Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2021.gada 16.decembrīNr. 588

protokols Nr. 20, 5. punkts

Par izstāšanos no biedrības “Latvijas Pašvaldību savienība”

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība ir biedrs biedrībā “Latvijas Pašvaldību savienība” kopš 1992.gada, kuras mērķis ir veicināt Latvijas iedzīvotāju vietējo un reģionālo interešu pilnīgāku pārstāvību, veicinot iedzīvotāju līdzdalību publiskajā pārvaldē un nostiprinot pašvaldību demokrātiju un pašvaldību institūciju veiktspēju, un biedrībā “Latvijas Lielo pilsētu asociācija” kopš 2001.gada, kuras mērķis ir īstenot Latvijas Republikas valstspilsētu tiesisko interešu aizsardzību un veicināt valstspilsētu savstarpējo sadarbību.

Izvērtējot abu minēto biedrību darbības mērķus, ir secināms, ka tās cita starpā īsteno līdzīgus mērķus. Tikai biedrība “Latvijas Lielo pilsētu asociācija” pārstāv tikai Latvijas valstspilsētu pašvaldības, bet biedrība “Latvijas Pašvaldību savienība” pārstāv plašāku biedru loku, proti, Latvijas valstspilsētas un novadu pašvaldības.

Likuma “Par pašvaldībām” 96.pants noteic, ka pašvaldību biedrība, kurā likumā un tās statūtos noteiktajā kārtībā par biedriem ir iestājusies vairāk nekā puse no visām valstspilsētu pašvaldībām, kā arī vairāk nekā puse no visām novadu pašvaldībām, ir tiesīga pārstāvēt pašvaldības to sarunās ar Ministru kabinetu. Abas iepriekš minētās biedrības atbilst likuma “Par pašvaldībām” 96.pantā noteiktajam, līdz ar to ir tiesīgas pārstāvēt pašvaldības to sarunās ar Ministru kabinetu.

Tomēr Latvijas valstspilsētām atšķirībā no novadu pašvaldībām ir plašāka kompetence, piemēram, tādos jautājumos, kā sabiedriskais transports, veselības aprūpe, izglītības nodrošināšana utml, līdz ar to izvērtējot biedrību “Latvijas Lielo pilsētu asociācija” un “Latvijas Pašvaldību savienība” mērķus un līdzšinējo darbību, secināms, ka Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība spēj savas intereses aizstāvēt un pārstāvēt arī tikai ar biedrības “Latvijas Lielo pilsētu asociācija” atbalstu.

Ņemot vērā, ka valstspilsētu pašvaldību autonomo funkciju aktuālie jautājumi konceptuāli tiek risināti ar biedrības “Latvijas Lielo pilsētu asociācija” starpniecību, Jūrmalas domes ieskatā nav lietderīgi papildus turpināt dalību biedrībā “Latvijas Pašvaldību savienība” un maksāt biedra naudu, kas vidēji gadā ir 67 829 euro apmērā ar tendenci katru gadu palielināties, bet tajā pašā laikā biedra nauda par gadu biedrībā “Latvijas Lielo pilsētu asociācija” ir vairāk kā trīs reizes mazāka jau pēdējos trīs gadus.

Saskaņā ar biedrības “Latvijas Pašvaldību savienība” statūtiem biedrs var jebkurā laikā izstāties no biedrības iesniedzot valdei pašvaldības domes lēmumu par izstāšanos no biedrības, pirms tam nokārtojot visas saistības ar biedrību, ja tādas ir, tajā skaitā samaksājot biedra naudas parādu. Uz lēmuma pieņemšanas dienu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai ar biedrību “Latvijas Pašvaldību savienība” parādsaistību nav.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 95.panta ceturto daļu, Jūrmalas dome nolemj:

1. Izstāties no biedrības “Latvijas Pašvaldību savienība” reģistrācijas numurs 40008020804;

2. Uzdot Jūrmalas pilsētas domes Priekšsēdētāja birojam informēt biedrību “Latvijas Pašvaldību savienība” par pieņemto lēmumu.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF