Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOME
LĒMUMS
Jūrmalā
2015.gada 5.martāNr. 85

protokols Nr. 6, 13. punkts

Par valsts akciju sabiedrības „Latvijas dzelzceļš” paredzētās darbības
„Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija” akceptēšanu

Jūrmalas pilsētas dome 2015.gada 28.janvārī ir saņēmusi valsts akciju sabiedrības „Latvijas dzelzceļš” (reģistrācijas Nr.40003032065; turpmāk – Ierosinātāja) 2015.gada 23.janvāra iesniegumu Nr._DPRO-6.5.3./44-2015 „Par VAS Latvijas Dzelzceļš paredzētās darbības „Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija” akceptēšanu” ar lūgumu akceptēt Ierosinātājas paredzēto darbību „Esošo publisko, stratēģiskas (valsts) nozīmes dzelzceļa līniju elektrifikācija” Jūrmalas pilsētas administratīvās teritorijas robežās saskaņā ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Projekts 3i” (reģistrācijas Nr.40103373734) 2014.gadā izstrādāto Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācijas Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu 3.sējumu „KOPSAVILKUMS” (turpmāk – IVN Ziņojums).

Ierosinātājas paredzētā darbība ir esošo publisko, stratēģiskas (valsts) nozīmes dzelzceļa līniju elektrifikācija (turpmāk – Paredzētā Darbība). Paredzēts veikt Latvijas dzelzceļa tīkla esošo publisko dzelzceļa līniju - Rīga-Tukums-Ventspils; Rīga-Skulte; Rīga-Jelgava; Rīga-Krustpils-Daugavpils, Krustpils-Rēzekne, Krustpils-Jelgava un Jelgava-Tukums elektrifikāciju.

Saskaņā ar Ierosinātājas sniegto informāciju Latvijas dzelzceļa elektrifikācijas projekta iespējamie realizācijas termiņi ir 2016. – 2022.gads.

Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā Paredzētā Darbība ietver esošās gaisa kontakttīklu sistēmas rekonstrukciju dzelzceļa līniju posmos, kuri jau šobrīd ir elektrificēti. Paredzētās Darbības ietvaros būtiskākie būvniecības posmi esošajos elektrificētajos dzelzceļa līniju posmos būtu: esošo kontaktvadu noņemšana un stabu demontāža; kontaktvadu un demontēto stabu savākšana; jaunu stabu uzstādīšana un kontaktvadu izvilkšana.

Paredzētajai Darbībai tika izvērtēti trīs alternatīvi tehnoloģiskie risinājumi:

1. vilces jaudu nodrošina ar spriegumu 1x25kV, izbūvējot 17 vilces jaudas apakšstacijas (turpmāk tekstā – VJA);

2. vilces jaudu nodrošina ar spriegumu 2x25kV, izbūvējot 11 VJA;

2A. vilces jaudu nodrošina ar spriegumu 2x25kV, izbūvējot tikai 10 VJA.

Vides pārraudzības valsts birojs (turpmāk – Birojs) atzinumu sniedz par Paredzētās Darbības 2A.alternatīvu, jo citu alternatīvu (1.alternatīva un 2.alternatīva) realizācija šobrīd nav pilnībā novērtēta un līdz ar to nav pieļaujama.

Ietekmes uz vidi novērtējums (turpmāk – IVN) Paredzētajai Darbībai tika uzsākts, pamatojoties uz Biroja 2013.gada 2.jūlija lēmumu Nr.213 „Par ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras piemērošanu”.

Biroja 2014.gada 30.decembra Atzinums Nr.7 par ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumu Latvijas dzelzceļa esošo publisko dzelzceļa līniju elektrifikācijai (turpmāk - Biroja atzinums Nr.7) izdots saskaņā ar likuma „Par ietekmes uz vidi novērtējumu” 20.panta pirmo daļu un tajā noteikti nosacījumi saskaņā ar minētā likuma 20.panta desmito daļu.

Paziņojumi par Paredzēto Darbību un tās sākotnējo apspriešanu tika ievietoti attiecīgo pašvaldību mājas lapās, www.ldz.lv, sadaļā Jaunumi, un Biroja mājas lapā www.vpvb.gov.lv . Ar informatīvo materiālu par Paredzēto Darbību varēja iepazīties laika posmā no 2013.gada 28.oktobra līdz 2013.gada 28.novembrim Ierosinātājas interneta vietnē www.ldz.lv, sadaļā Jaunumi.

Jūrmalas pilsētā sākotnējā sabiedriskā apspriešana notika 2013.gada 19.novembrī Majoru stacijā, Lienes ielā 2a, Jūrmalā.

Saskaņā ar IVN sākotnējās apspriedes protokoliem sabiedrības aktivitāte un interesentu skaits Paredzētās Darbības IVN sākotnējās apspriedes sanāksmēs klātienē nebija liels. IVN sākotnējo apspriežu laikā Ierosinātāja un IVN Ziņojuma izstrādātāja - sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Projekts 3i” sniedza informāciju par Paredzēto Darbību, IVN procedūru, tās mērķiem un sagaidāmo rezultātu.

IVN Ziņojuma sabiedriskā apspriešana notika laika posmā no 2014.gada 29.septembra līdz 30.oktobrim. Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, IVN Ziņojuma 1.redakcija tika iesniegta 41 pašvaldībā, kuras šķērso elektrificējamās dzelzceļa līnijas. Materiāli bija pieejami Jūrmalas pilsētas domē, Jomas iela 1/5, Jūrmala. Paziņojums par Paredzētās Darbības sabiedrisko apspriešanu tika publicēts laikrakstā „Jūrmalas Vārds”, 25.09.2014. Sabiedriskās apspriedes sanāksme notika Jūrmalas pilsētas domē 2014.gada 15.oktobrī, plkst.16.00. IVN Ziņojuma sabiedriskās apspriešanas laikā no Jūrmalas pilsētas iedzīvotājiem netika saņemts neviens iesniegums.

Paredzētās Darbības plānošanas un projektēšanas stadijā attiecībā uz liela mēroga projekta lokālajiem risinājumiem vēl nav zināmi precīzi visi izbūves tehniskie nosacījumi un paņēmieni, Birojs saskaņā ar likuma „Par ietekmes uz vidi novērtējumu” 20.panta desmito daļu izvirza nosacījumus, ar kādiem Paredzētā Darbība ir īstenojama vai nav pieļaujama.

Birojs vērš uzmanību, ka Paredzētās Darbības alternatīvais risinājums, uz kuru attiecas Biroja Atzinuma Nr.7 6.nodaļa un tajā ietvertie nosacījumi, un par kuru iespējams izdot likuma „Par ietekmes uz vidi novērtējumu” 22.pantā paredzēto lēmumu, ir Paredzētās Darbības 2A.alternatīva. Citu alternatīvu izvēles gadījumā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra uzsākama no jauna.

Pamatojoties uz augstāk minēto informāciju, likumu „Par ietekmes uz vidi novērtējumu” 22.panta sesto daļu, Ministru kabineta 2015.gada 13.janvāra noteikumiem Nr. 18 „Kārtība, kādā novērtē paredzētās darbības ietekmi uz vidi un akceptē paredzēto darbību”, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

Atbalstīt paredzēto darbību „Esošo publisko un stratēģiskas (valsts) nozīmes dzelzceļa līniju elektrifikāciju”.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF