Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2022.gada 27.janvārīNr. 11

protokols Nr. 1, 18. punkts

Par publiskas inženierbūves Stirnurags 1107, Jūrmalā
būvniecību, nodošanu ekspluatācijā un pieņemšanu
pašvaldības īpašumā bez atlīdzības

Pamatojoties uz 2021.gada 18.janvāra Jūrmalas pilsētas domes Būvvaldes lēmumu Nr.BIS-BV-5.4-2021-2(91), par patvaļīgās būvniecības radīto seku novēršanu zemes vienībā Stirnurags 1107, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 13000031107, Būvvalde konstatēja inženierbūves patvalīgu būvniecību minētajā adresē un noteica par pienākumu nekustamā īpašuma Lāču iela 12A, Jūrmala īpašniekam Vārds Uzvārds novērst konstatētās patvaļīgās būvniecības radītās sekas, kā arī noteica būvniecības saskaņošanas un būves nodošanas ekspluatācijā termiņu līdz 2022.gada 1.jūnijam.

Pamatojoties uz Valsts vides dienesta 2021.gada 5.maija atzinumu Nr.14.11/3279/RI/2021 par videi nodarīto kaitējumu zemesgabalā Stirnurags 1107, Jūrmalā, un Dabas aizsardzības pārvaldes 2020.gada 7.decembra eksperta atzinumu, nekustamā īpašuma Lāču ielā 12A, Jūrmalā īpašnieks pasūtīja hidroloģiskās modelēšanas veikšanu Lāču ielā 12A, Jūrmalā saistībā ar patvaļīgo būvniecību. Hidroloģisko modelēšanu veica Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Procesu analīzes un izpētes centrs” reģ.Nr.40003203547 un sniedza izziņu par tās rezultātiem, kur tika norādīts, ka patvaļīgā būvniecība adresē Stirnurags 1107, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 13000031107, nerada nekādu ietekmi uz plūdu riska teritorijām, krasta zonas pārveide nerada nekādu ietekmi uz Lielupes hidrodinamiku.

Zemes vienības daļa Stirnurags 1107, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 13000031107 494 m2 platībā un ūdenstilpes daļa ar kadastra apzīmējumu 13000031107 76 m2 platībā, pamatojoties uz Jūrmalas pilsētas domes 2018.gada 18.decembra lēmumu Nr.642 “Par nekustamā īpašuma nodošanu valdījumā Jūrmalas ostas pārvaldei”, ir nodotas Jūrmalas ostas pārvaldes valdījumā tās nolikumā un Jūrmalas ostas attīstības programmā noteikto funkciju un uzdevumu īstenošanai.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 2014.gada 23.jūlija rīkojuma Nr.373 “Par Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā esošās Lielupes daļas, Varkaļu kanāla un jūras piekrastes joslas nodošanu Jūrmalas pašvaldības valdījumā” (turpmāk – Rīkojums) 3.3.apakšpunktu, īstenojot valdījuma tiesības uz publiskajiem ūdeņiem, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai ir tiesības veikt inženierbūvju (aizsargdambju, sūkņu staciju, krasta nostiprinājumu, straumvirzītājbūnu) būvniecību, ja tās nepieciešamas likuma "Par pašvaldībām" 15.pantā noteikto pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai, kā arī šīs inženierbūves ierakstīt zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda kā patstāvīgus īpašuma objektus.

Lai veicinātu vides un infrastruktūras attīstību Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī ņemot vērā, ka atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 21.panta otrajai daļai, Jūrmalas domes darbībai un lēmumiem ir jābūt maksimāli lietderīgiem un, lai nodrošinātu likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 2.punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju - gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, Jūrmalas domes ieskatā ir lietderīgi atbalstīt Vārds Uzvārds būvniecības ieceri, pilnvarot un piešķirt Vārds Uzvārds tiesības legalizēt izbūvēto inženierbūvi - uzbērtu teritoriju, norobežotu no Lielupes puses ar PVC rievsienu (turpmāk – Objekts) zemesgabalā Stirnurags 1107, Jūrmalā atbilstoši spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kas tiks izmantota sabiedriskā labuma vajadzībām.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 14.panta pirmās daļas 2.punktu, 15.panta pirmās daļas 2.punktu, 21.panta pirmās daļas 17.punktu, otro daļu, Rīkojuma 3.3.apakšpunktu, Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejas 2022.gada 19.janvāra sēdes atzinumu (protokola Nr.1.2-21/1), Jūrmalas dome nolemj:

1. Atbalstīt nekustamā īpašuma Lāču ielā 12a, Jūrmalā, īpašnieka Vārds Uzvārds ieceri par saviem līdzekļiem projektēt, saskaņot un nodot ekspluatācijā Objektu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai piederošajā zemes vienībā Stirnurags 1107, Jūrmalā, kadastra apzīmējumu Nr.13000031107, un ūdenstilpes daļā ar kadastra apzīmējumu Nr. 13000031107 Izbūvēto Objektu, pēc tā nodošanas ekspluatācijā pieņemt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā, neatlīdzinot Vārds Uzvārds radušos izdevumus vai zaudējumus, kas saistīti ar Objekta izbūvi, saskaņošanu.

2. Noteikt, ka Objekta provizoriskā vērtība ir 100 000 euro un tā var mainīties atkarībā no būvniecības tirgus cenu izmaiņām Objekta izbūves laikā.

3. Uzdot Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Īpašumu pārvaldes Pašvaldības īpašumu nodaļai:

3.1. organizēt vienošanās (pielikums) ar Vārds Uzvārds par lēmuma 1.punktā minētā Objekta projektēšanu, saskaņošanu, būvniecību, nodošanu ekspluatācijā un pieņemšanu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā parakstīšanu;

3.2. Objekta nodošanas ekspluatācijā organizēt un nodrošināt tā uzskaiti Jūrmalas valstspilsētas administrācijas aktīvu sastāvā.

4. Uzdot Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Pilsētplānošanas pārvaldei pārraudzīt Objekta būvniecības saskaņošanu un nodošanas ekspluatācijā procesu.

5. Pēc šī lēmuma 3.1.apakšpunktā minētās vienošanās noslēgšanas un nosacījumu izpildes, ar Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 29.novembra rīkojumu Nr.1.1-14.1/328 “Par ilgtermiņa ieguldījumu pieņemšanu Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā komisijas izveidi” izveidotajai komisijai sniegt atzinumu par izbūvētā Objekta apjomu, vērtību un lietderīgās lietošanas laiku.

6. Pilnvarot Jūrmalas valstspilsētas administrāciju Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora personā parakstīt šī lēmuma 3.1.apakšpunktā minēto vienošanos.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Pielikums Jūrmalas domes

2022.gada 27.janvāra lēmumam Nr.11

(protokols Nr.1, 18.punkts)

VIENOŠANĀS Nr.____

Jūrmalā

2022.gada ___________

Jūrmalas valstspilsētas administrācija, reģistrācijas numurs 90000056357, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora Edgara Stobova personā, kurš rīkojas saskaņā ar Jūrmalas domes 2021.gada ___________lēmumu Nr.____ “Par publiskas inženierbūves Stirnurags 1107, Jūrmalā būvniecību, nodošanu ekspluatācijā un pieņemšanu pašvaldības īpašumā bez atlīdzības”, no vienas puses (turpmāk – PAŠVALDĪBA) un

Vārds Uzvārds, personas kods, kuru pārstāv pilnvarotā persona Vārds Uzvārds, personas kods, saskaņā ar pilnvaru Nr.4219, kura izdota 2018.gada 5.decembrī pie zvērinātas notāres Janīnas Nollendorfas, (turpmāk – PROJEKTA ĪSTENOTĀJS), no otras puses, turpmāk abi kopā saukti – PUSES, ņemot vērā PROJEKTA ĪSTENOTĀJA 2021.gada 6.oktobra iesniegumu (reģistrēts ar lietas Nr.1.1-39/21S-17883), noslēdz šādu vienošanos:

