Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
2000.gada 2.martāNr.197

Par Jūrmalas ielu sarkano līniju korekcijas
plāna izstrādāšanas uzsākšanu

Jūrmalas pilsētā ir spēkā esošs sarkano līniju plāns, kas tika izstrādāts kā 1971.gada Ģenerālplāna sastāvdaļa. Jaunais Jūrmalas pilsētas attīstības plāns ir apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes 1995.gada 27.jūlija lēmumu nr.893. Attīstības plāna uzdevums ir risināt ne tikai tuvākās nākotnes uzdevumus, bet arī nodrošināt iespējas tālākās nākotnes attīstībai, rezervējot teritorijas, kurās nepieciešamo pilsētas infrastruktūru agrāk vai vēlāk būs iespējams iekārtot saskaņā ar inženiertīklu un ielu izbūves normatīviem. Attīstības plāna sastāvā tika izstrādāta arī transporta shēma, nosakot gan nepieciešamās pilsētas maģistrāles, gan galvenos gājēju plūsmu virzienus, gan sabiedriskā Transporta lomu, gan velotransporta attīstības nepieciešamību. Kā viens no domes uzdevumiem tika noteikts - "Ielu sarkano līniju plāna izstrādāšana un apstiprināšana".

Latvijas Republikas Aizsargjoslu likums nosaka Ekspluatācijas aizsargjoslas gar ielām, autoceļiem un dzelzceļiem. Likuma 13.panta 2.punkta 1.apakšpunktā teikts: "Pilsētās, ciemos un citās blīvi apdzīvotās vietās aizsargjoslas gar ielām un autoceļiem nosaka teritoriālplānojumos likumā noteiktā kārtībā un atzīmē zemesgabalu plānos kā sarkano līniju (esoša vai projektēta ielas robeža)". Likuma 33.pants nosaka arī aizsargjoslu izveidošanas kārtību, kas veicama saskaņā ar teritoriālplānošanas noteikumiem un aizsargjoslu noteikšanas metodiku. 62.pants nosaka, ka aizsargjoslu iezīmēšanu plānos nodrošina Valsts zemes dienests par valsts budžeta līdzekļiem.

1998.gada sākumā VZD Jūrmalas pilsētas nodaļa sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas domes arhitektūras un plānošanas pārvaldi uzsāka sarkano līniju plāna ienešanu pilsētas digitālajā kartē. Darba gaitā ir radušies priekšlikumi papildināt veco sarkano līniju plānu nosakot jaunas, citos gadījumos tas ir kļuvis neatbilstošs 1995.gada Ģenerālplānam. Ielu sarkano līniju korekcijas plāna izstrādāšanas mērķis ir sakārtot plānoto ielu tīklu visā pilsētā, izvērtējot Jūrmalas attīstības plāna vadlīnijas. Stājoties spēkā jaunam sarkano līniju plānam, tiks radīts pamats tālākai īpašumu sakārtošanai un ielu un inženierkomunikāciju likumīgai izbūvei.

Ministru kabineta "Noteikumi par teritoriju plānojumiem" nr.62 nosaka, ka pēc Ģenerālplāna stāšanās spēkā pašvaldība nodrošina ielu sarkano līniju projektu izstrādāšanu saskaņā ar detālplānojumiem noteikto procedūru (VII nodaļa - Detālplānojumi).

Ņemot vērā minēto un vadoties no Latvijas Republikas likumiem un attīstības jautājumu komitejas 2000.gada 10.februāra sēdes protokola nr.16-3/2, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Uzsākt darbu pie Jūrmalas ielu sarkano līniju plāna korekcijas.

  2. Par projekta vadītāju iecelt Jūrmalas pilsētas galveno plānotāju M.Kalvāni.

  3. Uzdot domes būvvaldei (A.Kļaviņš) organizēt projekta sabiedrisko apspriešanu.

Priekšsēdētājs        L.Alksnis