Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2023. gada 28. novembrīNr. 520

protokols Nr. 13, 1. punkts

Par Jūrmalas domes 2023. gada 29. jūnija saistošo
noteikumu Nr. 13 “Par transportlīdzekļu
iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas
valstspilsētas administratīvajā
teritorijā” precizēšanu

Jūrmalas dome (turpmāk – dome) 2023. gada 29. jūnija sēdē pieņēma saistošos noteikumus Nr. 13 “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā” (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 13), kas Pašvaldību likuma 47. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā tika nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk – ministrija) atzinuma sniegšanai.

Dome 2023. gada 7. augustā ir saņēmusi ministrijas 2023. gada 4. augusta atzinumu Nr. 1-18/4513 “Par saistošajiem noteikumiem Nr. 13” (turpmāk – atzinums), kurā cita starpā izteikti šādi iebildumi:

[1.] daļā par saistošajos noteikumos Nr. 13 iekļautajām tiesību normām (piemēram, punkti par nodevas apjomu un par nodevas piemērošanas termiņu), kuras pēc būtības ir identiskas Jūrmalas pilsētas domes 2021. gada 30. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 38 “Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā”” (turpmāk – apturētie saistošie noteikumi) un kuru darbība apturēta ar vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministra rīkojumu Nr. 1-2/168 un kuru atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 115. pantam un likumam “Par nodokļiem un nodevām” 10. panta trešajai daļai un 12. panta pirmās daļas 6. punktam vērtē Satversmes tiesa, ministrijas viedoklis nav mainījies un, ministrijas ieskatā, tiesību normas ir prettiesiskas un ir svītrojamas no saistošajiem noteikumiem;

[2.] ministrija konstatē, ka:

[2.1.] saistošo noteikumu Nr. 13 mērķis definēts pretrunā ar Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 6. punktā un Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 “Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 480) 11. punktā noteiktajām pašvaldību tiesībām izdot attiecīgus saistošos noteikumus.;

[2.2.] saistošo noteikumu Nr. 13 2. punktā noteiktais saistošo noteikumu mērķis iekļaujams saistošo noteikumu paskaidrojuma rakstā;

[2.3.] nosakot, ka no nodevas samaksas iekasētos līdzekļus izlieto tūrismam un kūrorta attīstībai labvēlīgas vides radīšanai, pašvaldība nav ņēmusi vērā Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 6. punktā un MK noteikumu Nr. 480 11. un 4. punktā noteikto;

[3.] ministrija konstatē, ka saistošo noteikumu Nr. 13 paskaidrojuma rakstā nav iekļauts uz datiem balstīts detalizēts izvērtējums, kas pamatotu nodevas piemērošanas nepieciešamību, kā arī norādītu uz samērīgu nodevas apmēru un nodevas samaksas termiņa garumu.

Ievērojot ministrijas atzinumā norādīto, dome konstatē turpmāk minēto.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 47. panta piekto daļu, ja saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinums, kurā pamatots saistošo noteikumu vai to atsevišķu normu prettiesiskums, pašvaldība precizē saistošos noteikumus atbilstoši atzinumam un atkārtoti nosūta tos ministrijai atzinuma sniegšanai šā panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā.

Dome secina, ka ir nepieciešams precizēt saistošos noteikumus Nr. 13 un to paskaidrojuma rakstu atbilstoši atzinuma 2. punktā norādītajam, proti, precizējot no nodevas samaksas iekasēto līdzekļu izlietojumu un paskaidrojuma rakstā definējot saistošo noteikumu mērķi atbilstoši Pašvaldību likuma 45. panta pirmās daļas 6. punktam un MK noteikumiem Nr. 480.

Savukārt attiecībā uz ministrijas atzinuma 1. un 3. punktā norādīto, dome konstatē, ka Latvijas Republikas Satversmes tiesa 2023. gada 27. novembrī pasludināja spriedumu lietā Nr. 2022-16-05 (turpmāk – spriedums), ar kuru vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra 2021. gada 16. decembra rīkojums Nr. 1-2/168 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības domes 2021. gada 30. septembra saistošo noteikumu Nr. 38 “Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 12. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 1 “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā”” darbības apturēšanu” a tzīts par neatbilstošu likuma “Par pašvaldībām” 49. panta pirmajai daļai. Tostarp spriedumā ir atzīts, ka apturēto saistošo noteikumu precizētajā paskaidrojuma rakstā ir ietverts pietiekams pamatojums nodevas likmes paaugstināšanas un nodevas piemērošanas perioda pagarināšanas nepieciešamībai.

Gan apturētos saistošos noteikumus, gan saistošo noteikumu Nr. 13 pieņemšanu Jūrmalas dome pamatojusi ar pieaugošu satiksmes intensitāti, ko pierāda statistikas dati gan par iebraucošo transportlīdzekļu skaitu, gan pārdoto dienas caurlaižu skaitu. Savukārt, nosakot nodevas apmēru, ir ņemts vērā ne tikai nodevas preventīvs raksturs un saistība ar konkrētiem pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem – nodrošinājumiem, t.i. pašvaldības finansiālās iespējas segt noteiktos izdevumus.

Līdz ar to dome saistošo noteikumu Nr. 13 paskaidrojuma rakstā ir iekļāvusi gan publiski pieejamos statistikas datus, gan Jūrmalas valstspilsētas administrācijas apkopoto informāciju, pamatojot gan nodevas piemērošanas nepieciešamību, gan nodevas apmēru un piemērošanas periodu. Tādējādi ministrijas atzinuma 1. un 3.punktā norādītie iebildumi ir zaudējuši aktualitāti.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Pašvaldību likuma 47. panta piekto daļu, Jūrmalas dome nolemj:

Precizēt Jūrmalas domes 2023. gada 29. jūnija saistošos noteikumus Nr. 13 “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā” daļā par ministrijas 2023. gada 4. augusta atzinuma Nr. 1-18/4513 “Par saistošajiem noteikumiem Nr. 13” 2. punktā norādīto.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe


Lejupielāde: DOC un PDF