Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 19.martāNr. 105

protokols Nr. 4, 14. punkts

Par Valsts kultūrkapitāla fonda projekta “Mārtiņa Pormaņa kolekcijas
izpēte un pieejamības nodrošināšana” noslēgumu

Pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 5.punktu, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības programmas 2014.-2020.gadam prioritātes P3.3. “Daudzveidīga kultūras un sporta vide” rīcības virziena R3.3.1. “Pilsētas kultūras iestāžu un muzeju darbības pilnveide” aktivitāti Nr.193 “Jūrmalas kā kultūras un mākslas pilsētas identitātes un konkurentspējas nostiprināšana” un aktivitāti Nr.199 “Jūrmalas muzeju popularizēšana”, Jūrmalas pilsētas Kultūrvides attīstības plāna 2017.-2020.gadam 2.rīcības virziena “Kultūras piedāvājuma izcilība un daudzveidība Jūrmalā: kvalitatīva un sistemātiska kultūras piedāvājuma veidošana dažādām mērķauditorijas grupām vietējā, nacionālā un starptautiskā mērogā” uzdevuma U2.1. “Rīkot kvalitatīvas un daudzveidīgas kultūras norises konkrētiem auditorijas segmentiem (jūrmalniekiem, vietēja mēroga un starptautiskiem tūristiem) katrā sezonā” pasākumu P2.1.1. “Nodrošināt dažādu mērķauditorijas segmentu vajadzībām atbilstošas profesionālās mākslas pieejamību Jūrmalā” un 3.rīcības virziena “Jūrmalas kultūras mantojums: kultūras mantojuma saglabāšana, mūsdienīga interpretācija un popularizēšana” uzdevuma U3.2. “Palielināt pilsētas muzeju lomu kultūrvēsturiskā mantojuma mūsdienīgā interpretācijā” pasākumu P3.2.2. “Muzeju krājuma pieejamības veicināšana, veicot krājuma digitalizāciju, izstāžu un tematisku izdevumu veidošanu”, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 18.aprīļa lēmumu Nr.163 “Par Valsts kultūrkapitāla fonda projekta "Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana" īstenošanu”, atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 1.februāra rīkojuma Nr.1.1-14/44 „Par Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu instrumentu līdzfinansētu projektu ieviešanas kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā” 11.punktam, un ņemot vērā 2019.gada 23.aprīļa projekta finansēšanas līguma Nr. 2019-1-KMA-M04036, kas noslēgts starp Valsts kultūrkapitāla fondu un Jūrmalas pilsētas muzeju, 6.5.punktu (atskaiti 2020.gada 6.februārī akceptējusi Valsts kultūrkapitāla fonda administrācija), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Noslēgt Valsts kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares mērķprogrammas “Muzeju nozares attīstības programma un muzejisko priekšmetu iepirkums” projekta “Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana” (turpmāk – projekts) īstenošanu, saskaņā ar 1.pielikumu “Projekta noslēguma ziņojums”.

2. Apstiprināt projekta kopējās faktiskās izmaksas 4000,00 EUR (četri tūkstoši eiro un 00 centi), (2.pielikums ”Projekta “Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana” budžeta kopsavilkums (euro)” un 3.pielikums “Pārskats par projekta “Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana” finanšu līdzekļu apguvi”), t.sk., attiecināmo izmaksu summa 4000,00 EUR (četri tūkstoši eiro un 00 centi), kur Valsts kultūrkapitāla fonda finansējums ir 100%.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis



1.Pielikums Jūrmalas pilsētas domes

2020.gada 19.marta lēmumam Nr.105

(protokols Nr.4, 14.punkts)

Projekta noslēguma ziņojums

Pamata informācija

Projekta nosaukums

"Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana"

Līguma/vienošanās Nr.

2019-1-KMA-M04036

Darbības programmas nosaukums:

Valsts kultūrkapitāla fonda Kultūras mantojuma nozares mērķprogramma

Aktivitātes/ apakšaktivitātes numurs un nosaukums:

Muzeju nozares attīstības programma un muzejisko priekšmetu iepirkums

Projekta mērķis

Nostiprinot Jūrmalas kā kultūras un mākslas pilsētas identitāti, izveidot mākslinieciski kvalitatīvu, reprezentatīvu Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas kolekcijas izstādi modernizētā izstāžu telpā, ilgtermiņā nodrošinot mākslas darbiem saudzīgus eksponēšanas apstākļus un pieejamību, veicinot mākslas profesionāļu, pilsētas viesu un Latvijas iedzīvotāju interesi par Jūrmalas kultūras mantojumu un muzejiem.

Projekta aktivitātes un to izpilde.

Aktivitāte

Projekta iesniegumā plānotie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Faktiskie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Piezīmes

M. Pormaņa kolekcijas izpēte Jūrmalas pilsētas muzejā, citos muzejos, Latvijas Nacionālajā arhīvā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. (03.2019-08.2019

Veikt M. Pormaņa kolekcijas izpēti Jūrmalas pilsētas muzejā un citviet Latvijā, precizēt datus par M. Pormaņa kultūrvēsturisko mantojumu.

Veikta Mārtiņa Pormaņa mākslas kolekcijas animālisma žanra darbu izpēte Jūrmalas pilsētas muzejā (JPM) un Latvijas Nacionālās mākslas muzejā (LNMM), precizēti dati par M. Pormaņa kultūrvēsturisko mantojumu.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts. Tika veikti priekšdarbi mākslinieciski kvalitatīvas un reprezentatīvas Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas kolekcijas izstādes izveidošanai.

Izstādes “Mārtiņam Pormanim-130” saturiskās koncepcijas, mākslinieciskās koncepcijas un dizaina projekta izstrāde. (05.2019-10.2019)

Izstrādāta izstādes “M. Pormanim – 130” saturiskā koncepcija, mākslinieciskā koncepcija un dizaina projekts.

Veikta darbu atlase LNMM un 20 grafiku sagatavošana eksponēšanai. Izstrādāta izstādes saturiskā koncepcija (Jana Rāve, Ingrīda Raudsepa) un mākslinieciskā koncepcija (Liesma Markova), izstādei atlasīti 19 priekšmeti no JPM krājuma.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

Izstrādāta izstādes “Mākslas kolekcionāram Mārtiņam Pormanim – 130” saturiskā koncepcija, mākslinieciskā koncepcija un oriģināls dizaina projekts.

Izstādei nepieciešamā aprīkojuma un inventāra iegāde un uzstādīšana. (07.2019-10.2019)

Izstādes kvalitatīvai eksponēšanai iegādāta un uzstādīta piekares sistēma muzeja Kamīna zālē un iegādāti 11 prožektori mākslas darbu saudzīgai eksponēšanai.

Iegādāta un uzstādīta piekaru sistēma muzeja kamīna zālē, kā arī uzstādīti iegādātie 11 prožektori mākslas darbu saudzīgai eksponēšanai.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

Pilnveidota Jūrmalas pilsētas muzeja darbība, modernizēta muzeja kamīna zāle, ilgtermiņā nodrošinot izstāžu eksponēšanas kvalitāti un mākslas darbiem saudzīgus eksponēšanas apstākļus, veicinot to pieejamību apmeklētājiem.

Izstādes saturisko materiālu un izglītojošās programmas sagatavošana.

(06.2019-10.2019)

Izstrādāti teksti eksponātu etiķetēm un izstādes anotācijām, veikti tulkojumi no vācu valodas uz latviešu valodu un no latviešu valodas uz angļu valodu, izgatavotas 4 lielformāta reprodukciju izdrukas izstādes noformēšanai; izstrādāts izglītojošās programmas plāns.

Izstrādāti teksti eksponātu etiķetēm un izstādes anotācijām, veikti tulkojumi no vācu valodas uz latviešu valodu un no latviešu valodas uz angļu valodu, izgatavotas 4 lielformāta reprodukciju izdrukas izstādes noformēšanai, izstrādāts izglītojošās programmas plāns.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

Veicināta sabiedrības interese un nodrošināta plašas sabiedrības informēšana par Mārtiņa Pormaņa personību un ieguldījumu Latvijas kultūras vēsturē.

Izstādes publicitāte, iekārtošana, norise un aktivitātes. (09.2019-12.2019)

Sagatavoti izstādes publicitātes materiāli, iekārtota izstāde “Mākslas kolekcionāram Mārtiņam Pormanim - 130”, kas atklāta apskatei 2019.gada 27.novembrī. Izstādes ietvaros notiek dažādas izglītojošas aktivitātes.

Sagatavoti izstādes publicitātes materiāli, iekārtota izstāde “Mākslas kolekcionāram Mārtiņam Pormanim - 130”, kas atklāta apskatei 2019.gada 27.novembrī (85 apmeklētāji). Izstādes ietvaros noorganizētas 11 muzejpedagoģiskās programmas nodarbības, kurās piedalījās 203 Jūrmalas vispārizglītojošo skolu audzēkņi un pedagogi. Kopējais apmeklējumu skaits izstādes norises laikā (27.11.2019.-05.12.2020.) bija 1129.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

Izveidota mākslinieciski kvalitatīva un reprezentatīva Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas kolekcijas izstāde, nostiprinot Jūrmalas kā kultūras un mākslas pilsētas identitāti, veicināta mākslas profesionāļu, pilsētas viesu un Latvijas iedzīvotāju interese par Jūrmalas kultūras mantojumu un muzejiem.

Projektā veiktie grozījumi

Projektā netika veikti grozījumi.

Projekta ieviešanas laiks

Sākotnēji plānotais ieviešanas laiks

Faktiskais ieviešanas laiks

Piezīmes/ skaidrojumi

2019.gada 1.marts- 2019.gada 31.decembris.

2019.gada 1.marts- 2019.gada 31.decembris.

Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 18.aprīļa lēmums Nr.163 “Par Valsts kultūrkapitāla fonda projekta "Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana" īstenošanu”.

Projekta iesniegumā plānotais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (2019.gads/ pa ceturkšņiem)

1. cet.

2. cet.

3. cet.

4. cet.

Pormaņa kolekcijas izpēte Jūrmalas pilsētas muzejā, citos muzejos, Latvijas Nacionālajā arhīvā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

X

X

X

Izstādes saturiskās koncepcijas un mākslinieciskās koncepcijas izstrāde

X

X

Izstādei nepieciešamā aprīkojuma iegāde

X

X

Izstādes saturisko materiālu un izglītojošās programmas izveidošana

X

X

Izstādes publicitāte, iekārtošana, norise un aktivitātes

X

X

Projektā tika veiktas izmaiņas laika grafikā, kam galvenie iemesli bija šādi:

Izmaiņas laika grafikā netika veiktas.


Faktiskais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (2019.gads/ pa ceturkšņiem)

1. cet.

2. cet.

3. cet.

4. cet.

Pormaņa kolekcijas izpēte Jūrmalas pilsētas muzejā, citos muzejos, Latvijas Nacionālajā arhīvā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

X

X

X

Izstādes saturiskās koncepcijas un mākslinieciskās koncepcijas izstrāde

X

X

Izstādei nepieciešamā aprīkojuma iegāde

X

X

Izstādes saturisko materiālu un izglītojošās programmas izveidošana

X

X

Izstādes publicitāte, iekārtošana, norise un aktivitātes

X

X

Projekta komanda

Projekta vadītājs – Inta Baumane, Jūrmalas pilsētas muzeja direktore;

Projekta koordinators – Guna Kalnača, Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu kuratore;

Projekta īstenotāji – Jana Rāve un Ingrīda Raudsepa, Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas ekspertes; Liesma Markova, arhitekte; Diāna Jaunzeme-Meistere, Jūrmalas pilsētas muzeja muzejpedagogs; Diāna Josta, Jūrmalas pilsētas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste;

Projekta grāmatvedis – Ieva Prokopčika, Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā grāmatvede.

Secinājumi un priekšlikumi

Projekta “Mārtiņa Pormaņa kolekcijas izpēte un pieejamības nodrošināšana” mērķis ir sasniegts. Nostiprinot Jūrmalas kā kultūras un mākslas pilsētas identitāti, tika izveidota mākslinieciski kvalitatīva, reprezentatīva Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas kolekcijas izstāde modernizētā izstāžu telpā, ilgtermiņā nodrošinot mākslas darbiem saudzīgus eksponēšanas apstākļus un pieejamību, veicinot mākslas profesionāļu, pilsētas viesu un Latvijas iedzīvotāju interesi par Jūrmalas kultūras mantojumu un muzejiem.

Projekta publicitāte: publikācija "Jaunajā izstāžu ciklā - grafika, glezniecība un tēlniecība" laikrakstā Jūrmalas Avīze, 28.11.2019., nr. 41 un Jūrmalas Vārds 05.12.2019., nr. 14. Informācija interneta portālos: www.kkf.lv; www.jurmalasvards.lv; www.arteritory.com; www.visitjurmala.lv, www.draugiem.lv; www.jurmala.lv; blogs.kurpes.lv; Jūrmalas pilsētas muzeja facebook konts. Videosižets LTV "Kultūras ziņas" 28.11.2019 (https://ltv.lsm.lv/.../28.11.2019-no-animalistiem-lidz-haosa.../).

Finanšu līdzekļi tika izlietoti atbilstoši projekta mērķim un plānotajā apmērā. Tika veiktas visas plānotās aktivitātes, tai skaitā piekares sistēmas iegāde un uzstādīšana muzeja kamīna zālē, kā arī 11 prožektoru iegāde un uzstādīšana muzeja telpās. Projekts ir uzskatāms par veiksmīgi īstenotu un līdzīgus projektus ir nepieciešams īstenot arī nākotnē.


Pielikums Nr.2 PDF

Pielikums Nr.3 PDF


Lejupielāde: DOC un PDF