Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOME
LĒMUMS
Jūrmalā
2011.gada 27.janvārīNr. 36

protokols Nr. 3, 17. punkts

Par patvaļīgās būvniecības radīto seku novēršanu
Jūrmalā, Mastu ielā 1 (kadastra apzīmējums 1300 004 7703)

Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļa (turpmāk tekstā – Pilsētplānošanas nodaļa) 2010.gada 15.novembrī pārbaudīja objektu ***, Jūrmalā un konstatēja, ka patvaļīgi, bez būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā izstrādāta, saskaņota un Jūrmalas pilsētas domes būvvaldē akceptēta būvprojekta, un saņemtas būvatļaujas nojaukta dzīvojamā māja (būves kadastra apzīmējums ***) un uzbūvēti pamati.

Pilsētplānošanas nodaļas 2010.gada 15.novembra atzinumā Nr.1 nekustamā īpašuma ***, Jūrmalā īpašniekam Biedrībai „SSTT 2”, vienotais reģistrācijas numurs 50008143551 un Biedrībai „PLA GRUPA”, vienotais reģistrācijas numurs 40008128033 (turpmāk tekstā arī – Būvniecības ierosinātāji), pamatojoties uz Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas ceturto punktu un 30.panta otro, trešo un sesto daļu, tika doti norādījumi: pirmkārt, nekavējoties pārtraukt būvdarbus objektā, otrkārt, Pilsētplānošanas nodaļā iesniegt paskaidrojumus, treškārt, līdz 2010.gada 15.decembrim, saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 62.panta pirmo daļu, rakstiskā veidā iesniegt savu viedokli un argumentus saistībā ar konstatēto patvaļīgo būvniecību ***, Jūrmalā.

Pilsētplānošanas nodaļa 2010.gada 29.novembrī sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolus CC Nr.000737 un Nr.000738. Jūrmalas pilsētas domes Administratīvā komisija 2010.gada 21.decembrī pieņēma lēmumu Nr.D58/1816a un Nr.D58/1817a sodīt Biedrību „PLA GRUPA” un Biedrību „SSTT 2” ar administratīvo sodu Ls 500 apmērā.

Būvniecības ierosinātāji 2010.gada 30.novembra iesniegumā (lietas Nr.1.2-1/3447), lūdz Jūrmalas pilsētas domi (turpmāk tekstā – Dome) atļaut turpināt uzsākto būvniecību ***, Jūrmalā un sakārtot nepieciešamo būvniecības dokumentāciju. Lūgums tiek argumentēts ar sekojošiem apstākļiem:

1. Dzīvojamā māja ***, Jūrmalā bija ļoti sliktā tehniskā stāvoklī un veicot elektrotehniskos darbus tā reāli nobruka un pēc tam tika novākti būvgruži;

2. 2005.gada 27.septembrī Jūrmalas pilsētas domes Būvvaldē skiču stadijā tika saskaņots būvprojekts dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas rekonstrukcijai ***, Jūrmalā. Tehniskais projekts tika pārstrādāts saskaņā ar 2007.gada 16.oktobrī izdoto plānošanas un arhitektūras uzdevumu Nr.14-10/755 un tā 2009.gada 13.oktobra papildinājumiem Nr.14-7/312;

3. 2010.gada jūlijā tehniskais projekts tika nodots akceptēšanai Jūrmalas pilsētas domes Būvvaldē;

4. Ņemot vērā ieilgušo projekta izstrādāšanas procesu, dabā tika nostiprināti bijušās dzīvojamās mājas pamati atbilstoši izstrādātajam būvprojektam;

5. Pēc pamatu nostiprināšanas nekādi būvdarbi objektā nenotiek.

Latvijas Republikas Būvniecības likuma 30.panta ceturtajā daļā noteikts, ja būvniecība notiek bez būvatļaujas vai neatbilst akceptētajam būvprojektam, būvinspektors uzdod nekavējoties pārtraukt būvdarbus līdz attiecīgās pašvaldības pieņemtā lēmuma izpildei un minētā panta sestajā daļā noteikts, ja būvniecība notiek bez akceptēta būvprojekta, pašvaldība pieņem lēmumu par šādas būvniecības radīto seku novēršanu (būves vai tās daļas nojaukšanu, iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu u.tml.).

Latvijas Republikas Būvniecības likuma 3.pants nosaka, ka zemes gabalu drīkst apbūvēt, ja tā apbūve tiek veikta saskaņā ar vietējās teritorijas plānojumu, detālplānojumu (ja tas nepieciešams saskaņā ar normatīvajiem aktiem) un šo plānojumu sastāvā esošajiem apbūves noteikumiem.

Latvijas Republikas Būvniecības likuma 13.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka pasūtītājam vai būvētājam pirms būvdarbu uzsākšanas jāsaņem būvatļauja Vispārīgajos noteikumos paredzētajā kārtībā un 16.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka būvdarbus drīkst veikt tikai saskaņā ar pašvaldības akceptētu būvprojektu, izņemot gadījumus, kas paredzēti Vispārīgajos būvnoteikumos.

Latvijas Republikas Civillikuma 1085.pantā ir noteikts, ka pārgrozot vai pārbūvējot jau pastāvošu būvi vai ceļot jaunu būvi, jāievēro attiecīgie būvnoteikumi.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Būvniecības likuma 11.panta pirmo un otro daļu, zemes gabalu var apbūvēt tā īpašnieks vai cita persona, kas noslēgusi līgumu ar attiecīgā zemes gabala īpašnieku un zemesgabalu drīkst apbūvēt, ja tā apbūve nav pretrunā ar teritorijas plānojumu.

Latvijas Republikas Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas ceturtais punkts noteic, ka vietējo pašvaldību kompetencē ir kontrolēt kā būvniecības dalībnieki ievēro šā likuma un citu būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasības, un nodrošināt būvniecības procesa tiesiskumu savā administratīvajā teritorijā.

Saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma prasībām pēc nepieciešamo faktu konstatēšanas un administratīvā procesa dalībnieku uzklausīšanas Jūrmalas pilsētas domei ir jāizvērtē lietas apstākļi un jāpieņem viens no lēmumiem:

1) par lietas izbeigšanu faktu trūkuma dēļ;

2) par lietas izbeigšanu sakarā ar to, ka administratīvā akta izdošana nav lietderīga – ja piemērojamā tiesību norma piešķir iestādei tā izdošanas izvēles tiesības;

3) par administratīvā akta izdošanu – ja piemērojamā tiesību norma paredz, ka administratīvais akts ir jāizdod vai arī piešķir iestādei izdošanas izvēles tiesības.

Konkrētajā gadījumā administratīvā lieta ir ierosināta pamatojoties uz būvinspektora konstatēto patvaļīgo būvniecību zemesgabalā ***, Jūrmalā un Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 55.panta pirmo daļu. Tātad piemērojamās tiesību normas ir Latvijas Republikas Būvniecības likums un citi būvniecību regulējošie normatīvie akti.

Kā jau iepriekš tika minēts, Latvijas Republikas Būvniecības likuma 30.panta sestajā daļā ir noteikts, ja būvniecība notiek bez akceptēta būvprojekta, pašvaldībai jāpieņem lēmums par šādas būvniecības radīto seku novēršanu (būves vai tās daļas nojaukšanu, iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu u.tml.) Tātad piemērojamā tiesību norma paredz, ka iestādei administratīvais akts ir jāizdod.

Demokrātiskas valsts pamatprasība ir, ka attiecībām starp valsti un personu jābūt taisnīgām. Administratīvo tiesību piemērošanas uzdevums ir sabalansēt personas un sabiedrības intereses, radīt vislabāko līdzsvaru starp personas atsevišķo un sabiedrības kopīgo interešu ievērošanu, vienlaikus nodrošinot personu pret neattaisnotu viņa tiesību un leģitīmo interešu ierobežošanu.

