Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOME
LĒMUMS
Jūrmalā
2011.gada 24.novembrīNr. 510

protokols Nr. 22, 10. punkts

Par grozījumiem Jūrmalas pilsētas domes
2011.gada 30.jūnija lēmumā Nr.294
„Par iespēju turpināt būvniecību zemesgabalā
ar kadastra apzīmējumu 1300 019 2903, Jūrmalā, Zvārtas ielā 16”

Jūrmalas pilsētas dome (turpmāk tekstā- Dome) 2011.gada 30.jūnijā pieņēma lēmumu Nr.294 „Par iespēju turpināt būvniecību zemesgabalā ar kadastra apzīmējumu 1300 019 2903, Jūrmalā, Zvārtas ielā 16” (turpmāk tekstā – Lēmums).

Lēmuma 1.punktā būvniecības pasūtītājai Ludmilai Sautinai, personas kods 131154-11516, (turpmāk- Būvniecības pasūtītāja) atļauts turpināt grāvja pārbūvi un līdz 2011.gada 1.oktobrim būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā izstrādāt un Būvvaldē saskaņot tehnisko shēmu grāvja pārbūvei, un līdz 2012.gada 1.aprīlim veikt grāvja pārbūvi saskaņā ar Būvvaldē saskaņotu tehnisko shēmu.

Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļa (turpmāk tekstā – Pilsētplānošanas nodaļa) saņēma Būvniecības pasūtītājas 2011.gada 14.oktobra iesniegumu (2011.gada 14.oktobra lieta Nr.1.2-1/3171) ar lūgumu pagarināt Lēmuma 1.punkta izpildes termiņu daļā par noteikto, līdz 2011.gada 1.oktobrim būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā izstrādāt un Būvvaldē saskaņot tehnisko shēmu grāvja pārbūvei. Būvniecības pasūtītāja saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas ūdens” 2011.gada 19.septembra Tehniskos noteikumus Nr.1-2-3/6 meliorācijas novadgrāvja atjaunošanai Zvārtas ielā 16, Jūrmalā. Būvniecības pasūtīja nevar izpildīt Lēmuma 1.punktā noteikto, un tieši, līdz 2011.gada 1.oktobrim būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā un saskaņā ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas ūdens” 2011.gada 19.septembra Tehniskajiem noteikumiem Nr.1-2-3/6 izstrādāt un Būvvaldē saskaņot tehnisko shēmu grāvja pārbūvei, ierobežotu finansu dēļ. Būvniecības pasūtītāja lūdz pagarināt termiņu par diviem mēnešiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, var secināt, ka Lēmuma adresāts izrāda gribu saņemt nepieciešamos dokumentus būvniecības turpināšanai. Lēmuma izpildes termiņa pagarinājums nepieciešams uzsākto darbību turpināšanai.

Administratīvā procesa likuma 68.panta otrajā daļā noteikts, ja piemērojamā tiesību norma neparedz ierobežojoša nosacījuma iekļaušanu administratīvajā aktā, iestāde to var ietvert, ja pati iestāde lemj par administratīvā akta izdošanu un saturu. Administratīvā procesa likuma 68.panta trešajā daļā noteikts, ka nosacījumam ir jābūt samērīgam ar administratīvā akta saturu un jāatbilst administratīvā akta jēgai un mērķim.

Pašvaldība pieņēma Lēmumu patvaļīgās būvniecības lietā.

Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 4.punkts noteic, ka vietējo pašvaldību kompetencē ir kontrolēt kā būvniecības dalībnieki ievēro šā likuma un citu būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībās, un nodrošināt būvniecības procesa tiesiskumu savā administratīvajā teritorijā.

Demokrātiskas valsts pamatprasība ir, ka attiecībām starp valsti un personu jābūt taisnīgām. Administratīvo tiesību piemērošanas uzdevums ir sabalansēt personas un sabiedrības intereses, radīt vislabāko līdzsvaru starp personas atsevišķo un sabiedrības kopīgo interešu ievērošanu, vienlaikus nodrošinot personu pret neattaisnotu viņa tiesību un leģitīmo interešu ierobežošanu.

Piemērojamā tiesību norma dod iestādei arī rīcības brīvību, lemjot par administratīvā akta satura izvēli, konkrētajā gadījumā izdot lēmumu par iespēju turpināt būvniecību vai arī lēmumu par būvniecības radīto seku novēršanu. Rīcības brīvība ir likumdošanas līdzeklis, kuru piemērojot tiek panākts augstāks taisnīguma līmenis individuālajā gadījumā un iestāde savu rīcības brīvību var izmantot tikai šai nolūkā.

Apsverot administratīvā akta izdošanas vai tā satura lietderību, iestādei jālemj arī par administratīvā akta nepieciešamību, lai sasniegtu leģitīmo mērķi; par administratīvā akta piemērotību attiecīgā mērķa sasniegšanai; par administratīvā akta atbilstību, salīdzinot personas tiesību aizskārumu un sabiedrības interešu aizskārumu un ņemot vērā, ka personas tiesību būtisku ierobežošanu var attaisnot tikai ievērojams sabiedrības ieguvums.

Būvniecības pasūtītāja lūdz pagarināt Lēmuma 1.punkta izpildes termiņu daļā par noteikto līdz 2011.gada 1.oktobrim būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā izstrādāt un Būvvaldē saskaņot tehnisko shēmu grāvja pārbūvei par diviem mēnešiem. Būvniecības pasūtīja nevar izpildīt Lēmuma 1.punktā noteikto ierobežotu finansu dēļ.

