Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
2002.gada 3.jūlijāNr.568

Par teritorijas attīstības koncepcijas izstrādāšanu
Jūrmalā, slēgtās Slokas Celulozes un papīra fabrikas teritorijā

Vēsturiskā Slokas pilsēta ir Jūrmalas senākā pilsētas daļa, kas jau izsenis bijusi slavena kā rūpniecības pilsēta. Īpaši strauji tā attīstījās pēc I.pasaules kara, kad darbu uzsāka Baltijas Celulozes fabrika. Vēlāk fabrika savu darbību paplašināja un kļūva par Slokas celulozes un papīra fabriku, kas savu darbību pārtrauca tikai 1994.gadā, kad ekoloģisku un ekonomisku apsvērumu dēļ fabrika tika slēgta.Līdz pat 2001.gadam ražošana nav atsākusies.

Teritorija saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības plānu atrodas “Rūpniecības teritorijā” un “Jauktas ražošanas teritorijā”. Teritorijā atrodas Slokas celulozes un papīra fabrikas ēkas un būves, tai skaitā arī ražošanas ēkas ar arhitektonisku un kultūrvēsturisku vērtību.

Izstrādājot Jūrmalas pilsētas ielu sarkano līniju plānu 2000.gadā, tika noteiktas arī sarkanās līnijas galvenajiem iekškvartāla ceļiem fabrikas teritorijā, izveidojot pamattīklojumu parcelācijai un transporta shēmai. 2001.gada 8.februārī Jūrmalas pilsētas dome ir jau pieņēmusi lēmumu par detālā plānojuma uzsākšanu “Slokā starp Dzērvju un Fabrikas ielām, Lielupi un Fabrikas ielas 2 zemesgabalu”, kas tieši piekļaujas fabrikas ražošanas teritorijai un plānojams

Projekta mērķis ir izstrādāt teritorijas attīstības koncepciju visai fabrikas ražošanas teritorijai, kā arī pieguļošajām meža teritorijām, precizējot izveidoto zemesgabalu un ielu sarkano līniju robežas, apkopojot teritorijas turpmākās attīstības priekšlikumus, nosakot pamatrādītājus kā ekonomiskajai tā pilsētbūvnieciskajai attīstībai. Nepieciešams izstrādāt teritorijas maģistrālās inženierapgādes shēmu, apzinot esošos tīklus un to tehnisko stāvokli, transporta un gājēju plūsmu shēmu, teritorijas apzaļumošanas un labiekārtošanas priekšlikumus. Tā kā teritorijas atrodas Lielupes krastā, tad viens no pilsētas attīstības jautājumiem ir padarīt Lielupes krastu pieejamu pilsētas iedzīvotājiem, to atbrīvojot no graustiem un atvirzot ražošanas teritorijas dziļāk iekškvartālā, piedāvājot alternatīvos attīstības virzienus gan Lielupes krasta teritorijām, gan arhitektoniski vērtīgās apbūves kvartāliem, kas piekļaujas pilsētas dzīvojamiem rajoniem. Teritorijas attīstības koncepcijā jānosaka teritorijas attīstības vadlīnijas, kā pamatojumu atsevišķu kvartālu detālo plānojumu izstrādei.

Ņemot vērā minēto, vadoties no Latvijas Republikas likumiem un saskaņā ar 2002.gada 13.jūnija Jūrmalas pilsētas domes attīstības jautājumu komitejas lēmumu (protokols Nr.01-51/9), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Atbalstīt teritorijas attīstības koncepcijas izstrādāšanu slēgtās Slokas Celulozes un papīra fabrikas teritorijā.
  2. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes sagatavoto plānošanas uzdevumu teritorijas attīstības koncepcijas izstrādei saskaņā ar pielikumu.
  3. Par projekta vadītāju iecelt Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes teritoriālplānošanas nodaļas vadītājas vietnieci Ritu Ansuli.
Priekšsēdētājs D.Urbanovičs

Pielikums
apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
2002.gada 3.jūlija lēmumu Nr.568

PLĀNOŠANAS UZDEVUMS TERITORIJAS ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJAS IZSTRĀDEI

Nr. 2002.gada

Izstrādātājs LAS arhitekts (arhitektūras firma) ar sertifikātu teritoriālplānošanā

(plānotājs) (pilsētbūvniecībā),dzīvojamo, sabiedrisko un ražošanas būvju arhitektūrā

  1. TERITORIJAS RAKSTUROJUMS.

    1.1 Detālā plānojuma teritorija: bijušās Slokas celulozes un papīra fabrikas teritorija kvartālā starp Fabrikas, Dzērvju, Vēsmas, Dzirnavu, Jūrkalnes un Mežmalas ielām, un Lielupi.

