Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā

Lēmums nav stājies spēkā

2004.gada 6.oktobrīNr.691

Par privatizācijas gaitā
pieļauto kļūdu novēršanu

Izskatot dzīvojamās ēkas Jūrmalā, Saldus ielā 5 iedzīvotāju iesniegumu Jūrmalas pilsētas domes deputātam Leonīdam Alksnim par minētās ēkas un tai piekrītošā zemesgabala privatizācijas gaitā pieļauto kļūdu novēršanu, Jūrmalas pilsētas dome konstatē:

  1. Dzīvojamā ēka Jūrmalā, Saldus ielā 5 nodota privatizācijai 1999.gada janvārī. Šobrīd privatizēti visi 42 dzīvokļi un viena mākslinieku darbnīca. Ēka un zemesgabals joprojām nav pārņemti no Jūrmalas pilsētas pašvaldības valdījuma.
  2. Ēkas Saldus ielā 5 dzīvokļu īpašnieki uzskata, ka ēkas Saldus ielā 5 pagalmā ar Jūrmalas pilsētas zemes komisijas 1998.gada 21.augusta lēmumu Nr.1488 noteiktais apgrūtinājums – “koplietošanas satiksmes josla”498 kv.m platībā, kas ietver arī ievērojamu daļu no pagalma zaļās zonas, ir nepamatots. Nav noteikta šīs joslas, to skaitā, arī tajā iekļautās zaļās zonas, koplietošanas kārtība kā apgrūtinājums ēkas īpašniekiem. Tajā pašā laikā lēmumā ir noteikts, ka koplietošanas satiksmes josla tiek nodota pašvaldības valdījumā, kas nepamatoti ierobežo privatizēto dzīvokļu īpašnieku tiesības uz sava īpašuma pārvaldīšanu. Rezultātā šī Saldus ielas 5 ēkas zemesgabala daļa ir kļuvusi par īpašumam nepiederošu personu caurbraucamo sētu, lai gan blakus esošo ēku Saldus ielā 3 un Aizputes ielā 16 dzīvokļu īpašniekiem ir iespējams iziet vai izbraukt no saviem īpašumiem, nešķērsojot zemesgabala Saldus ielā 5 pagalmu.
  3. Nekustamais īpašums Saldus ielā 5 – daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka ar 42 dzīvokļiem un vienu mākslinieka darbnīcu un ēkas uzturēšanai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals 1671 kv.m platībā ir ierakstīti Zemesgrāmatā 1998.gada 8.decembrī uz Jūrmalas pilsētas pašvaldības vārda ar kadastra Nr.1300-007-6705. Zemesgrāmatas nodalījuma Nr.4081 “Ieraksta 1. daļas 1. iedaļā “Nekustamais īpašums, servitūti un reālnastas”” nav norādes par īpašuma apgrūtinājumu – Jūrmalas pilsētas zemes komisijas noteikto koplietošanas satiksmes joslu un blakus esošo zemesgabalu īpašnieku tiesībām to lietot, tas ir, servitūts nav noteikts.
  4. Dzīvojamās ēkas Saldus ielā 5 dzīvokļu un zemesgabala privatizācijas dokumentos – pirkuma līgumos, kas noslēgti ar Jūrmalas pilsētas dzīvojamo māju privatizācijas komisiju un Jūrmalas Zemesgrāmatu nodaļas izsniegtajos nostiprinājuma uzrakstos vispār nav norādes par apgrūtinājumiem īpašuma izmantošanā un apsaimniekošanā. Pirkšanas līguma 11.punktā noteiktais, ka “Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals 1671 kv. m platībā…, atbilstoši Pircēja īpašumā esošajai kopīpašuma domājamai daļai, tiek nodots Pircējam īpašumā”, faktiski nav realizēts līdz šim laikam.
  5. Namīpašuma Aizputes ielā 16 lit.1 īpašnieku patvaļīgi izveidotais ceļa atzarojums - slīpā izbrauktuve no sava zemesgabala uz zemesgabala Saldus ielā 5 pagalmu nav saskaņota ne ar tā īpašniekiem, ne arī ar pašvaldības atbildīgajām institūcijām un tādēļ uzskatāma par nelikumīgu celtniecību un ir nekavējoties likvidējama.
  6. Jūrmalas pilsētas dome savā 2000.gada 28.janvāra vēstulē Nr.20/p-1004 ēkas Saldus ielā 5 iedzīvotājiem paziņoja, ka “paredzēts likvidēt slīpo izbrauktuvi no zemesgabala Aizputes ielā 16 uz asfaltēto ceļu dzīvojamās mājas Saldus ielā 5 pagalma pusē, kā arī samazināt koplietošanas satiksmes joslas platību”. Minētajā vēstulē solītais līdz šim laikam nav izpildīts.

  7. Pēc SIA “Jūrmalas namsaimnieks” pasūtījuma apzaļumošanas uzņēmums SIA JLD 2003.gadā izstrādā dzīvojamā nama Saldus ielā 5 apstādījumu rekonstrukcijas projektu, kurā pamatoti nav uzrādīts ceļa atzarojums - slīpā izbrauktuve no zemesgabala Aizputes ielā 16 lit.1 uz pagalmu Saldus ielā 5. Šo projektu saskaņo un akceptē Jūrmalas pilsētas domes būvvalde 2003.gada 13.jūnijā ar Nr.240 un SIA “Jūrmalas namsaimnieks” uzsāk projektā paredzēto labiekārtošanas darbu realizāciju. Taču 2003.gada 15.oktobrī Jūrmalas pilsētas domes būvvalde ar savu vēstuli Nr.14-12/2477 aizliedz turpināt labiekārtošanas darbus līdz projekta saskaņošanai ar zemesgabala Aizputes ielā 16 lit.1 īpašniekiem, jo projektā neesot pilnībā izvērtētas viņu tiesības uz ceļa servitūtu 498 kv.m platībā. Taču Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes vēstulē par darbu apturēšanu nav norādes par to, kas konkrēti nav izvērtēts un kas jāsaskaņo ar zemesgabala Aizputes ielā 16 īpašniekiem.
  8. Dzīvojamā nama Saldus ielā 5 iedzīvotāji 2003.gada 11.februārī atkārtoti griezās Jūrmalas pilsētas domē ar lūgumu novērst dzīvojamā nama Saldus ielā 5 un tam piekrītošā zemesgabala izveidošanas un privatizācijas gaitā pieļautās kļūdas.
  9. 2003.gada 21.martā Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumu pārvaldes vadītāja A.Smeltere ar vēstuli Nr.39/kol.-24 uz iesniegumu paziņo, ka principā esot iespējams samazināt koplietošanas satiksmes joslas platību Saldus ielas 5 pagalmā, taču jautājums esot juridiski sarežģīts, tā risināšanai nepieciešamas konsultācijas un tādēļ galīgo atbildi nevarot sniegt, un lūdz iedzīvotājus par šī jautājuma risināšanu interesēties Jūrmalas pilsētas domes juridiskajā pārvaldē.

    Vairāk kā pēc gada – 2004.gada 19.martā Saldus ielas 5 iedzīvotāji saņem Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektora A.Granta noraidošu atbildi Nr.39/kol.-2921, kurā, cita starpā, tiek paziņots iedzīvotājiem iepriekš nezināms fakts, ka ar Jūrmalas Zemesgrāmatas nodaļas 2003.gada 11.novembra lēmumu zemesgabalam Aizputes ielā 16 lit.1 ir “nostiprināts ceļa servitūts caurbraukšanai uz Aizputes ielu, kuram kalpo nekustamais īpašums Jūrmalā, Saldus ielā 5”.

  10. Tādejādi Jūrmalas pilsētas zemes komisijas 1998.gadā nepamatoti noteiktais un nesaprotamais apgrūtinājums zemesgabalam Saldus ielā 5 – “koplietošanas satiksmes josla” 948 kv.m platībā, kas dabā kā 9,6 m plats ceļš nepastāv, tiek ierakstīts kā servitūts par labu citam īpašumam (Aizputes ielā 16. lit.1) šī īpašuma Zemesgrāmatas ierakstos, bet kalpojošajam īpašumam – Saldus ielā 5, attiecīgajos Zemesgrāmatas ierakstos servitūts vispār nav noteikts, kas vēl vairāk sarežģī jautājuma taisnīga atrisinājuma iespējas.

Izvērtējot augstāk minētos faktus un normatīvos aktus, kas pieņemti, lai realizētu zemesgabalu un ēku privatizāciju Saldus ielā 3 un 5, un Aizputes ielā 16, jāsecina, ka Jūrmalas pilsētas zemes komisijas un dzīvojamo māju privatizācijas komisijas pieņemtie lēmumi ir savstarpēji neatbilstoši, nepilnīgi un pretrunīgi, kas neļauj taisnīgu un objektīvu minēto jautājumu atrisināšanu. Jūrmalas pilsētas domes atbildīgās amatpersonas, izskatot daudzkārtējās (no 1993.gada) sūdzības šajā jautājumā, ir sniegušas formālas un pat pretrunīgas atbildes, kas nav veicinājušas jautājuma atrisināšanu pēc būtības.

Lai novērstu augstāk minēto zemesgabalu privatizācijas gaitā pieļautās kļūdas, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Izdarīt grozījumus sekojošos Jūrmalas pilsētas zemes komisijas lēmumos:
  2. 1.1. koriģēt 1998.gada 21.augusta Jūrmalas pilsētas zemes komisijas lēmumā Nr.1488 “Par zemes gabala izveidošanu Jūrmalā, Saldus ielā 5”, lēmuma konstatējošo daļu un 1. un 2. punktu, izslēdzot namīpašumu Saldus ielā 3 un Aizputes ielā 16 lit.1 iedzīvotāju caurbraukšanas tiesības pa ēkas Saldus ielā 5 pagalmu un apgrūtinājumu – koplietošanas joslu 498 kv.m platībā, samazinot to līdz 15 kv.m pie caurbrauktuves starp ēkām Saldus ielā 3 un Saldus ielā 5, ar ko tiek nodrošināta namīpašuma Aizputes ielā 16 lit.1 īpašnieku izbraukšanas iespēja no sava īpašuma;

    1.2. anulēt 1998.gada 23.janvāra Jūrmalas pilsētas zemes komisijas lēmuma Nr.133 “Par zemesgabala izveidošanu Jūrmalā, Aizputes ielā 16”, 2.punktu par caurbraukšanas tiesībām caur zemesgabalu Saldus ielā 5;

    1.3. svītrot 1998.gada 21.augusta Jūrmalas pilsētas zemes komisijas lēmuma Nr.1487 “Par zemesgabala izveidošanu Jūrmalā, Saldus ielā 3”, konstatējošā daļā un lēmuma daļā nosacījumus par to, ka Saldus ielas 3 iedzīvotājiem ir tiesības izmantot „koplietošanas satiksmes joslu ēkas Saldus ielā 5 pagalmā „;

  3. SIA “Jūrmalas namsaimnieks” nojaukt (likvidēt) slīpo ceļa atzaru - izbrauktuvi no zemesgabala Aizputes ielā 16 lit.1 uz zemesgabala Saldus ielā 5 pagalmu.
  4. Atcelt Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes 2003.gada 15.oktobra vēstulē Nr.14-12/2477 noteikto aizliegumu un atļaut turpināt zemesgabala Saldus ielā 5 labiekārtošanas darbus pēc Jūrmalas pilsētas domes būvvaldes saskaņotā projekta ar Nr.240 un atļaut ierīkot vārtus pagalma ceļa galos.
  5. Pašvaldības īpašumu pārvaldei iesniegt Jūrmalas Zemesgrāmatas nodaļai jaunus nostiprinājuma lūgumus par nekustamajiem īpašumiem Saldus ielā 3, Saldus ielā 5 un Aizputes ielā 16 lit.1, un lūgt izdarīt grozījumus Zemesgrāmatas attiecīgajās sadaļās atbilstoši un saskaņā ar spēkā esošajiem dzīvokļu un zemesgabalu domājamo daļu pirkuma līgumu nosacījumiem un atbilstoši šī lēmuma 1.punktam.
  6. Ja 4.punktā minētie grozījumi Zemesgrāmatā netiek izdarīti, SIA “Jūrmalas namsaimnieks” pašvaldības vārdā iesniegt prasības pieteikumu tiesā un uzturēt šo prasību.
  7. Lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektoram G.Truksnim.

Priekšsēdētājs

 

J.Hlevickis