Latvijas Republika
LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā

Zaudējis spēku ar Domes 2003. gada 5. marta 8. nolikumu
Zaudējis spēku ar Domes 2000. gada 2. marta 188. lēmumu
1996.gada 16.maijāNr.420

Par municipālās policijas
nolikumu

Saskaņā ar Latvijas Republikas 1991.gada 4.jūnija likuma "Par policiju" 19.pantu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas nolikumu saskaņā ar 1.pielikumu.

  2. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas amatu atšķirības zīmes saskaņā ar 2.pielikumu.

  3. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas štatu sarakstu 1996.gadam saskaņā ar 3.pielikumu.

  4. Uzdot Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas priekšniekam A.SPROĢIM divu nedēļu laikā iesniegt domē priekšlikumus par municipālās policijas tehnisko nodrošinājumu un štatu sarakstu.

  5. Lēmuma izpildes kontroli uzdot domes direktoram A.KNISLIM.

Priekšsēdētājs         A.Inkulis


1.pielikums
apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
1996.gada 16.maija lēmumu Nr.420

JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES MUNICIPĀLĀS POLICIJAS NOLIKUMS

  1. Vispārīgie noteikumi

    1.1. Jūrmalas pilsētas municipālā policija tiek veidota pēc teritoriālā principa saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par policiju" un to izveido Jūrmalas pilsētas dome. Municipālā policija ir domes struktūrvienība ar juridiskās personas statusu, kurai ir savs rēķins bankā un zīmogs. Dome nosaka municipālās policijas skaitlisko sastāvu, pienākumu izpildes kārtību, sadarbību ar valsts policiju, zemessardzi un citām sabiedriskās kārtības nodrošināšanas institūcijām.

    1.2. Municipālā policija ir pakļauta domes direktoram. Pakļautību nosaka dome.

    1.3. Municipālās policijas darbības tiesisko pamatu nosaka Latvijas Republikas likumi, Ministru kabineta noteikumi un Jūrmalas pilsētas domes lēmumi un rīkojumi.

    1.4. Municipālās policijas darbības pamatā ir profilaktiskais darbs. Pamatuzdevums - nodrošināt pašvaldības lēmumu un rīkojumu izpildi, gādāt par miera un tikumības uzturēšanu, aizsargāt dabu un tās bagātības, kā arī izpildīt citus pienākumus, kas noteikti ar attiecīgiem Jūrmalas pilsētas domes lēmumiem.

  2. Municipālās policijas darba organizācijas kārtība

    2.1. Municipālās policijas struktūru un darbinieku skaitu nosaka Jūrmalas pilsētas dome. Policijas sastāvā ir tās priekšnieks, priekšnieka vietnieks, vecākie inspektori, vecākā inspektore-grāmatvede.

    2.2. Municipālās policijas priekšnieku un priekšnieka vietnieku apstiprina amatā Jūrmalas pilsētas dome pēc saskaņošanas ar Jūrmalas valsts policijas pārvaldes priekšnieku, nosakot pārbaudes laiku. Pieņemot darbā personālsastāvu, municipālās policijas priekšnieks likumā noteiktajā kārtībā ir tiesīgs noteikt pārbaudes laiku.

    2.3. Municipālo policiju vada priekšnieks, kurš ir pakļauts Jūrmalas pilsētas domes direktoram. No ieņemamā amata priekšnieks un viņa vietnieks var tikt atbrīvoti ar dome lēmumu.

    2.4. Municipālās policijas darbinieki aptur savu darbību partijās, sabiedriski politiskās organizācijās un kustībās uz to laiku, kamēr viņi strādā policijā. Tiem nav saistoši šo organizāciju un kustību, vai to vadītāju rīkojumi un lēmumi.

    2.5. Municipālā policija tiek apgādāta ar dienesta telpām, sakaru līdzekļiem, autotransportu, formas tērpu, ekipējumu, ieročiem un pārējiem līdzekļiem, kas nepieciešami tās pienākumu izpildei.

    2.6. Dienesta pienākumus municipālās policijas darbinieki pilda formas tērpā. Pie tā redzemā vietā jābūt piestiprinātam viņa uzvārdam un personīgajam numuram, bet uz formas tērpa kreisās piedurknes - emblēmai ar uzrakstu "Municipālā policija", uz labās piedurknes - pilsētas emblēmai ar uzrakstu "Jūrmalas pilsēta". Uz uzplečiem tiek piestiprinātas ieņemamā amata atšķirības zīmes.

    2.7. Visiem municipālās policijas darbiniekiem tiek izsniegtas vienāda veida dienesta apliecības, kuras jānēsā līdzi, pildot dienesta pienākumus.

    Dienesta apliecībā valsts un angļu valodās jābūt uzrādītam darbinieka vārdam, uzvārdam un ieņemamam amatam. Apliecībā ielīmēta darbinieka fotogrāfija (3x4 cm) bez galvassegas, kas apstiprināta ar municipālās policijas zīmogu.

    2.8. Darba organizācijas jautājumos municipālā policija sadarbojas ar valsts policijas iestādēm.

  3. Municipālās policijas personālsastāvs

    3.1. Municipālajā policijā tiek pieņemti Latvijas Republikas pilsoņi, kuri pilnībā pārvalda valsts valodu, izdienējuši vai līdz tam darbojušies zemessardzē, kuriem ir vismaz vidējā izglītība, un kuri, ņemot vērā viņu veselības vai fizisko stāvokli un sagatavotību, ir spējīgi un vēlās pildīt municipālās policijas darbinieka pienākumus. Netiek pieņemtas personas, kuras agrāk sodītas par tīšiem noziegumiem.

    3.2. Municipālās policijas darbiniekiem aizliegts nodarboties ar jeb kāda veida uzņēmējdarbību.

    No pamatdarba brīvajā laikā viņš var veikt citu algotu darbu, kas nav saistīts ar dienesta pienākumu pildīšanu - pedagoģisko, zinātnisko, radošo.

    3.3. Municipālās policijas darbiniekam pēc viņa darba pienākumiem, atbilstības un darba sasniegumiem Jūrmalas pilsētas dome piešķir attiecīgus apbalvojumus un prēmijas.

  4. Municipālās policijas pienākumi

    4.1. Kontrolēt, kā tiek pildīti Jūrmalas pilsētas domes pieņemtie, iedzīvotājiem saistošie lēmumi par kārtību, sanitārās tīrības uzturēšanu, mājdzīvnieku turēšanu, reklāmas lietošanu, sakoptību un citiem valsts un domes pieņemtajiem dokumentiem, par kuriem paredzēta administratīvā atbildība.

    4.2. Sniegt neatliekamo palīdzību personām, kuras cietušas likumpārkāpuma rezultātā, nelaimes gadījumos, dabas stihijas rezultātā vai atrodas bezpalīdzības stāvoklī.

    4.3. Sadarbībā ar valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, dabas aizsardzības un citām domes struktūrām, veic profilaktiskos pasākumus, lai nepieļautu likumpārkāpšanu.

    4.4. Sniegt palīdzību Jūrmalas pilsētas domes deputātiem, citām amatpersonām un iedzīvotājiem, ja viņi griezušies pēc palīdzības, ja tiek traucēta viņu likumīgā darbība un drošība.

    4.5. Iespēju robežās veic kopējus pasākumus ar valsts policiju un zemessardzi sabiedriskās drošības garantēšanā un noziedzības apkarošanā.

    4.6. Sastādīt administratīvos protokolus par administratīviem pārkāpumiem, ja nepieciešams, nogādāt policijā vainīgās personas. Noskaidrot likumpārkāpēja personību. Noteiktā kārtībā uzlikt un piedzīt naudas sodus par izdarīto pārkāpumu.

    4.7. Aizturēt, pēc tam nogādājot valsts policijā personas, kuras izvairās no kriminālsoda izciešanas vai administratīvā aresta.

    4.8. Nogādāt medicīnas iestādē vai mājās personas, kuras alkohola, toksisko vai narkotisko vielu lietošanas rezultātā zaudējušas spēju pārvietoties.

    4.9. Apkopot informāciju par veiktajiem pasākumiem un informēt pašvaldības vadību par rezultātiem.

  5. Municipālās policijas tiesības

    Municipālajai policijai, viecot dienesta pienākumus, savas kompetences ietvaros ir visas likuma "Par policiju" 12.panta 1.-6., 8.-12., 15., 17., 20., 21., 24. un 26.-28.punktā minētās tiesības, kā arī tiesības lietot fizisku spēku, roku dzelžus, asaras izraisošas vielas, stekus, sasiešanas līdzekļus un citus ar likumu noteiktos speciālos līdzekļus tādā kārtībā, kādā tas noteikts likuma "Par policiju" 13.pantā.

    Lietot šaujamieroci municipālās policijas darbiniekam atļauts likuma "Par policiju" 14.pantā noteiktajā kārtībā.

  6. Municipālās policijas darbinieka tiesiskā aizsardzība, darbības garantijas un atbildība

    6.1. Municipālās policijas darbinieka godu, cieņu, dzīvību un veselību no apdraudējumiem aizsargā likums.

    6.2. Municipālās policijas darbinieks ir pašvaldības pārstāvis, uz likumīgās prasības un rīkojumi, ko viņš izvirzījis vai devis pildot dienesta pienākumus visām personām ir obligāti jāizpilda.

    6.3. Municipālās policijas darbinieks neatbild par mantisko un fizisko kaitējumu, kas dienesta pilnvaru ietvaros nodarīts likumpārkāpējam, kurš aizturēšanas brīdī nepakļaujas un pretojas.

    6.4. Zaudējumi, kas nodarīti municipālās policijas darbinieka vai viņa ģimenes locekļu mantai, sakarā ar tā darbību policijā, pilnā apmērā atlīdzināmi no domes budžeta līdzekļiem.

    6.5. Kaitējumi, kas nodarīti municipālās policijas darbinieka veselībai pildot dienesta pienākumus, atlīdzināmi Latvijas Republikas likumos noteiktajā kārtībā.

    6.6. Municipālās policijas darbinieks ir pakļauts ikgadējai obligātai apdrošināšanai par pašvaldības līdzekļiem.

    6.7. Municipālās policijas darbinieks par prettiesisku rīcību ir atbildīgs Latvijas Republikas likumos noteiktajā kārtībā.

    6.8. Ja municipālās policijas darbinieks saņēmis sava vai augstākstāvoša priekšnieka vai amatpersonas rīkojumu,

    norādījumu vai pavēli, kas ir pretrunā ar likumu, viņš ievēro likuma prasības, nekavējoties iesniedzot par to ziņojumu domei.

    Neapzināta nelikumīgas pavēles vai rīkojuma izpilde neatbrīvo municipālās policijas darbinieku no atbildības.

    6.9. Sūdzības par municipālās policijas darbinieka rīcību izskata municipālās policijas priekšnieks.

    Ja sūdzības iesniedzējs nav apmierināts ar pieņemto lēmumu, viņš desmit dienu laikā var to pārsūdzēt domes direktoram.

    6.10. Municipālās policijas darbību kontrolē Jūrmalas pilsētas dome un pārrauga Iekšlietu ministrija (likuma 15.pants).

  7. Municipālās policijas darbinieka darba laiks, darba samaksa un darbinieku stimulēšana

    7.1. Municipālās policijas darbiniekam noteikta 40 stundu darba nedēļa. Policijas priekšnieks ir tiesīgs noteikt darba laika sākumu un beigas ņemot vērā apstākļus un nepieciešamību, nepārsniedzot kopējo darba stundu skaitu nedēļā.

    7.2. Municipālās policijas darbinieks saņem amatalgu vadoties no 1995.gada 12.marta Ministru kabineta apstiprinātajiem noteikumiem Nr.59.

    Ar Jūrmalas pilsētas domes lēmumu pamatalga var tikt palielināta, ņemot vērā darba specifiku un riska pakāpi.

    7.3. Par dienesta pienākumu priekšzīmīgu pildīšanu dome var piemērot apbalvojumus:

    7.3.1. pateicības izteikšanu;
    7.3.2. apbalvošanu ar vērtīgu balvu vai naudas prēmiju;
    7.3.3. piešķirot apmaksātu papildatvaļinājumu līdz 10 dienām, kā arī piešķirot citus atzinības apliecinājumus.

    7.4. Municipālās policijas finansēšana un materiāli tehniskā apgāde tiek veikta no pašvaldības līdzekļiem un līdzekļiem, kuri tiek iekasēti no pārkāpējiem.

    7.5. Nolikums stājas spēkā no tā apstiprināšanas dienas.


3.pielikums
apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
1996.gada 16.maija lēmumu Nr.420

JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES MUNICIPĀLĀS POLICIJAS ŠTATU SARAKSTS 1996.GADAM

Nr.AmatsVienību skaitsMēneša alga (Ls)Mēneša darba algas fonds (Ls)
1.Priekšnieks1100100
2.Priekšnieka vietnieks1 80 80
3.Vecākais inspektors4 67268
4.Vecākā inspektore- grāmatvede1 71 71
KOPĀ:7 vienības519