Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
2006.gada 2.februārīNr.70

protokols Nr.4, 2. punkts

Par zemes vērtību zonējumu

Saskaņā ar Latvijas Republikas likumu „Par nekustamā īpašuma nodokli”, Latvijas Republikas Ministru kabineta 2000.gada 19.decembra noteikumiem Nr.465 ”Pilsētu kadastrālās vērtēšanas noteikšana”, Ministru kabineta 2001.gada 31.jūlija noteikumiem Nr.343 ”Nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības aktualizācijas kārtība”, Ministru kabineta 2005.gada protokola lēmumu un LR Valsts zemes dienesta Lielrīgas reģionālās nodaļas 2005.gada 12.septembra vēstuli, Jūrmalas pilsētā tika ierosināta zemes vērtību zonējuma, ēku tipa bāzes vērtību un tirgus korekcijas koeficienta aktualizācija.

Ar Jūrmalas pilsētas domes 2005.gada 26.oktobra rīkojumu Nr.517-r tika izveidota darba grupa sadarbībai ar Valsts zemes dienestu par zemes vērtību, ēku tipu bāzes vērtību un tirgus korekcijas koeficientu aktualizāciju.

2006.gada janvārī Jūrmalas pilsētas domē pēc mūsu pieprasījumu tika saņemta LR Valsts Zemes dienesta Lielrīgas reģionālās nodaļas 2006.gada 23.janvāra atbilde Nr.2A-5.1./508, ka izstrādātais zemes vērtību zonējuma projekts tiks iesniegts pašvaldībā, saskaņā ar 2000.gada 19.decembra Ministru kabineta noteikumu Nr.465 noteikto kārtību.

Darba grupa ir apzinājusi darījumus 50 zonās no esošajām 85 un datu analīzes rezultātā, konstatēts, ka mazākā darījuma vērtība ir 5,50 Ls par m2, bet lielākā - 178 Ls. Vidēji kadastrālās vērtības Jūrmalas pilsētā var pieaugt 5 reizes, bet atsevišķos gadījumos pat 25 reizes, kas izsauks strauju nekustāmā īpašuma nodokļa pieaugumu. Nesamērīgs nodokļa pieaugums izraisīs sabiedrībā ievērojamu spriedzi, liela daļa pilsētas iedzīvotāju nonāks nopietnās finansiālajās grūtībās, bet vairākas sociālās grupas nodokli vispār nevarēs samaksāt.

Lai aizsargātu Jūrmalas pilsētas iedzīvotājus un uzņēmējus no nesamērīgi liela nekustamā īpašuma nodokļa pieauguma, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Ierosināt Latvijas Republikas Saeimai un Ministru kabinetam veikt izmaiņas normatīvajos aktos:

    1.1. vienlaikus ar zemes kadastrālo vērtību aktualizāciju, samazināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi;

    1.2. noteikt pašvaldībām plašākas tiesības piemērot nekustāma īpašuma atlaides dažādām iedzīvotāju kategorijām un pilsētā strādājošiem uzņēmumiem, kas nodrošina darba vietas;

    1.3. nosakot pašvaldības maksājumus izlīdzināšanas fondā, ņemt vērā pašvaldības piešķirtās atlaides;

    1.4. pārskatīt zemes kadastrālās vērtības aprēķināšanas metodiku.

  2. Nepiemērot nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam 2007. taksācijas gadam aktualizētās zemes vērtības, ja netiek ņemts vērā lēmuma 1.punktā ierosinātās izmaiņas normatīvajos aktos.

Priekšsēdētāja

I.Aizstrauta


Lejupielāde: DOC un PDF