Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā

Zaudējis spēku ar Domes 2001. gada 19. decembra 19. saistošajiem noteikumiem

1999.gada 9.septembrīNr.896

Par "Saistošo noteikumu reklāmu, izkārtņu, sludinājumu
un citu informatīvo materiālu
izvietošanai Jūrmalā"
apstiprināšanu

Izskatījusi Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes arhitektūras nodaļas priekšlikumus par Jūrmalas pilsētas domes 1995.gada 12.janvāra lēmumā Nr.30 apstiprināto "Nolikumu reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanai Jūrmalā" koriģēšanu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Apstiprināt "Saistošos noteikumus reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanai Jūrmalā" saskaņā ar 1.pielikumu.

  2. Apstiprināt "Pašvaldības nodevas par reklāmu likmi, aprēķināšanas kārtību un koeficientus" saskaņā ar 2.pielikumu.

  3. Noteikt ka ar šī Jūrmalas pilsētas domes lēmuma pieņemšanu zaudē spēku Jūrmalas pilsētas domes 1995.gada 12.janvāra lēmums Nr.30.
Priekšsēdētājs          L.Alksnis


1.pielikums
apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
1999.gada 9.septembra lēmumu Nr.896

SAISTOŠIE NOTEIKUMI
REKLĀMU, IZKĀRTŅU, SLUDINĀJUMU UN CITU INFORMATĪVO MATERIĀLU IZVIETOŠANAI JŪRMALĀ

Noteikumos lietotie termini.

Reklāma ir pilsētas teritorijā publiskās vietās izvietotā vizuālā informācija par produkciju, pakalpojumu veidiem, idejām, kā arī par objektiem, kuros noris tirdzniecība, pakalpojumu sniegšana vai citi pasākumi saimnieciskās darbības uzlabošanai, ienākumu gūšanai vai popularitātes palielināšanai.

Reklāmas izvietotājs ir fiziska vai juridiska persona, kurai pieder vai, kura vēlas izvietot reklāmu.

Reklāmas nesējs ir objekts, uz kura izvieto reklāmu vai informāciju:

Izkārtne ir juridisko vai fizisko personu izvietotā vizuālā informācija, kas informē par šo personu veikto uzņēmējdarbību, par iestādes vai uzņēmuma nosaukumu, darbības veidu, darba laiku, pārdodamās produkcijas sortimentu un citiem uzņēmējdarbības veikšanai nepieciešamiem informatīviem datiem, ja minētā informācija izvietota tieši pie attiecīgās juridiskās vai fiziskās personas uzņēmējdarbības veikšanas vietas.

Sludinājumi un citi informatīvie materiāli ir visāda veida īslaicīga vizuāla informācija - afišas, paziņojumi, aicinājumi, uzsaukumi, reklāmziņojumi, plakāti u.tml.

Publiska vieta ir ceļi, ielas, gājēju zonas, tuneļi, laukumi, dzelzceļu staciju, autoostu un lidostu zāles, gaiteņi, satiksmes ejas, parki un citas speciāli iekārtotas brīvdabas atpūtas vietas, kā arī neapbūvēta vai citādi neiekārtota zeme.

  1. nodaļa. Vispārējie noteikumi.

    1.1. Saistošie noteikumi reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanai (turpmāk tekstā - Noteikumi) reglamentē reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu izvietošanas un apsaimniekošanas kārtību Jūrmalā.

    1.2. Visām fiziskām un juridiskām personām, kā arī sabiedrīskām organizācijām, kuras veic pastāvīgi uzņēmējdarbību Jūrmalas pilsētas teritorijā, jāuzstāda sava uzņēmuma, iestādes vai firmas izkārtne, ievērojot šos Noteikumus.

    1.3. Izvietojot reklāmu, izkārtnes, sludinājumus un citu informatīvu materiālu, jāievēro šie Noteikumi, kā arī Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas noteikumi reklāmas nesēju uzstādīšanai tiešā ceļa tuvumā, Jūrmalas pilsētas Apbūves noteikumi un likumi, kas regulē valsts valodas lietošanu.

    1.4. Reklāmai, izkārtnēm, sludinājumiem un citiem informatīviem materiāliem jābūt latviešu valodā. Līdzās latviešu valodai, kuras tekstam jābūt dominējošam, publiskā informācijā lietojamas arī citas valodas, ja šī informācija:

    1.4.1. nepieciešama drošības apsvērumu dēļ - brīdinājuma un aizlieguma informācija;

    1.4.2. attiecas uz nacionālo kultūras biedrību un reliģisko konfesiju pasākumiem;

    1.4.3. attiecas uz tādu organizāciju sniegto informāciju, kuras saistītas ar tūrismu, ja tās lietošanas nepieciešamība saskaņota ar valsts Valodas centru;

    1.4.4. attiecas uz starptautiskiem pasākumiem (konferences, izstādes, konkursi u.tml.);

    1.4.5. ja izmanto firmas preču zīmi vai logotipu ar nosaukumu, kas ir citās valodās un ir reģistrēti Latvijas Republikas Patentu valdē.

  2. nodaļa. Reklāmu, izkārtņu, sludinājumu un citu informatīvo materiālu    izvietošanas kārtība.

    2.1. Reklāmas, izkārtnes, sludinājumus un citus informatīvos materiālus izliek tiem speciāli paredzētās, galvenā mākslinieka atļautās vietās (stendi, afišu stabi u.c.).

    2.2. Personai, kura vēlas izvietot reklāmu vai izkārtni jāiesniedz būvvaldei adresēts iesniegums.

    Iesniegumam jāpievieno:

    2.2.1. situācijas plāns;

    2.2.2. zemes vai ēkas īpašnieka, valdītāja vai viņa pilnvarotās personas rakstiska piekrišana reklāmas, reklāmas nesēja vai izkārtnes izvietošanai;

    2.2.3. projekts vai idejas skice, afišas vai sludinājuma paraugs;

    2.2.4. nepieciešamības gadījumā - topogrāfiskais uzmērījums ar pazemes inženiertīkliem konkrētā vietā, saskaņots pilsētas inženierdienestos.

    2.3. Persona, kura vēlas izvietot citu informatīvo materiālu iesniedz galvenajam māksliniekam adresētu iesniegumu un informatīvā materiāla maketu.

    Par iesniegtās informācijas atbilstību un pareizību atbild iesniedzējs.

    2.4. Iesniegumu un pievienotos dokumentus, izskata būvvaldes arhitektūras nodaļa un saskaņo to vai motivēti noraida.

    2.5. Izvietot reklāmu vai izkārtni Jūrmalā atļauts, ja:

    2.5.1. ir saskaņotas izvietošanas tiesības ar zemesgabala, ēkas vai objekta īpašnieku;

    2.5.2. ir saskaņots reklāmas vai izkārtnes projekts ar pilsētas galveno mākslinieku un, ja nepieciešams ar pilsētas inženierdienestiem;

    2.5.3. ir samaksāta pašvaldības nodeva par reklāmas (reklāmas nesēju) izvietošanu publiskās vietās Jūrmalā saskaņā ar šo noteikumu 3.nodaļu.

    2.6. Reklāmas un izkārtnes, kas tiek izvietotas pie ēkām - arhitektūras pieminekļiem, projekts vai skice jāsaskaņo ar Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļu.

    2.7. Ja uzstādītā reklāma vai izkārtne neatbilst objekta pasei, īpašniekam jāveic to demontāža.

    2.8. Aizliegta alkoholisko dzērienu (izņemot alu), tabakas izstrādājumu, narkotiku, pornogrāfijas un vardarbības reklāma.

    2.9. Reklāmas un izkārtnes jāuztur tehniskā un vizuālā kārtībā reklāmas īpašniekam.

    2.10. Šie Noteikumi neattiecas uz valsts un pilsētas dienestu norādēm (ceļu zīmēm, transporta zīmēm, ielu nosaukumu norādnēm u.tml.), kas izgatavotas pēc apstiprināta etalona.

  3. nodaļa. Pašvaldības nodevas maksātāji.

    3.1. Pašvaldības nodevas maksātāji par vizuālu komerciāla rakstura informāciju ir juridiskas vai fiziskas personas.

    3.2. No pašvaldības nodevas tiek atbrīvota:

    3.2.1. nekomerciāla rakstura reklāma:

    3.2.2. informatīvie materiāli:

    3.2.3. izkārtņu izvietošana;

    3.2.4. Jūrmalas domes rīkoto pasākumu sponsoru reklāma - no attiecīgās nodevas tiek atbrīvoti pasākuma vietā un laikā.

  4. nodaļa. Pašvaldības nodevas maksāšanas kārtība un kontrole.

    4.1. Pašvaldības nodeva par reklāmu ieskaitāma Jūrmalas pilsētas pašvaldības budžeta līdzekļu kontā, piecu dienu laikā pēc līguma noslēgšanas: rēķina Nr.10-010130127, A/S "Latvijas Unibanka", Jūrmalas filiālē, kods 310101900.

    4.2. Pašvaldības nodevas par vizuālu komerciāla rakstura informāciju maksājumus kontrolē galvenais mākslinieks, reģistrējot tos reģistrā.

  5. nodaļa. Atbildība par Noteikumu neievērošanu.