    1.2.Zemes gabalu kadastra nummuri, adreses: Sloka 7137; 7119; 7146; 7144; 7118; 7114; 7140; 7123; 7124; 7127; 7143; 7132; 7141; 7125; 7130; 7128; 7145; 7122; 7147; 7110; 7126; 7129; 7131; 7133; 7134; 7135; 7136; 7138; 7139; 7142; 7151;7149,7150,7148,7111, Jūrkalnes iela 6a, Dzērvju iela 5.

    1.3. Teritorijas īpašnieks: Latvijas valsts, Jūrmalas pašvaldība.

    1.4. Īpašuma tiesības vai lietošanas tiesību apliecinoši dokumenti: ēku un būvju pirkuma līgumi, zemes nomas līgumi.Zemesgrāmatu akti.

    1.5.Kopējā teritorijas platība: ~ 79 ha

    1.6. Īpašie apstākļi: saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības plānu un apbūves noteikumiem detālplāna teritorija atrodas - “Jauktā ražošanas teritorijā” un “Rūpniecības teritorijā”. Meža teritorijām gar Jūrkalnes un Mežmalas ielām noteikts “Dabas pamatnes” teritorijas zonējums, paredzot perspektīvo kapu teritoriju meža daļā pie Mežmalas ielas.

  2. PLĀNOŠANAS NOSACĪJUMI.

    2.1. Izstrādāt teritorijas Attīstības koncepciju, ņemot vērā esošo zemes un ēku īpašnieku iesniegtos attīstības priekšlikumus, kā arī izstrādājot alternatīvus attīstības iespējamos variantus citām papildus atļautajām izmantošanām.

    2.2. Ievērot LR likumdošanas aktu, t.sk. Aizsargjoslu likuma prasības.

    2.3. Ievērot Jūrmalas pilsētas Attīstības plānu un apbūves noteikumus.

    2.4. Zemesgabaliem, kas atrodas - “Jauktā ražošanas teritorijā”, primārais zemes, ēkas un citas būves vai tās daļas izmantošanas veids ir tāda ražošanas objekta izvietošana, kas nerada būtisku piesārņojumu , bet sekundārais cita atļautā izmantošana, “Rūpniecības teritorijā”, primārais zemes, ēkas un citas būves vai tās daļas izmantošanas veids ir ražošanas, komunālais un noliktavu uzņēmums un iestāde, kam noteiktas sanitārās vai citas aizsargjoslas, vai īpašas prasības kravu transportam, bet sekundārais cita atļautā izmantošana. “Dabas pamatnes” teritorijā – pilsētas mežu, mežaparku un parkmežu vides saglabāšanas josla nozīmē zemesgabalus, kur primārais ir pilsētas meža teritoriju izmantošana atpūtai, veselības uzlabošanai; apstādījumi ietver parkus, skvērus, dzīvojamo ēku apstādījumus, kapsētas, dabīgo ūdensteču un ūdenstilpju krastus un nogāžu stādījumus.

    2.5. Precizēt Lielupes aizsargjoslu un tauvas joslu, izstrādāt Lielupes krasta teritorijas iespējamos attīstības priekšlikumus.

    2.6. Veikt teritorijas vēsturiskās apbūves izvērtējumu un dot priekšlikumus tās saglabāšanai un attīstībai.

    2.7. Izstrādāt kompozīcijas pamatnosacījumus:

    2.7.1. zemesgabalu parcelāciju un adresāciju,

    2.7.2. veikt esošo ielu sarkano līniju plāna analīzi, izstrādāt vienotu teritorijas transporta attīstības koncepciju.

