Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 27. jūnijāNr. 320

protokols Nr. 9, 75. punkts

Par iepirkuma līguma slēgšanu uz laiku,
kas ir ilgāks par pieciem gadiem –
iepirkumā “Kompaktā apvidus
klases transportlīdzekļa
iegāde operatīvajā
līzingā”

Pamatojoties Publisko iepirkumu likuma (turpmāk – PIL) 60. panta ceturto daļu, iepirkuma līgumu slēdz uz laiku, ne ilgāku par pieciem gadiem. PIL 60. panta ceturtās daļas 2. punktā noteikts, ka pasūtītājs ir tiesīgs noslēgt iepirkuma līgumu uz ilgāku laiku, ja tas ir būtiski nepieciešams iepirkuma līguma izpildes nodrošināšanai ar iepirkuma līguma priekšmetu tieši saistītu tehnisku vai ekonomisku apstākļu dēļ. Šajā gadījumā pirms iepirkuma uzsākšanas pasūtītājam, kas ir pastarpinātās pārvaldes iestāde, nepieciešams saņemt attiecīgās atvasinātās publiskās personas orgāna atļauju.

Saskaņā ar Jūrmalas pašvaldības policijas apstiprināto Iepirkumu plānu 2024. gadam paredzēts iepirkums “Kompaktā apvidus klases transportlīdzekļa iegāde operatīvajā līzingā”. Iepirkums paredz vienu jaunu kompaktā apvidus klases transportlīdzekļa iegādi Jūrmalas pašvaldības policijas vajadzībām. Operatīvais līzings pēc būtības ir ilgtermiņa noma. Līzinga perioda laikā klients maksā nomas maksu, kas veidojas kā starpība starp automašīnas iegādes vērtību un noteikto atlikušo vērtību. Klients līguma termiņa laikā samaksā tikai daļu no automašīnas cenas, izmaksājot tās amortizācijas jeb nolietojuma vērtību.

Paredzamais transportlīdzekļa piegādes termiņš var būt līdz pat sešiem mēnešiem, kā rezultātā, ievērojot PIL 60. panta ceturto daļu, atlikušais laiks transportlīdzekļa nomai operatīvajā līzingā ir ne vairāk kā 54 mēneši.

Transportlīdzekļa noma ir izdevīgs mobilitātes nodrošināšanas veids, jo ļauj maksāt tikai par to transportlīdzekļa vērtības daļu, kas tiek faktiski izmantota nomas periodā. Paredzams, ka transportlīdzeklim tiks noteikts vismaz piecu gadu garantijas periods. Noslēdzot līgumu par transportlīdzekļa nomu operatīvajā līzingā, tiek paredzēti šādi finanšu izdevumi: pirmā iemaksa (10 procenti no transportlīdzekļa vērtības piegādes brīdī) un komisijas maksa (noteikts procentu apjoms no transportlīdzekļa vērtības piegādes brīdī). Plānojot transportlīdzekļa efektīvu un racionālu izmantošanu visā nomas periodā, tiek paredzēti maksimāli nobrauktie km piecu gadu laikā un citas ar transportlīdzekli saistītās izmaksas (KASKO, OCTA, tehniskās apskates un tehniskās apkopes izmaksas, u.c.). Noslēdzot operatīvā līzinga līgumu uz laiku, kas ir mazāks par pieciem gadiem, tiek ievērojami ierobežotas iespējas izmantot transportlīdzekļa operatīvo līzingu pilnā apmērā.

Ņemot vērā ekonomiskos apstākļus, kā arī ievērojot vienu no PIL 2. pantā norādītajiem mērķiem - pasūtītāja līdzekļu efektīva izmantošanu, maksimāli samazinot tā risku, Jūrmalas pašvaldības policijai ir nepieciešams noslēgt iepirkuma līgumu par kompaktā apvidus klases transportlīdzekļa iegādi operatīvajā līzingā uz laiku, kas ir ilgāks par pieciem gadiem.

Pamatojoties uz PIL 60. panta ceturtās daļas 2. punktu un ņemot vērā Jūrmalas domes Drošības jautājumu komitejas 2024. gada 19. jūnija sēdes atzinumu (protokols Nr. 1.2-30/5), Jūrmalas dome nolemj:

Atļaut Jūrmalas pašvaldības policijai slēgt iepirkuma līgumu iepirkumā “Kompaktā apvidus klases transportlīdzekļa iegāde operatīvajā līzingā” uz laiku, kas ir ilgāks par pieciem gadiem.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe



Lejupielāde: DOC un PDF