Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2019.gada 20.jūnijāNr. 317

protokols Nr. 9, 48. punkts

Par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa maiņu zemes vienībai
Ventspils šosejā 120, Jūrmalā

Izskatot nekustamā īpašuma Ventspils šoseja 120, Jūrmalā, īpašnieka Vārds Uzvārds (turpmāk – Iesniedzējs) 2019.gada 29.maija iesniegumu (reģistrēts Jūrmalas pilsētas domes (turpmāk – Dome) lietvedības sistēmā ar Nr. 1.1-39/8992) ar lūgumu mainīt zemes vienībai Ventspils šosejā 120, Jūrmalā, nekustamā īpašuma lietošanas mērķi no „dabas pamatnes, parki, zaļās zonas un citas rekreācijas nozīmes objektu teritorijas, ja tajās atļautā saimnieciskā darbība nav pieskaitāma pie kāda cita klasifikācijā norādīta lietošanas mērķa” (kods 0501) uz „īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu” (kods 0202), Dome konstatē turpmāk minēto.

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas (turpmāk – NĪVKIS) datiem nekustamais īpašums Ventspils šosejā 120, Jūrmalā, sastāv no zemes vienības ar kadastra apzīmējumu 1300 024 1601, ar kopējo platību 46058 m2  (turpmāk – Zemes vienība) un tās zemes lietošanas veids reģistrēts „mežs”.

Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojumu, kas apstiprināts ar Domes 2012.gada 11.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.42 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, kurā veikti grozījumi ar Domes 2016.gada 24.marta saistošajiem noteikumiem Nr.8 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu” (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr.8) Zemes vienība atrodas Dabas un apstādījumu teritorijā (DA1), kur teritorijas galvenie izmantošanas veidi ir labiekārtota publiskā ārtelpa; publiskā ārtelpa bez labiekārtojuma; mežs īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

Zemes vienība atbilstoši Saistošajiem noteikumiem Nr.8 atrodas Ķemeru nacionālā parka ainavu aizsardzības zonas teritorijā.

Ministru kabineta 2016.gada 6.septembra noteikumu Nr.601 „Ķemeru nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” 29.punktā noteikts ainavu aizsardzības zonas aizliegumi.

Zemes vienībai NĪVKIS reģistrētais lietošanas mērķis ir „dabas pamatnes, parki, zaļās zonas un citas rekreācijas nozīmes objektu teritorijas, ja tajās atļautā saimnieciskā darbība nav pieskaitāma pie kāda cita klasifikācijā norādīta lietošanas mērķa” (kods 0501).

Zemes vienībai lietošanas mērķis nav noteikts ar pašvaldības institūcijas lēmumu, bet NĪVKIS ir reģistrēts pamatojoties uz Jūrmalas pilsētas Zemes komisijas 2008.gada 12.decembra atzinumu (protokols Nr.19-2.3), kurš izdots saskaņā ar likuma „Par zemes komisijām” 2.12.8.pantu kas noteic, ka pilsētas zemes komisija dod atzinumus par izejas datiem zemes nodokļa aprēķināšanai.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumu Nr.496 „Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība” (turpmāk – Noteikumi Nr.496) 2.pielikumā sniegto paskaidrojumu īpaši aizsargājamās dabas teritorijas zonas, kurās visi dabas resursi pilnībā tiek izslēgti no saimnieciskās un citu veidu darbības ir nosakāms nekustamā īpašuma lietošanas mērķis īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu (kods 0202).

Noteikumu Nr.496 23.3.apakšpunkts noteic, ka neapbūvētai zemes vienībai, kas atrodas teritorijā, kurai atbilstoši Teritorijas plānošanas likumam stājies spēkā vietējās pašvaldības teritorijas plānojums, lietošanas mērķi nosaka vai maina, ja nav šo noteikumu 23.1 un 23.2.apakšpunktā minēto gadījumu – atbilstoši zemes likumīgajai izmantošanai (tai skaitā likumīgi noteiktajam lietošanas mērķim) vai pašreizējai izmantošanai, ja izmantošana (tai skaitā lietošanas mērķis) valsts vai pašvaldību institūciju lēmumā nav norādīta.

Noteikumu Nr.496 29.punkts noteic, ja vietējais teritorijas plānojums konkrētajai zemes vienībai pieļauj vairākas izmantošanas iespējas, personai ir tiesības ierosināt un šo noteikumu 21.punktā minētajā pieteikumā norādīt vienu, vairākus vai visus teritorijas izmantošanas veidus.

Iesniedzējs ir ierosinājis noteikt nekustamā īpašuma lietošanas mērķi īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu (kods 0202).

Saskaņā ar Noteikumu Nr.496 8.punktu zemes vienībai vai zemes vienības daļai, kurai ir noteikts un kadastra informācijas sistēmā reģistrēts lietošanas mērķis, lietošanas mērķi maina šo noteikumu 17.punktā minētajos gadījumos. Atbilstoši Noteikumu Nr.496 17.7.apakšpunktam lietošanas mērķa maiņu ierosina, ja iepriekš likumīgi noteiktais lietošanas mērķis un tam piekrītošā zemes platība neatbilst šo noteikumu IV nodaļā minētajām prasībām. Saskaņā ar Noteikumu Nr.496 18.punktu lietošanas mērķa maiņu šo noteikumu 17.punktā minētajos gadījumos mēneša laikā ierosina nekustamā īpašuma īpašnieks.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pamatojoties uz Ministru kabineta 2006.gada 20.jūnija noteikumu Nr.496 „Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība” 8.punktu, 17.7.apakšpunktu, 18.punktu, 23.3.apakšpunktu, 29.punktu, 2.pielikumā „Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācijas struktūra un paskaidrojumi” sniegto skaidrojumu, Domes 2012.gada 11.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.42 „Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, kurā veikti grozījumi ar Domes 2016.gada 24.marta saistošajiem noteikumiem Nr.8 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu” 4.9.1.sadaļu un Attīstības un vides jautājuma komitejas 2019.gada 12.jūnija sēdes atzinumu (protokols Nr.1.2-21/6), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Zemes vienībai Ventspils šosejā 120, Jūrmalā, kadastra apzīmējums 1300 024 1601, ar kopējo platību 46058 m2, mainīt nekustamā īpašuma lietošanas mērķi no „dabas pamatnes, parki, zaļās zonas un citas rekreācijas nozīmes objektu teritorijas, ja tajās atļautā saimnieciskā darbība nav pieskaitāma pie kāda cita klasifikācijā norādīta lietošanas mērķa (kods 0501) uz īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu (kods 0202).

2. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo lēmumu saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70.panta pirmo daļu, 76.panta pirmo un otro daļu, 79.panta pirmo daļu, 188.panta otro daļu un 189.panta pirmo daļu var pārsūdzēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas pieteikumu iesniedzot Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses [fiziskā persona — pēc deklarētās dzīvesvietas adreses, papildu adreses ( Dzīvesvietas deklarēšanas likuma izpratnē) vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas, juridiskā persona — pēc juridiskās adreses].

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF