Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
2007.gada 12. novembrīNr.982

protokols Nr.21, 109. punkts

Par atteikumu nodot privatizācijai pašvaldības
sabiedrības ar ierobežotu atbildību
„Slokas slimnīca” kapitāla daļas

  1. Jūrmalas pilsētas pašvaldības domē ir izskatīts sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Vidzemes Eko” privatizācijas ierosinājumu (reģistrēts Jūrmalas pilsētas pašvaldības privatizācijas ierosinājumu reģistrā 2006.gada 31.augustā ar Nr.12) par pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Slokas slimnīca” (turpmāk – PSIA „Slokas slimnīca”) pašvaldībai piederošo kapitāla daļu privatizāciju.

  2. Izskatot privatizācijas ierosinājumu, tiek konstatēti šādi faktiskie apstākļi:

    2.1. PSIA „Slokas slimnīca” 1994.gada 5.oktobrī reģistrēta Uzņēmumu reģistrā ar Nr.000322002 un 2004.gada 30.novembrī pārreģistrēta komercreģistrā. PSIA „Slokas slimnīca” pamatkapitāls ir 78503 latu, un vienas kapitāla daļas nominālvērtība – viens lats. Visu sabiedrības kapitāla daļu turētājs ir Jūrmalas pilsētas pašvaldība.

    2.2. Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 1994.gada 25.augusta lēmumu Nr.215 „Par pašvaldības bezpeļņas uzņēmumu „Slokas slimnīca”„ PSIA „Slokas slimnīca” dibināšanas mērķis ir likumā „Par pašvaldībām” (15.panta pirmās daļas 6.punkts) likumdevēja deleģētās pašvaldības autonomās funkcijas – nodrošināt veselības aprūpes pieejamību, kā arī veicināt iedzīvotāju veselīgu dzīvesveidu – izpilde.

  3. Pēc Jūrmalas pilsētas domes ieskata, nav piemērojami Administratīvā procesa likuma 62.panta pirmās daļas noteikumi un iestādei nav nepieciešams noskaidrot privatizācijas ierosinātāja viedokli un argumentus, tā kā privatizācijas ierosinātājam nepastāv subjektīvās tiesības pieprasīt sava viedokļa ietvērumu lēmumā, kura izvērtējums un izdošana normatīvajā aktā noteikta kā pašvaldības ekskluzīva kompetence (Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta sestā daļa).

  4. Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma (turpmāk – Privatizācijas pabeigšanas likums) 6.panta trešo daļu, pašvaldības dome, lemjot par pašvaldības īpašuma objekta (šajā gadījumā – pašvaldībai piederošo kapitāla daļu) nodošanu privatizācijai, izvērtē, vai attiecīgais objekts ir nepieciešams valsts pārvaldes funkciju vai pašvaldības komercdarbības veikšanai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu. Savukārt, Privatizācijas pabeigšanas likuma 6.panta sestās daļas noteikumi paredz, ka tikaipašvaldības dome (ekskluzīvā kompetence) var pieņemt lēmumu, tātad arī izvērtēt pašvaldības īpašuma objekta nepieciešamību valsts pārvaldes funkcijas vai komercdarbības veikšanai. Pēc būtības Privatizācijas pabeigšanas likuma norma (6.pants) ir uzskatāma par speciālo procesuālo normu, kas attiecas uz lēmumu pieņemšanu privatizācijas ierosinājumu gadījumos. Privatizācijas pabeigšanas likuma 6.panta trešajā un sestajā daļā ir stingri norādīts iespējamais atteikuma pamatojums - nepieciešamība valsts pārvaldes funkciju veikšanai vai komercdarbībai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu. Jebkādi citi lietderības apsvērumi nav nepieciešami, ja tiek konstatēts kaut viens no atteikuma pamatojumiem atbilstoši Privatizācijas pabeigšanas likumam.

  5. Jautājumā par pašvaldības autonomo funkciju kopsakarību ar valsts pārvaldi kopumā ir nepieciešams pielietot publisko tiesību normu sistēmisko interpretācijas metodi. Saskaņā ar Valsts pārvaldes likuma 1.panta 2.punktu, pašvaldība ir valsts pārvaldes atvasināta publiska persona, kurai noteikta sava autonomā kompetence normatīvā akta ietvaros. Šāda autonomā kompetence ir ietverta likumā „Par pašvaldībām” attiecīgajās normās un izteikta pašvaldības autonomo funkciju veidā. Līdz ar to, var secināt, ka likumā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas ir valsts pārvaldes funkciju kopuma sastāvdaļa.

  6. Kā lēmuma pieņemšanā nozīmīgs apstāklis ir vērtējams PSIA „Slokas slimnīca” reģistrācija LR Uzņēmumu reģistrā kā „pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību”. Likuma „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 23.1panta pirmā daļa nosaka – pašvaldības kapitālsabiedrības firmā var ietvert vārdu „pašvaldība”, ja attiecīgajai pašvaldībai ir deleģēts veikt valsts pārvaldes uzdevumu. Līdz ar to, var prezumēt, ka kapitālsabiedrības dibināšanas un turpmākās darbības mērķis ir veikt noteiktu valsts pārvaldes uzdevumu pašvaldības autonomo funkciju ietvaros.

  7. Likuma „Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 6.punkts nosaka vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām – pašvaldības pienākumu nodrošināt veselības aprūpes pieejamību. Savukārt, veselības aprūpes jēdziena izpratne izriet no Ārstniecības likuma 3.panta – veselības aprūpe ir pasākumu komplekss veselības nodrošināšanai un uzturēšanai. Ievērojot PSIA „Slokas slimnīca” darbības principus, tās uzdevums ir iekļauties likumā noteiktajā veselības nodrošināšanas pasākumu kompleksā, īstenojot veselības aprūpes pieejamību, cita starpā ievērojot Ārstniecības likuma 6.pantā noteiktās pacientu tiesības izvēlēties sev piemērotu ārstniecības iestādi. Līdz ar to, secināms, ka PSIA „Slokas slimnīca” veic noteiktu uzdevumu, kas nepieciešams likuma „Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 6.punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas izpildē.

  8. Ārstniecības likuma 54.panta pirmās daļas noteikumi nosaka pašvaldības tiesības izveidot ārstniecības iestādi. Kopš PSIA „Slokas slimnīca” nodibināšanas 1994.gadā, Jūrmalas pilsētas pašvaldība ir saglabājusi komercsabiedrības formu ārstniecības iestādes darbības nodrošināšanai. Šādā veidā PSIA „Slokas slimnīca”, atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmās daļas 3.punktam veic komercdarbību stratēģiski svarīgā nozarē. Tas nozīmē, ka, izvērtējot ierosinājumu par PSIA „Slokas slimnīca” kapitāla daļu nodošanu privatizācijai (juridisko statusu privatizācijas procesa ietvaros), var secināt otru atteikuma pamatu, kas atbilst Privatizācijas pabeigšanas likuma 6.panta sestās daļas prasībām, t.i., nepieciešamību komercdarbības veikšanai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmās daļas 3.punktu.

  9. Būtisks ir apstāklis, ka PSIA „Slokas slimnīca” saimnieciskajā darbībā noteicošais nav iespējami lielākas peļņas gūšanas raksturs. Šāds apgalvojums izriet no veselības aprūpes procesa piekritību nozarei, kas vērsta uz Latvijas Republikas Satversmes 111.pantā noteikto cilvēka pamattiesību ievērošanu. Tā kā viens no PSIA „Slokas slimnīca” finansējuma avotiem ir dotācijas no pašvaldības budžeta un nozares īpatnības liedz iegūt nozīmīgu peļņu, tad kapitālsabiedrība, ievērojot tās darbības principus, ir pielīdzināma pašvaldības aģentūrai. Savukārt, Publisko aģentūru likuma 1.pantā ir noteikts likuma un publisko aģentūru mērķis - nodrošināt valsts un pašvaldību funkciju efektīvu realizēšanu, bet šī likuma 24.panta 2.punktā, kopsakarā ar 25.panta pirmo daļu konkrēti nosaukti publiskie pakalpojumi pašvaldības kompetencē esošo funkciju ietvaros – materiālu vai nemateriālu labumu piedāvāšana privātpersonām kultūras, izglītības, veselības aizsardzības, sociālajā, vides aizsardzības vai citā jomā. Tas nozīmē, ka PSIA „Slokas slimnīca”, līdzīgi pašvaldības aģentūras darbības principiem, veicina pašvaldības autonomās funkcijas efektīvu izpildi, sniedzot pakalpojumus veselības aizsardzības jomā un tādējādi radot veselības aprūpes pieejamību. Līdz ar to, Jūrmalas pilsētas dome novērtē, ka PSIA „Slokas slimnīca” darbojas pašvaldības autonomo funkciju ietvaros un kapitālsabiedrības kapitāla daļas ir saglabājamas Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā.

Ievērojot iepriekš minēto un pamatojoties uz Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo un sesto daļu; Valsts pārvaldes iekārtas likuma 1.panta 2.punktu, 88.panta pirmās daļas 3.punktu, likuma „Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 6.punktu, likuma „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 23.1panta pirmo daļu, kā arī ievērojot Ārstniecības likuma 3., 6.pantu, 54.panta pirmo daļu Publisko aģentūru likuma 1.pantu, 24.panta 2.punktu, 25.panta pirmo daļu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Atteikt nodot privatizācijai pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Slokas slimnīca” kapitāla daļas.

  2. Saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 121.panta pirmo daļu, 122.pantu, 188.panta 1.daļu šo lēmumu ir tiesības pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Antonijas ielā 6, Rīgā, LV-1010) mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Priekšsēdētājs

R.Munkevics