Latvijas Republika
LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
1994.gada 25.augustāNr.213

Par pašvaldības bezpeļņas
uzņēmumu "Kauguru poliklīnika"

Pamatojoties uz 1994.gada 31.marta lēmumu Nr.345 "Par Jūrmalas pilsētas slimo kases dibināšanu", Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Nodibināt Jūrmalas pilsētas bezpeļņas uzņēmumu "Kauguru poliklīnika" ar statūtkapitālu Ls 64 629.

  2. Apstiprināt par pašvaldības bezpeļņas uzņēmuma "Kauguru poliklīnika" galveno ārsti Silviju KAIRIŠU.

  3. Apstiprināt pašvaldības bezpeļņas uzņēmuma "Kauguru poliklīnika" statūtus saskaņā ar pielikumu.

šsēdētājs         A.Inkulis


Pielikums
Apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
.gada 25.augusta lēmumu Nr.213

PAŠVALDĪBAS BEZPEĻŅAS UZŅĒMUMA JŪRMALAS PILSĒTAS "KAUGURU POLIKLĪNIKA"

STATŪTI

  1. Vispārējie noteikumi.

    1.1 Jūrmalas pilsētas Kauguru poliklīnika ir pašvaldības bezpeļņas uzņēmums (turpmāk tekstā "uzņēmums"), kas veic medicīniskās aprūpes funkcijas un kurš ir nodibināts ar Jūrmalas pilsētas domes 1994.gada 25.augusta lēmumu Nr.213. Uzņēmums darbojas saskaņā ar šiem statūtiem, kurus apstiprina Jūrmalas pilsētas dome.

    Pašvaldībai (dibinātājam) ir visas likumā "Par uzņēmējdarbību" noteiktās uzņēmēja tiesības un pienākumi.

    Uzņēmums ir uzņēmēja īpašuma daļa, kas nodalīta uzņēmējdarbības veikšanai.

    1.2 Uzņēmums ir patstāvīga saimnieciska vienība ar juridiskas personas tiesībām, kura ar tai nodoto pašvaldības īpašuma norobežoto daļu veic iedzīvotāju medicīnisko aprūpi atbilstoši pašvaldības apstiprinātajai veselības aprūpes bāzes programmai.

    1.3 Uzņēmuma darbību reglamentē Latvijas Republikas likumi "Par bezpeļņas organizāciju", "Par uzņēmējdarbību", "Par pašvaldības uzņēmumu", Civillikums, Darba likumu kodekss, citi Latvijas Republikas likumi, pašvaldības un tās izpildinstitūciju lēmumi un rīkojumi, kā arī šie statūti.

    1.4 Uzņēmums par savām saistībām atbild ar visu savu mantu. Uzņēmums par pašvaldības saistībām neatbild.

  2. Uzņēmuma nosaukums, adrese un juridiskais statuss.

    2.1 Uzņēmuma nosaukums latviešu valodā:

    pilns - Jūrmalas pilsētas Kauguru poliklīnika,
    saīsināts - Kauguru poliklīnika.

    2.2 Uzņēmuma atrašanās vieta:

    Jūrmala, Raiņa iela 98.

    2.3 Uzņēmums ir juridiska persona. Tam ir patstāvīga bilance, norēķinu rēķini banku iestādēs, kā arī nepieciešamie spiedogi un veidlapas ar savu nosaukumu.

    Uzņēmums savā vārdā var iegūt mantiskas un personiskas nemantiskas tiesības un uzņemties pienākumus, būt par prasītāju un atbildētāju tiesā un Saimnieciskajā tiesā.

    Uzņēmums iegūst juridiskās personas tiesības no tā reģistrēšanas brīža Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

    2.4 Uzņēmums ar pašvaldības atļauju var likumā noteiktajā kārtībā piedalīties citās uzņēmējsabiedrībās, savā sastāvā izveidot struktūrvienības, filiāles un pārstāvniecības.

    2.5 Ja Uzņēmums pārkāpj šos statūtus vai gūst ienākumus, tas mēneša laikā jāpārreģistrē par peļņas uzņēmumu.

  3. Uzņēmuma darbības mērķi un galvenie virzieni.

    3.1 Uzņēmuma darbības mērķis ir nodrošināt iedzīvotāju medicīnisko aprūpi atbilstoši pašvaldības veselības aprūpes bāzes programmai un līgumam ar pašvaldības Slimokasi.

    3.2 Uzņēmuma darbības galvenie virzieni:

    3.2.1 kvalificēta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana pacientiem ar akūtu saslimšanu, traumu u.c. nelaimju gadījumos, neatkarīgi no dzīves vietas;

    3.2.2 kvalificētas medicīniskās palīdzības nodrošināšana slimniekiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ nepieciešama ārstēšana poliklīnikas vai mājas apstākļos;

    3.2.3 savlaicīgas hospitalizācijas nodrošināšana pacientiem, kuriem veselības stāvokļa dēļ nepieciešama ārstēšana stacionārā;

    3.2.4 ikgadējo profilaktisko apskašu veikšana ar sekojošo dinamisku novērošanu un plānveida ārstēšanu;

    3.2.5 profilaktiskās potēšanas, infekcijas slimību savlaicīga diagnostika, kontaktpersonu novērošana un izmeklēšana;

    3.2.6 ilgstošas un pārejošas darba nespējas ekspertīze, izsniedzot darba nespējas lapas, dodot rekomendācijas vai iekārtojot uz laiku atvieglotā darbā;

    3.2.7 regulāra sanitārās izglītošanas darba veikšana;

    3.2.8 katastrofu medicīnas pasākumu izpilde, saskaņā ar vietu un funkcijām Jūrmalas pilsētas katastrofu medicīnas sistēmā.

    3.2.9. ārējā ekonomiskā darbība;

    3.2.10. vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība ar medikamentiem.

    3.3 Uzņēmuma darbības papildvirzieni:

    3.3.1 sniegt maksas pakalpojumus;

    3.3.2 citi darbības veidi, ko neaizliedz Latvijas Republikas likumdošana.

    3.4 Uzņēmējdarbības veidi, kuru veikšanai nepieciešama licence vai atļauja, tiek veikti tikai pēc licences vai atļaujas saņemšanas un ar to saistīto dokumentu nokārtošanas.

  4. Uzņēmuma manta.

    4.1 Uzņēmuma mantu veido pašvaldības īpašuma norobežota daļa - pamatlīdzekļi, apgrozāmie līdzekļi un citas materiālās vērtības.

    4.2 Uzņēmums īsteno savu darbību, pamatojoties uz mantas valdījumu, lietojumu un rīkojuma tiesībām Latvijas Republikas likumos un citos normatīvos aktos un šajos statūtos noteiktajos ietvaros.

    4.3 Uzņēmums materiālās vērtības ir tiesīgs pārdot, mainīt, iznomāt, nodot pagaidu lietošanā citām juridiskām un fiziskām personām, pakalpojumu sniegšanai, pacientu un medicīnas darbinieku servisa nodrošināšanai, medikamentu un citu ārstniecisko līdzekļu tirdzniecībai, kā arī likvidēt pamatlīdzekļus. Pamatlīdzekļu atsavināšanai nepieciešama pašvaldības atļauja. Pamatlīdzekļus nedrīkst saņemt pašvaldības deputāti un darbinieki.

    4.4 Uzņēmums savu mantu var izmantot tikai šajos statūtos deklarētajiem mērķiem.

    4.5 Uzņēmums veic savas mantas apdrošināšanu valsts apdrošināšanas firmās.

    4.6 Pašvaldība nedrīkst atsavināt uzņēmuma pamatlīdzekļus, apgrozāmos līdzekļus, Uzņēmuma rīcībā atlikušo ienākuma daļu un citas materiālās vērtības, izņemot gadījumus, kad Uzņēmums ar šo mantu rīkojas pretēji likumdošanā vai šajos statūtos noteiktajai kārtībai.

    4.7 Fiziskajām un juridiskajām personām jāatlīdzina zaudējumi, kas to vainas dēļ nodarīti Uzņēmumam likumdošanā noteiktajā kārtībā. Strīdus par zaudējumu atlīdzināšanu izskata tiesa vai saimnieciskā tiesa.

  5. Uzņēmuma statūtu fonds.

    5.1 Uzņēmuma statūtu fonds sastāda Ls 64 629.

    5.2 Statūtu fonda apmēru var samazināt vai palielināt likumdošanā noteiktā kārtībā saskaņojot ar pašvaldību.

  6. Ienākumi un to sadale.

    6.1 Uzņēmuma ienākumi veidojas no pašvaldības budžeta līdzekļiem, kas paredzēti veselības aprūpei, maksas pakalpojumiem, saimnieciskās darbības ienākumiem, brīvprātīgiem fizisko un juridisko personu ziedojumiem, kā arī citiem ar likumu neaizliegtiem ienākuma veidiem.

    6.2 Uzņēmums maksā nodokļus likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā un apmēros.

    6.3 Palikušo ienākuma daļu Uzņēmums izlieto, veidojot rezerves fondu, ar kuru rīkojas atbilstoši likumā "Par bezpeļņas organizāciju" 4. un 5.pantu.

    6.4 Darba samaksas maksimālais apmērs Uzņēmumā netiek ierobežots, minimālo darba samaksu nosaka Latvijas Republikas likumdošana.

  7. Uzņēmuma pārvalde.

    7.1 Uzņēmuma pārvaldi veic pašvaldības iecelts galvenais ārsts.

    7.2 Ieceļot galveno ārstu pašvaldība noslēdz ar viņu darba līgumu, kurā nosaka galvenā ārsta tiesības, pienākumus un atbildību, kā arī viņa darba samaksu un noteikumus atbrīvošanai no amata, ievērojot likumdošanā noteiktās garantijas.

    7.3 Galvenais ārsts ir tiesīgs pastāvīgi izlemt visus viņa pārziņā nodotos ar uzņēmuma darbību saistītos jautājumus. Galvenais ārsts atbilstoši likumdošanai un statūtiem bez pilnvaras darbojas Uzņēmuma vārdā:

    7.3.1 pārstāv Uzņēmuma intereses valsts un pašvaldības iestādēs, citās iestādēs un uzņēmējsabiedrībās, kā arī attiecībās ar fiziskajām personām;

    7.3.2 ar pašvaldības atļauju dibina un likvidē filiāles un pārstāvniecības;

    7.3.3 rīkojas ar Uzņēmuma mantu un naudas līdzekļiem;

    7.3.4 slēdz saimnieciskos un darba līgumus;

    7.3.5 izsniedz pilnvaras;

    7.3.6 atver norēķinu rēķinus bankās;

    7.3.7 apstiprina Uzņēmuma štatus un struktūru;

    7.3.8 izdod pavēles un norādījumus, kas ir obligāti visiem Uzņēmuma darbiniekiem;

    7.3.9 pieņem darbā un atbrīvo no darba Uzņēmuma darbiniekus likumdošanā noteiktajā kārtībā;

    7.3.10 nosaka darba samaksas un materiālās stimulēšanas sistēmu atbilstoši likumdošanai un Uzņēmuma koplīgumam;

    7.3.11 atbild par noteikto prasību izpildi ugunsdrošībā, darbā, veselības, apkārtējās vides aizsardzībā un citās jomās.

  8. Uzņēmuma darbības kontrole.

    8.1 Uzņēmums veic grāmatvedības un statistisko uzskaiti likumdošanā noteiktā kārtībā un sniedz nepieciešamo informāciju valsts un pašvaldības institūcijām nodokļu aprēķināšanai un statistikai.

    Galvenais ārsts un galvenais grāmatvedis atbild par sniegto pārskatu patiesumu.

    8.2 Uzņēmuma finansiālās un saimnieciskās darbības revīziju izdara pašvaldība ne retāk kā reizi divos gados. Revīzijas var izdarīt arī pēc valsts kontroles, valsts ieņēmumu dienesta vai tiesību aizsardzības iestāžu iniciatīvas.

    8.3 Pašvaldība un Latvijas Republikas Vides aizsardzības komiteja, Latvijas Republikas Ministru kabineta likumdošanas aktu pārkāpumu gadījumā ir tiesīgas ar savu lēmumu apturēt Uzņēmuma darbību.

    Strīdu jautājumus par Uzņēmuma darbības apturēšanu izšķir saimnieciskā tiesa, izņemot gadījumus, kad Uzņēmuma darbību aptur Latvijas Republikas Vides aizsardzības komiteja.

  9. Uzņēmuma darbības nosacījumi.

    9.1 Uzņēmums naudas līdzekļus glabā un visa veida norēķinus, kredīta un kases operācijas veic Latvijas Republikas kredītiestādēs.

    Bankas kredītu saņemšanai Uzņēmumam nepieciešama pašvaldības atļauja.

    9.2 Uzņēmumam ir obligāts pašvaldības pasūtījums, kas izsniegts atbilstoši likuma prasībām.

    Līgumu par pašvaldības pasūtījuma izpildi ar Uzņēmumu slēdz pašvaldības pilnvarotā Slimokase. Līgumā jānosaka tā apjoms, izpildei nepieciešamo materiāli tehnisko resursu daudzums, cenas, piegādātāji un to pienākumi, kā arī citi noteikumi, kas izriet no līguma satura un formas. Ja pašvaldības pasūtījums rada Uzņēmumam zaudējumus, tie jāsedz no pašvaldības budžeta.

    Strīdus par pašvaldības pasūtījumu atbilstību likumam izskata saimnieciskā tiesa.

    9.3 Uzņēmums ar pašvaldības atļauju var slēgt līgumus par valsts pasūtījuma izpildi.

  10. Uzņēmuma reorganizācija un likvidācija.

    10.1 Uzņēmuma reorganizācija notiek saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par uzņēmējdarbību". Lēmumu par reorganizāciju pieņem attiecīgā pašvaldība.

    10.2 Uzņēmumu likvidē likumā "Par uzņēmējdarbību" paredzētajos gadījumos un kārtībā.

    10.3 Ja Uzņēmums tiek likvidēts vai reorganizēts par peļņas Uzņēmumu, rezerves fonds un par tajā uzkrātajiem līdzekļiem sagādātā manta pāriet pašvaldības īpašumā. Šī manta izmantojama labdarības mērķiem.

    10.4 Lēmumam par likvidāciju vai reorganizāciju jāsatur norāde kā turpmāk tiks nodrošināta pašvaldības teritorijā dzīvojošo iedzīvotāju veselības aprūpe.