Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2019.gada 21.februārīNr. 55

protokols Nr. 2, 10. punkts

Par Jūrmalas Iekļaujošās izglītības attīstības centra dibināšanu

Ar Jūrmalas pilsētas domes 2015.gada 11.jūnija lēmumu Nr.221 “Par Jūrmalas izglītības attīstības koncepcijas 2015.-2020.gadam apstiprināšanu” ir apstiprināta Jūrmalas izglītības attīstības koncepcija 2015.-2020.gadam (turpmāk – Koncepcija).

Koncepcija ir izstrādāta vidējam termiņam, t.i., laika posmam līdz 2020.gada beigām. Tomēr izglītības jomā veiktās rīcības, tajā skaitā minētās koncepcijas ietvaros plānotās rīcības radīs ilgtermiņa ietekmi. Tādēļ, izvēloties rīcības vidējam termiņam, ir nepieciešams noteikt ilgtermiņa mērķus.

Jūrmalas pilsētas izglītības iestādes piedāvā augstas kvalitātes izglītību, kas veicina izcilību un nodrošina augstas kvalitātes izglītības pakalpojumus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Koncepcijas Rīcības plāna rīcības virziena “R3.2.5. Iekļaujošās un alternatīvās izglītības pakalpojumi” 1.aktivitāte “Iekļaujošās izglītības attīstības centra attīstība” paredz, ka viena no izglītības attīstības prioritātēm ir 21.gadsimta izglītības attīstības centrs ar pilotskolu kā izglītības kompetenču centru visai Latvijas izglītības sistēmai. Attīstot Jūrmalā augstas konkurētspējas izglītību, nepieciešams īstenot virkni uzdevumu iekļaujošās izglītības iestāžu attīstībai. Īstenojot rīcības virzienu, izglītības iestādēs katrā izglītības pakāpē tiek attīstīta spēja īpaši atbalstīt un izglītot izglītojamos ar īpašām vajadzībām, tajā skaitā tiek mērķtiecīgi attīstīta metodoloģija darbam ar šādiem izglītojamiem.

Ieviešot šo aktivitāti, 2020.gadā pirmsskolas un pamatizglītības pakāpē vismaz viena izglītības iestāde Jūrmalā sniegtu augstas kvalitātes iekļaujošās izglītības pakalpojumus izglītojamiem ar īpašām vajadzībām. Minētā centra izveide, kuram iekļaujošās izglītības pakalpojumu sniegšanā tiešā pakļautībā būs Vaivaru pamatskola un Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāde “Bitīte”, nodrošinās arī kvalificētas speciālistu komandas pieejamību Jūrmalas izglītības iestādēm, kas, savukārt, nodrošinās efektīvāku izglītojamo ar īpašām vajadzībām iekļaušanu visās izglītības pakāpēs (pirmsskolas, pamata un vidējā izglītība) un ļaus izvērtēt, cik efektīvi izglītības iestādes veic izglītojošo funkciju un nodrošina izglītojamo ar īpašām vajadzībām tiesības uz kvalitatīvu izglītību. Tādējādi Jūrmalā būs iekļaujošās izglītības metodoloģijas izstrādes un popularizēšanas centrs.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs, kas īsteno iekļaujošās izglītības programmas, 74% no pedagogiem ir apgūta profesionālās kompetences pilnveides A kursu programma, kas nenodrošina vispusīgas zināšanas un pedagoģiskās prasmes pareizai rīcībai netradicionālās situācijās. Vispārizglītojošajam pedagogam ir iespējama nepietiekama kompetence, lai izprastu medicīniski psiholoģisko novērtējumu un integrētu pedagoģiskajā darbībā dažādu speciālistu ieteikumus. Tāpat ne katram pedagogam ir pietiekama kompetence, lai izstrādātu individuālos izglītības plānus, īpaši tajos gadījumos, ja izglītības iestāde nevar nodrošināt kvalificētu atbalstu. Līdz ar to pastāv risks, ka izglītojamā īpašās vajadzības netiek laikus atpazītas un savlaicīgi netiek sniegts atbalsts izglītības procesā. Tāpēc šiem pedagogiem ir nepieciešams regulārs un profesionāls metodisks atbalsts darbā ar iekļaujošās izglītības izglītojamajiem.

Jūrmalas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs 2015./2016.mācību gadā speciālās izglītības programmās izglītību ieguva 306 izglītojamie, 2016./2017.mācību gadā – 334 izglītojamie, 2017./2018.mācību gadā – 327 izglītojamie. Jūrmalas pilsētas izglītības (vidēji 7%) iestāžu 23% pedagogiem ir apgūta profesionālās kompetences pilnveides B kursu programma un tikai 3% pedagogiem ir iegūta speciālās izglītības pedagoga vai speciālā pedagoga kvalifikācija.

Turklāt iekļaujošas izglītības atbalsta centru starptautiskie piemēri, Jūrmalas pieredze, organizējot reģionālo iekļaujošas izglītības centru projekta “Izglītojamo ar funkcionāliem traucējumiem atbalsta sistēmas izveide”, kas īstenots saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2010.gada 10.novembra lēmumu Nr.477 “Par dalību Eiropas Sociālā fonda projektā “Izglītojamo ar funkcionāliem traucējumiem atbalsta sistēmas izveide”, statistiskie rādītāji par izglītojamo ar attīstības traucējumiem skaitu vispārējās izglītības iestādēs un pedagogu profesionalitāti un kompetencēm norāda uz atbalsta sistēmas nepieciešamību iekļaujošā izglītībā iesaistītiem pedagogiem, skolēniem un viņu vecākiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 21.panta pirmās daļas 8.punktu, un 15.panta pirmās daļas 4.punktu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Konceptuāli atbalstīt Jūrmalas Iekļaujošās izglītības attīstības centra (turpmāk – Centrs) dibināšanu ar 2019.gada 1.jūliju.

2. Noteikt, ka iekļaujošās izglītības pakalpojumu sniegšanā Centra tiešā pakļautībā ir Jūrmalas pilsētas pašvaldības dibinātā iestādes – Vaivaru pamatskola (reģ. Nr. 2912901441) un Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāde “Bitīte” (reģ. Nr. 2901902126 ).

3. Uzdot Vaivaru pamatskolas direktoram un Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestādes “Bitīte” vadītājam ar lēmumu iepazīstināt attiecīgo izglītības iestāžu darbiniekus un izglītojamos.

4. Uzdot Jūrmalas pilsētas domes Izglītības pārvaldei veikt nepieciešamās darbības Centra darbības uzsākšanai, tajā skaitā līdz 2019.gada 1.maijam sagatavot lēmuma projektu par Centra dibināšanu, izstrādāt Centra nolikumu un iesniegt tos Jūrmalas pilsētas domei apstiprināšanai.

5. Lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas domes Izglītības pārvaldes vadītājam.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF