Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā

Zaudējis spēku ar Domes 2003. gada 5. marta 8. nolikumu

2000.gada 2.martāNr.188

Par municipālās policijas
nolikumu

Sakarā ar municipālās policijas darba pilnveidošanu un funkcionālo pienākumu paplašināšanos, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas nolikumu saskaņā ar 1.pielikumu.

  2. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas amatu atšķirības zīmes saskaņā ar 2.pielikumu.

  3. Apstiprināt Jūrmalas pilsētas domes municipālās policijas krūšu nozīmes saskaņā ar 3.pielikumu.

  4. Atzīt par spēku zaudējusu Jūrmalas pilsētas domes 1996.gada 16.maija lēmumu Nr. 420 "Par municipālās policijas nolikumu".

Priekšsēdētājs          L.Alksnis


1.pielikums
Apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes
2000.gada 2.marta lēmumu Nr.188

JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES MUNICIPĀLĀS POLICIJAS NOLIKUMS

  1. Vispārīgie noteikumi

    1.1. Jūrmalas pilsētas municipālā policija tiek veidota pēc teritoriālā principa saskaņā ar Latvijas Republikas likumu "Par policiju" un to izveido Jūrmalas pilsētas dome. Municipālā policija ir domes struktūrvienība ar juridiskās personas statusu, kurai ir savs rēķins bankā un zīmogs. Dome nosaka municipālās policijas skaitlisko sastāvu, struktūras un pienākumu izpildes kārtību.

    1.2. Municipālā policija ir pakļauta domes priekšsēdētājam.

    1.3. Municipālās policijas darbības tiesisko pamatu nosaka Latvijas Republikas likumi, Ministru kabineta noteikumi un Jūrmalas pilsētas domes lēmumi un rīkojumi.

    1.4. Municipālās policijas darbības pamatā ir profilaktiskais darbs. Pamatuzdevums - nodrošināt pašvaldības lēmumu un rīkojumu izpildi, gādāt par miera un tikumības uzturēšanu, aizsargāt dabu un tās bagātības, kā arī izpildīt citus pienākumus, kas noteikti ar attiecīgiem Jūrmalas pilsētas domes lēmumiem un priekšsēdētāja rīkojumiem.

  2. Municipālās policijas darba organizācijas kārtība

    2.1. Municipālās policijas struktūru un darbinieku skaitu nosaka Jūrmalas pilsētas dome, apstiprinot budžetu un štatu sarakstu.

    2.2. Municipālās policijas priekšnieku apstiprina amatā Jūrmalas pilsētas dome pēc saskaņošanas ar Jūrmalas valsts policijas pārvaldes priekšnieku, nosakot pārbaudes laiku.

    2.3. Municipālo policiju vada priekšnieks, kurš ir pakļauts Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājam. No ieņemamā amata priekšnieks var tikt atbrīvotsi ar dome lēmumu.

    2.4. Municpālās policijas priekšnieks pieņem darbā štata darbiniekus nosakot tiem pārbaudes laiku.

    2.5. Municipālās policijas priekšnieks ar savu pavēli nosaka darbinieku pienāķumu sadali.

    2.6. Municipālās policijas darbinieki aptur savu darbību partijās, sabiedriski politiskās organizācijās un kustībās uz to laiku, kamēr viņi strādā policijā. Tiem nav saistoši šo organizāciju un kustību, vai to vadītāju rīkojumi un lēmumi.

    2.7. Municipālā policija tiek apgādāta ar dienesta telpām, sakaru līdzekļiem, autotransportu, formas tērpu, ekipējumu, ieročiem un pārējiem līdzekļiem, kas nepieciešami tās pienākumu izpildei.

    2.8. Atkarībā no nepieciešamības un priekšnieka norādījumiem, dienesta pienākumus municipālās policijas darbinieki pilda formas tērpā, tā arī privātā. Pie formas tērpa redzemā vietā jābūt piestiprinātam personīgajam numuram, uz kreisās piedurknes - emblēmai ar uzrakstu "Municipālā policija", uz labās piedurknes - pilsētas emblēmai ar uzrakstu "Jūrmalas pilsēta". Uz uzplečiem tiek piestiprinātas ieņemamā amata atšķirības zīmes.

    2.9. Visiem municipālās policijas darbiniekiem tiek izsniegtas vienāda veida dienesta apliecības, kuras jānēsā līdzi, pildot dienesta pienākumus.

    Dienesta apliecībā valsts un angļu valodās jābūt uzrādītam darbinieka vārdam, uzvārdam un ieņemamam amatam. Apliecībā ielīmēta darbinieka fotogrāfija (3x4 cm) bez galvassegas, kas apstiprināta ar municipālās policijas zīmogu.

    2.10. Darba organizācijas jautājumos municipālā policija sadarbojas ar valsts policijas iestādēm, zemessardzi, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, ātro palīdzību un glābšanas dienestu uz ūdeņiem. Nepieciešamības gadījumā piesaista ārštata darbiniekus.

  3. Municipālās policijas personālsastāvs

    3.1. Municipālajā policijā tiek pieņemti Latvijas Republikas pilsoņi, kuri pilnībā pārvalda valsts valodu trešās kategorijas līmenī, izdienējuši vai līdz tam darbojušies zemessardzē, kuriem ir vismaz vidējā izglītība, un kuri, pēc veselības stāvokļa un fiziskās sagatavotības ir spējīgi un vēlās pildīt municipālās policijas darbinieka pienākumus. Netiek pieņemtas darbā personas, kuras agrāk sodītas par tīšiem noziegumiem.

    3.2. Municipālās policijas darbiniekiem aizliegts nodarboties ar jebkāda veida uzņēmējdarbību. No pamatdarba brīvajā laikā atļauts veikt citu algotu darbu, kas nav saistīts ar dienesta pienākumu pildīšanu - pedagoģisko, zinātnisko, radošo u.c.

