Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 18.jūnijāNr. 260

protokols Nr. 8, 4. punkts

Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa nepiešķiršanu

Jūrmalas pilsētas dome (turpmāk – Dome) ir saņēmusi Vārds Uzvārds (turpmāk – Iesniedzējs) dzīvesvietas adrese: adrese, 2019.gada 28.oktobra iesniegumu (turpmāk – iesniegums), ar kuru Iesniedzējs lūdz piešķirt nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu.

Iesniedzējs iesniegumā ir norādījis, ka 1961.gada 4.septembrī esot arestēts un apsūdzēts pēc LPSR Kriminālkodeksa 15.panta, 59.panta pirmās daļas un 67.panta; 65.panta pirmās daļas; 218.panta pirmās daļas; 190.panta; 90.panta otrās daļas par to, ka aģitēja par Latvijas atdalīšanu no PSRS.

Iesniegumam Iesniedzējs ir pievienojis šādus dokumentus:

1. Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra 2019.gada 24.septembra izziņas kopijas uz divām lapām;

2. LPSR VDK no aģentūras tīkla izslēgto aģentu, rezidentu un nenotikušo vervēšanu reģistrācijas žurnāla Nr.17. 13.sējuma titullapas un 29.lapas kopijas uz divām lapām;

3. Aģentu darba un personas lietu reģistrācijas žurnāla Nr.10 sējuma Nr.37. titullapas un 91.lapas kopijas uz divām lapām;

4. Izdrukas DS 51925 no LPSR VDK pretizlūkošanas elektroniskās datu bāzes “Delta Latvija” kopijas uz trīs lapām;

5. Grāmatas “Nacionālā pretošanās kustība Latvijā” 70. un 71.lapas kopijas uz vienas lapas.

Iesniedzēja iesniegumu sākotnēji izvērtēja Domes iesniegto materiālu iepriekšējās izskatīšanas komisija nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa piešķiršanai (izveidota ar 2019.gada 26.novembra rīkojumu Nr.1.1-14/332) (turpmāk - Komisija) un sniedza atzinumu (2020.gada 28.maija protokola Nr.3) - nepiešķirt Iesniedzējam nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu, jo Iesniedzējs neatbilst likuma “Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu” (turpmāk – Likums) 2.panta otrās daļas 1. punkta prasībām, kā arī pastāv Likuma 3.panta pirmās daļas 1.punktā minētie ierobežojumi.

Izvērtējusi Iesniedzēja iesniegtos materiālus administratīvajā lietā kopsakarā ar Domes rīcībā esošajiem materiāliem un normatīvo regulējumu, Dome secina, ka Iesniedzējs neatbilst nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusam, pamatojoties uz zemāk norādītajiem apsvērumiem.

Likuma 2.panta otrā daļas 1.punkts noteic, ka par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem atzīstami arī Latvijas pilsoņi un Latvijas iedzīvotāji, kuri Latvijas teritorijā laika posmā no 1961.gada 1.janvāra līdz 1990.gada 4.maijam par savu politisko darbību vai pārliecību tika notiesāti un ir reabilitēti.

Ievērojot minētajā tiesību normā noteikto, persona var tikt atzīta par nacionālās pretošanās kustības dalībnieku, ja tā atbilst minētajiem nosacījumiem.

Saskaņā ar iepriekš minētā Likuma 4.panta pirmo daļu, nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu piešķir tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā personai ir deklarēta dzīves vieta, ja darbību nacionālās pretošanās kustībā apliecina ar šādiem dokumentiem:

1) Latvijas valsts arhīvu vai citu valstu arhīvu izsniegtu dokumentu par darbību nacionālās pretošanās kustībā;

2) Latvijas Republikas tiesas spriedumu, ar kuru tiesa konstatē faktu par attiecīgās personas darbību nacionālās pretošanās kustībā, gadījumos, kad arhīvos nav saglabājušies šo faktu apliecinoši dokumenti;

3) Tieslietu ministrijas atzinumu.

Pamatojoties uz augstāk minēto, Komisija 2019.gada 11.decembrī vērsās pie Iesniedzēja ar lūgumu iesniegt Domei Likuma 4.panta pirmajā daļā noteiktos dokumentus, kas apliecinātu Iesniedzēja notiesāšanas un reabilitācijas faktu. Iesniedzējs papildu dokumentus neiesniedza. Vienlaikus Komisija, pamatojoties uz Likuma 3.panta otro daļu, 2019.gada 11.decembrī vērsās Specializētajā vairāku nozaru prokuratūrā ar lūgumu sniegt izziņu par to, vai attiecībā uz Iesniedzēju nepastāv Likuma 3.panta pirmajā daļā minētie ierobežojumi.

Specializētā vairāku nozaru prokuratūra izsniedza 2020.gada 28.aprīļa izziņu Nr.N-251-2020-00352, kurā, cita starpā konstatēts, ka ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas 1998.gada 18.augusta slēdzienu Iesniedzējs nav reabilitēts, saskaņā ar 1990.gada 3.augusta Latvijas Republikas likuma “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju” 1.panta 2.punktu, kā arī attiecībā uz Iesniedzēju pastāv Likuma 3.panta pirmajā daļā 1.punktā minētie ierobežojumi, t.i., par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem nevar atzīt personas, kuras ir sadarbojušās ar komunistiskā vai nacistiskā režīma represīvajām struktūrām vai piedalījušās komunistiskā vai nacistiskā režīma represīvajās darbībās.

Izvērtējot lietas materiālus, t.sk., Specializētā vairāku nozaru prokuratūras izziņu, pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 41.panta pirmās daļas 3.punktu, likuma “Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu” 2.panta otrās daļas 1.punktu un 3.panta pirmās daļas 1.punktu un ņemot vērā Komisijas 2020.gada 28.maija sēdēs protokolu Nr.3, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Nepiešķirt Vārds Uzvārds, personas kods, nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu.

2. Šo lēmumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmo daļu, 76.panta pirmo un otro daļu, 79.panta pirmo daļu, 188.panta otro daļu un 189.panta pirmo daļu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas pieteikumu iesniedzot Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses [fiziskā persona — pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona — pēc juridiskās adreses].

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF