Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 27. jūnijāNr. 327

protokols Nr. 9, 82. punkts

Par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības
ministrijas 2024. gada 14. maija atzinumu
Nr. 1-18/3015 “Par saistošajiem
noteikumiem Nr. 19

Jūrmalas dome (turpmāk – dome) 2024. gada 24. aprīļa domes sēdē pieņēma saistošos noteikumus Nr. 19 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības nodevām” (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 19), kas Pašvaldību likuma 47. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā tika nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk – ministrija) atzinuma sniegšanai.

Dome 2024. gada 15. maijā ir saņēmusi ministrijas 2024. gada 14. maija atzinumu Nr. 1-18/3015 “Par saistošajiem noteikumiem Nr. 19” (turpmāk – atzinums), kurā izteikti iebildumi un sniegti priekšlikumi par saistošajiem noteikumiem Nr. 19.

Izvērtējot atzinumā norādīto par saistošo noteikumu Nr. 19 atbilstību normatīvo aktu prasībām, dome daļēji piekrīt atzinumā norādītajam.

Ņemot vērā ministrijas iebildumus, saistošajos noteikumos Nr. 19 ir svītrots 13.3. apakšpunkts un 36.punkts, precizēts 13.4., 13.7. apakšpunkts un 14., 17., 18. punkts, kā arī precizēts 19. punkts, izdalot atsevišķas arhīva izziņas, papildinot saistošos noteikumus Nr. 19 ar jauniem punktiem.

Ņemot vērā ministrijas priekšlikumus, apvienots saistošo noteikumu Nr. 19 5. un 9. punkts, svītrojot 5. punktu, precizēts 15. punkts, svītrojot saistošo noteikumu Nr. 19 15.2. apakšpunktu, un 16. punkts, kā arī precizēts saistošo noteikumu Nr. 19 tiesiskais pamatojums.

Savukārt izvērtējot ministrijas norādījumus precizēt saistošo noteikumu 28. punktu, svītrojot no tā nodevas koeficientu “ZN”, kā arī svītrojot saistošo noteikumu 28.7. apakšpunktu, kurā ir noteikts, ka ZN ir koeficients maksai par pašvaldības zemes izmantošanu reklāmas vajadzībām, norādām turpmāk minēto.

Saskaņā ar saistošo noteikumu Nr. 19 30.punktu, ja reklāmas objekts novietots uz pašvaldībai nepiederoša zemesgabala vai par reklāmas objektu ir noslēgts reklāmas vietas nomas līgums ar pašvaldību un tajā ir iekļauta zemes nomas maksa, aprēķinos izmanto ZN koeficientu ar vērtību 1. Ņemot vērā minēto ZN koeficienta iekļaušana reklāmas nodevas aprēķina formulā ir attiecināma tikai uz tiem reklāmas objektiem, kas izvietoti uz pašvaldības zemes un par kuriem nav noslēgts zemes nomas līgums ar pašvaldību (piem., īslaicīgi reklāmas plakāti uz pašvaldībai piederošiem afišu stabiem un stendiem u.c.), attiecīgi ZN koeficienta iekļaušana nodevas aprēķina formulā nerada dubultas nodevas uzlikšanas sistēmu. Maksājums par zemes lietošanu ir iekļaujams nodevas apmērā, jo nomas līgumu noslēgšana ar katru reklāmas izvietotāju par īslaicīgu reklāmas izvietojumu (vidēji par pašvaldības zemes izmantošanu apmērā no 0,4 - 4 kv.m.) radīs nesamērīgi lielu administratīvo slogu. Turklāt ZN koeficienta nepiemērošana rada nevienlīdzīgu situāciju attiecībā uz tiem reklāmas izvietotājiem, ar kuriem pašvaldībai ir noslēgts nomas līgums.

Tāpat, ņemot vērā iepriekš sniegto skaidrojumu, arī ministrijas lūgums precizēt saistošo noteikumu 29. punktu, svītrojot ZN koeficienta piemērošanas kārtību, nav pamatots.

Ņemot vērā minēto, pamatojoties uz Pašvaldību likuma 47. panta sesto daļu, Jūrmalas dome nolemj:

Daļēji precizēt saistošos noteikumus Nr. 19 un nosūtīt tos ministrijai un izsludināšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Priekšsēdētājas vietnieks

J. Lediņš



Lejupielāde: DOC un PDF