Latvijas Republika
LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā

Atcelts ar Domes 2008.gada 31. janvāra 14. nolikumu

1996.gada 27.decembrīNr.1208

Par vides aizsardzības nodaļu

Ievērojot to, ka atbilstoši pastāvošajiem Latvijas Republikas likumiem ir palielinājies Jūrmalas pilsētas domes ekoloģijas nodaļas darba apjoms, mainījušās funkcijas un uzdevumi, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Pārdēvēt Jūrmalas pilsētas domes ekoloģijas nodaļu par Jūrmalas pilsētas domes vides aizsardzības nodaļu.

  2. Apstiprināt domes vides aizsardzības nodaļas nolikumu saskaņā ar 1.pielikumu.

  3. Apstiprināt domes vides aizsardzības nodaļas štatu sarakstu un mēneša darba algu fondu saskaņā ar 2.pielikumu.

Priekšsēdētājs         A.Inkulis


1.pielikums
Apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
1996.gada 27.decembra lēmumu Nr.1208

Jūrmalas pilsētas domes vides aizsardzības nodaļas nolikums

  1. Vispārējie noteikumi.

    1.1 Jūrmalas pilsētas domes vides aizsardzības nodaļa (turpmāk VA nodaļa) ir patstāvīga Jūrmalas pilsētas domes struktūrvienība bez juridiskās personas tiesībām, tai ir zīmogs ar nodaļas nosaukumu un tā tiek finansēta no pilsētas budžeta.

    VA nodaļu izveido ar Jūrmalas pilsētas domes lēmumu, lai tālāk pilnveidotu dabas aizsardzības darbu un darbību pilsētas sabalansētas vides veidošanā.

    VA nodaļa ir pakļauta Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniecei.

    1.2 VA nodaļa savā darbībā ievēro Latvijas Republikas likumus, Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumus un augstākstāvošo valsts varas un pārvaldes institūciju lēmumus un citus normatīvos dokumentus, Jūrmalas pilsētas domes lēmumus un saistošos noteikumus, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja rīkojumus, kā arī domes vārdā izvirza likumdošanas iniciatīvu.

    1.3 VA nodaļa savas kompetences ietvaros realizē Jūrmalas pilsētas pašvaldības un Latvijas Republikas intereses vides aizsardzībā un dabas resursu racionālā lietošanā.

    1.4 VA nodaļa izpilda pašvaldības konsultanta, pasūtītāja un kontrolētāja funkcijas vides aizsardzības programmu un pētījumu organizēšanā un realizēšanā.

    1.5 VA nodaļa vides aizsardzībā sadarbojas ar Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Jūrmalas inspektoru, Jūrmalas vides un veselības centru, Hidrometeoroloģisko biroju, Vides datu centru, kā arī ar citām juridiskām un fiziskām personām.

    1.6 VA nodaļa sadarbojas ar līdzīgām formāla vai neformāla rakstura organizācijām republikā un ārzemēs.

  2. Mērķis un galvenie uzdevumi.

    2.1 VA nodaļas mērķis ir veidot un realizēt pilsētas vides aizsardzības politiku pilsētas iedzīvotāju interesēs, saskaņojot pašvaldības, valsts un uzņēmēju intereses, galveno uzmanību pievēršot ilgtspējīgas līdzsvarotas pilsētvides radīšanai.

    2.2 Vides aizsardzības nodaļas galvenie uzdevumi:

    2.2.1 kompleksi vadīt vides aizsardzības darbu pilsētā, koordinēt juridisko un fizisko personu darbību šajā jomā, kā arī piedalīties pilsētas sociāli ekonomiskās darbības perspektīvajā plānošanā;

    2.2.2 sadarbībā ar valsts inspekcijām realizēt kontroli pār dabas resursu (zemju, ūdeņu, gaisa, mežu, floras un faunas) izmantošanu un racionālu lietošanu pilsētas teritorijā;

    2.2.3 organizēt pilsētas un reģiona vides aizsardzības programmu izstrādi, veikt un apkopot vides stāvokļa novērojumus, veidojot Jūrmalā dabas kompleksa lokālo monitoringu;

    2.2.4 sagatavot un iesniegt domei priekšlikumus par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, dabas liegumu, dabas parku un dabas pieminekļu, kuri ir nozīmīgi dabas saglabāšanai attiecīgajā teritorijā, apstiprināšanu pašvaldībā vai šā statusa likvidēšanu, kā arī iesniegt Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei priekšlikumus par citu kategoriju īpaši aizsargājamo dabas teritoriju izveidošanu reģionā;

    2.2.5 ierosināt vides aizsardzības objektu celtniecību, rekonstrukciju un paplašināšanu;

    2.2.6 piedalīties vietējās nozīmes ražošanas un sadzīves atkritumu poligonu izvietojuma noteikšanā; pilsētas un reģiona atkritumu apsaimniekošanas stratēģijas izstrādāšanā;

    2.2.7 veikt Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzēto uzraudzību pār juridisko un fizisko personu veiktajām darbībām ar bīstamajiem atkritumiem;

