Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 19.martāNr. 103

protokols Nr. 4, 12. punkts

Par Valsts kultūrkapitāla fonda projekta “Laivu būves attīstība
Rīgas jūras līča piekrastē” noslēgumu

Pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 5.punktu, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības programmas 2014.-2020.gadam prioritātes P3.3. “Daudzveidīga kultūras un sporta vide” rīcības virziena R3.3.1. “Pilsētas kultūras iestāžu un muzeju darbības pilnveide” aktivitāti Nr.198 “Zvejniecības amatu kultūras mantojuma saglabāšana”, un Jūrmalas pilsētas Kultūrvides attīstības plāna 2017.-2020.gadam 3.rīcības virziena “Jūrmalas kultūras mantojums: kultūras mantojuma saglabāšana, mūsdienīga interpretācija un popularizēšana” uzdevuma U3.2. “Palielināt pilsētas muzeju lomu kultūrvēsturiskā mantojuma mūsdienīgā interpretācijā” pasākumu P3.2.2. “Muzeju krājuma pieejamības veicināšana, veicot krājuma digitalizāciju, izstāžu un tematisku izdevumu veidošanu” un uzdevuma U3.3. “Izstrādāt mantojumā balstītus kultūrtūrisma produktus un pakalpojumus” pasākumu P3.3.1. “Jaunu pakalpojumu (vēsturiski izglītojošas, radoši izzinošas, aktīvā tūrisma programmas, tematiski pasākumi u.tml.) ieviešana vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem, īpaši skolēnu-tūristu un ģimeņu piesaistei” un pasākumu P3.3.2. “Amatu prasmju apguves darbnīca Jūrmalas brīvdabas muzejā”, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 18.aprīļa lēmumu Nr.164 “Par Valsts kultūrkapitāla fonda projekta ”Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē" īstenošanu”, atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 1.februāra rīkojuma Nr.1.1-14/44 „Par Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu instrumentu līdzfinansētu projektu ieviešanas kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā” 11.punktam, un ņemot vērā 2019.gada 23. aprīļa projekta finansēšanas līguma Nr.2019-1-KMA-M04035, kas noslēgts starp Valsts kultūrkapitāla fondu un Jūrmalas pilsētas muzeju, 6.5.punktu (atskaiti 2020.gada 6.februārī akceptējusi Valsts kultūrkapitāla fonda administrācija), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Noslēgt Valsts kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares mērķprogrammas “Muzeju nozares attīstības programma un muzejisko priekšmetu iepirkums” projekta “Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē” (turpmāk – projekts) īstenošanu, saskaņā ar 1.pielikumu “Projekta noslēguma ziņojums”.

2. Apstiprināt projekta kopējās faktiskās izmaksas 2423,00 EUR (divi tūkstoši četri simti divdesmit trīs eiro un 00 centi), (2.pielikums ”Projekta “Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē” budžeta kopsavilkums (euro)” un 3.pielikums “Pārskats par projekta “Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē” finanšu līdzekļu apguvi”), t.sk., attiecināmo izmaksu summa 2423,00 EUR (divi tūkstoši četri simti divdesmit trīs eiro un 00 centi), kur Valsts kultūrkapitāla fonda finansējums ir 100%.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis



1. Pielikums Jūrmalas pilsētas domes

2020.gada 19.marta lēmumam Nr.103

(protokols Nr.4, 12.punkts)

Projekta noslēguma ziņojums

Pamata informācija

Projekta nosaukums

"Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē"

Līguma/vienošanās Nr.

2019-1-KMA-M04035

Darbības programmas nosaukums:

Valsts kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares mērķprogramma

Aktivitātes/ apakšaktivitātes numurs un nosaukums:

Muzeju nozares attīstības programma un muzejisko priekšmetu iepirkums

Projekta mērķis

Pilnveidot Jūrmalas brīvdabas muzeja darbību, izstrādājot zvejniecības amatu kultūras mantojumā balstītu jaunu kultūrtūrisma produktu – ekspozīciju par laivu būvniecības tradīcijām Jūrmalā un laivu būves darbnīcu.

Projekta aktivitātes un to izpilde

Aktivitāte

Projekta iesniegumā plānotie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Faktiskie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Piezīmes

Pētniecības darbs un informācijas apkopošana par laivu un kuģu būvniecību Latvijā 19. gs. beigās un 20.gs., īpaši akcentējot Rīgas jūras līča piekrasti un senos Jūrmalas zvejniekciemus. (04.2019-07.2019)

Apkopot materiālus, kas ar interaktīvu elementu palīdzību iepazīstinās muzeja apmeklētājus ar Jūrmalas senāko iedzīvotāju dzīvi un nodarbošanos.

Apkopoti materiāli par laivu būves attīstību un izveidots ekspozīcijas saturiskais plāns.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts. Projekta aktivitātes ietvaros apkopota informācija par laivu būves attīstību un izstrādāts saturiskais plāns ekspozīcijas izveidošanai.

Nodrošināt plašāku muzeja krājuma pieejamību sabiedrībai. (04.2019-08.2019)

Veikt eksponēšanai atbilstošo krājuma priekšmetu atlasi pēc stingriem kritērijiem, kas saskan ar ekspozīcijas mērķiem.

Veikta muzeja krājuma priekšmetu izpēte, atlase un sagatavošana eksponēšanai

Izvirzītais mērķis tika sasniegts. Aktivitātes ietvaros veikta muzeja krājuma priekšmetu izpēte, atlasīti un sagatavoti muzeja krājuma priekšmeti eksponēšanai muzeja ekspozīcijā.

Kurzemes zvejas laivas (nepabeigtas) un stāpeļa izgatavošana. (07.2019-10.2019)

Noslēgt līgumu ar uzņēmumu, kurš veic autentisku zvejas laivu izgatavošanu pēc 19gs. beigu – 20gs. sākuma koka laivu būvēšanas tradīcijām Latvijas Kurzemes piekrastē.

Tika noslēgts līgums ar SIA "Šīfermāja" par koka zvejas laivas modeļa izgatavošanu ekspozīcijas vajadzībām. Projekta "Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē" ietvaros tika izgatavots koka zvejas laivas modelis un stāpelis (platforma, uz kuras novieto laivu). Nepabeigtā Kurzemes koka zvejas laiva, kas izgatavota dabiskā lielumā un novietota laivu darbnīcas ēkā, būs centrālais ekspozīcijas eksponāts, uzskates līdzeklis un bāze izglītojošo nodarbību norisei

Izvirzītais mērķis tika sasniegts. Kurzemes zvejas laiva (nepabeigta) klinkera tehnikā tika izgatavota un novietota uz stāpeļa (stāpelis - platforma, uz kuras novieto laivu) tai paredzētajā vietā Jūrmalas pilsētas muzeja filiālē, Jūrmalas brīvdabas muzejā laivu darbnīcas ēkā.

Projektā veiktie grozījumi

Projektā netika veikti grozījumi.

Projekta ieviešanas laiks

Sākotnēji plānotais ieviešanas laiks

Faktiskais ieviešanas laiks

Piezīmes/ skaidrojumi

2019.gada 1.maijs- 2019.gada 27.decembris.

2019.gada 1.maijs- 2019.gada 27.decembris.

Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 18.aprīļa lēmums Nr.164 “Par Valsts kultūrkapitāla fonda projekta " Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē" īstenošanu”.

Projekta iesniegumā plānotais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (2019.gads/ pa ceturkšņiem)

1. cet.

2. cet.

3. cet.

4. cet.

Pētniecības darbs un informācijas apkopošana par laivu un kuģu būvniecību Latvijā 19. gs. beigās un 20.gs., īpaši akcentējot Rīgas jūras līča piekrasti un senos Jūrmalas zvejniekciemus.

X

X

Nodrošināt plašāku krājumu pieejamību sabiedrībai

X

X

Kurzemes zvejas laivas (nepabeigtas) un stāpeļa izgatavošana

X

X

X

Projektā tika veiktas izmaiņas laika grafikā, kam galvenie iemesli bija šādi:

Izmaiņas laika grafikā netika veiktas.

Faktiskais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (2019.gads/ pa ceturkšņiem)

1. cet.

2. cet.

3. cet.

4. cet.

Pētniecības darbs un informācijas apkopošana par laivu un kuģu būvniecību Latvijā 19. gs. beigās un 20.gs., īpaši akcentējot Rīgas jūras līča piekrasti un senos Jūrmalas zvejniekciemus.

X

X

Nodrošināta plašāka krājuma pieejamība sabiedrībai

X

X

Kurzemes zvejas laivas (nepabeigtas) un stāpeļa izgatavošana

X

X

X

Projekta komanda

Projekta vadītājs – Jūrmalas pilsētas muzeja filiāles, Jūrmalas brīvdabas muzeja vadītāja Daiga Sējāne.

Krājuma un informācijas izpēte - Jūrmalas pilsētas muzeja filiāles, Jūrmalas brīvdabas muzeja krājuma glabātāja Vizma Zelle.

Projekta grāmatvedis – Ieva Prokopčika, Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā grāmatvede.

Secinājumi un priekšlikumi

Projekta mērķis ir sasniegts. Ekspozīcijas "Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē" centrālais objekts Kurzemes zvejas laiva (nepabeigta) un laivas stāpelis ir izgatavots un novietots tam paredzētajā vietā, un sagatavots ekspozīcijas atklāšanai. Jūrmalas brīvdabas muzeja pastāvīgo ekspozīciju "Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē 19.gs. beigās-20.gs." ir plānots atklāt apmeklētāju apskatei 2020.gada jūnijā.

Informācija par īstenoto projektu ievietota Jūrmalas brīvdabas muzeja facebook kontā: www.facebook.com/jbmuzejs. Plašāka publicitātes kampaņa paredzēta pirms ekspozīcijas atklāšanas 2020. gada maijā-jūnijā, ievietojot informāciju par ekspozīcijas atklāšanu Jūrmalas pilsētas muzeja un Jūrmalas brīvdabas muzeja facebook kontos, kā arī nosūtot preses relīzi plašsaziņas līdzekļiem.

Finanšu līdzekļi tika izlietoti atbilstoši projekta mērķim un plānotajā apmērā. Tika veiktas visas plānotās aktivitātes, tai skaitā tika pilnībā īstenota projekta "Laivu būves attīstība Rīgas jūras līča piekrastē" galvenā aktivitāte “Kurzemes zvejas laivas (nepabeigtas) un stāpeļa izgatavošana” un uzstādīšana laivu būves darbnīcas ēkā. Projekts ir uzskatāms par veiksmīgi īstenotu un līdzīgus projektus ir nepieciešams īstenot arī nākotnē.


Pielikums Nr.2 PDF

Pielikums Nr.3 PDF


Lejupielāde: DOC un PDF