Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOMES
LĒMUMS
Jūrmalā
2007.gada 12. novembrīNr.979

protokols Nr.21, 106. punkts

Par atteikumu nodot privatizācijai ,br>sabiedrības ar ierobežotu atbildību
„Jūrmalas attīstības projekti” kapitāla daļas

  1. Jūrmalas pilsētas pašvaldības dome (Jūrmalā, Jomas ielā 1/5, LV-2015) ir izskatījusi sabiedrības ar ierobežotu atbildību „JS Riska vadības grupa” privatizācijas ierosinājumu (reģistrēts Jūrmalas pilsētas pašvaldības privatizācijas ierosinājumu reģistrā 2006.gada 31. augustā ar Nr.17).

  2. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „JS Riska vadības grupa” ierosina privatizēt pašvaldības sabiedrību ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas attīstības projekti” (turpmāk – kapitālsabiedrība „Jūrmalas attīstības projekti.

  3. Izskatot privatizācijas ierosinājumu, Jūrmalas pilsētas dome konstatē:

    3.1. kapitālsabiedrība „Jūrmalas attīstības projekti” 2004.gada 22.novembrī reģistrēta Komercreģistrā. Kapitālsabiedrības „Jūrmalas attīstības projekti” pamatkapitāls ir 1278000 latu, un vienas kapitāla daļas nominālvērtība – viens lats. Pašvaldībai piederošo kapitāla daļu (100% kapitāla daļas) turētājs ir Jūrmalas pilsētas pašvaldība;

    3.2. saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2004.gada 20.oktobra lēmumu Nr.716 „Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas attīstības projekti” dibināšanu un statūtu apstiprināšanu” kapitālsabiedrības „Jūrmalas attīstības projekti” dibināšanas mērķis ir likumā „Par pašvaldībām” (15.panta pirmās daļas 9.punkts) likumdevēja deleģētās autonomās pašvaldības funkcijas – sniegt palīdzību pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvojošiem iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā – ietilpstošo pārvaldes uzdevumu izpilde.

    3.2.1. Kapitālsabiedrība „Jūrmalas attīstības projekti”, izpildot pašvaldības pārvaldes uzdevumus, ir nodibināta ar mērķi optimizēt pašvaldības funkcijas palīdzības sniegšanai dzīvokļu jautājumu risināšanā un ir atbildīga par pašvaldības dzīvojamā fonda attīstību, vienlaikus nodrošinot visnozīmīgāko sociāli-ekonomisko jautājumu atrisināšanu - dzīvojamā fonda nodrošināšana visām iedzīvotāju sociālajām grupām, kas ir viens no valsts pārvaldes uzdevumiem.

    3.3. Viens no valsts pārvaldes uzdevumiem līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā ir valsts pienākums nodrošināt arī iedzīvotāju dzīves kvalitātes tuvināšanu citu dalībvalstu rādītājiem t.sk. mājokļa pietiekamības, apbūves kvalitātes, kā arī iedzīvotāju ienākumu sabalansēšanas ar mājokļu cenu, ziņā. Konkrētā mērķa un valsts pārvaldes funkciju sasniegšanai kapitālsabiedrības „Jūrmalas attīstības projekti” uzdevumi ir:

    3.3.1. nodrošināt atbilstošu un pieejamu mājokli personām, kurām ir grūtības sevi nodrošināt ar mājokli;

    3.3.2. veicināt sociālo integrāciju ar vienlīdzīgu mājokļu apstākļu nodrošināšanu visiem iedzīvotājiem.;

    3.3.3. mazināt sociālo segregāciju un atstumtību, kuru rada grūtības mājokļu pieejamībā, jo sociālā atstumtība ir pretrunā ar Eiropas sociālo modeli.

    Tādējādi, kapitālsabiedrība „Jūrmalas attīstības projekti”, atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmās daļas 3.punktam veic komercdarbību valstiski stratēģiski svarīgā nozarē, jo sociālā atstumtībair pretrunā Eiropas sociālajam modelim, kur visiem iedzīvotājiem jānodrošina nākotnes perspektīvas.

    3.4. saskaņā ar likuma „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 19.panta trešo daļu kapitāla daļu turētājam vai tā pārstāvim valsts vai pašvaldības kontrolētajā kapitālsabiedrībā jāveicina likumos, Ministru kabineta noteikumos un apstiprinātajās nozares attīstības koncepcijās, stratēģijās un citos nozares attīstību reglamentējošos dokumentos noteikto mērķu un uzdevumu īstenošana.

    3.5. Pēc Jūrmalas pilsētas domes ieskata, nav piemērojami Administratīvā procesa likuma 62.panta pirmās daļas noteikumi un iestādei nav nepieciešams noskaidrot privatizācijas ierosinātāja viedokli un argumentus, tā kā privatizācijas ierosinātājam nepastāv subjektīvās tiesības pieprasīt sava viedokļa ietvērumu lēmumā, kura izvērtējums un izdošana normatīvajā aktā noteikta kā pašvaldības ekskluzīva kompetence (Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta sestā daļa).

  4. Saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo daļu Ministru kabinets vai pašvaldības dome (padome), lemjot par valsts vai pašvaldības īpašuma objekta, kā arī apbūvēta un neapbūvēta zemesgabala nodošanu privatizācijai, izvērtē, vai attiecīgais objekts vai zemesgabals ir nepieciešams valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu.

    Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta sestajā daļā noteikts, ka tikai pašvaldības dome var pieņemt lēmumu par atteikumu nodot privatizācijai pašvaldības īpašuma objektu. Pašvaldības struktūrvienības, komitejas, komisijas vai citas institūcijas iebildumi pret konkrētā pašvaldības īpašuma nodošanu privatizācijai nevar būt par pamatu tam, lai pašvaldības dome neizskatītu pēc būtības šī pašvaldības īpašuma privatizācijas ierosinājumu. Lēmumā par atteikumu nodot privatizācijai pašvaldības īpašuma objektu jānorāda, kuras valsts pārvaldes funkcijas veikšanai vai kādas komercdarbības veikšanai attiecīgais objekts ir nepieciešams.

  5. Atteikumam, kas radītu personas tiesību ierobežojumu, ir jāatbilst samērīguma principam, proti, ja publiskā vara ierobežo personas tiesības un likumiskās intereses, ir jāievēro saprātīgs līdzsvars starp sabiedrības un indivīda interesēm.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 13.pantam un 66.panta pirmajai daļai labums, ko sabiedrība iegūst, noraidot sabiedrības ar ierobežotu atbildību „JS Riska vadības grupa” privatizācijas ierosinājumu, ir lielāks nekā tās interešu ierobežojums, jo tiek aizsargātas sabiedrības intereses , proti, tiek ierobežota sociālā atstumšana , samērojot privātpersonu (komersantu) tiesību un sabiedrības likumisko interešu ievērošanu Tādējādi, noraidot sabiedrības ar ierobežotu atbildību „JS Riska vadības grupa” privatizācijas ierosinājumu, samērīguma princips tiek ievērots un tiek sasniegts sabiedrības interesēm atbilstošs un tiesisks mērķis.

Līdz ar to secināms, ka kapitālsabiedrība „Jūrmalas attīstības projekti” saglabājama pašvaldības īpašumā, lai nodrošinātu pašvaldības autonomās funkcijas – sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļa jautājumu risināšanā - izpildi un nav nododama privatizācijai.

Ievērojot minētos apsvērumus un pamatojoties uz Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 6.panta trešo un sesto daļu, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmās daļas 3.punktu,Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

  1. Atteikt nodot privatizācijai kapitālsabiedrības „Jūrmalas attīstības projekti” kapitāla daļas.

  2. Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 121.panta pirmo daļu, 122.pantu, 188.panta 1.daļu šo lēmumu ir tiesības pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā (Antonijas ielā 6, Rīgā, LV-1010) mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Priekšsēdētājs

R.Munkevics