1. PAŠVALDĪBA piekrīt un piešķir tiesības PROJEKTA ĪSTENOTĀJAM novērst konstatētās patvaļīgās būvniecības radītās sekas zemes vienībā Stirnurags 1107, Jūrmalā ar kadastra apzīmējumu 1300 003 1107 (turpmāk – OBJEKTS), veicot būvniecības saskaņošanu un OBJEKTA nodošanu ekspluatācijā.

2. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS labprātīgi apņemas novērst patvaļīgās būvniecības radītās sekas saistībā ar izbūvēto OBJEKTU un nodot to Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā. PROJEKTA ĪSTENOTĀJAM nav tiesību pieprasīt no PAŠVALDĪBAS jebkādu zaudējumu vai OBJEKTA izbūves, saskaņošanas izdevumu segšanu vai kompensāciju, savukārt PAŠVALDĪBAI nav pienākums jebkādā veidā atlīdzināt PROJEKTA ĪSTENOTĀJAM izdevumus vai zaudējumus, kas saistīti ar OBJEKTA izbūvi, saskaņošanu, tajā skaitā šīs vienošanās izbeigšanas gadījumā.

3. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS apņemas novērst ar OBJEKTA izbūvi radītās patvaļīgās būvniecības sekas un nodot OBJEKTU ekspluatācijā līdz 2022.gada 1.jūnijam.

4. Tiesības PROJEKTA ĪSTENOTĀJAM izmantot zemesgabalu Stirnurags 1107, Jūrmalā ir vienīgi ar šīs vienošanās izp ildi saistītām darbībām. Jautājums par zemesgabala nomas attiecību dibināšanu ir izskatāms tikai pēc šīs vienošanās saistību pilnīgas izpildes.

5. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS nekavējoties informē PAŠVALDĪBU par nepieciešamību pagarināt šīs vienošanās 3.punktā noteikto termiņu. PUSĒM rakstveidā vienojoties, šis termiņš var tikt pagarināts.

6. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS pasūtīs izbūvētā OBJEKTA izpildmērījuma plānu, kurš izstrādāts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, tajā papildus iekļaujot informāciju par inženierbūves apjoma rādītājiem (raksturlielumiem) atbilstoši nosacījumiem:

6.1. kas noteikti normatīvajos aktos būvju kadastrālās uzmērīšanas jomā;

6.2. par inženierbūves lietošanas veidu atbilstoši būvju klasifikācijai;

6.3. izpildmērījuma plānā norādīti inženierbūves apjoma rādītāji, eksplikācija un to sadalījumus pa zemes kadastra vienībām;

6.4. izpildmērījuma plānam jābūt saskaņotam PAŠVALDĪBAS Pilsētplānošanas pārvaldes Inženierbūvju nodaļā.

7. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS apņemas OBJEKTU nodot ekspluatācijā atbilstoši normatīvo aktu prasībām, rakstiski paziņojot par to PAŠVALDĪBAI septiņu darba dienu laikā pēc OBJEKTA nodošanas ekspluatācijā un sniedzot precīzus OBJEKTA izbūves parametrus pa zemes vienībām un to izbūves izmaksas.

8. Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā kā OBJEKTA īpašnieks (kadastra subjekts) tiek norādīta PAŠVALDĪBA.

9. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS apņemas nodot PAŠVALDĪBAI īpašumā izbūvēto OBJEKTU divu mēnešu laikā pēc OBJEKTA nodošanas ekspluatācijā, parakstot pieņemšanas – nodošanas aktu. OBJEKTU pieņem ar PAŠVALDĪBAS rīkojumu izveidota komisija.

10. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS ir atbildīgs pret PAŠVALDĪBU un/vai trešajām personām par zaudējumiem, kas radušies saistībā ar PROJEKTA ĪSTENOTĀJA vai PROJEKTA ĪSTENOTĀJA iesaistīto trešo personu prettiesisku rīcību (kā vainas, tā arī jebkura veida neuzmanības dēļ) un ir saistīti ar šīs vienošanās izpildi.

11. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS apņemas par saviem līdzekļiem, atbilstoši vides prasībām, sakārtot zemes vienības un būves, kuras ir skartas, veicot OBJEKTA izbūvi.

12. PROJEKTA ĪSTENOTĀJS apņemas pēc PAŠVALDĪBAS rakstveida pieprasījuma saņemšanas 10 (desmit) darba dienu laikā atlīdzināt visus izdevumus, kas saistīti ar OBJEKTA zemesgabala daļas sakārtošanu, gadījumā, ja PROJEKTA ĪSTENOTĀJS neizpilda šīs vienošanās 10.punktu.

13. PAŠVALDĪBAI ir tiesības:

13.1. uzraudzīt un dot PROJEKTA ĪSTENOTĀJAM norādījumus saistībā ar tā veicamajiem darbiem šīs vienošanās ietvaros;

13.2. pieprasīt PROJEKTA ĪSTENOTĀJAM sakārtot visu OBJEKTA teritoriju par PROJEKTA ĪSTENOTĀJA līdzekļiem, gadījumā, ja OBJEKTS netiek savlaicīgi pabeigts un nodots ekspluatācijā;

14. PAŠVALDĪBA apliecina, ka PROJEKTA ĪSTENOTĀJA veiktie ieguldījumi OBJEKTA izbūvē tiks uzskaitīti PAŠVALDĪBAS aktīvu uzskaitē, atbilstoši vienošanās 9.punktā minētajam pieņemšanas-nodošanas aktam.

15. PUSES apliecina, ka OBJEKTA izbūve par PROJEKTA ĪSTENOTĀJA naudas līdzekļiem ir atzīstama par ieguldījumiem pilsētas publiskās telpas uzlabošanā.

16. Šī vienošanās ietver pilnīgu labprātīgu PUŠU gribas izpausmi attiecībā uz vienošanās minētajiem noteikumiem.

17. Jebkādi grozījumi vai papildinājumi pie šīs vienošanās ir spēkā tikai, ja tie noslēgti rakstveidā un abas PUSES tos parakstījušas.

18. Visus ar šo vienošanos saistītos strīdus un domstarpības PUSES risina savstarpēju pārrunu ceļā. Ja nav panākta vienošanās pārrunu ceļā, strīdus jautājumi tiek izskatīti saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

19. Šī vienošanās sagatavota uz trīs lapām un pielikumiem (___) lapām, divos eksemplāros ar vienādu juridisku spēku, no kuriem viens atrodas pie PAŠVALDĪBAS, viens pie PROJEKTA ĪSTENOTĀJA.

20. Vienošanās kā neatņemama tās sastāvdaļa pievienoti:

1.pielikums – Jūrmalas domes 2021.gada __. lēmuma Nr.__ “Par publiskas inženierbūves Stirnurags 1107, Jūrmalā būvniecību, nodošanu ekspluatācijā un pieņemšanu pašvaldības īpašumā bez atlīdzības” noraksts uz __ (___) lapām;

2.pielikums - ģenerālplāna skice uz vienas lapas.

21. PUŠU rekvizīti un paraksti:

PAŠVALDĪBA

Jūrmalas valstspilsētas administrācija,

reģistrācijas Nr.90000056357,

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV-2015

_____________________________

E.Stobovs

PROJEKTA ĪSTENOTĀJS

Vārds Uzvārds

Personas kods

Adrese

Pilnvarotā persona

Vārds Uzvārds

Kontakttālrunis: ___________

_______________________________


Lejupielāde: DOC un PDF