Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā

Zaudējis spēku ar domes 2024.gada 21.marta 108.lēmumu

2021.gada 25.novembrīNr. 571

protokols Nr. 19, 41. punkts

Par pilnvarojumu noslēgt/pārjaunot zemes nomas līgumus
par apbūvētas zemes nomu ar būves īpašniekiem,
tiesiskajiem valdītājiem

Zemes reformas rezultātā ir izveidojusies situācija, ka uz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai (turpmāk – pašvaldība) piederošas zemes atrodas citām personām piederošas, tiesiskajā valdījumā vai lietojumā esošas būves.

Atbilstoši Ministru kabineta 2018.gada 19.jūnija noteikumu Nr.350 „Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr.350) 7.punktam apbūvētu zemesgabalu iznomā tikai uz tā esošās būves īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam.

Darījumu rezultātā apbūves īpašnieki bieži mainās, līdz ar to ar katru jauno īpašnieku tiek slēgts pārjaunojuma vai nomas līgums. Atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes (turpmāk – Dome) 2017.gada 17.augusta nolikumā Nr.18 „Nekustamā īpašuma iznomāšanas un izīrēšanas komisijas nolikums” noteiktajam ikvienā gadījumā jautājumi par pašvaldības zemes iznomāšanu tiek izskatīti Domes Nekustamā īpašuma iznomāšanas un izīrēšanas komisijā.

Tā kā jautājumā par apbūvētas zemes iznomāšanu nomas maksas apmērs un persona, ar ko pašvaldība drīkst slēgt līgumu par apbūvētas zemes nomu, ir noteikti MK noteikumos Nr.350 , tad faktiski Jūrmalas domei par apbūvētas zemes iznomāšanu nav jautājumu, ko lemt pēc būtības. Saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām” 69.panta pirmās daļas 6.punktu, pašvaldības izpilddirektors domes noteiktajā kārtībā un ietvaros rīkojas ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem, slēdz saimnieciskus darījumus ar juridiskajām un fiziskajām personām.

Ņemot vērā minēto, racionālākai un ātrākai procesa norisei var noteikt, ka nomas/pārjaunojuma līgumus par apbūvētas zemes nomu ar būvju īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem, lietotājiem bez atsevišķa Jūrmalas domes lēmuma pieņemšanas, ir tiesīgs Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektors, nosakot, ka minētos līgumus Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektors ir tiesīgs parakstīt pēc jautājuma izskatīšanas Domes Nekustamā īpašuma iznomāšanas un izīrēšanas komisijā.

Pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 14.panta pirmās daļas 2.punktu, 21.panta pirmās daļas 27.punktu, 69.panta pirmās daļas 6.punktu , kā arī ņemot vērā Attīstības un vides jautājumu komitejas 2021.gada 16.novembra sēdes atzinumu (protokols Nr.1.2-21/12), Jūrmalas dome nolemj:

1. Pilnvarot Jūrmalas pilsētas domi (reģistrācijas Nr.90000056357) Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora personā noslēgt/pārjaunot zemes nomas līgumus par apbūvētas zemes nomu ar būvju īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem, lietotājam bez atsevišķa Jūrmalas domes lēmuma pieņemšanas, ja pirms tam ir saņemts Domes Nekustamā īpašuma iznomāšanas un izīrēšanas komisijas lēmums par apbūvētas zemes nomu.

2. Atzīt par spēku zaudējušu Jūrmalas pilsētas domes 2015.gada 19.februāra lēmumu Nr.72 “Par pilnvarojumu noslēgt/pārjaunot zemes nomas līgumus par apbūvētas zemes nomu ar garāžu īpašniekiem”.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis