Latvijas Republika
LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
1995. gada 5. oktobrīNr.1162

Par Krievu nacionālās svētdienas skolas
atvēršanu

Izskatot Latvijas Republikas Jūrmalas pilsētas krievu kopienas iesniegumu un sagatavotos materiālus par Krievu nacionālās svētdienas skolas dibināšanu Jūrmalā, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Atļaut Jūrmalas pilsētas krievu kopienai dibināt Krievu nacionālo svētdienas skolu, izmantojot Mežmalas vidusskolas telpas.

  2. Apstiprināt Krievu nacionālās svētdienas skolas nolikumu saskaņā ar pielikumu.

  3. Uzdot Jūrmalas skolu valdei (V.REINKAITE):

    3.1. pārraudzīt Krievu nacionālās svētdienas skolas darbu;

    3.2. noslēgt līgumu ar Jūrmalas pilsētas krievu kopienu par Krievu nacionālās svētdienas skolas finansēšanu un materiālo nodrošināšanu.

Priekšsēdētājs         A.Inkulis


Pielikums
apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
1995.gada 5.oktobra lēmumu
Nr.1162

LATVIJAS REPUBLIKAS JŪRMALAS KRIEVU NACIONĀLĀS SVĒTDIENAS SKOLAS NOLIKUMS

  1. Jēdziens un uzdevumi

    1.1. Krievu nacionālā svētdienas skola (KNSS) ir ārpusskolas mācību audzināšanas iestāde, kas nodrošina Latvijas Republikas nacionālo un etnisko grupu pārstāvjiem (bērniem un pieaugušiem) iespējas iesaistīties nacionālās kultūras pamatu apguvē visās tās izpausmēs.

    1.2. KNSS galvenie uzdevumi:

    1.2.1. mācīt krievu tautības kultūras pamatus;

    1.2.2. izzināt nacionālās tradīcijas un dzīves veidu;

    1.2.3. apzināties nacionālās un etniskās grupas kultūras vietu Latvijas Republikas kultūrā;

    1.2.4. attīstīt estētiskās un novadpētniecības intereses utt.

    1.3. KNSS darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas Izglītības likumu, Likumu par Latvijas Republikas nacionālo un etnisko grupu brīvu attīstību un tiesībām uz kultūras autonomiju, Latvijas Republikas vispārizglītojošās skolas paraugnolikumiem un šo nolikumu.

    1.4. KNSS darbs balstās uz demokrātijas, gara brīvības, pašpārvaldes principiem, ņemot vērā vietējās sociāli ekonomiskās, nacionālās un reģionālās īpatnības.

    1.5. KNSS brīvi izvēlas mācību audzināšanas procesa organizācijas formas un pedagoģiski pamatotas metodes, par savas darbības rezultātiem atbild valstij un sabiedrībai.

  2. KNSS sistēmas organizācija

    2.1. KNSS ir Jūrmalas pilsētas ārpusskolas iestāde, kas darbojas Mežmalas vidusskolā ar struktūrvienības statusu.

    KNSS dibinātājs ir Jūrmalas pilsētas krievu kopiena, KNSS nolikumu apstiprina Jūrmalas pilsētas dome, KNSS uzraudzību veic Jūrmalas skolu valde.

    2.2. Skolēnu iestāšanās KNSS notiek brīvprātīgi, pamatojoties uz bērnu (līdz 16 gadiem) vecāku iesniegumu un 16 gadu vecumu sasniegušo Latvijas Republikas iedzīvotāju personīgo iesniegumu.

    2.3. KNSS mācību saturu nosaka mācību plāns un mācību programmas, tās saskaņo ar nacionālo kultūras un skolu valdi, un apstiprina Mežmalas vidusskola.

    2.4. KNSS izglītības satura struktūra ietver sekojošus komponentus:

    2.4.1. nacionālā dzimtā valoda;

    2.4.2. nacionālā vēsture saistībā ar Latvijas vēsturi;

    2.4.3. latviešu tautas kultūras pamati, latviešu valoda, literatūra, vēsture;

    2.4.4. latviešu nacionālās kultūras pamati (folklora, mūzika, tēlotāja māksla u.c.).

