Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 26. septembrīNr. 462

protokols Nr. 12, 21. punkts

Par atbalsta noteikšanu 2024. gada 28. un 29. jūlijā
vētras radīto postījumu novēršanai
dzīvojamās mājās

Likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 27.2 panta otrās daļas 3. punkts nosaka, ka pašvaldība var sniegt palīdzību dzīvojamās mājas vai dzīvokļa īpašniekam (īpašniekiem), piešķirot finansējumu tādas dzīvojamās mājas renovācijai, kurā cita starpā jālikvidē avārijas, stihiskas nelaimes vai citas katastrofas sekas.

Ministru kabineta 2018. gada 17. jūlija noteikumu Nr. 421 “Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas” (turpmāk – Noteikumi Nr. 412) 47.1 punkts nosaka, ka pašvaldība līdzekļus var pieprasīt to pašvaldības izdevumu kompensēšanai, kas atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai lielu stihisku nelaimju gadījumā saskaņā ar pašvaldības domes lēmumu izmaksāti dzīvojamās mājas īpašniekam dzīvojamās mājas renovācijai, lai likvidētu terora akta, avārijas, stihiskas nelaimes vai citas katastrofas sekas saskaņā ar likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Noteikumu Nr. 421 Anotācijā noteikts, ka konkrētajā izņēmuma situācijā pieļaujama atbalsta noteikšana vētras radīto postījumu novēršanai dzīvojamās mājās ar pašvaldības domes lēmumu.

Saskaņā ar Krīzes vadības padomes 2024. gada 30. jūlija protokolu Nr. 2 valsts teritorijā 2024. gada 28. un 29. jūlijā notikušās lietusgāzes, vētra un plūdi atbilstoši Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likuma regulējumam atzīstami kā reģionāla mēroga dabas (hidroloģiska un meteoroloģiska) katastrofas draudi vai katastrofa (turpmāk – dabas katastrofa).

2024. gada 27. augustā Ministru kabinets apstiprināja Viedās administrācijas un reģionālas attīstības ministrijas Informatīvo ziņojumu par situāciju pašvaldībās pēc vētras naktī uz 2024. gada 29. jūliju un turpmāko rīcību seku likvidācijai (turpmāk – VARAM informatīvais ziņojums). VARAM informatīvajā ziņojumā norādīts, ka pašvaldībām sniedzot atbalstu 2024. gada 29. jūlija vētras seku likvidācijai piemērot pieeju, ka atbalsts ārkārtas situācijas seku likvidēšanai būtu piešķirams gan pašvaldības īpašumā esošajiem infrastruktūras objektiem, gan dzīvojamo māju atjaunošanai, kuras attiecīgā vētra ir skārusi, ievērojot minētajā ziņojumā noteikto atbalsta apmēru un nosacījumus.

Pamatojoties uz Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. un 10. punktu, 10. panta pirmās daļas 19. punktu, likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 26. pantu, 27.2 panta otrās daļas 3. punktu, trešo viens prim daļu, Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likuma 6. panta piekto daļu, Noteikumu Nr. 421 47.1 punktu, Jūrmalas dome nolemj:

1. Sniegt atbalstu vienreizēja finansējuma veidā dzīvojamo māju (individuālās dzīvojamās mājas un daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas), turpmāk – mājoklis, kuras atrodas Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā un cietušas 2024. gada 28. un 29. jūlija dabas katastrofas laikā, atjaunošanai, ja mājokļa īpašniekam dzīvesvieta mājoklī deklarēta vismaz no 2023. gada 31. decembra un viņš atbilst vismaz vienam no kritērijiem:

1.1. trūcīga vai maznodrošināta mājsaimniecība (persona vai ģimene);

1.2. pensijas vecumu sasniegusi persona, kurai nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku;

1.3. persona ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, kurai nav Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku;

1.4. ģimene, kurā visi pilngadīgie ģimenes locekļi ir pensijas vecumu sasniegušas personas vai personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti.

2. Individuālās dzīvojamās mājas īpašniekam piešķirt vienreizēju atbalstu līdz 3000 euro apmērā ar papildu nosacījumu, ka atbalsta apmērs nepārsniedz 20 euro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

3. Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašniekam vai dzīvokļu īpašnieku kopībai piešķirt vienreizēju atbalstu, kas nepārsniedz 20 euro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

4. Gadījumā, ja mājoklis ir apdrošināts, šī lēmuma 2. un 3. punktā noteiktais atbalsts izmaksājams kā starpība starp finansējumu, kas aprēķināts atbilstoši šim lēmumam un mājokļa apdrošinātāja izmaksāto summu. Ja apdrošināšana sedz visu summu, tad atbalsts netiek piešķirts.

5. Personai, kura ir tiesīga saņemt šī lēmuma 2. un 3. punktā noteikto atbalstu un vienlaikus atbilst nosacījumiem, lai saņemtu Jūrmalas domes 2024. gada 21. marta saistošajos noteikumos Nr. 9 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības vienreizējo pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam” noteikto pabalstu, tiek piešķirts un izmaksāts tikai viens no minētajiem atbalsta veidiem.

6. Noteikt, ka šī lēmuma 2. un 3. punktā noteiktais atbalsts var tikt izmantots gan kā pagaidu risinājums mājokļa sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī, lai atjaunotu iepriekšējo stāvokli, un atbalsta ietvaros veicamie pasākumi vērsti uz dabas katastrofas seku likvidāciju.

7. Veikt 2024. gada 28. un 29. jūlija dabas katastrofas laikā cietušo mājokļu apsekošanu ar pašvaldības izpilddirektora rīkojumu speciāli šim mērķim izveidotai komisijai.

8. Lēmumu par vienreizējā atbalsta piešķiršanu pieņem Jūrmalas Dzīvokļu komisija.

9. Noteikt, ka šī lēmuma 2.un 3. punktā noteiktais atbalsts sniedzams par mājokļiem, kuru īpašnieki iesniegumu (ar pievienotām fotofiksācijām) iesnieguši Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai ne vēlāk kā līdz 2024. gada 18. oktobrim. Pašvaldība ir tiesīga pieprasīt personai iesniegt papildu dokumentus un skaidrojumu, ja tas nepieciešams lēmuma pieņemšanai.

10. Jūrmalas Labklājības pārvaldei izmaksāt vienreizējo finansiālo atbalstu atbilstoši šī lēmuma 8. punktā noteiktajam Jūrmalas Dzīvokļu komisijas lēmumam.

11. Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Budžeta nodaļai iesniegt Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijai pieprasījumu kompensācijas saņemšanai par šajā lēmumā noteiktā atbalsta sniegšanai izmaksātiem līdzekļiem.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe



Lejupielāde: DOC un PDF