    2.2.8 ierosināt likumā noteiktās kompetences ietvaros piešķirt vai atņemt dabas resursu lietošanas tiesības;

    2.2.9 nepieciešamības gadījumā ierosināt veidot centralizētus ārpusbudžeta fondus vides aizsardzības vajadzībām un dabas resursu lietošanai;

    2.2.10 ar masu informācijas līdzekļu starpniecību informēt iedzīvotājus par vides aizsardzības stāvokli un problēmām;

    2.2.11 izskatīt iedzīvotāju un sabiedrisko organizāciju sūdzības un priekšlikumus vides aizsardzības jautājumos;

    2.2.12 iesaistīt iedzīvotājus un sabiedriskās organizācijas vides aizsardzības jautājumu risināšanā un vides kvalitātes uzlabošanā.

  3. Funkcijas.

    Lai realizētu vides aizsardzības nodaļas uzdevumus:

    3.1 Organizē Jūrmalas pilsētas vides politikas un rīcības plāna izstrādi un realizēšanu.

    3.2 Pašvaldības uzdevumā sagatavo pasūtījumu dažādu ar vides aizsardzību saistītu pētījumu veikšanai valsts institūcijām un privātstruktūrām.

    3.3 Organizē darbu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju izveidē un uzturēšanā.

    3.4 Saskaņo būvobjektu vietas izvēles aktus, izdod noteikumus objektu projektēšanai un būvniecībai, saskaņo projektu dokumentāciju objektiem, kas atrodas "Dabas pamatnes teritorijās" atbilstoši pilsētas attīstības plānam.

    3.5 Izstrādā vides aizsardzības licenci pašvaldības teritorijā esošajiem uzņēmumiem, veic licences noteikumu ievērošanas kontroli.

    3.6 Organizē līgumu noslēgšanu ar fiziskajām un juridiskajām personām par rūpniecisko zveju Jūrmalas pilsētas iekšējos un teritoriālajos ūdeņos, kā arī izdod zvejas licences rūpnieciskajai zvejai.

    3.7 Izstrādā un iesniedz priekšlikumus domei par dabas resursu nodokļa izlietojumu un sadali, kontrolē tā izlietojumu.

    3.8 Sagatavo un iesniedz apstiprināšanai Jūrmalas pilsētas domes noteikumus vides aizsardzībā, paredzot administratīvo atbildību par pilsētas teritorijā esošo mežu, parku, ūdeņu, kā arī par pilsētas īpaši aizsargājamo dabas objektu aizsardzību un uzturēšanu.

    3.9 Piedalās vietējās nozīmes ražošanas un sauso sadzīves atkritumu apsaimniekošanas, savākšanas un noglabāšanas noteikumu izstrādē pilsētas teritorijai un reģionam.

    3.10 Pamatojoties uz Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes atzinumu:

    3.10.1 rekomendē domei apstiprināt vietējās nozīmes bīstamo atkritumu uzglabāšanas, pārstrādes un utilizācijas uzņēmumu un poligonu izvietojumu;

    3.10.2 izstrādā un iesniedz domei bīstamo atkritumu savākšanas un transportēšanas shēmu saskaņā ar republikānisko shēmu;

    3.10.3 ar domes pilnvaru izsniedz un anulē fiziskām un juridiskām personām atļaujas darbībām ar bīstamajiem atkritumiem.

    3.11 Veido datu bāzi lokālā monitoringa uzturēšanai un regulāri apkopo šos datus.

    3.12 Kopīgi ar municipālo policiju, vides un veselības centru, Jūrmalas virsmežniecību veic regulāru vides stāvokļa inspekciju pilsētā.

  4. Tiesības.

    Lai realizētu VA nodaļas uzdevumus un funkcijas, tai ir tiesības:

    4.1 Pieprasīt un saņemt neatkarīgi no pakļautības no visiem pilsētas teritorijā esošajiem uzņēmumiem un organizācijām informāciju par darbībām, kas saistītas ar vides aizsardzību un dabas resursu izmantošanu un aizsardzību.

    4.2 Iepazīties ar pašvaldības teritorijā esošo vides aizsardzības valsts institūciju, uzņēmumu un iestāžu materiāliem, programmām un prognozēm vides aizsardzības jautājumos.

    4.3 Netraucēti apmeklēt visus pilsētas uzņēmumus un iestādes, lai saņemtu informāciju un to pārbaudītu savas kompetences ietvaros.

    4.4 Saņemt informāciju no īpaši aizsargājamās dabas teritorijas zemes īpašnieka par esošajām vai iespējamām izmaiņām dabas veidojumos un šo objektu aizsardzības noteikumu pārkāpumiem.

    4.5 Saņemt informāciju no Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas par izsniegtām atļaujām bīstamo atkritumu transportam Latvijas Republikas robežās un tranzīttransportam caur pašvaldības teritoriju.

    4.6 Saņemt informāciju no Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes par saņemtajiem priekšlikumiem izveidot pašvaldības teritorijā īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, kā arī par zinātniskajiem pētījumiem, kurus paredzēts veikt šajās teritorijās.

    4.7 Iesaistīties valsts ekoloģiskās ekspertīzes darbā.

    4.8 Sastādīt administratīvos protokolus savas kompetences ietvaros.

    4.9 Organizēt un piedalīties dažādu līmeņu semināros, konferencēs, darba tikšanās un apspriedēs, kas saistītas ar Jūrmalas ekoloģisko situāciju.

  5. Darba organizācija.

    5.1 Nodaļas struktūru un vadītāju apstiprina ar Jūrmalas pilsētas domes lēmumu.

    5.2 Nodaļas darbu vada vadītājs, ko pieņem darbā ar Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja rīkojumu un noslēdzot darba līgumu.

    5.3 VA nodaļas vadītājs savas kompetences ietvaros:

    5.3.1 organizē nodaļas darbu un personīgi atbild par noteikto uzdevumu izpildi;

    5.3.2 sadala nodaļas darbiniekiem pienākumus un kontrolē to izpildi;

    5.3.3 apstiprina nodaļas plānus un pārskatus;

    5.3.4 pārstāv VA nodaļu valsts un pašvaldības iestādēs, uzņēmumos un uzņēmējsabiedrībās;

    5.3.5 pārzin Latvijas Republikas valsts izdotos likumus un likumdošanas aktus vides aizsardzības jomā;

    5.3.6 sagatavo un iesniedz Jūrmalas pilsētas domē lēmumu projektus par VA nodaļas kompetencē esošajiem jautājumiem;

    5.3.7 iesniedz priekšlikumus par nodaļas darbinieku pieņemšanu darbā un atbrīvošanu no tā, par prēmēšanu un pamudinājumiem, kā arī saukšanu pie disciplinārās atbildības;

    5.3.8 nodrošina finansu disciplīnas ievērošanu;

    5.3.9 saskaņo būvobjektu vietas izvēles aktus un projektu dokumentācijas, kā arī izdod noteikumus dažādu objektu projektēšanai un būvniecībai;

    5.3.10 piedalās iedzīvotāju sūdzību izskatīšanā, kas saistītas ar vides aizsardzības problēmām.

    5.4 VA nodaļas galvenais speciālists savas kompetences ietvaros:

    5.4.1 pārzin un ir atbildīgs par lokālās gaisa monitoringa sistēmas Air VIRO darbību, pilnveido un atjaunina sistēmas datu bāzi, sniedz pārskatus un informāciju par esošo un plānoto piesārņojumu nodaļas vadītājam, ieinteresētajām valsts un pašvaldības organizācijām, fiziskām un juridiskām personām;

    5.4.2 pilnveido un atjauno datu bāzi par dabas pamatnes teritorijām un vides un dabas aizsardzības objektiem digitālā Microstation sistēmā, nodrošina ar šo informāciju valsts un pašvaldības iestādes un uzņēmumus, domes nodaļas, vides aizsardzības organizācijas un citas fiziskās un juridiskās personas;

    5.4.3 nodrošina ekoloģisko un vides aizsardzības prasību integrēšanu pilsētas sauso sadzīves atkritumu un bīstamo atkritumu saimniecības pārvaldē; sadarbībā ar atkritumu izgāztuves apsaimniekotājiem veic uzskaiti par atkritumu veidiem un tipiem; piedalās atkritumu izgāztuvju reģionālajā plānošanā;

    5.4.4 pēc nodaļas vadītāja norādījumiem un rīkojumiem nodarbojas ar citiem uzdevumiem, kas saistīti ar vides aizsardzību un plānošanu.

    5.5 VA nodaļas speciālists savas kompetences ietvaros:

    5.5.1 nodarbojas ar jautājumiem, kas saistīti ar rūpnieciskās zvejas organizēšanu un kontroli Jūrmalas iekšējos un teritoriālajos ūdeņos; izsniedz zvejas licences rūpnieciskajai zvejai; sniedz regulāras atskaites par darba gaitu nodaļas vadītājam, Jūrmalas rūpnieciskās zvejas komitejai, Zivsaimniecības pētniecības institūtam un Jūras vides pārvaldei;

    5.5.2 veic finansu uzskaiti par zvejas licenču izsniegšanu un regulāri iesniedz finansu atskaites domes centralizētajā grāmatvedībā;

    5.5.3 veic nodaļas lietvedības darbu un sarakstes noformēšanu;

    5.5.4 pēc nodaļas vadītāja norādījumiem un rīkojumiem nodarbojas ar citiem uzdevumiem, kas saistīti ar vides aizsardzību un plānošanu.


2.pielikums
Apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
1996.gada 27.decembra lēmumu Nr.1208

Jūrmalas pilsētas domes vides aizsardzības nodaļas štatu saraksts

Amata nosaukumsSlodžu skaitsKategorijaDarba alga mēnesī (Ls)
Nodaļas vadītājs1 9123
Galvenais speciālists110 90
Galvenais speciālists111 80
KOPĀ3293