Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 24. aprīlīNr. 195

protokols Nr. 6, 70. punkts

Par iepirkuma līguma slēgšanu uz laiku, kas
ir ilgāks par pieciem gadiem – iepirkumā
“Četru policijas transportlīdzekļu
iegāde operatīvajā līzingā”

Pamatojoties Publisko iepirkumu likuma (turpmāk – PIL) 60. panta ceturto daļu iepirkuma līgumu slēdz uz laiku, ne ilgāku par pieciem gadiem. PIL 60. panta ceturtās daļas 2. punktā noteikts, ka pasūtītājs ir tiesīgs noslēgt iepirkuma līgumu uz ilgāku laiku, ja tas ir būtiski nepieciešams iepirkuma līguma izpildes nodrošināšanai ar iepirkuma līguma priekšmetu tieši saistītu tehnisku vai ekonomisku apstākļu dēļ. Šajā gadījumā pirms iepirkuma uzsākšanas pasūtītājam, kas ir tiešās pārvaldes iestāde, nepieciešams saņemt Ministru kabineta atļauju, bet pasūtītājam, kas ir pastarpinātās pārvaldes iestāde, — attiecīgās atvasinātās publiskās personas orgāna atļauju.

Saskaņā ar Jūrmalas pašvaldības policijas apstiprināto Iepirkumu plānu 2024. gadam, paredzēts iepirkums “Četru policijas transportlīdzekļu iegāde operatīvajā līzingā”. Iepirkums paredz četru jaunu policijas transportlīdzekļu iegādi Jūrmalas pašvaldības policijas vajadzībām, to pārbūvi, izveidojot transportlīdzeklī aizturēto personu pagaidu turēšanas telpu, speciālu transportlīdzekļa aprīkošanu un trafarēšanu atbilstoši Jūrmalas pašvaldības policijas vajadzībām. Operatīvais līzings pēc būtības ir ilgtermiņa noma. Līzinga perioda laikā klients maksā nomas maksu, kas veidojas kā starpība starp automašīnas iegādes vērtību un noteikto atlikušo vērtību. Klients līguma termiņa laikā samaksā tikai daļu no automašīnas cenas, izmaksājot tās amortizācijas jeb nolietojuma vērtību.

Ņemot vērā transportlīdzekļa specifisko pārbūvi, aprīkošanu un pašu transportlīdzekļu ilgstošo iespējamo piegādes procesu, iepirkuma līguma noslēgšanas gadījumā, paredzamais transportlīdzekļu piegādes termiņš var būt līdz pat 12 mēnešiem, kā rezultātā, ievērojot PIL 60. panta ceturto daļu, atlikušais laiks transportlīdzekļa nomai operatīvajā līzingā ir ne vairāk kā 48 mēneši.

Transportlīdzekļu noma ir izdevīgs mobilitātes nodrošināšanas veids, jo ļauj maksāt tikai par to automobiļa vērtības daļu, kas tiek faktiski izmantota nomas periodā. Paredzams, ka transportlīdzekļiem tiks noteikts vismaz piecu gadu garantijas periods. Noslēdzot līgumu par transportlīdzekļu nomu operatīvajā līzingā tiek paredzēti finanšu izdevumi – pirmā iemaksa (10 procentu no transportlīdzekļa vērtības piegādes brīdī), komisijas maksa (noteikts procentu apjoms no transportlīdzekļa vērtības piegādes brīdī). Plānojot transportlīdzekļu efektīvu un racionālu izmantošanu visā nomas periodā, tiek paredzēti maksimāli nobrauktie km piecu gadu laikā un citas ar transportlīdzekli saistītās izmaksas (KASKO, OCTA, tehniskās apskates un tehniskās apkopes izmaksas, u.c.). Noslēdzot operatīvā līzinga nomu uz laiku, kas ir mazāks par pieciem gadiem, tiek ievērojami ierobežotas iespējas izmantot transportlīdzekļu operatīvo nomu pilnā apmērā.

Ņemot vērā ekonomiskos apsvērumus, kā arī, ievērojot PIL 2. pantā vienu no norādītajiem mērķiem - pasūtītāja līdzekļu efektīva izmantošanu, maksimāli samazinot tā risku, Jūrmalas pašvaldības policijai ir nepieciešams noslēgt iepirkuma līgumu par četru policijas transportlīdzekļu iegādi operatīvajā līzingā uz laiku, kas ir ilgāks par pieciem gadiem.

Pamatojoties uz PIL 60. panta ceturtās daļas 2. punktu un ņemot vērā Jūrmalas domes Drošības jautājumu komitejas 2024. gada 9. aprīļa sēdes atzinumu (protokols Nr. 1.2-30/4), Jūrmalas dome nolemj:

Atļaut Jūrmalas pašvaldības policijai slēgt iepirkuma līgumu iepirkumā “Četru policijas transportlīdzekļu iegāde operatīvajā līzingā” uz laiku, kas ir ilgāks par pieciem gadiem.


Priekšsēdētājas vietnieks

J. Lediņš



Lejupielāde: DOC un PDF