Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2023. gada 26. janvārīNr. 1

protokols Nr. 1, 2. punkts

Par atļauju amatu savienošanai

Jūrmalas dome 2022. gada 22. decembrī ir saņēmusi Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Lediņa iesniegumu ar lūgumu savienot Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu ar Latvijas Republikas Zemkopības ministra padomnieka amatu.

Likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 8.1 panta piektās daļas 1. un 2. punkts noteic, ka šajā likumā noteiktajos gadījumos valsts institūcijai, saņemot lūgumu atļaut valsts amatpersonas amatu savienot ar citu amatu, ir pienākums izvērtēt, vai amatu savienošana neradīs interešu konfliktu, nebūs pretrunā ar valsts amatpersonai saistošām ētikas normām un nekaitēs valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai, un mēneša laikā pieņemt lēmumu par atļaujas izsniegšanu vai atteikšanos izsniegt atļauju amatu savienošanai.

Saskaņā ar likumu „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 4. panta pirmās daļas 14. punktu Jānis Lediņš ir valsts amatpersona minētā likuma izpratnē, līdz ar to likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktajā kārtībā ir jāsaņem rakstveida atļauja amatu savienošanai.

Likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 1. panta 5. punkts noteic, ka interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Saskaņā ar likumu „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 4. panta pirmās daļas 14. punktu pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks ir valsts amatpersona minētā likuma izpratnē un atbilstoši minētā likuma 7. panta ceturtās daļas 2. punkta “b” apakšpunktam pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniekam ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu publiskas personas institūcijā.

Atbilstoši Pašvaldību likumā noteiktajam pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks aizvieto pašvaldības domes priekšsēdētāju viņa prombūtnes laikā pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā un apjomā. Savukārt Jūrmalas domes 2021. gada 16. decembra saistošo noteikumu Nr. 49 “Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības nolikums” 21. punkts noteic, ka pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks pilda pašvaldības domes priekšsēdētāja pienākumus pašvaldības domes priekšsēdētāja prombūtnes laikā vai viņa uzdevumā, kā arī pilda citus pienākumus normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos, t.i., reprezentē pašvaldību , pašvaldības vārdā paraksta publisko tiesību līgumus un citas vienošanās, ja dome nav lēmusi citādi, paraksta pašvaldības konsolidētos pārskatus, bez īpaša pilnvarojuma pārstāv pašvaldību tiesā un attiecībās ar valsts pārvaldes un citām institūcijām, kā arī biedrībās un nodibinājumos, kuros pašvaldība ir biedrs, vai pilnvaro šīs funkcijas veikt citām personām, uzsāk un izbeidz darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības izpilddirektoru pēc domes lēmuma, izdod pilnvaras pašvaldības administrācijai, dod saistošus rīkojumus pašvaldības administrācijas vadītājiem.

Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas 2007. gada 15. marta Ministra biroja reglaments noteic, ka Zemkopības ministra padomnieka uzdevumi ir: sniegt ministram konsultācijas savas kompetences jautājumos, pēc biroja vadītāja rīkojuma, savas kompetences ietvaros piedalīties ministrijas izveidotajās darba grupās un komisijās, pēc biroja vadītāja rīkojuma, savas kompetences ietvaros piedalīties citu ministriju un to iestāžu izveidotajās darba grupās un komisijās, kā arī citās sanāksmēs, savas kompetences jomā sagatavot viedokli par izstrādātajiem normatīvajiem aktiem vai to projektiem ministrijā, Ministru kabinetā, Saeimā vai citās valsts pārvaldes institūcijās.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieka amata un Latvijas Republikas Zemkopības ministra padomnieka amata pienākumu izpildes savienošanā nav konstatējamas interešu konflikta pazīmes un šī savienošana nerada interešu konfliktu, kā arī tā nav pretrunā ar valsts amatpersonai saistošām ētikas normām un nekaitēs valsts amatpersonas pienākumu pildīšanai.

Atbilstoši likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” vispārīgajam regulējumam amatpersona pati ir atbildīga par interešu konflikta nepieļaušanu un valsts amatpersonas ētikas normu ievērošanu, līdz ar to, neraugoties uz kompetentās institūcijas doto atļauju savienot amatus, Jānim Lediņam ir pienākums jebkurā brīdī izvērtēt interešu konflikta iespējamību un rīcības atbilstību amatpersonas ētikas normām, ja, pildot Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieka amata un Latvijas Republikas Zemkopības ministra padomnieka amata pienākumus, pastāv iespēja, ka amatpersona var nonākt interešu konflikta situācijā.

Pamatojoties uz likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 7. panta ceturtās daļas 2. punktu, 81. pantu, Jūrmalas dome nolemj:

Atļaut Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniekam Jānim Lediņam savienot Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu ar Latvijas Republikas Zemkopības ministra padomnieka amata pienākumu izpildi.

Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta pirmo daļu, 76. panta pirmo un otro daļu, 79. panta pirmo daļu, 188. panta otro daļu un 189. panta pirmo daļu lēmumu var pārsūdzēt viena mēneša laikā, pieteikumu iesniedzot Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses [fiziskā persona — pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses (Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona — pēc juridiskās adreses].

Priekšsēdētāja

R. Sproģe


Lejupielāde: DOC un PDF