Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOME
LĒMUMS
Jūrmalā
2011.gada 8.septembrīNr. 397

protokols Nr. 16, 16. punkts

Par grozījumiem Jūrmalas pilsētas domes 2010.gada 8.jūlija lēmumā Nr.505
„Par iespēju turpināt būvniecību dzīvojamā mājā
ar kadastra apzīmējumu 1300 020 5101 001 Skolas ielā 8, Jūrmalā”

Jūrmalas pilsētas dome 2010.gada 8.jūlijā pieņēma lēmumu Nr.505 „Par iespēju turpināt būvniecību dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā” (turpmāk tekstā – Lēmums).

Lēmuma 1.punktā G.F., personas kods ***, atļauts turpināt būvniecību dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā, un līdz 2011.gada 31.decembrim atbilstoši būvniecību reglamentējošo aktu prasībām izstrādāt, saskaņot un Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē akceptēt būvprojektu un saņemt būvatļauju.

Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļa (turpmāk tekstā – Pilsētplānošanas nodaļa) saņēma V.K., personas kods *** (turpmāk tekstā – Iesniedzēja) 2011.gada 25.augusta iesniegumu (lieta 2011.gada 25.augustā Nr.1.2-1/2598) ar lūgumu veikt grozījumus Lēmumā sakarā ar īpašnieka maiņu un pagarināt Lēmuma izpildes termiņu līdz 2012.gada 31.oktobrim. Iepriekšējais nekustamā īpašuma Skolas ielā 8, Jūrmalā, īpašnieks G.F. ir mirusi 2011.gada 5.martā. Īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu Skolas ielā 8, Jūrmalā, kadastra apzīmējums ***, ierakstītas Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr.1983 V.K., personas kods ***.

Administratīvā procesa likuma 27.panta pirmajā daļā noteikts, ka adresāts ir privātpersona, attiecībā uz kuru izdots administratīvais akts vai veikta (tiks veikta) faktiskā rīcība. Un atbilstoši Administratīvā procesa likuma 67.panta otrās daļas 8.punktam, ar administratīvo lēmumu adresātam tiek uzlikts tiesiskais pienākums (noteikta rīcība vai noteiktas rīcības aizliegums) vai tam piešķirtās, apstiprinātās vai noraidītās tiesības.

Atbilstoši Būvniecības likuma 3.panta pirmajai daļai, zemes gabalu drīkst apbūvēt, ja tā apbūve tiek veikta saskaņā ar vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu, detālplānojumu (ja tas nepieciešams saskaņā ar normatīvajiem aktiem) un šo plānojumu sastāvā esošajiem apbūves noteikumiem un, noslēdzot līgumu, apbūve ir saskaņota ar zemes gabala īpašnieku (ja apbūvi neveic zemes gabala īpašnieks).

Atbilstoši Būvniecības likuma 11.panta pirmajai daļai, zemes gabalu var apbūvēt tā īpašnieks vai cita persona, kas noslēgusi līgumu ar attiecīgā zemes gabala īpašnieku.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka Lēmums daļā par adresātam G.F. atļauto būvniecības turpināšanu dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā, un līdz 2011.gada 31.decembrim atbilstoši būvniecību reglamentējošo aktu prasībām izstrādāt, saskaņot un Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē akceptēt būvprojektu un saņemt būvatļauju nav izpildāms. Īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu Skolas ielā 8, Jūrmalā, kadastra apzīmējums ***, ierakstītas Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr.1983 V.K., personas kods ***. V.K. lūdz atļaut turpināt būvniecību Skolas ielā 8, Jūrmalā, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē 2010.gada 13.novembrī ar komisijas lēmumu Nr.1265 akceptēto būvprojektu „Dzīvojamās mājas lit.001 un saimniecības ēku lit.002 un lit.003 rekonstrukcija Jūrmalā, Skolas ielā 8”.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma prasībām pēc nepieciešamo faktu konstatēšanas un administratīvā procesa dalībnieku uzklausīšanas Jūrmalas pilsētas domei ir jāizvērtē lietas apstākļi un jāpieņem viens no lēmumiem:

1) par lietas izbeigšanu faktu trūkuma dēļ;

2) par lietas izbeigšanu sakarā ar to, ka administratīvā akta izdošana nav lietderīga – ja piemērojamā tiesību norma piešķir iestādei tā izdošanas izvēles tiesības;

3) par administratīvā akta izdošanu – ja piemērojamā tiesību norma paredz, ka administratīvais akts ir jāizdod vai arī piešķir iestādei izdošanas izvēles tiesības.

Konkrētajā gadījumā administratīvā lieta ir ierosināta pamatojoties uz Iesniedzējas iesniegumu, lieta 2011.gada 25.augustā Nr.1.2-1/2598, ar lūgumu veikt grozījumus Lēmumā sakarā ar īpašnieka maiņu un pagarināt Lēmuma izpildes termiņu līdz 2012.gada 31.oktobrim.

Demokrātiskas valsts pamatprasība ir, ka attiecībām starp valsti un personu jābūt taisnīgām. Administratīvo tiesību piemērošanas uzdevums ir sabalansēt personas un sabiedrības intereses, radīt vislabāko līdzsvaru starp personas atsevišķo un sabiedrības kopīgo interešu ievērošanu, vienlaikus nodrošinot personu pret neattaisnotu viņa tiesību un leģitīmo interešu ierobežošanu.

Apsverot administratīvā akta izdošanas vai tā satura lietderību, iestādei jālemj arī par administratīvā akta nepieciešamību, lai sasniegtu leģitīmo mērķi; par administratīvā akta piemērotību attiecīgā mērķa sasniegšanai; par administratīvā akta atbilstību, salīdzinot personas tiesību aizskārumu un sabiedrības interešu aizskārumu un ņemot vērā, ka personas tiesību būtisku ierobežošanu var attaisnot tikai ievērojams sabiedrības ieguvums.

Izvērtējot lietas faktiskos materiālus konkrētajā lietā, kā arī piemērojot administratīvā procesa principus, Jūrmalas pilsētas dome uzskata, ka nav konstatējams tāds nozīmīgs sabiedrības labums, kura dēļ būtu noraidāms Iesniedzējas lūgums. Tieši otrādi, atļaujot Iesniedzējai turpināt būvniecību Jūrmalā, Skolas ielā 8 dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu ***, sabiedrība iegūs sakārtotu vidi.

Ņemot vērā to, ka Lēmumā dota atļauja turpināt būvniecību dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā, un atbilstoši būvniecību reglamentējošo aktu prasībām izstrādāt, saskaņot un Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē akceptēt būvprojektu un saņemt būvatļauju, nav konstatējams iemesls, kas liegtu tiesības īpašnieka maiņas gadījumā turpināt Lēmuma izpildi Iesniedzējai un ierobežotu viņas tiesības sakārtot īpašumu. Turklāt, jāatzīmē, ka Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē 2010.gada 13.novembrī ar komisijas lēmumu Nr.1265 akceptēts būvprojekts „Dzīvojamās mājas lit.001 un saimniecības ēku lit.002 un lit.003 rekonstrukcija Jūrmalā, Skolas ielā 8”.

Tātad, no iepriekš minētā un konkrētās lietas materiālu un argumentu izvērtējuma ir secināms, ka Iesniedzējai ir tiesības turpināt būvniecību dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē 2010.gada 13.novembrī ar komisijas lēmumu Nr.1265 akceptēto būvprojektu „Dzīvojamās mājas lit.001 un saimniecības ēku lit.002 un lit.003 rekonstrukcija Jūrmalā, Skolas ielā 8” un Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē saņemt būvatļauju.

Ņemot vērā augstāk minēto un pamatojoties uz Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 1.panta trešo daļu, 5., 8. un 9.pantu, 27.panta pirmo daļu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 67.panta otrās daļas 8.punktu, 79.panta pirmo daļu, Būvniecības likuma 3.panta pirmo daļu, 7.panta pirmās daļas 4.punktu, 11.panta pirmo daļu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Veikt grozījumus Jūrmalas pilsētas domes 2010.gada 8.jūlija lēmuma Nr.505 „Par iespēju turpināt būvniecību dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā” 1.punktā, izsakot to šādā redakcijā:

„1. Atļaut V.K., personas kods ***, turpināt būvniecību dzīvojamā mājā ar kadastra apzīmējumu *** Skolas ielā 8, Jūrmalā, un līdz 2012.gada 31.oktobrim Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā saņemt būvatļauju.”

2. Lēmuma 1.punktā uzlikto pienākumu neizpildes gadījumā Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektoram saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 370.panta noteikumiem ir tiesības administratīvā akta adresātam uzlikt piespiedu naudu.

3. Lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītājam.

4. Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Rīgā, Antonijas ielā 6 viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Atvērt spēkā esošo redakciju

Lejupielāde: DOC un PDF