņu abonentiem , kam nav ūdensmērītāju , aprēķina pēc apstiprinātām ūdens patēriņa normām un abonenta sniegtajām ziņām.

    4.10. Ja ūdens padeve tiek pārtraukta vairāk kā uz 3 diennaktīm ne abonenta vainas dēļ, ūdens patēriņš, ja nav uzstādīti ūdensmērītāji, tiek aprēķināts pēc ūdens padeves faktiskā laika.

    4.11. Lai kontrolētu ūdens padevi abonentiem, kam nav uzstādīti ūdensmērītāji , kā arī pārbaudītu uzstādīto mērījumu pareizību , ŪKU ir tiesīgs vienu reizi gadā uzstādīt pievados kontrolmērītājus. To pašu var darīt arī abonents, informējot par to ŪKU.

    4.12. Kontrolmērītāju uzstādīšanas ilgums tiek noteikts ŪKU un parasti ir ne mazāks par 15 dienām. Ūdens patēriņu abonentiem, kam nav ūdensmērītāju , var aprēķināt arī pēc šo kontrolmērītāju rādījumiem līdz nākošai kontrolmērītāju uzstādīšanai.

    4.13. Abonents , kam nav uzstādīti ūdensmērītāji sniedz ŪKU dokumentāli apstiprinošus datus par iedzīvotāju (patērētāju) daudzumu , ziņas par nomniekiem, vasarniekiem un citām personām kas lieto ūdeni. ŪKU ir tiesīgs periodiski pārbaudīt abonentu ūdens patērētāju skaitu un sastāvu, kā arī citus tā sniegtos datus.

    4.14. Gadījumā , ja pārbaudot ūdens patēriņu ar kontrolmērītāju un konstatējot faktisko ūdens patēriņu ievērojami lielāku par aprēķināto,ŪKU ir tiesīgs veikt ūdens patēriņa pārrēķināšanu par laiku no pēdējā rēķina izrakstīšanas dienas.

    4.15. Notekūdeņu,ko novada kanalizācijā, daudzumu nosaka pēc ūdens daudzuma, ko ņem no komunālā ūdensvada saskaņā ar ūdensmērītāju rādījumiem , bet ja ūdensmērītāji nav uzstādīti, pēc apstiprinātām ūdens patēriņa normām.

    4.16. Abonenti , kam ir savas ūdens ņemšanas akas un , kas novada notekūdeņus komunālajā kanalizācijā , katru mēnesi norāda ziņas par notekūdeņu daudzumu šajā mēnesī. Notekūdeņu daudzumu nosaka ar uzstādīto mērītāju palīdzību, vai pēc uzstādīto sūkņu ražības , vai pamatojoties uz ūdens patēriņa tehnoloģiskām vajadzībām , vai arī faktisko notekūdeņu daudzuma mērīšanu.

    4.17. ŪKU ir tiesīgs apsekojot pārbaudīt abonenta uzrādītos datus par notekūdeņu daudzumu. Ja abonents nav uzrādījis datus par notekūdeņu daudzumu vispār , vai nav iesniedzis tos līgumā noteiktā termiņā,tad ŪKU ir tiesīgs aprēķināt tos pēc novadkolektora caurteces spējas.

    4.18. Ūdens daudzums , ko lieto ielu , apstādījumu, dārzu, parku laistīšanai, kā arī ūdens krātuvju piepildīšanai, notekūdeņu daudzuma aprēķināšanā netiek ņemts vērā.

    4.19. Gadījumā, ja abonents patvaļīgi pieslēdzies komunālam ūdensvadam vai kanalizācijas tīklam , kā arī sabojājis ūdensvada tīklu, ūdens patēriņš tiek aprēķināts pēc maksimālās caurteces spējas caur šo pievadu , izejot no ūdens tecēšanas ātruma 3 m sekundē un tecēšanas ilguma 24 stundas diennaktī par laiku no pieslēgšanās vai bojājuma momenta.Ja šo momentu nevar precīzi noteikt , tad bez atļaujas lietoto ūdensvada ilgumu pieņem līdz vienam gadam.

    4.20. Lietojot ūdeni bez atļaujas no ugunsdzēšanas hidranta , patērētā ūdens daudzumu aprēķina, izejot no hidranta caurteces spējas un ūdens tecēšanas ātruma 3 m sekundē par visu hidrantu izmantošanas laiku. Ja šis laiks nav precīzi nosakāms, tad bez atļaujas lietoto hidrantu ilgumu pieņem vienu mēnesi.

    Norēķinu kārtība par patērēto ūdeni un novadītajiem notekūdeņiem.

    4.21. Maksu par ūdens lietošanu un notekūdeņu novadīšanu aprēķina pēc pilsētas pšvaldības noteiktiem tarifiem un objektu grupām.

    4.22. Abonenta grupu ŪKU var izmainīt, mainoties īpašuma formai, pakļautībai vai ūdens izmantošanas mērķim.

    4.23. Par ūdensapgādes un kanalizācijas apmaksas tarifa izmaiņām ŪKU paziņo abonentam līgumā noteiktajā kārtībā.

    4.24. Dzīvojamo namu iedzīvotāji un citi patērētāji par izlietoto ūdeni un novadītajiem notekūdeņiem var norēķināties ar namu pārvalžu, namīpašnieku vai citu abonentu starpniecību, kuri ik gadu līdz 01.decembrim iesniedz ŪKU ziņas par iedzīvotājiem un citiem patērētājiem,uzrādot to skaitu pēc dzīvokļu labiekārtošanas pakāpēm.

    4.25. Ja abonents grib izmainīt ūdens saņēmēja objekta grupu, izmantošanas mērķi vai ūdens daudzumu , tad līgumā noteiktā laikā tas jāsaskaņo ar ŪKU.

    4.26. Visi patērētāji, kas lieto brīvkrānus, neatkarīgi no to attāluma līdz dzīvojamai mājai, par ūdeni maksā pēc pašvaldības noteiktajiem tarifiem.

    Pēc pašvaldību lēmuma atsevišķos gadījumos iedzīvotāji var tikt atbrīvoti no maksas par brīvkrānu lietošanu.

    4.27. Abonents apmaksā saņemto rēķinu par izmantoto ūdeni un notekūdeņu novadīšanu līgumā noteiktā laikā un kārtībā.

    4.28. Ja abonents ir nokavējis līgumā noteikto apmaksas termiņu, viņš maksā ŪKU nokavējuma soda naudu par katru nokvēto dienu 0,1 % apmērā no laikā nenomaksātās summas.

    4.29. Abonents garantē apmaksu par sniegtajiem pakalpojumiem ar viņa rīcībā esošiem līdzekļiem un īpašumu.

    4.30. Ja abonents nepiekrīt ŪKU izrakstītajai rēķina summai, tad pretenzijas jāiesniedz ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā pēc rēķina saņemšanas. ŪKU pretenzijas jāizskata 5 darba dienu laikā un savu lēmumu jāpaziņo abonentam.

    Pārmaksātās summas ieskaita nākošo periodu maksājumos.

    4.31. Ja līgums tiek lauzts pēc vienas vai otras puses iniciatīvas, tad līgumā noteiktā laikā jāizdara pilnīgs norēķins par saņemto ūdeni un kanalizācijas izmantošanu.

    Līgums var tikt lauzts rakstiski, brīdinot otru līgumslēdzēju pusi 10 dienas iepriekš, izņemot gadījumus , kas paredzēti šo Noteikumu 5.13. punktā.

    4.32. ŪKU un abonents, neatkarīgi no rēķina un līgumsoda samaksas, atlīdzina viena otrai zaudējumus (mantisko samazinājumu vai neiegūto labumu) , kas radušies šo Noteikumu pārkāpuma vai neizpildes gadījumā, ja to pieprasa ŪKU vai abonents.

    4.33. ŪKU bezakcepta vai bankas noteiktā kārtībā ar maksājumu pieprasījumu var iekasēt no abonenta 1/12 daļu no gada maksājumu summas.

    4.34. Iedzīvotāji , kuriem ir uzstādīti ūdensmērītāji , norēķinās pēc ŪKU aprēķinātās pašapmaksas un pašvaldības apstiprinātā tarifa.

    4.35. Ja abonents apzināti ir uzrādījis samazinātu lietotāju skaitu, slēpis ūdens izmantošanas mērķi , īpašuma formu, pakļautību , bez brīdinājuma atvēris ūdensmērītāja apvada līnijas armatūru , sabojājis ūdensmērītāju vai to nomainījis (uzstādījis) bez saskaņošanas ar ŪKU, samaksu par pakalpojumiem palielina pieckārt par aprēķina laiku.

  5. ŪDENS PIEGĀDES PĀRTRAUKŠANA UN KANALIZĀCIJAS ATVIENOŠANA

    5.1. ŪKU ir tiesīgs uz laiku pārtraukt ūdens piegādi atsevišķiem abonentiem vai pat veseliem rajoniem bez iepriekšēja brīdinājuma, neatbildot abonentam par ūdens trūkumu, gadījumos ja:

    5.1.1. pārtraukta elektroenerģijas vai reaģentu piegāde ūdensvada sūkņu stacijām;

    5.1.2. nepieciešamības gadījumā palielināta ūdens piegāde ugunsnelaimes vietai;

    5.1.3. dabas katastrofas;

    5.1.4. avārijas;

    5.1.5. patvaļīga pievienošanās komunālam pievadam vai kanalizācijas tīklam.

    5.1.6. plombu sabojāšana vai patvaļīga aizbīdņu atvēršana.

    5.2. ŪKU jādara viss iespējamais, lai ūdens piegādes piespiedu pārtraukšana būtu iespējami maza.

    5.3. Abonenta bilancē atrodošos pagalma vai iekšējā ūdensvada bojājumu gadījumā ŪKU nav atbildīgs par ūdens piegādi.

    5.4. Par nepieciešamību pārtraukt uz plānotā remonta laiku ūdens piegādi ŪKU jāpaziņo abonentam ne vēlāk kā diennakti iepriekš.

    5.5. ŪKU ir tiesīgs pārtraukt ūdens piegādi abonentam gadījumos, ja:

    5.5.1. nav līgumā noteiktā termiņā vai pilnā apmērā samaksāts par ūdeni, neatbrīvojot abonentu no parādu un līgumsoda samaksas;

    5.5.2. nepamatoti nepielaiž ŪKU kontrolieri pie ūdensmērītāja un ūdensvada iekārtu apskates,tāpat nesniedz viņam uzziņas, kas nepieciešamas ūdens patēriņa uzskaitei . Ūdens piegādi pārtrauc 3 dienas pēc ŪKU brīdinājuma;

    5.5.3. laicīgi nenovērš iemeslus , kas traucē ŪKU kontrolierim veikt ūdensmērītāja nolasījumus;

    5.5.4. nenovērš bojājumus un ūdens zudumus ŪKU noteiktajā laikā;

    5.5.5. saņemts abonenta iesniegums par ūdens lietošanas pārtraukšanu;

    5.5.6. abonents neievēro noteikto ūdens lietošanas režīmu, pārsniedz ūdens lietošanas limitu, neveic pasākumus, lai samazinātu ūdens patēriņu;

    5.5.7. abonents nepiekrīt subabonentu pievienošanai pie sava ūdensvada tīkla , ja pievienošanu atļauj Latvijas Republikas likumdošanas akti un šie Noteikumi;

    5.5.8. abonents nepilda šo noteikumu 6.11.punktā paredzētās prasības pēc rakstiska brīdinājuma laika izbeigšanās.

    PIEZĪME:

    1. Pilsētas pašvaldība apstiprina objektu sarakstu, kuriem ūdens piegādes pārtraukšana iespējama tikai ar tās atļauju.

    2. Gadījumos,kas paredzēti šo Noteikumu 5.5.1.,5.5.3., 5.5.4., 5.5.5., 5.5.7., 5.5.8. punktos, nekavējoši pārtrauc ūdens piegādi.

    5.6. Par ūdens lietošanas pārtraukšanu uz laiku vai pastāvīgi abonentam jāpaziņo rakstiski ŪKU nedēļas laikā,norādot ūdenspiegādes pārtraukšanas datumu.

    Ja šāds paziņojums nav sniegts , ŪKU ūdens patēriņu caur attiecīgo pievadu ieskaita dotā abonenta reķinā.

    5.7. Ja iekšējo tīklu nepareizas ekspluatācijas gadījumā rezultātā notikusi dzeramā ūdens piesārņošana pilsētas ūdensvadā, abonents tiek nekavējoši atvienots, par ko vienlaicīgi ziņo abonentam un sanitārās uzraudzības dienestam.

    Pievienošanu atjauno pēc piesārņojuma un tā cēloņu likvidēšanas ar sanitārās uzraudzības dienesta atļauju un ar abonenta spēkiem un līdzekļiem.

    5.8. Abonents ir tiesīgs nekavējoties atvienot namīpašumu, kas patvaļīgi ir pievienojies pie viņa ūdensvada un kanalizācijas tīkla bez ŪKU atļaujas, noteikti par to ziņojot ŪKU.

    5.9. Abonentam nav tiesības bez ŪKU atļaujas pārtraukt ūdens piegādi subabonentam, kas to lieto.

    5.10. ŪKU ir tiesīgs atvienot abonenta kanalizācijas tīklu no komunālās kanalizācijas tīkla, radušos zaudējumu atlīdzināšanu uzliekot attiecīgiem abonentiem šādos gadījumos:

    5.10.1. atklājot kanalizācijas notekās ievadītus atkritumus, kas uzskatīti šo Noteikumu 7.12.punktā;

    5.10.2. abonenti nepilda ŪKU prasības par rūpniecisko notekūdeņu vietējo attīrīšanu (Noteikumu 7.10.punkts);

    5.10.3. atklājot bojājumus , kas uzskaitīti šo Noteikumu 8.18. punktā.

    5.11. Ūdens un kanalizācijas atslēgšanu, kas paredzēta šā Nolikuma 5.1.5., 5.1.6., 5.5. un 5.10.punktos, noformē ar aktu, kas ir likumīgs pamats zaudējumu aprēķināšanai.

    5.12. Aktu paraksta ŪKU pārstāvis un abonents. Ja abonents atsakās parakstīt, tad tas ir spēkā esošs ar neitrālas klāt pieaicinātas personas parakstu.

    5.13. Līdz ar ūdens atslēgšanu un akta sastādīšanu tiek apturēta noslēgtā līguma tālāka darbība , neatbrīvojot abonentu no parādu nomaksas un zaudējumu atlīdzināšanas.

    5.14. Ūdens piegāde un kanalizācijas pieslēgšana tiek atjaunota pēc abonenta visu zaudējumu un izdevumu (parādu, apsekošanas, atsāļošanas , cauruļvadu skalošanas, atslegšanas, pievienošanas u.t.t.) segšanas un akta par pieslēgšanu sastādīšanas.

    Izziņu no sanitārās uzraudzības dienesta par iespēju atkārtoti lietot pievadu saņem ŪKU.

    5.15. Akta sastādīšana, ūdensvada un kanalizācijas pieslēgšana ir pamats agrāk noslēgtā līguma darbības atjaunošanai.

  6. ĪPAŠI ŪDENSVADA LIETOŠANAS NOTEIKUMI

    Ūdensmērītāji un papildus ūdensmērītāji

    6.1. Ūdensmērītājus abonenta ūdensvada tīklos jāuzstāda saskaņā ar spēkā esošajām celtniecības normām, tehniskiem noteikumiem un šiem Noteikumiem.

    6.2. Ūdensmērītājiem, ko uzstāda abonenta ūdensvada tīklu pievados, jābūt ar aprēķināto maksimālo ūdens caurteci, ņemot vērā ūdens piegādi iekšējās ugunsnelaimes gadījumā. Tāpat ūdensmērītājiem jāpārbauda minimālā ūdens caurtece, kas sastāda 6-8 % no vidējās caurteces stundā.

    6.3. Pirms un pēc ūdensmērītāja jāierīko slēgventiļus vai aizbīdņus. Starp ūdensmērītāju un otro (ūdens tecēšanas virzienā) slēgventili jābūt ierīkotam noteces krānam ( vai T gabalam ar 13 mm noslēgkorķi) ūdens novadīšanai.

    6.4. Ja ēkā, kur ierīkots ugunsdzēšanas-saimniecības ūdensvads, ir tikai viens pievads,pie ūdensmērītāja noteikti jābūt apvedlīnijai . Apvedlīnijai ierīko aizbīdni , ko noplombē aizvērtā stāvoklī.

    6.5. Ūdensvada pievadā ierīko tikai vienu ūdensmērītāju. Ja ūdensmērītājs nav ierīkots, tas abonentam jāizdara ŪKU noteiktajā laikā.

    6.6. Ēkā ūdensmērītājus izvieto aiz ārsienas viegli pieejamās telpās ar labu ūdensizolāciju , apgaismojumu , ar temperatūru ne zemāku par +2 C.

    6.7. Ja ēkas pagrabā nav piemērotas telpas ūdensmērītāja ierīkošanai, ar ŪKU atļauju to var ierīkot ieejas trepju telpā zem grīdas (īpašā akā vai kamerā) vai ēkas iekšienē ( aiz otrās sienas no caurules pievada), ja abonents ir izpildījis visus ŪKU norādījumus.

    6.8. Ūdensmērītājus iekārto abonents ŪKU tehniskā uzraudzībā vai ŪKU par abonenta līdzekļiem.

    6.9. Ūdensmērītājus atļauts ierīkot tikai pilnībā sagatavotā ūdensmērītāja mezgla telpā pēc cauruļvadu un armatūras montāžas darbu pabeigšanas.

    6.10. Būvlaukumos , kur ūdens piegāde ir no komunālā ūdensvada un nav iespējams uzstādīt ūdensmērītāju pastāvīgā vietā, to atļauts uzstādīt uz laiku īpaši apsildāmā būdā, ko iekārto atbilstoši ŪKU norādījumiem.

    6.11. Abonentam nepieciešams ievērot šādus noteikumus:

    6.11.1. uzturēt ūdensmērītāja mezgla telpās tīrību un kārtību, ne pieļaut nepiederošu priekšmetu uzglabāšanu;

    6.11.2. telpās, kur izvietotas ūdens pievadu caurules, nodrošināt ūdens izolāciju , bet ūdensmērītāju mezglus norobežot no telpām, kurās tiek uzglabātas materiālas vērtības;

    6.11.3. turēt ūdensmērītāja mezgla telpu noslēgtu, neielaist ne piederošas personas , bet ŪKU pārstāvjus ar dienesta apliecībām ielaist bez ierobežojumiem;

    6.11.4. sargāt ūdensmērītāja mezglu un ūdensmērītāja pievedcau rules no aizsalšanas. Par siltumizolāciju atļauts izmantot voiloku , sausas skaidas , minerālo vati un citus neorga niskus siltumizolācijas materīālus;

    6.11.5. pirms un pēc kapitālā remonta darbu uzsākšanas telpās, kur izvietots ūdensmērītāja mezgls, jāpaziņo rakstiski ŪKU par ūdensvada atvienošanu un pievienošanu.Ja remonta laikā nepieciešams lietot ūdeni, tad jārīkojās saskaņā ar šo No teikumu 6.10.punkta prasībām.

    6.12. Visus ūdensmērītājus, neatkarīgi no to ekspluatācijas laika, pārbauda Latvijas Nacionālā standartizācijas un metroloģijas centra noteiktajos termiņos un apzīmogo,kam nav šāda zīmoga, lietot nedrīkst.

    6.13. Ūdensmērītājus remontē un pārbauda ŪKU darbnīcās. Ja ūdensmērītāji atbilst pastāvošajām prasībām, tos apzīmē, uzliekot plombi un zīmogu ar pārbaudes datuma atzīmi.

    6.14. Ja abonentam radušās šaubas par ūdensmērītāja mērījumu pareizību, viņš ir tiesīgs lūgt rakstiski ŪKU pārbaudīt ūdensmērītāja atbilstību . Ja pārbaudes rezultātā ūdensmērījumu kļūda pārsniedz pieļaujamo, tad bojāto ūdensmērītāju apmaina ar citu tā īpašnieks.

    6.15. Lai noņemtu vai nomainītu ūdensmērītāju, ŪKU pārstāvim jāuzrāda norīkojums un dienesta apliecība. Ja šādi dokumenti netiek uzrādīti, abonents ūdensmērītāju noņemšanu nepieļauj.

    6.16. Abonets atbild par ūdensmērītāju tehnisko stāvokli un noplombējumiem visos abonenta teritorijas pievados.

    6.17. Ja aboneta ūdens patēriņš ievērojami mainījies,ūdensmērītāja mezgls jāpārkārto, ūdensmērītāja atrašanās vietu,kas atbilst faktiskajam ūdens patēriņam , mezgla konstrukciju un remontdarbu laikus saskaņojot ar ŪKU.

    6.18. Vajadzības gadījumā subabonents, informējot abonentu un ŪKU, var izlietotā ūdens uzskaitei uzstādīt ar saviem spēkiem un līdzekļiem papildus ūdensmērītājus,kas apzīmogoti noteiktajā kārtībā.

    6.19. Ūdensmērītāja nolasījumi ir pamats subabonenta norēķinam ar abonentu, gadījumā,kad tarifi par izlietoto ūdeni ir vienādi.

    6.20. Ūdensmērītāja nolasījumus ŪKU ņem vērā gadījumā , ja tarifi par izlietoto ūdeni abonentam un subabonentam ir atšķirīgi.

    6.21. Papildus ūdensmērītājus pārbauda pēc abonenta pieprasījuma šo Noteikumu 6.14. punktā noteiktā kārtībā.

    6.22. Papildus ūdensmērītājus uzstāda , ievērojot tos pašus noteikumus un normas, kas noteikti ūdensmērītāju uzstādīšanai.

    Ūdensmērījumu nolasīšana

    6.23. Ūdensmērītājus nolasa ŪKU kontrolieris ne retāk kā reizi mēnesī, ieteicams vienādos datumos.

    Nepieciešamības gadījumā ūdensmērījumu nolasījumus var izdarīt biežāk.

    6.24. Ūdensmērījumus nolasa ŪKU kontrolieris abonenta pārstāvju klātbūtnē , pie tam saņemot uzskaites grāmatiņu vai karti, atslēgas no telpas , kur uzstādīts ūdensmērītājs. Pēdējais paraksta aktu par ūdenspatēriņu un rēķina saņemšanu.

    6.25. Ja ūdensmērījumus nav iespējams nolasīt, kontrolieris nozīmē dienu otrreizējam apmeklējumam . Ja arī atkārtoti nolasījumi nav izdarīti , kontrolieris sastāda aktu un ūdens patēriņu nosaka atbilstoši šo Noteikumu 4.9.punkta prasībām.

    6.26. Kontrolieris pārbauda plombes ūdensmērītājam un apvedlīnijas aizbidnim, savienojošo daļu tehnisko stāvokli pie ūdensmērītāja, teritorijā atrodošos hidrantu un citu iekārtu noplombējumus, kā arī pārliecinās , vai nav ūdens noplūde pievadā.

    Ugunsdzēšanas ierīces

    6.27. Iekšējo ugunsdzēšanas ūdensvadu ierīcēm jāatbilst spēkā esošajām normām, celtniecības normām un noteikumiem.

    6.28. Katru iekšējā ūdensvada projektu, kurā paredzētas ugunsdzēšanas ierīces , pirms iesniegšanas ŪKU jāapstiprina ugunsdzēšanas dienestā , saskaņojot ugunsdzēšanas hidrantu izvietojumu , to augstumu , vienlaicīgi darbojošos struktūru skaits, ūdens patēriņš katrai struktūrai u.c.

    6.29. Lai atvieglotu ugunsdzēšanas hidrantu un iekšējo krānu darbu, abonenta ūdensmērītāja mezgla apvedlīnijas aizbīdni ŪKU pārstāvis noplombē aizvērtā stāvoklī. Abonents ir atbildīgs par apvedlīnijas aizbīdņa plombes tehnisko stāvokli un saglabāšanu.

    6.30. Noņemt plombi no aizbīdņa bez iepriekšējas paziņošanas par to ŪKU, pieļaujams tikai ugunsnelaimes likvidēšanas gadījumā, vai arī ugunsdzēšanas dienestam izdarot sistēmas pieņemšanas izmēģinājumus. Abonentam pēc apvedlīnijas lietošanas ne vēlāk kā līdz nākošās dienas rītam jāizsauc ŪKU pārstāvis aizbīdņa jaunai noplombēšanai.

    6.31. Lai pārbaudītu ugunsdzēšanas sistēmas un sūkņu darbību, aizbīdņu plombes var arī noņemt , iepriekš to saskaņojot ar ŪKU.

    PIEZĪME:

    Izmēģinot ugunsdzēšanas sistēmu , par plombes noņemšanu no aizbīdņa abonents rakstiski brīdina ŪKU, norādot pārstāvja precīzu ierašanās laiku.

    6.32. Ūdens patēriņš no ugunsdzēšanas krāniem ugunsnelaimes gadījumā kā arī taktisko mācību laikā netiek apmaksāts . Par patērēto ūdens daudzumu šādiem mērķiem ugunsdzēšanas dienesta un ŪKU pārstāvji kopīgi sastāda aktu , vienojoties , cik ilgi tiks lietots ūdens ar atvērtu aizbīdni.

    6.33. Plombes noņemšanas gadījumā no aizbīdņa (izņemot gadījumus, kas paredzēti 6.30. un 6.31. punktos) maksa par ūdeni netiek aprēķināta pēc ūdensmērītāja nolasījuma, bet saskaņā ar šo Noteikumu 4.20.punktu , no pēdējā rēķina izrakstīšanas dienas lidz dienai , kad ŪKU pārstāvis atklāj plombes bojājumu vai noņemšanu.

    Par abonentu pieļautajiem pārkāpumiem, lietojot komunālo ūdensvadu , ŪKU un abonenta pārstāvji sastāda abpusēji aktu protokolu divos eksemplāros, no kuriem viens tiek abonentam. Aktu uzskata par spēkā esošu arī tad, ja abonents atsakās to parakstīt. Minētajos gadījumos aktu jāparaksta citas neieinteresētas organizācijas pārstāvim.

    Sastādītais akts ir pietiekšs pamats maksas aprēķināšanai par izlietoto ūdeni saskaņā ar šo noteikumu 4.20.punktu.

    6.34. Lietot komunālā ūdensvada hidrantus atļauts tikai ŪKU dienesta personālam un pilsētas ugunsdzēšanas dienesta personālam gadījumos , kas paredzēti šo Noteikumu 6.30. un

    6.31. punktos.

    6.35. Objekta teritorijā atrodošos komunālā ūdensvada ugunsdzēšanas hidrantu plombes noņemsanas vai bojāšanas gadījumā ( izņemot gadījumus , kas paredzēti 6.30.un 6.31.punktos) maksu par ūdeni izdara attiecīgā objekta īpašnieks saskaņā ar šo Noteikumu 4.20.punktu.

    6.36. ŪKU var atļaut abonentam lietot ūdeni no ugunsdzēšanas hidranta (slidotavu liešanai, grunts blietēšanai tranšejās un citām vajadzībām), apmaksājot par izlietoto ūdeni pēc spēkā esošajiem tarifiem.

    6.37. Ugunsnelaimes gadījumā atļauts uzstādīt ugunsdzēšanas sūkņus, pievienojot tos pie abonenta tīkla aiz ūdensmērītāja mezgla, paziņojot par to ŪKU.

    6.38. Ugunsdzēšanas sūkņus uzstāda atsevišķā telpā kopā ar apvedlīnijas aizbīdni, kam jābūt noplombētam.

    6.39. Ja abonentam ir pievadi, kas paredzēti tikai ugunsdzēšanai, tad tādu pievadu aizbīdņi netiek noplombēti.

    6.40. Abonenta tīkla ugunsdzēšanas hidrantu remonts un uzturēšana tiek veikta ar abonenta spēkiem un līdzekļiem.

    Vietējās sūkņu iekārtas un ūdensspiediena rezervuāri

    6.41. Ja komunālā ūdensvada tiklā spiediens nav pietiekams , lai apgādātu ēkas augšējos stāvus ar ūdeni, ar ŪKU atļauju un abonenta līdzekļiem var uzstādīt sūkņus spiediena palielināšanai.

    6.42. Ja saimnieciskā - dzeramā ūdensvada ārējā tīkla spiediens ir zemāks par 5 m , pirms sūkņu uzstādīšanas jāiekārto ūdens uzkrāšanas rezervuārs. Pie liela spiediena ūdeni ar sūkņiem var piegādāt no ārējā ūdensvada tīkla, ja tas netraucē normālu ūdens apgādi citiem abonentiem.

    6.43. Ja sūkņu darbības rezultātā pamazinās spiediens apdzīvotās vietas ūdensvada tīklā , abonatam jābūvē ar saviem līdzekļiem starpposmu rezervuārs sūkņu iekārtas darbības nodrošināšanai.

    6.44. Rezervuāra projektu jāsaskaņo ar ŪKU un sanitārās uzraudzības dienestu.

    6.45. Sūkni-spiediena paaugstinātāju uzstāda, ievērojot noteikumus, kas aizsargā ārējos ūdensvada tīklus no hidrauliskiem triecieniem.

    6.46. Ūdens spiedtvertnes uzstādīt nav atļauts. Tās uzstāda tikai retos gadījumos ar ŪKU un sanitārās uzraudzības dienesta atļauju saskaņā ar celtniecības normām un noteikumiem, ievērojot sanitārās prasības par tvertņu uzturēšanu un ūdens kvalitātes saglabāšanu.

    6.47. Ūdens spiedientvertnes tīra un dezinficē ne retāk kā divas reizes gadā ar īpašnieka līdzekļiem.

    6.48. Abonentam ne mazāk kā vienu reizi ceturksnī jāizdara ūdens spiedientvertņu tīrības analīze ar veselības aizsardzības dienesta laboratorijas spēkiem.

    6.49. Ūdens spiedtvertņu telpām jābūt noslēgtām, bet atslēgu uzglabā atbildīgā persona.

    6.50. Vienas ēkas vai ēku grupas visas sūkņu iekārtas, kas izvietotas dažādas nozīmes ēkās, atrodas abonenta bilancē un tiek uzturētas ar abonenta spēkiem un līdzekļiem.

    6.51. Speciālās , dzīvojamo ēku grupā atsevišķi stāvošās, sūkņu stacijas spiediena paaugstināšanai atrodas ŪKU bilancē.

    Ūdensvada tīklu pagaidu atzaru ierīkošana

    6.52. Pagaidu ūdensvada līnijas ierīko ar ŪKU atļauju. Tāpat ŪKU nosaka ūdensmērītāju uzstādīšanas nepieciešamību pagaidu ūdensvada līnijā katrā atsevišķā gadījumā.

    Pagaidu ūdensvada līnijas būvē un uztur ar abonenta līdzekļiem, ŪKU bilancē tās nepieņem.

    6.53. Atļauju pagaidu ūdensvada lietošanai izdod ŪKU uz laiku pēc saviem ieskatiem. Pēc noteiktā laika izbeigšanās atļauju jāatjauno.

    6.54. Pagaidu ūdens piegādei būvlaukumiem , dārziem, parkiem, dzērienu kioskiem u.c. var pievienoties pie komunālā ūdensvada, tāpat arī pie abonenta tīkla, pievienošanos izdarot aiz abonenta ūdensmērītāja un otrā ventīļa jebkurā punktā . Šajos gadījumos norēķinus par izlietoto ūdeni kārto ar abonentu.

    PIEZĪME:

    Ja pievienošanās izdarīta pirms ūdensmērītāja,tad pagaidu ūdens lietotājs slēdz līgumu uz noteiktu laiku kā abonents un norēķinus par izlietoto ūdeni kārto tieši ar ŪKU pēcspēkā esošiem tarifiem un ūdensmērītāja nolasījumiem. Jaūdensmērītāja nav , tad izlietotais ūdens daudzums tiekaprēķināts pēc spēkā esošajām ūdens patēriņa normām.

    6.55. Pagaidu ūdensmērītāju uzstāda atbilstoši šiem Noteikumiem.

    6.56. Pievienot pagaidu ūdensvadu pie akām ar ūdens ņemšanas ierīcēm un ugunsdzēšanas hidrantiem nav atļauts.

    6.57. Ūdensvadu līnijām , kas piegādā ūdeni dzērienu tirdzniecības punktiem, jābūt slēgventiļiem pievienošanas vietās pie ūdensvada tīkla un pirms saturatora. Aiz šiem ventiļiem jābūt novadīšanas krāniem.

    6.58. Ūdensvada līnijām, kas piegādā ūdeni laistīšanai, jābūt slēgventiļiem pievienošanas vietās pie komunālā ūdensvada pirms ūdensmērītāja un aiz tā.

    6.59. Ūdensvada caurules ēkas ārpusē jāiebūvē zemē. Atsegtu cauruļu būve pieļaujama tikai vasaras ūdensvadam virs asfaltēta trotuāra. Ieklāt caurules ielas teknēs vai ceļa grāvjos nav atļauts.

    6.60. Pēc pilsētas pašvaldības lēmuma ŪKU var noteikt laiku ielu, dārzu, apstādījumu laistīšanai u.c. mērķiem.

    Ielas ūdens ņemšanas ierīces

    6.61. Ielas ūdens ņemšanas ierīces ( brīvkrāni ) atļauts uzstādīt tikai pilsētas rajonos, kur nav kanalizācijas. Tās paredzētas kolektīvai lietošanai. Ierīču uzstādīšanas vietu un abonentu nosaka pilsētas pašvaldība pēc ŪKU ierosinājuma.

    6.62. Abonents organizē projektu -tāmju dokumentācijas izstrādāšanu un būvniecības-montāžas darbu veikšanu ar saviem līdzekļiem.

    No jauna iekārtojamās ielas ūdens ņemšanas ierīces jeb brīvkrānus uzstāda ar aprēķinu , lai tās atrastos uz ielas joslas starp sarkanajām līnijām.

    6.63. Saskaņā ar 6.62. punkta prasībām uzstādīto ielas ūdens ņemšanas ierīču ekspluatāciju un remontu veic ŪKU, citos gadījumos ūdens ņemšanas ierīču īpašnieks (abonets). Ūdens ņemšanas ierīču īpašniekam jāievēro:

    6.63.1. lai ūdens ņemšanas ierīces būtu tehniskā kārtībā , netrūktu to atsevišķas daļas, būtu ievērotas sanitārās prasības;

    6.63.2. lai nepieļautu nelietderīgu ūdens izliešanu , peļķu un ap ledojumu rašanos;

    6.63.3. jātur kārtībā ūdens notekas un pieeja pie ūdens ņemšanas vietas ierīcēm.

    6.64. Pie ūdens ņemšanas ierīcēm nav atļauts mazgāt veļu, automašīnas , traukus , mājas dzīvniekus , nav atļauts pie ūdens ņemšanas ierīcēm pievienot caurules un šļūtenes, tāpat veikt cita veida darbību, kas neatbilst sanitārām prasībām.

    6.65. Abonentam, kura teritorijā atrodas kolektīvās ūdens ņemšanas ierīces , jānodrošina tuvumā dzīvojošo iedzīvotāju iespējas tās lietot un norēķināšanās ar ŪKU par izlietoto ūdeni atbilstoši šo Noteikumu 4. nodaļai.

    6.66. Ūdens ņemšanas ierīcēm ūdensmērītājus neuzstāda, bet maksu par ūdeni izdara pēc spēkā esošajām ūdens patēriņa normām, atbilstoši šo Noteikumu 4.10.punktam.

    6.67. Par ūdens ņemšanas ierīču bojājumiem vai nedarbošanos jāziņo ŪKU.

    Ūdens noplūde

    6.68. Abonentam jāseko, lai iekšējais ūdensvada tīkls un armatūra (ūdens krāni, izlietnes , vannas un skalojamās kastes) būtu tehniskā kārtībā un jebkura ūdens noplūde nekavējoši jānovērš ar saviem līdzekļiem.

    6.69. Par iekšējo tīklu ūdens noplūdes radītajiem zaudējumiem atbild abonents.

    6.70. Gadījumā , ja ūdens noplūde radusies ūdensvada tīkla aizsalšanas rezultātā , ŪKU aprēķina patērētā ūdens daudzumu un izsniedz rēķinu abonentam saskaņā ar šo Noteikumu 6.72.punktu.

    6.71. Abonentam periodiski jāpārbauda pēc ūdensmērītāja nolasījuma ūdens patēriņš un jānovērš nelietderīgi patērētā ūdens cēlonis.

    6.72. Ja ŪKU pārstāvis atklāj abonenta vainas dēļ neuzstādītu vai bojātu ūdensmērītāju ūdens pievadā, tad ŪKU izdara ūdens patēriņa pārrēķinu , vadoties no pievada caurules caurteces spējas , ūdens tecēšanas ātrumu tajā - 3 m sekundē un par laiku no pēdējā rēķina izrakstīšanas dienas līdz bojājuma novēršanas brīdim.

    6.73. Ja ŪKU pārstāvis atklāj ūdensvada iekšējā tīklā ūdens noplūdi, jāizdara ūdens patēriņa pārrēķins. Ūdens noplūdes aprēķinu izdara , vadoties no bojātās ūdensvada cauruļvada vai armatūras caurteces spējas, ūdens tecēšanas ātrumu tajā 1,5 m sekundē un par laiku no pēdējās rēķina izrakstīšanas dienas līdz noplūdes novēršanas brīdim. Aprēķinātais ūdens patēriņš pieskaitāms ūdensmērītāja nolasījumam vai spēkā esošo ekspluatācijas normu ūdens daudzumam kā sankcija par abonenta neracionālu ūdens lietošanu.

    6.74. Atklājot abonenta ūdensvada iekšējā tīklā ūdens noplūdi, tiek sastādīts akts saskaņā ar šo Noteikumu 5.12.punktu.

    Minētais akts ir likumīgs pamats , lai aprēķinātu maksu par ūdeni saskaņā ar šo Noteikumu 6.73.punktu.

    6.75. Ja notikusi patvaļīga pievienošanās pie komunālā ūdensvada, vainīgais maksā par ūdeni pēc šo Noteikumu 4.19.punktā paredzētajiem aprēķiniem.

    6.76. Faktu par patvaļīgu pievienošanos pie ūdensvada konstatē ŪKU pārstāvis pievienošanās līdzekļu īpašnieka klātbūtnē un sastāda aktu atbilstoši šo Noteikumu 5.12. punkta prasībām.

    6.76.1. par patvaļīgu pievienošanos pie komunālā ūdensvada uzskata ūdensvada izmantošanu bez noslēgtā līguma vai pēc tā darbī bas termiņa izbeigšanās;

    6.76.2. pagaidu pievienošanās pie ūdens ņemšanas ierīcēm bez ŪKU atļaujas.

    6.77. Ja, izdarot abonenta ūdensmērītāja nolasījumus, tiek atklāta ievērojama diennakts ūdenspatēriņa palielināšanās , ŪKU pārstāvim par to nekavējoties jāziņo ŪKU vadībai , lai veiktu ūdensvada iekšējo tīklu apsekošanu.

    6.78. Ja ūdensvada tīklā notikusi ūdens noplūde un nav novērsti tās cēloņi, abonents nav tiesīgs maksu par nelietderīgi izmantoto ūdens daudzumu pierakstīt iedzīvotājiem un citiem patērētājiem , lai gan ūdensmērītājs tos fiksējis kā ūdens patēriņa palielināšanos. Šādos gadījumos par ūdens zudumiem maksā abonents ar saviem līdzekļiem.

    Ja ūdensvada tīklā ir ūdens noplūde , iedzīvotājiem maksu par izlietoto ūdeni aprēķina pēc ūdensmērītāja divu pēdējo mēnešu vidējā nolasījuma pirms noplūdes vai arī pēc spēkā esošajām ūdens patēriņa normām.

  7. ĪPAŠI KANALIZĀCIJAS LIETOŠANAS NOTEIKUMI

    Namīpašumu un uzņēmumu kanalizācijas sistēmas ierīkošana

    7.1. Kanalizācijas sistēma jāierīko visos objektos, kur ir iekšējais ūdensvads. Katru objektu pastāvīgi pievieno pie komunālās kanalizācijas. Atsevišķos gadījumos ŪKU var dot atļauju objektu pievienot pie blakus namīpašuma pagalma kanalizācijas saskaņā ar šo Noteikumu 3.nodaļu.

    7.2. Gadījumā, ja apdzīvotās vietas attīrīšanas ietaisēs notekūdeņi netiek attīrīti, šķidro atkritumu izliešana kanalizācijas kolektoros aizliegta.

    7.3. Jaunu abonentu pievienošana pie komunālās kanalizācijas atļauta tikai pēc objekta ārējo tīklu savienojuma līniju un citu nepieciešamo iekārtu projekta izstrādāšanas un saskaņošanas atbilstoši šo Noteikumu prasībām.

    7.4. Projekta saskaņošanas kārtību, saskaņojumu darbības laiku u.c. noteikumus paredz šo Noteikumu 2.nodaļa.

    7.5. Abonenta esošo ārējo kanalizāciju var pārbūvēt tikai pec pārbūves projekta saskaņošanas ar ŪKU.

    7.6. Iekārtojot mākslīgo pamatu zem cauruļvadiem, (ja tas paredzēts projektā) pirms tranšejas aizbēršanas ŪKU pārstāvja klātbūtnē sastāda aktu par neparedzētiem (apslēptiem) darbiem.

    7.7. Līdz atļaujas saņemšanai no ŪKU par kanalizācijas lietošanu, abonentam piederošās atkritumu bedres jāiztīra visā dziļumā un jāaizber ar smiltīm. No atkritumu bedres , pēc iespējas, jāizņem koka daļas , bet atkritumu notekcaurules jāatvieno no ēkas sienām un jānoslēdz. Šo darbu veic abonents ar saviem spēkiem un līdzekļiem. Kanalizācijas objektā ierīkot jaunas atkritumu bedres aizliegts.

    7.8. Lai nodrošinātu pilsētas attīrīšanas iekārtu augstus kvalitātes rādītājus, brīdinātu un novērstu esošo pilsētas notekūdeņu piesārņojumu objektos , ko izmanto saimnieciskā-dzeramā ūdens piegādei , iedzīvotāju kultūras - sadzīves vajadzībām, zvejas - saimnieciskajiem mērķiem , ŪKU, saskaņojot ar ūdenssaimniecības ūdens izlietošanas regulēšanas, aizsardzības un kontroles pārstāvjiem dod tehniskos noteikumus un atļauju rūpniecisko notekūdeņu novadīšanai komunālā kanalizācijā saskaņā ar pastāvošiem noteikumiem, instrukcijām par rūpniecisko notekūdeņu novadīšanu pilsētas kanalizācijā. Lai saņemtu atļauju par notekūdeņu novadīšanu komunālā kanalizācijā, uzņēmums iesniedz iesniegumu, uzrādot:

    7.8.1. vidējo un maksimālo notekūdeņu daudzumu diennaktī, maksimālo daudzumu vienā stundā un novadīšanas ilgumu vienas diennakts laikā;

    7.8.2. rūpniecisko skābju, sārmu, sprāgstošo un uzliesmojošo vielu sastāvu notekūdeņos un to koncentrāciju;

    7.8.3. notekūdeņu temperatūru , sveramo un šķīstošo vielu sastāvu notekūdeņos un to koncentrāciju;

    7.8.4. notekšķīduma pH (ūdeņraža jonu koncentrācija);

    7.8.5. ražošanas raksturojumu , rūpniecisko notekūdeņu daudzumu palielināšanās perspektīvu , norādi , vai uzņēmums darbojas, tiek projektēts vai būvēts. ja uzņēmums darbojas, jāiesniedz notekūdeņu analīze.

    UKU ir tiesīgs izdarīt notekūdeņu kontrolanalīzes savā laboratorijā;

    7.8.6. datus par notekūdeņu piesārņojumu ar radioaktīvām vielām. ŪKU izsniedz uzņēmumam rūpniecisko notekūdeņu ievadīšanas komunālā kanalizācijā noteikumus.

    7.9. Ja nepieciešamību rūpniecisko notekūdeņu iepriekšējai attīrīšanai pirms novadīšanas komunālā kanalizācijā noteikuši valsts uzraudzības dienesti ( sanitārais , ūdenssaimniecības un zivju aizsardzības), uzņēmumam jāiesniedz ŪKU kopā ar pievienošanās projektu arī vietējo attīrīšanas iekārtu projekts.

    7.10. Ja, pamatojoties uz notekūdeņu kontrolanalīzēm, pie komunālās kanalizācijas pievienojamā uzņēmuma notekūdeņus nepieciešams pirms novadīšanas kanalizācijā papildus attīrīt , ar ŪKU vai valsts uzraudzības pārstāvju (sanitārā, ūdenssaimniecības un zivju aizsardzības) ieteikumu uzņēmumam nepieciešams izbūvēt vai rekonstruēt vietējās attīrīšanas iekārtas atbilstoši šiem Noteikumiem.

    Kanalizācijas lietošanas noteikumi

    7.11. Visus saimnieciskos - sadzīves notekūdeņus novada komunālās kanalizācijas tīklā. Par rūpniecisko notekūdeņu novadīšanu katrā gadījumā atsevišķi lemj ŪKU kopā ar valsts aizsardzības iestādēm (sanitāro, ūdenssaimniecības un zivju aizsardzības ) šo Noteikumu 1.7.punktā paredzētajā kārtībā. Ja rūpnieciskajos notekūdeņos ir tikai minerālu dabas piesārņojums , ievadīt šos ūdeņus komunālā kanalizācijā nav atļauts. Ražošanas procesā nepiesārņotus notekudeņus , kā likums, izmanto atkārtoti ūdensapgades sistēmās. Ja šāda izmantosana nav iespējama vai nav mērtieķīga, notekūdeņus ar valsts uzraudzības dienesta atļauju novada uz ūdenskrātuvēm vai lietus kanalizācijā.

    Lietus un atkušņa ūdeņu novadīšana no brauktuvēm un blakus esošajām teritorijām, kā arī ēku iekšējo ūdensnoteku pievienošana pie pilsētas saimniecības - fekalās kanalizācijas aizliegta.

    7.12. Lai neradītu komunālās kanalizācijas un attīrīšanas iekārtu darba traucējumus, kanalizācijas tīklā aizliegts ievadīt: atkritumus (pelnus, zemi, šķiedras , vati , lupatas , salmus, sniegu, atskaldītu ledu u.c. ), nesasmalcinātus pārtikas un ražošanas atkritumus, ūdeņus saturošus benzīnu , ēteri un vielas , kas var veidot sprāgstošu maisījumu, gruntsūdeņus, praktiski tīrus rūpnieciskos notekūdeņus un atmosfēras ūdeņus , ja šie notekūdeņi neatbilst pastāvošiem noteikumiem par rūpniecisko notekūdeņu novadīšanu pilsētas kanalizācijā, kondensācijas un šahtu ūdeņus, tīklu un nosēdaku skalošanas notekūdeņus u.c., ja tie nav attīrīti vai arī ir attīrīti, bet to tīrības pakāpe neatbilst sanitārām normām vai pārsniedz kaitīgo vielu galēji - pieļaujamo koncentrāciju, ko nosaka šie Noteikumi. PIEZĪME:

    Ar ŪKU atļauju drīkst ievadīt kanalizācijas tīklā sta cionāru sniega kausētavu notekūdeņus pēc to izlaišanas caur smilšu ķērājiem, kā arī caur sniega šahtām izkausētu tīru sniegu.

    7.13. ŪKU ir tiesīgs uzstādīt sietu uz kontrolakas izejas caurules gadījumos, ja jāpārbauda, vai kopā ar notekūdeņiem komunālā kanalizācijas tiklā netiek ievadīti cietie atkritumi, vai citas ievadīt aizliegtas vielas.

    7.14. Par bojātu mērinstrumentu , cauruļvadu un aizbīdņu , tāpat neremontētu abonenta pagalma un iekšējo tīklu revīziju darbības rezultātā appludinātiem pagrabiem un materiāliem zaudējumiem plūdu rezultātā, atbild abonents.

  8. PASĀKUMI ŪDENSVADA UN KANALIZĀCIJAS UZTURĒŠANAS UZRAUDZĪBAI

    8.1. Ūdensvada pievadi un ārējās ūdensvada un kanalizācijas līnijas ekspluatē un remontē to īpašnieki (saskaņā ar šo Noteikumu 1.4.punktu).

    8.2. Pilsētas pašvaldības dzīvojamā fonda ēku iekšējo ūdensvada un kanalizācijas tīklu un iekārtu tehniskās apkalpes izdevumus ŪKU atmaksā namu pārvaldēm saskaņā ar pastāvošo kārtību par minēto izdevumu atlīdzināšanu.

    8.3. Abonentam noteikti jāuzglabā savu , kā zemē, tā arī ēkas iekšienē izveidoto ūdensvada un kanalizācijas iekārtu shēmas un izpildzīmējumi , kur norādīti cauruļu diametri, armatūras, sanitāro mērinstrumentu un ūdensmērītāja mezglu izveidošanas vietas. Abonentiem. kam nav savu ūdensvada un kanalizācijas tīklu shēmas vai izpildzīmējumu , jāsastāda ar ŪKU saskaņotā laikā inventarizācijas zīmējumi. Par izpildzīmējumiem var izmantot apstiprināta projekta darba zīmējumus (ar ienestām izmaiņām), saskaņotus ar ŪKU, pie kam vienam eksemplāram jāatrodas ŪKU.

    8.4. ŪKU veic abonenta bilancē atrodošos ūdensvada un kanalizācijas tīklu stāvokļa kontroli un tehniskās ekspluatācijas noteikumu ievērošanas kontroli.

    8.5. Abonentiem bez ierunām jāatļauj ŪKU pārstāvim pēc dienesta apliecības uzrādīšanas izdarīt ūdensvada un kanalizācijas būvju apskati, kā arī jaņem līdzdalība šajās apskatēs.

    8.6. Abonentam jāpieprasa ŪKU dienesta apliecību uzrādīšana personām , kas ieradušās , lai veiktu remonta darbus, tāpat norīkojumu šo darbu veikšanai. Bez minēto dokumentu uzrādīšanas, nekādu darbu uzsākšana nav pieļaujama.

    8.7. Ja ŪKU pārstāvis atklāj ūdensvada un kanalizācijas tīklu tehniskās ekspluatācijas noteikumu un šo Noteikumu neievērošānu , abonenta pārstāvja klātbūtnē tiek sastādīts akts ar norādi par trūkumu novēršanas laiku.

    8.8. Ja abonentam pieder ēkas ar pagraba telpām, kur izvietotas sanitārās iekārtas ( izlietnes , sēdpodi , trapi u. c. ) un drenāžas ietaises, tad novadcaurulēs uz pagalma (iekškvartāla) kanalizāciju abonentam jaierīko automātiski noslēgti vai aizbidņi saskaņā ar pastāvošajām celtniecības normām un noteikumiem. Uzstādīt noliktavu pagraba telpās sanitārās iekārtas un pievienot tās komunālā ūdensvada un kanalizācijas tīkliem aizliegts.

    8.9. Abonentam jāsagatavo iekšējie tīkli un armatūra, tāpat arī ūdensmērīšanas mezgli darbam ziemas apstākļos.

    8.10. Atstāt iekšējā ūdensvada tīkla krānus atvērtus ar tekošu ūdeni, lai novērstu ūdensvada tīkla aizsalšanu, aizliegts.

    8.11. Abonentam jāievēro sekojošais:

    8.11.1. regulāri jāizdara savā bilancē atrodošos ūdensvada un kanalizācijas tīklu apskats, lai brīdinātu par noplūdēm, aizsērējumiem un tos savlaicīgi novērstu;

    8.11.2. ne retāk kā divas reizes gadā izdarīt kanalizācijas tīklu profilaktisko tīrīšanu;

    8.11.3. pēc ŪKU pieprasījuma izdarīt neplānoto kanalizācijas tīklu tīrīšanu;

    8.11.4. Jānodrošina jebkurā diennakts laikā brīva pieeja maģistrā lajām ūdensvada un kanalizācijas komunikācijām nogruvuma zonā.

    Par abonentam vai citām personām nodarītiem zaudējum iem, veicot darbus nogruvuma zonā, ŪKU neatbild.

    8.12. Ja abonenta bilancē atrodošos kanalizācijas tīklu aizsērējums var ietekmēt apdzīvotās vietas kanalizācijas tīklu tehnisko stāvokli , vai arī šo tīklu tīrīšanu abonents veicis neapmierinoši, ŪKU ir tiesīgs veikt abonenta kanalizācijas tīklu tīrīšanu ar saviem spēkiem un abonenta līdzekļiem. Tāpat rīkojas tīrot abonenta bilancē atrodošos savienojumu atzarus un pagalma tīklus.

    8.13. Aizliegts caur kanalizācijas aku lūkām izliet samazgas un citus saimniecības - sadzīves notekūdeņus , kā arī izmest cietos atkritumus , novadīt virszemes un atmosfēras notekūdeņus.

    8.14. Par abonenta bilancē atrodošos kanalizācijas tīklu tehnisko uzraudzību, tāpat šo tīklu tīrīšanu un remontu, ko veic ŪKU, abonents apmaksā izsniegtos rēķinus.

    8.15. Abonents atbild par savā bilancē atrodošos ūdensvada un kanalizācijas tīklu un vietējo attīrīšanas iekārtu un ierīču ekspluatāciju.

    8.16. Ja abonenta ūdensvada un kanalizācijas līnijām un iekārtām trūkst aizbīdņu, nav hermētiski aizvērtas revīzijas, ir bojātas sanitārās iekārtas, netiek ievēroti ūdensvada un kanalizācijas tehniskās ekspluatācijas noteikumi un šie Noteikumi, par appludinātām telpām un materiuālajiem zaudējumiem plūdu rezultātā atbild abonents.

    8.17. Lietojot komunālo ūdensvadu un kanalizāciju, tāpat ūdensvada un kanalizācijas iekārtas ekspluatējot , jāievēro drošības noteikumi.

    Komunālā ūdensvada un kanalizācijas uzraudzība

    8.18. Abonents uzrauga savas teritorijas robežās atrodošās ūdensvada un kanalizācijass iekārtas ( caurules , ūdensmērītāji, lūkas, akas, režģi , norādījumu plāksnītes u.c.) , nepieļauj to bojāšanu, appludināšanu un aizsalšanu, attīra no atkritumiem , ledus un sniega aku vākus , seko , lai uzstādītās plombes netiktu noņemtas vai bojātas , nodrošina virszemes ūdeņu novadīšanu no akām.

    8.19. Atklājot ielu tīkla ūdensvada un kanalizācijas būvju pievada bojājumus (sasisti aku vāki,iegrimušas akas vai grunts iegruvumi akās, ūdens tecēšana no akām u.c. ) abonentam nekavējoties par to jāziņo ŪKU , vienlaikus norobežojot vietu līdz avārijas brigādes atbraukšanai.

    8.20. Aizliegts:

    8.20.1. novietot uz ūdensvada un kanalizācijas tīkliem materiālus un citus priekšmetus ;

    8.20.2. būvēt virs ūdensvada un kanalizācijas tīkliem jebkādas būves;

    8.20.3. nepiederošām personām , izņemot ŪKU darbiniekus, ūdensvada un kanalizācijas tīklos veikt jebkurus darbus, atvērt aku vākus un nokāpt akās.

    8.21. Izpildot būvniecības darbus virszemes ūdensvada un kanalizācijas buvju un armatūras tuvumā , jāievēro piesardzība, lai šīs būves netiktu bojātas.

    8.22. Uzņēmumiem un organizācijām, kas izdarījuši komunālā ūdensvada un kanalizācijas tīklu un būvju bojājumu, nekavējoties par to jāziņo ŪKU , bojājums jānovērš ar saviem spēkiem un līdzekļiem ŪKU tehniskā uzraudzībā, jāatlīdzina ŪKU zaudējumi, kas radušies bojājuma rezultātā.

    Ūdens patēriņu nosaka pamatojoties uz šo Nolikumu 4.14. punktu.

    8.23. Abonenti - rūpniecības uzņēmumi nodrošina iepriekšēju rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanu un garantē notekūdeņu novadīšanu komunālajā kanalizācijā ar piesārņojuma vielu daudzumu normas robežās. Abonenti atlīdzina ŪKU zaudējumus, ko sagādājuši ūdensvada un kanalizācijas tīkliem un būvēm, pilnā mērā , tāpat arī izdevumus notekūdeņu attīrīšanas normāla tehnoloģiska procesa atjaunošanai pilsētas kanalizācijas attīrīšanas iekārtās.

    PIEZĪME:

    Bez tam vainīgajam uzņēmumam jāapmaksā visas soda sank cijas, ko uzlikušas valsts uzraudzības iestādes par ūdens tilpnēm un zivjsaimniecībai nodarītiem zaudējumiem sakarā ar kaitīgo vielu ieplūšanu ūdens tilpnēs no pilsētas kanalizācijas sistēmas.

    8.24. Ūdens pievadu un kanalizācijas savienojumu līniju rekonstrukciju sakarā ar abonenta ūdenspatēriņa un kanalizācijas notekūdeņu palielināšanos veic abonents atbilstoši šo Noteikumu 2.nodaļai.

    8.25. Abonentam katras dzīvojamās ēkas kāpņu telpā jāizliek plāksnītes, uzrādot tālruņa nummuru , kur zvanīt iekšējo tīklu un ārējo ūdensvada un kanalizācijas līniju avārijas gadījumā.

    8.26. Abonetam un ŪKU darbiniekiem ar saviem spēkiem vai policijas palīdzību jāaiztur personas , kas veic darbus ūdensvada un kanalizācijas tīklos vai arī atvieno kādas tīklu armatūras daļas bez norīkojuma un ŪKU dienesta apliecību uzrādīšanas.

    8.27. Personas, kas pārkāpj vai nepilda komunālā ūdensvada un kanalizācijas uzraudzības pasākumus , ko paredz šie Noteikumi, tiek saukti pie atbildības saskaņā ar pastāvošo likumdošanu.

    8.28. Visu citu jautājumu risināšanā , kas nav paredzēti šajos Noteikumos , ŪKU un abonenti vadās izejot no citiem oficāli apstiprinātiem ar ūdensapgādi un kanalizāciju saistītiem noteikumiem, savstarpēji vienojoties un ievērojot Latvijas Republikas likumus.

    8.29. Strīdus starp ŪKU un abonentu , ja tie nav atrisināti savstarpēji vienojoties šo Noteikumu ietvaros , izšķir tiesa vai cita pilnvarota institūcija.