    2.7.3. plānot piebraucamos ceļus pie katra zemesgabala.

    2.8. Teritorijai veicama ainavu analīze.

    2.8.1. Veikt teritorijas fotofiksāciju.

    2.8.2. Izstrādāt priekšlikumus Lielupes krasta ainavas sakārtošanai un uzlabošanai.

  3. TEHNISKIE NOTEIKUMI.

    3.1. Saņemt nosacījumus no pilsētas inženierdienestiem:

    3.1.1. BOP SIA “Jūrmalas Gaisma”,

    3.1.2. SIA “Lattelekom” Pierīgas reģiona,

    3.1.3. BOP SIA “Jūrmalas ūdens”,

    3.1.4. BOP SIA “Jūrmalas siltums”,

    3.1.5. CET Jūrmalas elektrisko tīklu rajona,

    3.1.6. AS “Latvijas Gāze” Jūrmalas iecirknis,

    3.2.Izstrādāt maģistrālo inženiertīklu apgādes shēmu visiem esošajiem un plānotajiem objektiem teritorijā.

  4. ĪPAŠIE NOTEIKUMI.

    4.1. Saņemt nosacījumus plānojuma izstrādāšanai un atzinumus par izstrādātā plānojuma attiecīgo redakciju no pilsētas un valsts institūcijām:

    4.1.1. Lielrīgas reģionālā vides pārvalde.

    4.1.2. VAS Latvijas autoceļu direkcija.

    4.1.3. Tukuma Vides veselības centrs.

    4.1.4. Ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

    4.1.5. PBOU “Jūrmalas ātrā palīdzība”.

    4.1.6. Domes labiekārtošanas un komunālās saimniecības nodaļa.

    4.1.7. Domes vides aizsardzības nodaļa.

    4.1.8. Domes kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļa.

    4.2. Detālais plānojums izstrādājams izmantojot esošo kartogrāfisko materiālu M 1:2000.

    4.3. Sabiedriskās apspriešanas gaitā veikt rakstisku aptauju, noskaidrojot plānojumā ietverto un tiem blakus esošo nekustamo īpašumu īpašnieku viedokli par teritorijas attīstības koncepciju.

  5. KONCEPCIJAS SASTĀVS.

    5.1. Paskaidrojuma raksts.

    5.2. Grafiskā daļa M 1:2000, kurā parādīta teritorijas esošā un plānotā teritorijas izmantošana.

    5.3. Transporta un gājēju plūsmu shēma M 1:2000.

    5.4. Maģistrālo inženiertīklu shēma un aizsargjoslu plāns M 1:2000.

    5.5. Apbūves izvietojuma shēma M.1:2000

    5.6. Ilustratīvais materiāls ar ainavas analīzi un priekšlikumiem ainavas veidošanai, ielu notinumi,

    5.7. Papildus pievienojami dokumenti: īpašuma apliecinošie dokumenti; pašvaldības lēmumi; valsts un pašvaldības institūciju atzinumi ar atbildēm; sabiedriskās apspriešanas protokoli un pārskats, sludinājumi laikrakstos, foto fiksācijas un vēsturiskās izpētes materiāli u.c..

  6. TERITORIJAS ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJAS AKCEPTĒŠANA, PIEŅEMŠANA.

    6.1. Teritorijas attīstības koncepcija skič u stadijā iesniedzama izskatīšanai būvvaldē, Lielrīgas reģionālajā vides pārvaldē. Pēc koncepcijas skiču stadijas saskaņošanas tā nododama sabiedriskajai apspriešanai.

    6.2. Projekta materiāli sabiedriskajai apspriešanai iesniedzami uz planšetēm.

    6.3. Teritorijas attīstības koncepcijas dokumentācija apstiprināšanai domē iesniedzama pēc saskaņošanas būvvaldē.

Plānošanas uzdevums derīgs līdz 2003.gada

Pilsētas galvenā plānotāja M.Kalvāne

Pilsētas galvenā arhitekte I.Aizstrauta

Pilsētas galvenais inženieris Ģ.Brambergs