Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
2004.gada 29.decembrīNr.896

Par koplīguma apstiprināšanu

Ņemot vērā 2004.gada 17.decembra Jūrmalas pilsētas domes arodbiedrības konferences protokolu Nr.1, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

Apstiprināt 2004.gada 10.decembra Jūrmalas pilsētas domes arodbiedrības un Jūrmalas pilsētas domes koplīgumu Nr.1.1-16.8/1005 saskaņā ar pielikumu.

Priekšsēdētājs

 

J.Hlevickis


Pielikums apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
2004.gada 29.decembra lēmumu Nr.896

APSTIPRINĀTS

ARODBIEDRĪBAS KONFERENCĒ

2004.gada 17.decembrī

 

K O P L Ī G U M S Nr.1.1-16.8/1005

Jūrmalā, 2004.gada 10.decembrī

Šis koplīgums (turpmāk tekstā – Koplīgums) noslēgts starp Jūrmalas pilsētas domes arodbiedrību (turpmāk tekstā - Arodbiedrība), no vienas puses, un Jūrmalas pilsētas domi (turpmāk tekstā - Darba devējs), no otras puses, (turpmāk tekstā abi kopā vai katrs atsevišķi – Puse/-es), pamatojoties uz Latvijas Darba likumu un Latvijas Republikas likumu "Par arodbiedrībām", kā arī citiem Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

  1. Vispārējie noteikumi
  2. 1.1. Izpildot Koplīgumā ietvertās saistības, ikdienas darba attiecībās tiks uzturēta savstarpēja uzticība, saprašanās un atklātība. Gadījumā, ja radīsies nesaprašanās vai viedokļu atšķirība, konfliktus risinās izlīgšanas komisija, kas izveidota no Pušu pilnvarotiem pārstāvjiem. Izlīgšanas komisijas pārstāvjus no Darba devēja puses norīko ar Darba devēja rīkojumu, no Arodbiedrības puses - ar arodkomitejas lēmumu. Mainoties Darba devēja pārstāvim Koplīgums saglabā spēku līdz jauna koplīguma pieņemšanai.

    1.2. Koplīgums rada darbiniekiem garantētu darba samaksu, labākus darba apstākļus, sadzīves un sociālos apstākļus, kā arī lielākas tiesību garantijas kā tās noteiktas Latvijas Republikas normatīvajos aktos.

    1.3. Koplīgums stājas spēkā 2005.gada 1.janvārī un ir spēkā līdz jauna koplīguma noslēgšanai vai 11.2.punktā noteiktā termiņa notecējumam. Koplīguma darbības laikā koplīgumu var grozīt tikai tad, ja abas Puses vienojas rakstveidā. Neviena no Pusēm nevar pārtraukt pieņemto saistību izpildi vienpusējā kārtā.

    1.4. Pašvaldības teritoriālās reformas rezultātā jaunizveidotajās pašvaldībās Koplīgums ir spēkā attiecībā uz Pusēm vai to saistību un pienākumu pārņēmējiem līdz jauna koplīguma noslēgšanai.

    1.5. Koplīgumā paredzētie noteikumi attiecas tikai uz Arodbiedrības biedriem, bet Darba devējam ir tiesības pēc saviem ieskatiem pielīdzināt Koplīguma noteikumus arī pārējiem darbiniekiem.

  3. Darba devējA VISPĀRĒJĀS SAISTĪBAS
  4. 2.1. Apņemas ievērot Latvijas Darba likumu, likumu "Par pašvaldībām", citus normatīvos aktus un Koplīgumu.

    2.2. Apņemas radīt nepieciešamos apstākļus darba uzdevumu izpildei.

    2.3. Vismaz 2 (divus) mēnešus iepriekš informēt Arodbiedrību par paredzamo reorganizāciju un ar to saistīto darbinieku atlaišanu, kā arī izmaiņām veicamā darba apjomā un darba samaksā.

    2.4. Mēneša laikā no Koplīguma parakstīšanas dienas iepazīstināt darbiniekus ar parakstītā koplīguma tekstu un turpmāk iepazīstināt ar to jaunos darbiniekus, pirms darba līguma noslēgšanas.

    2.5. Pieņemot darbā darbinieku, iepazīstināt viņu ar veicamajiem pienākumiem un iekšējās darba kārtības noteikumiem.

    2.6. Atbildēt par ikdienas darba norisi, pareizi organizējot darbinieku darbu.

    2.7. Argumentēt un atbildēt par Darba devēja pieņemto lēmumu pareizību.

    2.8. Atturēties no pasākumiem, kas pasliktinātu darbinieku stāvokli salīdzinājumā ar Koplīgumā noteiktajām saistībām.

    2.9. Ievērot, ka darba līgumu ar darbinieku - Arodbiedrības biedru - var izbeigt tikai ar arodkomitejas piekrišanu, izņemot gadījumus, kas minēti Darba likumā.

    2.10. Atļaut arodkomitejas priekšsēdētājam sabiedriskos pienākumus veikt darba laikā, saglabājot darba algu, un saskaņojot ar struktūrvienības vadītāju.

    2.11. Pēc pieprasījuma sniegt Arodbiedrībai informāciju par Darba devēja ekonomisko stāvokli un finanšu darbību.

    2.12. Kopīgi ar Arodbiedrību veicināt fiziskās kultūras un veselības uzlabošanas pasākumu organizēšanu. Darba devējs iespēju robežās piešķir līdzekļus iepriekšminētajiem pasākumiem saskaņā ar abpusēji saskaņotu tāmi.

  5. DarbiniekU VISPĀRĒJĀS SAISTĪBAS
  6. 3.1. Apzinīgi un pienācīgi pildīt savus darba pienākumus.

    3.2. Ievērot darba iekšējās kārtības noteikumus.

    3.3. Rūpēties par savas profesionālās kvalifikācijas celšanu un zināšanu līmeņa paaugstināšanu.

    3.4. Saudzīgi izturēties pret Darba devēja mantu. Darbinieki ir atbildīgi par zaudējumu, kas, izpildot darba pienākumus, viņu vainas dēļ nodarīts Darba devējam.

    3.5. Godīgi un apzinīgi izpildīt savu darbu, celt savu profesionālo līmeni, ievērot noteikto darba režīmu, neizpaust konfidenciālu informāciju, ar savu darbu un uzvedību nekompromitēt Darba devēju.

  7. Darba samaksa
  8. 4.1. Darba samaksas stundas tarifa likmes un amatalgas nosaka Darba devējs. Izmaiņas minimālajā algā var būt par pamatu darbinieku amatalgu palielināšanai. Jaunās amatalgas var tikt noteiktas apstiprinot kārtējo pašvaldības budžetu vai arī mēneša laikā pēc tam, kad stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par izmaiņām minimālajā algā.

    4.2. Tarifa likme vai amatalga tiek norādīta darba līgumā.

    4.3. Jebkuri darba samaksas grozījumi saskaņojami ar Arodbiedrību.

    4.4. Darba algas izmaksu veic divas reizes mēnesī - 1. (pirmajā) un 16. (sešpadsmitajā) datumā, ja vien individuālajā darba līgumā Darba devējs un darbinieks nav vienojušies par darba algas izmaksu vienu reizi mēnesī.

    4.5. Darba algu par atvaļinājuma laiku, veselības atjaunošanas pabalstu un algu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma.

    4.6. Darbinieku atlaižot no darba, visas summas, kas viņam pienākas pēc galīgā aprēķina, izmaksā atlaišanas dienā.

    4.7. Bez darbinieka piekrišanas Darba devējs nav tiesīgs prasīt darba līgumā neparedzēta darba izpildi.

    4.8. Uzsakot darba līgumu Darba likuma 100.panta 5.daļā, 101.panta 1.daļas 6.-10.punktos noteiktajos gadījumos, Darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā, izņemot gadījumus, kad darba līgumā vai pusēm vienojoties ir noteikts savādāk :

    1) 2 (divu) mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie Darba devēja bijis nodarbināts ne mazāk kā 5 (piecus) gadus;

    2) 3 (triju) mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie Darba devēja bijis nodarbināts 5 (piecus) – 10 (desmit) gadus;

    3) 4 (četru) mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie Darba devēja bijis nodarbināts 10 (desmit) - 20 (divdesmit) gadus;

    4) 5 (piecu) mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie Darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 (divdesmit) gadus.

    4.9. Slēdzot darba līgumu, darbiniekiem par elastīgu darba dienu, papildus darba u.c. pienākumu veikšanu Darba devējs nosaka ikmēneša piemaksas pie pamatalgas no 40 (četrdesmit) % līdz 50 (piecdesmit) % no darbinieka mēneša darba algas.

  9. Darbinieku sociālās nodrošinātības garantijas
  10. 5.1. Darbiniekiem aizejot atvaļinājumā, Darba devējs izmaksā veselības atjaunošanas pabalstu līdz vienas mēneša algas apmēram, bet

    1) ja darbinieks ir bijis nodarbināts pie Darba devēja līdz 5 (pieciem) gadiem – ne mazāk kā 25 (divdesmit pieci) % apmērā no mēneša algas;

    2) ja darbinieks ir bijis nodarbināts pie Darba devēja no 5 (pieciem) līdz 10 (desmit) gadiem – ne mazāk kā 50 (piecdesmit) % apmērā no mēneša algas;

    3) ja darbinieks ir bijis nodarbināts pie Darba devēja no 10 (desmit) līdz 20 (divdesmit) gadiem – ne mazāk kā 75 (septiņdesmit pieci) % apmērā no mēneša algas;

    4) ja darbinieks ir bijis nodarbināts pie Darba devēja vairāk kā 20 (divdesmit) gadus – ne mazāk kā 100 (simts) % apmērā no mēneša algas;

    5.2. Darbiniekam, kurš, nepārtraucot darbu, sekmīgi apgūst izglītību augstākajās mācību iestādēs, mācību atvaļinājuma laikā tiek saglabāta vidējā alga.

    5.3. Darbiniekam, kura ģimenē piedzimst bērns, izmaksā pabalstu 50 (piecdesmit) % apmērā no mēnešalgas par katru jaunpiedzimušo bērnu.

    5.4. Darbiniekam, kurš sasniedzis 50 (piecdesmit), 55 (piecdesmit pieci), 60 (sešdesmit) gadu vecumu vai pensijas vecumu, izmaksā vienreizēju pabalstu, ja viņš nostrādājis pie Darba devēja:

    5.4.1. līdz 5 (piecus) gadiem – ne mazāk kā 0,5 (viena puse) mēnešalgas apmērā;

    5.4.2. no 5 (pieciem) līdz 10 (desmit) gadiem - ne mazāk kā vienas mēneša algas apmērā;

    5.4.3. no 10 (desmit) līdz 20 (divdesmit) gadiem - ne mazāk kā 1,5 (pusotras) mēneša algas apmērā;

    5.4.4. vairāk nekā 20 (divdesmit) gadiem – ne mazāk kā 2 (divu) mēneša algas apmērā.

    5.5. Darba devējam jānodrošina iespēja darbiniekiem celt savu kvalifikāciju, atbilstoši darba specifikai, saglabājot vidējo izpeļņu un sedzot mācību izdevumus atkarībā no Darba devēja finanšu iespējām.

    5.6. Īpašos gadījumos uz motivēta iesnieguma pamata piešķir vienreizēju pabalstu:

    5.6.1. darbinieka piederīgajiem viņa nāves gadījumā 2 (divu) mēneša algu apmērā, bet ne mazāk kā Ls 250 (divi simti piecdesmit);

    5.6.2. darbinieka mātes, tēva, bērna, sievas, vīra, brāļa, māsas, vecvecāku nāves gadījumā – vienas mēneša algas apmērā, bet ne mazāk kā Ls 150 (simt piecdesmit);

    5.6.3. pēc Darba devēja ieskatiem darbinieka nopietnas, ilgstošas slimības gadījumā izmaksā materiālo pabalstu līdz Ls 200 (divi simti);

    5.6.4. un citos gadījumos, saskaņojot ar Arodbiedrības priekšsēdētāju.

    5.7. Darba devējs nodrošina darbinieku veselības apdrošināšanu, sedzot vismaz pacienta maksājumu izdevumus ārstniecības iestādēs un stacionāros.

    5.8. Darba algas fonda ietvaros un no citiem gūtajiem ieņēmumiem papildus var materiāli stimulēt darbiniekus saskaņā ar domes rīkojumu, bet ne retāk kā 4 (četras) reizes viena gada laikā ne mazāk kā 50 (piecdesmit) % apmērā no mēneša darba algas.

    5.9. Darbiniekiem, kuri nodarbināti pie Darba devēja vairāk nekā 10 (desmit) gadus, kas aizgājuši pensijā, izmaksāt vienu reizi gadā materiālo pabalstu līdz Ls 100 (viens simts).

    5.10. Darbiniekam aizejot pensijā, ja tas ir bijis nodarbināts pie Darba devēja vairāk nekā 10 (desmit) gadus, tiek izmaksāts pabalsts darbinieka 3 (trīs) mēnešu algu apmērā.

    5.11. Darba devējs garantē nodarbinātības priekšrocības tiem darbiniekiem, kuriem līdz pensijas vecumam atlicis mazāk par 3 (trim) gadiem un kuri ir bijuši nodarbināti pie Darba devēja vismaz 10 (desmit) gadus, savukārt tiem darbiniekiem, kuri ir bijuši nodarbināti pie Darba devēja vairāk nekā 20 (divdesmit) gadus – ja līdz pensijas vecumam atlicis mazāk par 5 (pieciem) gadiem;

    apņemas nelauzt darba līgumu sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu darbiniekam, kurš ir bijis nodarbināts pie Darba devēja vismaz 10 (desmit) gadus un kuram līdz pensijas vecuma sasniegšanai atlicis mazāk par 1,5 (pusotru) gadu, savukārt tiem darbiniekiem, kuri ir bijuši nodarbināti pie Darba devēja vairāk nekā 20 (divdesmit) gadus – ja līdz pensijas vecuma sasniegšanai atlicis mazāk par 2,5 (divi ar pusi) gadiem.

    5.12. Darbiniekam ir tiesības atsaukt tā darba līguma uzteikumu ne vēlāk kā nedēļu pirms iesniegumā norādītā termiņa.

    5.13. Darba devējam ir tiesības veikt iemaksas darbinieku privātajos pensiju fondos.

    5.14. Darbiniekiem, kuri savu darba pienākumu veikšanai lieto datoru (ne mazāk kā 2 (divas) stundas dienā), reizi gadā par Darba devēja līdzekļiem veic redzes pārbaudi. Ja pārbaudē konstatēts, ka darbiniekam darba pienākumu veikšanai ar datoru nepieciešami optiskie līdzekļi (brilles, kontaktlēcas), izmaksas par to iegādi līdz Ls 50 apmēram sedz Darba devējs veselības apdrošināšanas ietvaros.

    5.15. Šajā Koplīguma 5.nodaļā minētās darbinieku sociālās nodrošinātības garantijas tiek nodrošinātas pašvaldības budžeta iespēju robežās un Jūrmalas pilsētas domes kā pašvaldības iestādes apstiprinātā budžeta ietvaros.

  11. Darba vide
  12. 6.1. Darba devējs nodrošina darba vietu atbilstību likumam "Par darba aizsardzību".

    6.2. Darba devējam jāorganizē darba vietu uzkopšana.

    6.3. Darbiniekam darba vieta jāuztur tīrībā un kārtībā.

    6.4. Darba devējam darba vietās ar augstu psiholoģisko slodzi darbiniekiem, kuri nodarbojas ar apmeklētāju apkalpošanu, jāparedz atpūtas laiks un attiecīgi iekārtotas telpas.

    6.5. Darba devējs gadījumos, ja darbiniekus nosūta strādāt ārpus to pastāvīgās darba vietas, nodrošina transportu vai apmaksā darbinieku ceļa izdevumus sabiedriskajā transportā.

    6.6. Darba devējs nodrošina darbiniekus ar darba veikšanai nepieciešamo inventāru un darbarīkiem.

    6.7. Palielinoties darbinieka veicamā darba apjomam, Darba devējs nodrošina darbinieka darba apjoma normalizēšanu, nepieciešamības gadījumā izveidojot jaunas darba vietas.

    6.8. Darba devējs nodrošina medikamentu iegādi darba vietu aptieciņām.

  13. Arodbiedrības darbība
  14. 7.1. Arodbiedrība pārstāv darbinieku intereses pārrunās ar darba devēju.

    7.2. Arodbiedrība ir tiesīga, iepriekš saskaņojot ar darba devēju, organizēt sapulces un mācības.

    7.3. Darba devējs un Arodbiedrība apņemas sekot Koplīguma izpildei un ir atbildīgi par tā izpildi. Koplīguma ievērošana un izpilde tiek pārbaudīta ne retāk kā reizi gadā un par to atskaite tiek dota Arodbiedrības sapulcē.

    7.4. Arodbiedrība informē Darba devēju 3 (trīs) darba dienu laikā par attiecīgā darbinieka piederību Arodbiedrībai vai par tā izstāšanos.

    7.5. Arodbiedrība apņemas sniegt bezmaksas konsultācijas Arodbiedrības biedriem darba un sociālo tiesību jautājumos, palīdzēt risināt konflikta situācijas.

    7.6. Arodbiedrības vēlētos locekļus, kuri nav atbrīvoti no tiešā darba, pēc Darba devēja iniciatīvas var pārcelt citā pastāvīgā darbā vai atlaist no darba tikai ar attiecīgās arodorganizācijas augstākās institūcijas iepriekšēju piekrišanu.

    7.7. Darba devējs apņemas saglabāt vidējo izpeļņu arodbiedrības aktīvistiem kvalifikācijas celšanas un apmācību laikā.

    7.8. Pēc arodorganizācijas priekšsēdētāja pamatota iesnieguma atļaut izmantot domes transportu un telpas bez maksas.

    7.9. Arodkomiteja kopā ar darbiniekiem apņemas nepieļaut sociālo spriedzi kolektīvā, kamēr nav izmantoti visi citi līdzekļi strīdus jautājumu atrisināšanai sarunu ceļā ar Darba devēju, ja tas pilda koplīguma pieņemtās saistības.

  15. Darba laiks
  16. 8.1. Darbinieku darba laiks noteikts iekšējās darba kārtības noteikumos.

    8.2. Pirmssvētku dienās darba dienas tiek saīsinātas par 2 (divām) stundām.

    8.3. Darbiniekiem tiek noteikta 5 (piecu) dienu darba nedēļa ar divām brīvdienām.

  17. Brīvdienas
  18. 9.1. Darbiniekiem tiek noteiktas vienotas atpūtas dienas - sestdiena un svētdiena, izņemot gadījumus, kad tas saistīts ar darbinieka darba pienākumu specifiku8.

    9.2. Darbiniekiem īpašos dzīves gadījumos tiek piešķirtas apmaksātas brīvdienas:

    9.2.1. darbinieka kāzu gadījumā - 3 (trīs) darba dienas;

    9.2.2. tēvam bērna piedzimšanas gadījumā - 3 (trīs) darba dienas;

    9.2.3. tuva radinieka kāzu gadījumā - 3 (trīs) darba dienas;

    9.2.4. tuva radinieka bēru gadījumā - 3 (trīs) darba dienas;

    9.2.5. kā arī citos gadījumos vienojoties ar Darba devēju.

    9.3. Darbiniekiem, 1.- 4.klases bērnu vecākiem, Darba devējs piešķir apmaksātu brīvdienu – 1.septembri, saglabājot darba algu.

  19. Atvaļinājumi
  20. 10.1. Darbiniekiem tiek piešķirts ikgadējais atvaļinājums – 4 (četras) kalendārās nedēļas. Atvaļinājumu piešķir, pamatojoties uz darbinieka iesniegumu un atvaļinājuma grafiku, kas ir saskaņots ar Arodbiedrību. Darba devējam savu iespēju robežās ir jāievēro darbinieka vēlēšanās, piešķirot atvaļinājumu viņam vēlamā laikā.

    10.2. Darbiniekiem piešķir apmaksātu papildu atvaļinājumu:

    10.2.1. 12 (divpadsmit) darba dienas – priekšsēdētājam, izpilddirektoram un viņu vietniekiem;

    10.2.2. no 9 (deviņām) līdz 12 (divpadsmit) darba dienām – struktūrvienību vadītājiem;

    10.2.3. no 6 (sešām) līdz 9 (deviņām) darba dienām - pārējiem štata darbiniekiem.

    10.3. Papildus 10.2.punktā minētajam atbilstoši darbinieka darba stāžam pie Darba devēja, tiek piešķirti šādi apmaksāti papildatvaļinājumi :

    10.3.1. līdz 5 (pieciem) darba gadiem – 1 (viena) darba diena;

    10.3.2. 5 (pieci) līdz 10 (desmit) darba gadiem – 2 (divas) darba dienas;

    10.3.3. 10 (desmit) līdz 20 (divdesmit) darba gadiem - 3 (trīs) darba dienas;

    10.3.4. 20 (divdesmit) un vairāk darba gadiem – 4 (četras) darba dienas.

    10.4. Papildu atvaļinājuma dienas pēc Darba devēja ieskata var tikt pievienotas ikgadējam atvaļinājumam.

    10.5. Darba devējs var piešķirt darbiniekam papildu atvaļinājumu bez darba algas saglabāšanas ģimenes apstākļu vai citu svarīgu iemeslu dēļ.

    10.6. Ja darbinieks tiek atsaukts no atvaļinājuma darba apstākļu dēļ, nostrādātās dienas tiek kompensētas divkāršā apmērā.

    10.7. Darba disciplīnas pārkāpumu gadījumā, kas fiksēti Koplīguma darbības laikā, papildu atvaļinājumu vai piemaksas nepiešķir, ja Darba devēja un darbinieka darba līgumā nav noteikts savādāk.

    10.8. Darba attiecībām izbeidzoties, darbiniekam izmaksājama kompensācija par neizmantotu kārtējo un papildatvaļinājumu. Kompensācija par neizmantotu papildatvaļinājumu netiek izmaksāta, ja darba attiecības tiek izbeigtas saskaņā ar Darba likuma 101.panta 1.daļas 1.-5.punktu.

  21. Nobeiguma noteikumi
  22. 11.1. Divu nedēļu laikā no Koplīguma abpusējas parakstīšanas dienas, Arodbiedrība sasauc biedru konferenci tā apstiprināšanai.

    11.2. Darba koplīgums ir spēkā līdz 2009.gada 31.decembrim.

    11.3. Koplīgums sastādīts uz 9 (deviņām) lapām un parakstīts 2 (divos) oriģināleksemplāros – katrai Pusei pa vienam.

Darba devējs

Arodbiedrības pārstāvis

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs

Arodkomitejas priekšsēdētāja

J.Hlevickis

I.Kundziņa

 

__________________________ ___________________________

(paraksts) (paraksts)

Z.v.