    5.1. Par šo Noteikumu pārkāpšanu administratīvi atbildīgs vizuālās informācijas īpašnieks.

    5.2.Administratīvā atbildība paredzēta:

    5.2.1. par vizuālās informācijas izvietošanu bez pases;

    5.2.2. par vizuālās informācijas neuzturēšanu atbilstošā tehniskā un vizuālā kārtībā.

    5.3. Administrarīvā soda uzlikšana neatbrīvo šo Noteikumu pārkāpējus no Noteikumu pildīšanas, kā arī ar savu darbību nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas saskaņā ar spēkā esošajiem likumdošanas aktiem.

    5.4. Informāciju administratīvai komisijai par vizuālās informācijas izvietošanas pārkāpumiem gatavo pilsētas galvenais mākslinieks.


2.pielikums
apstiprināts arJūrmalas pilsētas domes
1999.gada 9.septembra lēmumu Nr.896

PAŠVALDĪBAS NODEVAS PAR REKLĀMU LIKME, APRĒĶINĀŠANAS KĀRTĪBA UN KOEFICIENTI

  1. Pašvaldības nodevas par reklāmu likmes aprēķināšanas kārtību nosaka Jūrmalas pilsētas dome. Minimālais laukums 1 m2. Ziņas par reklāmas vai reklāmas nesēja izmēriem, kā arī par izvietojamās reklāmas eksponēšanas ilgumu, pašvaldības nodevas aprēķināšanai iesniedz reklāmas izvietotājs, kurš ir atbildīgs par sniegto ziņu pareizību.

  2. Pašvaldības nodevu par reklāmu eksponēšanas maksu mēnesī nosaka pēc formulas:

    reklāmas objekta izmērs m2 X tarifa likme latos X zonas koeficients X efektivitātes koeficients X tematiskais koeficients X laiks mēnešos

    2.1. Tarifa likme ir 1 Ls/m2 mēnesī.

    2.2. Zonu koeficienti:

    pilsētas centrālajā daļā - (Jomas iela no Ērgļu ielas līdz Turaidas ielai, ietverot piegulošās redzamās teritorijas) -3,0
    Turaidas ielā (no Lienes ielas līdz pludmalei) -3,0
    Pie galvenajām ielām un dzīvojamo rajonu centros (Rīgas iela, Lienes iela, Z.Meierovica pr., Dubultu pr., Strēlnieku pr., Mellužu pr., Dzintaru pr., Asaru pr., Talsu šoseja, Kolkas iela, Jūras iela, Bulduru pr., Meža pr., O.Kalpaka pr., Vienības pr., 5.līnija, 6.līnija, 7.līnija, Tirgoņu iela, Baznīcas iela, Slokas iela (no dzelzceļa līdz jūrai), Stacijas iela, Ventspils šoseja, Raiņa iela, Skolas iela, Nometņu iela, Tallinas iela) -2,0
    Pludmalē -1,5
    Pie dzelzceļa un stacijas -1,5
    Pārējā teritorijā -1,0

    2.3. Efektivitātes koeficienti:

    Visu veidu kinētiskās reklāmas -0,25
    Gaismas reklāma -0,5
    Apgaismota reklāma -1
    Pārējās reklāmas -2

    2.4. Tematikas koeficients:

    Politiskā reklāma -3,0
    Kultūras, dabas un veselības aizsardzības, sporta, jaunatnes pasākumi u.tml. tematika (ar komerciālu raksturu) -0,5
    Latvijas Republikā ražotās produkcijas reklāma un to firmu reklāma, kas produktu ražo -0,5
    Reklāma, kura izvietota kā informatīva norāde -0,5
    Tūrismu veicinoša reklāma -0,5
    Importa alus un atspirdzinošu dzērienu reklāma -2,0
    Pārējās reklāmas - 1,0

  3. Izkārtņu izvietošanas pases nodeva ir Ls 15. Izkārtnes pases termiņš ir 5 gadi no izdošanas brīža, ja izkārtne ir labā tehniskā un vizuālā kārtībā.

  4. Afišu un sludinājumu eksponēšanas maksa ir Ls 0,20 par 1 eksemplāru diennaktī.

  5. Afišu un sludinājumu izvietošanai uz pārvietojamiem stendiem atsevišķu publisku sarīkojumu gadījumos eksponēšanas maksa ir Ls 1,00 par 1m2 laukuma, piemērojot zonas un tematikas koeficientus saskaņā ar pielikuma 2.punktu.

  6. No maksas par afišu un sludinājumu izvietošanu atbrīvota:

  7. Eksponēšanas maksu ieskaita Jūrmalas pilsētas domes budžeta līdzekļu kontā. Iegūtos līdzekļus izlieto saskaņā ar domes apstiprināto budžetu.