    3.3. Municipālās policijas darbiniekiem par viņu darba sasniegumiem Jūrmalas pilsētas dome var piešķirt attiecīgus apbalvojumus un prēmijas, kā arī krūšu nozīmes par nevainojamu darbu.

    3.4. Municipālās policijas priekšnieks ar pavēli piešķir krūšu nozīmes par nostrādātajiem gadiem kārtības sargājošās struktūrās.

  4. Municipālās policijas pienākumi

    4.1. Jūrmalas pilsētas domes lēmumu, kā arī citu valsts un domes normatīvo aktu izpildes kontrole, kuri ir municipālās policijas kompetencē un par kuru pārkāpumiem paredzēta administratīvā atbildība.

    4.2. Sniegt neatliekamo palīdzību personām, kuras cietušas likumpārkāpuma rezultātā, nelaimes gadījumos, dabas stihijas rezultātā vai atrodas bezpalīdzības stāvoklī.

    4.3. Sadarbībā ar citām likumsargājošām organizācijām, veikt profilaktiskos pasākumus, lai nepieļautu likumpārkāpšanu.

    4.4. Sniegt palīdzību Jūrmalas pilsētas domes deputātiem, citām amatpersonām un iedzīvotājiem, ja viņi griezušies pēc palīdzības vai tiek traucēta viņu likumīgā darbība un drošība.

    4.5. Likumpārkāpuma gadījumā sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu, ja nepieciešams, nogādāt policijā vainīgās personas, noskaidrot likumpārkāpēja personību. Noteiktā kārtībā uzlikt un piedzīt naudas sodus par izdarīto pārkāpumu.

    4.6. Aizturēt un nogādāt valsts policijā personas, kuras izvairās no kriminālsoda izciešanas vai administratīvā aresta.

    4.7. Apkopot informāciju par veiktajiem pasākumiem un informēt pašvaldības vadību par rezultātiem.

  5. Municipālās policijas tiesības

    Veicot dienesta pienākumus, municipālajai policijai, savas kompetences ietvaros ir visas likuma "Par policiju" 12.panta 1.-6., 8.-12., 15., 17., 20., 21., 24. un 26.-28.punktā minētās tiesības, kā arī tiesības lietot fizisku spēku, roku dzelžus, asaras izraisošas vielas, stekus, sasiešanas līdzekļus un citus ar likumu noteiktos speciālos līdzekļus tādā kārtībā, kādā tas noteikts likuma "Par policiju" 13.pantā.

    Pielietojot šaujamieroci, municipālās policijas darbiniekam atļauts likuma "Par policiju" 14.pantā noteiktajā kārtībā.

  6. Municipālās policijas darbinieka tiesiskā aizsardzība, darbības garantijas   un atbildība

    6.1. Municipālās policijas darbinieka gods, cieņa, dzīvība un veselība ir aizsargāti ar likumu.

    6.2. Municipālās policijas darbinieks ir pašvaldības pārstāvis, kura likumīgās prasības un rīkojumi ir saistoši visām personām.

    6.3. Municipālās policijas darbinieks neatbild par mantisko un fizisko kaitējumu, kas dienesta pilnvaru ietvaros nodarīts likumpārkāpējam, kurš aizturēšanas brīdī izrādījis pretestību.

    6.4. Zaudējumi, kas nodarīti municipālās policijas darbinieka vai viņa ģimenes locekļu mantai, sakarā ar tā darbību policijā, pilnā apmērā atlīdzināmi no domes budžeta līdzekļiem saskaņā ar dienesta izmeklēšanas slēdzienu.

    6.5. Kaitējumi, kas nodarīti municipālās policijas darbinieka veselībai pildot dienesta pienākumus, atlīdzināmi Latvijas Republikas likumos noteiktajā kārtībā.

    6.6. Municipālās policijas darbinieks ir pakļauts ikgadējai obligātai apdrošināšanai par pašvaldības līdzekļiem.

    6.7. Municipālās policijas darbinieks par prettiesisku rīcību ir atbildīgs Latvijas Republikas likumos noteiktajā kārtībā.

    6.8. Ja municipālās policijas darbinieks saņēmis sava vai augstākstāvoša priekšnieka vai amatpersonas rīkojumu, norādījumu vai pavēli, kas ir pretrunā ar likumu, viņš ievēro likuma prasības, nekavējoties iesniedzot par to ziņojumu domei.

    Neapzināta nelikumīgas pavēles vai rīkojuma izpilde neatbrīvo municipālās policijas darbinieku no atbildības.

    6.9. Sūdzības par municipālās policijas darbinieka rīcību izskata municipālās policijas priekšnieks.

    Ja sūdzības iesniedzējs nav apmierināts ar pieņemto lēmumu, viņš desmit dienu laikā var to pārsūdzēt domes priekšsēdētājam.

    6.10. Municipālās policijas darbību kontrolē Jūrmalas pilsētas dome un pārrauga Iekšlietu ministrija (likuma 15.pants).

  7. Municipālās policijas darbinieka darba laiks, darba samaksa un darbinieku stimulēšana

    7.1. Municipālās policijas darbiniekam noteikta 40 stundu darba nedēļa. Ja nepieciešams, municipālās policijas darbinieku pēc priekšnieka norādījuma var iesaistīt darbā virs noteiktās darba laika normas.

    7.2. Municipālās policijas finansēšana un materiāli tehniskā apgāde tiek veikta no pašvaldības līdzekļiem un līdzekļiem, kuri tiek iekasēti naudas sodu veidā par administratīvo pārkāpumu izdarīšanu.

    Nolikums stājas spēkā no tā apstiprināšanas dienas.