Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2023. gada 21. decembrīNr. 579

protokols Nr. 15, 19. punkts

Par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības
ministrijas 2023. gada 27. oktobra atzinumu
Nr. 1-18/6175 “Par saistošo noteikumu
nosūtīšanu atzinuma sniegšanai”

Jūrmalas dome (turpmāk – dome) 2023. gada 28. septembra domes sēdē pieņēma 2023. gada 28. septembra saistošos noteikumus Nr. 26 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jūrmalas valstspilsētā” (turpmāk – saistošie noteikumi), kas Pašvaldību likuma 47. panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā tika nosūtīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (turpmāk – ministrija) atzinuma sniegšanai.

Dome 2023. gada 27. oktobrī ir saņēmusi ministrijas 2023. gada 27. oktobra atzinumu Nr. 1-18/6175 “Par saistošo noteikumu nosūtīšanu atzinuma sniegšanai” (turpmāk – atzinums), kurā izteikti iebildumi par saistošajiem noteikumiem.

Ministrija ir lūgusi papildināt saistošos noteikumus ar tiesību normām par administratīvo atbildību par noteikumu neievērošanu un tās piemērošanas kārtību atbilstoši saistošo noteikumu 1.5. apakšpunktam.

Saistošo noteikumu 33. punkts noteic, ka par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie atbildības Atkritumu apsaimniekošanas likumā un Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kārtībā.

Atkritumu apsaimniekošanas likuma IX nodaļā iekļauti administratīvie pārkāpumi atkritumu apsaimniekošanas jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā. Savukārt Administratīvās atbildības likums nosaka administratīvā pārkāpuma norisei izvirzītās prasības.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 “Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi” 3.2. apakšpunktu normatīvā akta projektā neietver normas, kas dublē augstāka vai tāda paša spēka normatīvā akta tiesību normās ietverto normatīvo regulējumu.

Ievērojot to, ka administratīvo atbildību par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu regulē Atkritumu apsaimniekošanas likums un Administratīvās atbildības likums, kas attiecībā pret saistošajiem noteikumiem ir uzskatāmi par augstāka spēka normatīvajiem aktiem, saistošajos noteikumos nav nepieciešams dublēt iepriekš minētajos likumos ietvertās tiesību normas. Tādējādi šis ministrijas iebildums ir atzīstams par nepamatotu.

Ministrija ir norādījusi, ka no saistošo noteikumu 4.6. apakšpunkta izriet, ka pašreiz pašvaldības administratīvajā teritorijā darbojas viens šķirotu atkritumu savākšanas laukums. Ministrija ir lūgusi izvērtēt, vai nav nepieciešams noteikt pārejas periodu saistošo noteikumu 35.2. un 39. punktā noteiktajam, ka atkritumu apsaimniekotājs nodrošina vismaz divu šķirotu atkritumu savākšanas laukumu darbību, jo ir nepieciešami resursi un investīcijas, lai izveidotu otro šķirotu atkritumu savākšanas laukumu pašvaldības teritorijā.

Šobrīd pašvaldības administratīvajā teritorijā darbojas viens šķirotu atkritumu savākšanas laukums, taču ne vēlāk kā līdz 2025. gada 31. decembrim paredzēts izveidot vēl vienu Ministru kabineta 2016. gada 13. decembra noteikumu Nr. 788 “Noteikumi par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām” prasībām atbilstošu šķirotu atkritumu savākšanas laukumu Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā. Nosacījumi par vēl viena šķirotu atkritumu savākšanas laukuma izveidi, tostarp tā izveides termiņš, kā arī citi jautājumi attiecībā uz laukuma izveidei izvirzītajām prasībām noteikti pašvaldības izsludinātā atklātā konkursa “Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā” (ID. Nr. JVA 2023/96) dokumentos. Līdz ar to ministrijas norādītie apsvērumi tiks risināti iepirkuma līguma ietvaros, un šobrīd nepastāv nepieciešamība precizēt saistošos noteikumus.

Ministrija ir lūgusi izvērtēt saistošo noteikumu 8. punkta pēdējā teikuma juridisko tehniku.

Atbilstoši saistošo noteikumu 8. punktam Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā savāktie sadzīves atkritumi, kas nav izmantojami reģenerācijai vai atkārtotai izmantošanai, nogādājami un apglabājami atkritumu poligonā “Janvāri” (SIA “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība “Piejūra””). Atkritumu apsaimniekošanas darbības veidu nosaka atkritumu apsaimniekošanas noteiktie mērķi.

Atkritumu apsaimniekošana ietver virkni dažādu ar atkritumiem veicamu darbību kompleksu. Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 1. panta pirmās daļas 7. punktu atkritumu apsaimniekošana ir atkritumu savākšana, šķirošana, uzglabāšana, pārvadāšana, reģenerācija un apglabāšana (tai skaitā sadedzināšana sadzīves atkritumu sadedzināšanas iekārtās bez enerģijas atgūšanas), šo darbību pārraudzība, atkritumu apglabāšanas vietu uzturēšana pēc to slēgšanas, kā arī atkritumu tirdzniecība un starpniecība atkritumu apsaimniekošanā.

Izvērtējot saistošo noteikumu 8. punkta pēdējā teikuma juridisko tehniku kopsakarā ar attiecīgo tiesību normu kopumā, kā arī atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma tvērumā ietilpstošajām ar atkritumiem veicamajām darbībām, nepastāv pamats saistošo noteikumu 8. punkta pēdējā teikuma precizēšanai. Minētais teikums norāda uz nepieciešamību nodrošināt, ka ar atkritumiem veicamās darbības atbilst atkritumu apsaimniekošanai noteiktajiem mērķiem, tostarp apglabājot atkritumu poligonā tikai tādus atkritumus, ko nav iespējams atkārtoti izmantot, pārstrādāt vai reģenerēt. Līdz ar to konkrētais ministrijas iebildums ir nepamatots.

Ministrija aicinājusi precizēt saistošo noteikumu 38. punktu, norādot personu, kurai ir attiecīgais pienākums.

Saistošo noteikumu 38. punktā noteikts, ka par bioloģisko atkritumu savākšanu, kas rodas pārtikas tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās, ir jānoslēdz atsevišķs līgums ar atkritumu apsaimniekotāju.

Attiecīgā tiesību norma, ņemot vērā tās mērķi un jēgu, jau šobrīd norāda uz subjektiem, kuriem tā ir saistoša, proti, personām, kuru darbības rezultātā, sniedzot pārtikas tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu, rodas attiecīgajā normā minētie atkritumi. Ievērojot saistošo noteikumu 38. punkta nosacījumus un to būtību, kā arī iepriekš pausto, nepastāv nepieciešamība precizēt saistošos noteikumus.

Ministrija lūgusi precizēt saistošo noteikumu 45. punktā noteikto termiņu atbilstoši Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumu Nr. 292 “Noteikumi par kārtību, kādā sniedzama informācija par savākto, reģenerācijai nodoto, atkritumu poligonā nodoto un atkritumu poligonā apglabāto sadzīves atkritumu masu” 2. punktā un Ministru kabineta 2018. gada 21. augusta noteikumu Nr. 537 “Sadzīves atkritumu masas un tilpuma attiecības mērījumu veikšanas kārtība un nosacījumi” 9. punktā noteiktajam.

Ministrijas norādītie apsvērumi, saistībā ar saistošo noteikumu 45. punktā minētā termiņa precizēšanu, tiks risināti iepirkuma līguma, kas tiks noslēgts ar atklāta konkursa “Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā” rezultātā izraudzītu atkritumu apsaimniekotāju, ietvaros. Tāpat, ievērojot to, ka norādītie Ministru kabineta noteikumi attiecībā pret saistošajiem noteikumiem ir uzskatāmi par augstāka spēka normatīvajiem aktiem, nepastāv šaubu, ka, izpildot saistošo noteikumu 45. punktā ietvertos pienākumus, praksē tiks ņemts vērā iepriekš minētajos Ministru kabineta noteikumos paredzētais termiņš informācijas sniegšanai. Tādējādi šobrīd nepastāv nepieciešamība veikt precizējumus šajā saistošo noteikumu punktā.

Ministrija izteikusi priekšlikumu papildināt saistošo noteikumu 1.2. apakšpunktu ar norādi uz Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības administratīvo teritoriju.

Ievērojot to, ka pašvaldība atbilstoši Pašvaldību likumam un Atkritumu apsaimniekošanas likumam ir tiesīga izdot saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu tikai attiecībā uz savu administratīvo teritoriju, kā arī saistošo noteikumu būtību un jēgu, uzskatāms, ka šī ministrijas priekšlikuma izpildei nav būtiskas un tiesiskas nozīmes.

Tāpat ministrija izteikusi priekšlikumu saistošo noteikumu 41. punktā norādīt mērvienības pilnu nosaukumu.

Saistošo noteikumu 41. punktā norādīts mērvienības “metri” saīsinājums – “m”.

Ministru kabineta 2013. gada 29. oktobra noteikumi Nr. 1186 “Mērvienību noteikumi” nosaka Latvijas Republikā lietojamo mērvienību nosaukumus un rakstību, kā arī mērvienību lietošanas kārtību, un to 1. pielikumā “Latvijā lietojamo mērvienību nosaukumi, skaidrojumi un rakstība, kā arī prefiksi daudzkārtņu un decimāldaļu apzīmēšanai”, cita starpā, kā starptautiskās mērvienību sistēmas pamatmērvienība (garuma mērvienība) ir norādīta mērvienība “metrs”, ko apzīmē ar “m”.

Norādīto saīsinājumu apstiprinājusi un ieteikusi vispārējai lietošanai arī Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisija. Līdz ar to, ņemot vērā to, ka tiesību akti pieļauj garuma mērvienības atspoguļošanai izmantot saīsinājumu, saistošo noteikumu precizējumi 41. punktā netiek veikti.

Ievērojot visu iepriekš minēto un pamatojoties uz Pašvaldību likuma 10. panta pirmās daļas 21. punktu, 47. panta sesto daļu, Atkritumu apsaimniekošanas likuma 8. panta pirmās daļas 3. punktu, Jūrmalas dome nolemj:

publicēt saistošos noteikumus Pašvaldību likuma 47. panta sestajā daļā noteiktajā kārtībā.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe


Lejupielāde: DOC un PDF