Nav konstatējams iemesls Lēmuma izpildes termiņa nepagarināšanai, jo Lēmuma izpildes process ir uzsākts. Būvniecības pasūtītāja saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas ūdens” 2011.gada 19.septembra Tehniskos noteikumus Nr.1-2-3/6 meliorācijas novadgrāvja atjaunošanai Zvārtas ielā 16, Jūrmalā. Saskaņā ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas ūdens” 2011.gada 19.septembra Tehniskajiem noteikumiem Nr.1-2-3/6 zemesgabalā Zvārtas ielā 16, Jūrmalā, jāatjauno novadgrāvis gar zemesgabala dienvidu robežu, veidojot atvērta tipa novadgrāvi ar dibena augstuma atzīmi ne augstāku par 2.25 metri vai novadgrāvis jāaizstāj ar caurteku, kuras diametrs ir 50 centimetri vai lielāks, un kuras teknes apakšas atzīme ir ne augstāka par 2.25 metri. Projektējot jāievēro Ministru kabineta 2005.gada 23.augusta noteikumi Nr.631 „Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 224-05 „Meliorācijas sistēmas un hidrotehniskās būves””.

Izvērtējot lietas faktiskos materiālus konkrētajā lietā un uzklausot ierosinātās administratīvās lietas procesa dalībnieku viedokli un argumentus, kā arī piemērojot administratīvā procesa principus, Jūrmalas pilsētas dome uzskata, ka nav konstatējams tāds nozīmīgs sabiedrības labums, kura dēļ nebūtu pieļaujama plānotā būvniecības turpināšana Zvārtas ielā 16, Jūrmalā, un pieņemams lēmums par būvniecības radīto seku novēršanu.

Atļaujot turpināt būvniecības procesu, tiks atjaunots novadgrāvis gar zemesgabala Zvārtas ielā 16, Jūrmalā, dienvidu robežu un sabiedrība iegūs sakārtotu vidi.

Secināms, ka lēmuma pieņemšana par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu būtu pretrunā ar samērības principu, kā arī Būvniecības pasūtītāja ir saņēmusi sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas ūdens” 2011.gada 19.septembra Tehniskos noteikumus Nr.1-2-3/6 meliorācijas novadgrāvja atjaunošanai Zvārtas ielā 16, Jūrmalā. Saskaņā ar sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas ūdens” 2011.gada 19.septembra Tehniskajiem noteikumiem Nr.1-2-3/6 zemesgabalā Zvārtas ielā 16, Jūrmalā, jāatjauno novadgrāvis gar zemesgabala dienvidu robežu. Atļaujot turpināt būvniecības procesu, tiks atjaunots novadgrāvis gar zemesgabala Zvārtas ielā 16, Jūrmalā, dienvidu robežu un sabiedrība iegūs sakārtotu vidi.

Tātad no iepriekš minētā un konkrētās lietas materiālu un argumentu izvērtējuma ir secināms, ka Būvniecības pasūtītājam ir visi nosacījumi būvniecības procesa turpināšanai un nekustamā īpašuma sakārtošanai atbilstoši būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī to, ka Būvniecības pasūtītāja, lūdzot Domes lēmuma izpildes termiņa pagarinājumu, piekrīt veikt Domes uzdotos pasākumus, Dome uzskata, ka lietderīgāk un samērīgāk ir atļaut Būvniecības pasūtītājai turpināt uzsākto būvniecības procesu, vienlaicīgi adresātu brīdinot par to, ka, saskaņā ar Administratīvā procesa 370.panta pirmo un otro daļu, Domes lēmumā noteikto darbību neizpildes gadījumā pašvaldība piemēros likumā noteiktās piespiedu naudas uzlikšanas iespējas.

Ņemot vērā augstāk minēto un pamatojoties uz Latvijas Republikas Administratīvā procesa likuma 1.panta trešo daļu, 5.,8.,9.pantu, 63.panta pirmās daļas 1.punktu, 68.panta otrās daļas 1.punktu, 68.panta trešo daļu, 79.panta pirmo daļu, 370.panta pirmo un otro daļu Būvniecības likuma 7.panta pirmās daļas 4.punktu, 30.panta piektās daļas 1.punktu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Veikt grozījumus Jūrmalas pilsētas domes 2011.gada 30.jūnija lēmuma Nr.294 „Par iespēju turpināt būvniecību zemesgabalā ar kadastra apzīmējumu 1300 019 2903, Jūrmalā, Zvārtas ielā 16” 1.punktā, izsakot to šādā redakcijā:

„1. Būvniecības pasūtītājai Ludmilai Sautinai (personas kods 131154-11516) atļaut turpināt grāvja pārbūvi un līdz 2012.gada 1.februārim būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktā kārtībā izstrādāt un Jūrmalas pilsētas domes Būvvaldē saskaņot tehnisko shēmu grāvja pārbūvei, un līdz 2012.gada 1.aprīlim veikt grāvja pārbūvi saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes Būvvaldē saskaņotu tehnisko shēmu”.

2. Lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļas vadītājam.

Lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Rīgā, Antonijas ielā 6 viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Atvērt spēkā esošo redakciju

Lejupielāde: DOC un PDF