    2.5. Pedagoģiskie kadri, vadība:

    2.5.1. KNSS pedagoģiskos kadrus pieņem pastāvīgā darbā vai amatu savienošanas kārtībā, saskaņā ar pastāvošo likumdošanu;

    2.5.2. atļauts uzaicināt darbā KNSS pedagogus no ārvalstīm, saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu (darba līgumu noslēdz uz laiku līdz vienam gadam; krievu kopiena garantē uzaicinātajam pedagogam pieņemamus sadzīves apstākļus);

    2.5.3. KNSS vadību nodrošina tās vadītājs, kuru pieņem darbā likumdošanā noteiktajā kārtībā, saskaņā ar attiecīgo nacionālo kultūras biedrību;

    2.5.4. KNSS vadītājs sadarbībā ar Mežmalas vidusskolu, uz kuras bāzes strādā KNSS, direktoru un krievu kopienu nodrošina KNSS darbam nepieciešamos apstākļus, prognozē, plāno un organizē mācību audzināšanas procesu, kontrolē un pilnveido tās gaitu un rezultātus, izraugās pedagoģiskos kadrus, veicina viņu radošo izaugsmi, popularizē labāko pieredzi, atbild par KNSS darba rezultātiem. Par savu darbību atskaitās Jūrmalas skolu valdei un krievu kopienas valdei;

    2.5.5. KNSS izveido skolas padomi, kas ir koleģiāls padomdevēja orgāns, kuras sastāvā ietilpst skolēni, vecāki, pedagogi, KNSS vadītājs, Mežmalas vidusskolas direktors, krievu kopienas pārstāvis. Skolas padome strādā atbilstoši Nolikumam par skolas padomi.

    2.6. Finansēšana, materiālā bāze un tiesiskais statuss:

    2.6.1. KNSS uztur Jūrmalas pilsētas krievu kopiena saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu;

    2.6.2. KNSS noteiktā kārtībā var izmantot finansu līdzekļus no krievu kopienas un citu juridisko un fizisko personu brīvprātīgajām iemaksām;

    2.6.3. tiesības rīkoties ar KNSS finansu līdzekļiem ir KNSS vadītājam, saskaņojot tos ar KNSS skolas padomi;

    2.6.4. KNSS līdzekļus izlieto atbilstoši tāmei, kuru apstiprina Mežmalas vidusskolas direktors;

    2.6.5. par līdzekļu izlietošanu KNSS vadītājs atskaitās KNSS padomei un krievu kopienai;

    2.6.6. KNSS vadītāja darba samaksa atbilst struktūrvienības vadītāja darba samaksai;

    2.6.7. KNSS pedagogu darbs pielīdzināts vispārizglītojošās skolas skolotāju darbam (likme 21 stunda nedēļā). Darba samaksa noteikta atbilstoši pastāvošai skolotāju kvalifikācijai un tarifikācijai;

    2.6.8. KNSS skolas padome ir tiesīga atvērt savu rēķinu bankā.

  3. Mācību audzināšanas procesa organizācija

    3.1. KNSS mācību audzināšanas process ir humāns, balstās uz tikumības iedejām, cieņu pret latviešu un citām tautām. KNSS mācību grupu var atvērt, ja kopā ir ne mazāk par 10 dalībniekiem. Mācību grupas komplektē, ievērojot krievu kultūras priekšzināšanas un skolēnu vecumu.

    3.2. Nodarbības KNSS notiek saskaņā ar mācību plānu un nodarbību sarakstu; skolēnu zināšanas, prasmes, iemaņas vērtē pēc skolotāja ieskatiem - vārdiski "ieskaitīts" "nav ieskaitīts" vai ballēs.

    3.3. KNSS mācību gada sākums un nobeigums, kā arī brīvdienas atbilst vispārizglītojošās skolas mācību gada sākumam un nobeigumam, kā arī brīvdienām.

    3.4. Atkarībā no skolēnu darba rezultātiem KNSS vadītājs, konsultējoties ar pedagogu padomi, lemj par skolēnu pārcelšanu nākamajā klasē.