Apsverot administratīvā akta izdošanas vai tā satura lietderību, iestādei jālemj arī par administratīvā akta nepieciešamību, lai sasniegtu leģitīmo mērķi; par administratīvā akta piemērotību attiecīgā mērķa sasniegšanai; par administratīvā akta atbilstību, salīdzinot personas tiesību aizskārumu un sabiedrības interešu aizskārumu un ņemot vērā, ka personas tiesību būtisku ierobežošanu var attaisnot tikai ievērojams sabiedrības ieguvums.

Izvērtējot lietas materiālus un administratīvā procesa dalībnieku viedokļus un argumentus, Jūrmalas pilsētas dome konstatēja sekojošo.

[1] Pilsētplānošanas nodaļa 2010.gada 15.novembrī pārbaudīja būvniecības likumību zemes gabalā Jūrmalā, *** (kadastra numurs ***) un konstatēja, ka uz zemes gabalā patvaļīgi nojaukta dzīvojamā māja un uzbūvēti pamati. Pilsētplānošanas nodaļa zemesgabala Jūrmalā, *** īpašniekiem deva sekojošus norādījumus:

- nekavējoties pārtraukt patvaļīgo būvniecību Jūrmalā, ***;

- ierasties Pilsētplānošanas nodaļā paskaidrojumu sniegšanai un administratīvā pārkāpumu protokola parakstīšanai;

- saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 62.panta pirmo daļu iesniegt savu viedokli un argumentus saistībā ar konstatēto patvaļīgo būvniecību zemes gabalā Mastu ielā 1, Jūrmalā.

Pamatojoties uz pieprasījumu sniegt savu viedokli un argumentus par patvaļīgo būvniecību zemes gabalā ***, Jūrmalā, 2010.gada 30.novembrī Pilsētplānošanas nodaļa saņēma Būvniecības ierosinātāju paskaidrojumu par būvniecību zemes gabalā ***, Jūrmalā un darīja zināmu, ka Pilsētplānošanas nodaļas dotie norādījumi ir izpildīti un Būvniecības ierosinātāji lūdz Domi atļaut turpināt iesākto būvniecību.

[2] 2010.gada 13.novembrī Jūrmalas pilsētas domes Būvvalde izsniedza plānošanas un arhitektūras uzdevumu Nr.1237 dzīvokļa īpašuma rekonstrukcijai par dzīvojamo māju – savrupmāju, nepalielinot neatbilstību un garāžas jaunbūvei ***, Jūrmalā. Tātad pašvaldība jau ir devusi savu piekrišanu būvniecībai minētajā zemes gabalā.

[3] Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības plānu, zemes gabals ***, Jūrmalā atrodas tehniskās apbūves teritorijā. Plānošanas un arhitektūras uzdevums ir izdots dzīvokļa īpašuma rekonstrukcijai par dzīvojamo māju – savrupmāju, nepalielinot neatbilstību un garāžas jaunbūvei, kas ir atbilstoši Jūrmalas pilsētas attīstības plāna prasībām. Tātad ir ievērotas Latvijas Republikas Būvniecības likuma 3.panta prasības.

[4] Patvaļīgā būvniecība uzsākta uz Būvniecības pasūtītāju īpašumā esošā zemes gabala. Tātad konkrētajā gadījumā ir izpildītas Latvijas Republikas Būvniecības likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktās prasības.

[5] Pilsētplānošanas nodaļa nav saņēmusi nekādas sūdzības saistībā ar patvaļīgo būvniecību zemes gabalā ***, Jūrmalā. No tā var secināt, ka ne sabiedrībai, ne arī dabai nav nodarīts nekāds kaitējums un zemes gabalā ir iespējama būvniecības turpināšana.

[6] Pilsētplānošanas nodaļas 2010.gada 15.novembra atzinumā Nr.1 ir konstatēts, ka esošā dzīvojamā māja ir nojaukta un uzbūvēti pamati. No lietas materiāliem ir redzams, ka dzīvojamā māja ir atradusies sliktā tehniskā stāvoklī un tas nozīmē, ka ir ne tikai nelietderīgi, bet arī tehniski neiespējami atjaunot dzīvojamo māju iepriekšējā stāvoklī, tātad patvaļīgās būvniecības seku novēršanai zemes gabalā ir nepieciešams izstrādāt dzīvojamās mājas rekonstrukcijas projektu, ko Būvniecības ierosinātājs jau ir uzsācis darīt.

Izskatāmajā administratīvajā lietā jāņem vērā arī tas, ka būvniecības process tika uzsākts likumīgi, tas ir, 2005.gada 27.septembrī Jūrmalas pilsētas domes būvvalde skiču stadijā akceptēja būvprojektu dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas pārbūvei ***, Jūrmalā.

Izvērtējot lietas faktiskos materiālus konkrētajā lietā un uzklausot ierosinātās administratīvās lietas procesa dalībnieku viedokli un argumentus, kā arī piemērojot administratīvā procesa principus, Dome uzskata, ka nav konstatējams tāds nozīmīgs sabiedrības labums, kura dēļ būtu aizliedzama plānotā būvniecības turpināšana zemes gabalā Jūrmalā, ***, Jūrmalā un pieņemams lēmums par dzīvojamās mājas atjaunošanu iepriekšējā stāvoklī. Tieši otrādi, atļaujot turpināt uzsākto būvniecības procesu, tas ir dzīvokļa īpašuma rekonstrukciju par dzīvojamo māju – savrupmāju un garāžas jaunbūvi minētajā zemes gabalā, sabiedrība iegūs sakārtotu vidi.

Tātad ir secināms, ka lēmuma pieņemšana par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu būtu pretrunā ar samērības un lietderības principu.

Tātad no iepriekš minētā un konkrētās lietas materiālu un argumentu izvērtējuma ir secināms, ka zemes gabala ar kadastra apzīmējumu 1300 004 7703 Jūrmalā, *** īpašniekiem Biedrībai „SSTT 2” un Biedrībai „PLA GRUPA” ir visi nosacījumi būvniecības procesa turpināšanai un nekustamā īpašuma sakārtošanai atbilstoši būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Pēc domes lēmuma pieņemšanas Latvijas Republikas Ministru kabineta 1997.gada 1.aprīļa noteikumu Nr.112 „Vispārīgie būvnoteikumi” 102. un 105.punktā ir atzītas Būvniecības ierosinātāja tiesības būvprojektu iesniegt Būvvaldē akceptēšanai un būvatļaujas saņemšanai.

Ņemot vērā augstāk minēto un pamatojoties uz Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 1.panta trešo daļu, 5.,8.,9.pantu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 79.panta pirmo daļu, 370.pantu, Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 4.punktu, 30.panta sesto daļu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Būvniecības ierosinātājam Biedrībai „SSTT 2”, vienotais reģistrācijas numurs 50008143551 un Biedrībai „PLA GRUPA”, vienotais reģistrācijas numurs 40008128033, atļaut turpināt būvniecību un līdz 2012.gada 1.maijam būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu kārtībā izstrādāt, saskaņot, Jūrmalas pilsētas domes Būvvaldē akceptēt būvprojektu un saņemt būvatļauju dzīvojamās mājas (būves kadastra apzīmējums ***) ***, Jūrmalā rekonstrukcijas darbu turpināšanai.

2. Lēmuma 1.punktā uzlikto pienākumu neizpildes gadījumā, Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektoram, saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 370.panta noteikumiem, administratīvā akta adresātam uzlikt piespiedu naudu.

3. Lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītājai.

4. Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Rīgā, Antonijas ielā 6 viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF