Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2019.gada 31.oktobrīNr. 577

protokols Nr. 14, 54. punkts

Par cilvēku drošību apdraudošu ēku un kadastrā nereģistrēto būvju
konservāciju vai nojaukšanu
Raga ielā 1, Jūrmalā

Jūrmalas pilsētas dome (turpmāk – Dome), veicot sanatoriju jaunbūvju (kadastra apzīmējumi 1300 019 1101 001, 1300 019 1101 002 un 1300 019 1101 003) un kadastrā nereģistrēto būvju Raga ielā 1, Jūrmalā (turpmāk – Ēkas), vizuālo apskati un izvērtējot lietas faktiskos apstākļus, konstatē:

[1] Saskaņā ar informāciju Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr.7230 (turpmāk – Nodalījums) nekustamais īpašums Raga ielā 1, Jūrmalā, ar kadastra Nr.1300 019 1101, sastāv no zemesgabala ar kopējo platību 32271m2 un sanatoriju jaunbūvju (kadastra apzīmējumi 1300 019 1101 001, 1300 019 1101 002 un 1300 019 1101 003) ēkām (turpmāk – Nekustamais īpašums). Nekustamā īpašuma īpašnieks ir Vārds Uzvārds (turpmāk arī – Īpašnieks).

[2] Domes Pilsētplānošanas nodaļas (turpmāk – Pilsētplānošanas nodaļa) būvinspektors, pamatojoties uz Būvniecības likuma 12.panta trešās daļas 1.punktu, 2019.gada 19.septembrī sagatavoja atzinumu Nr.680 par Ēku pārbaudi (turpmāk – Atzinums). Veicot 2019.gada 18.septembrī Nekustamā īpašuma pārbaudi, tika konstatēts, ka:

[2.1] 1983.gada 29.martā Ēku būvniecībai tika izsniegta būvatļauja, kuras derīguma termiņš pagarināts līdz 1990.gada 31.decembrim. Būvdarbi objektā ir pārtraukti pirms vairākiem gadiem, neveicot objekta konservāciju.

Zemes gabalā Raga ielā 1, Jūrmalā, būvžogs ir sagruvis un vietām demontēts. Ēkās logu un durvju ailes nav noslēgtas, nekustamajā īpašumā var brīvi iekļūt nepiederošas personas, radot veselībai un dzīvībai bīstamas situācijas. Ēku mūra konstrukcijās vietām sācies mūra erozijas process: izskalota mūra saistviela, izdrūp ķieģeļi. Sanatorijas (guļamkorpusa) (kadastra apzīmējums 1300 019 1101 001) jumta konstrukcija vietām zaudējusi savu mehānisko stiprību, stabilitāti un lietošanas drošību, atrodas avārijas stāvoklī. Nav veikta Ēku konservācija atbilstoši reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Ēkas sava tehniskā un vizuālā stāvokļa dēļ ir uzskatāmas par cilvēku drošību apdraudošām.

[2.2] Ēka neatbilst:

[2.2.1] Civillikuma 1084.panta noteiktām prasībām, jo konkrētajā gadījumā Īpašniekam, lai aizsargātu sabiedrisko drošību, jānodrošina savu Ēku uzturēšana tādā stāvoklī, ka no tām nevar rasties kaitējums ne kaimiņiem, ne garāmgājējiem, ne arī to lietotājiem;

[2.2.2] Būvniecības likuma 17.panta trešajā daļā noteiktām prasībām, jo, ja būvdarbi tiek apturēti vai pārtraukti un līdz ar to ēkas/būves kļūst bīstamas cilvēku dzīvībai, veselībai vai videi vai arī ēku/būvju konstrukcijās var rasties bīstami bojājumi, būvniecības ierosinātājs veic ēku/būvju konservāciju normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā.

[2.2.3] Ministru kabineta 2014.gada 19.augusta noteikumu Nr.500 „Vispārīgie būvnoteikumi” (turpmāk – Vispārīgie būvnoteikumi) 85.punktā noteiktām prasībām, jo pārtraucot būvdarbus uz termiņu, kas ilgāks par gadu, ir jāveic ēku/būvju konservācija speciālajos būvnoteikumos noteiktajā kārtībā; ēku/būvju konservāciju veic arī tad, ja būvdarbus pārtrauc uz īsāku laiku, bet to prasa attiecīgā būvniecības stadijā esošais ēku/būvju konstruktīvais vai vides stāvoklis.

[2.2.4] Domes 2012.gada 11.oktobra saistošo noteikumu Nr.42 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, kurā veikti grozījumi ar Domes 2016.gada 24.marta saistošajiem noteikumiem Nr.8 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu” (turpmāk – Apbūves noteikumi) 134.punktā noteiktajām prasībām, jo konkrētajā gadījumā, Nekustamā īpašuma Īpašnieks nav novērsis radušos būvžoga defektus, būvžogs ir salūzis, vietām nokritis, būvsiets Ēkām nav uzstādīts.

[2.2.5] Apbūves noteikumu 2459.punktā noteiktām prasībām, jo konkrētajā gadījumā, lai novērstu pilsētvides ainavas degradāciju, Īpašnieks veic to uzturēšanu un sakopšanu atbilstoši spēkā esošo normatīvo aktu un šo noteikumu prasībām.

[3] Pilsētplānošanas nodaļa 2019.gada 24.septembrī nosūtīja Nekustamā īpašuma Īpašniekam informatīvu vēstuli par administratīvās lietas ierosināšanu un Nekustamā īpašuma pārbaudi (reģistrēta ar lietvedības Nr. 14-1/2067) un šī lēmuma 2.punktā minēto Atzinumu.

[4] Saskaņā ar Administratīvā procesa likuma (turpmāk – APL) 59.panta pirmo daļu un 62.panta pirmo daļu pēc administratīvās lietas ierosināšanas iestāde iegūst informāciju, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešama, lai pieņemtu attiecīgo lēmumu. Lai iegūtu nepieciešamo informāciju un panāktu tiesisku, taisnīgu un efektīvu lietas izskatīšanu, iestāde pēc iespējas dod administratīvā procesa dalībniekiem norādījumus un ieteikumus. Lemjot par tāda administratīvā akta izdošanu, kurš varētu būt nelabvēlīgs adresātam vai trešajai personai, iestāde noskaidro un izvērtē adresāta vai trešās personas viedokli un argumentus šajā lietā. Atzinuma 4.punktā Īpašniekam tika uzdots ierasties 2019.gada 07.oktobrī Pilsētplānošanas nodaļā viedokļa un argumentu sniegšanai.

[5] Domē 2019.gada 03.oktobrī reģistrēts ar lietvedības Nr. -1.1-39/16017 Nekustamā īpašuma Īpašnieka iesniegums par paskaidrojuma sniegšanu saistībā ar Ēku slikto tehnisko stāvokli (turpmāk – Iesniegums). Iesniegumā Nekustamā īpašuma Īpašnieks informē, ka apņemās 45 dienu laikā izbūvēt būvžogu zemes vienībai Raga ielā 1, Jūrmalā. Nekustamā īpašuma īpašnieka pilnvarotā persona zvērināta advokāta palīgs Vārds Uzvārds 2019.gada 07.oktobrī ieradās Pilsētplānošanas nodaļā un informēja, ka nedēļas laikā Pilsētplānošanas nodaļā iesniegs Ieniegumu par ieplānotām darbībām Nekustamā īpašuma sakārtošanā.

[6] Domes 2017.gada 26.oktobra saistošo noteikumu Nr.29 “Par nekustamā īpašuma nodokli Jūrmalā” (turpmāk –Saistošie noteikumi Nr.29) 3.punktā noteikts, ka ēkām, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas, ar nākamo mēnesi, pēc ēku klasificēšanas attiecīgajā ēku kategorijā, piemēro nodokļa likmi 3 procentu apmērā no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības: ēkām piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, vai ēku kadastrālās vērtības.

Ēkai piekritīgā zemes vienība tiek noteikta saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā pieejamajiem datiem. Tā kā uz zemes vienības Raga ielā 1, Jūrmalā, ir vairākas Ēkas, tad katrai ēkai piekritīgā zeme tiek aprēķināta kā daļa no zemes vienības proporcionāli ēkas platībai.

[7] Saskaņā ar Civillikuma 863.pantu, kas bauda vai vēlas baudīt kādas lietas labumus, tam arī jānes ar šo lietu saistītie pienākumi, kā arī trešās personas šai lietai vai tās dēļ taisītie izdevumi. Ņemot vērā to, ka Nekustamā īpašuma Īpašnieks kopš 2004.gada 6.septembra, saskaņā ar Nodalījumā reģistrēto pirkuma līgumu, nav nodrošinājis Ēku konservāciju atbilstoši Būvniecības likuma 17.panta trešās daļas un Vispārīgo būvnoteikumu 85.punkta noteiktām prasībām, Nekustamais īpašums un tajā esošas ēkas sava tehniskā stāvokļa dēļ ir uzskatāmas un klasificējamas par cilvēku drošību apdraudošām. Vienlaikus Ēkas būtu apliekamas ar nodokļa likmi 3 procentu apmērā no atbilstoši lielākās kadastrālās vērtības: ēkām piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, vai ēku kadastrālās vērtības.

[8] Dome, saskaņā ar APL 66.pantu izvērtējot administratīvā akta izdošanas lietderīgumu, uzskata par nepieciešamu piemērot tiesiskos līdzekļus, kamēr zemes vienība Raga ielā 1, Jūrmalā, netiks sakārtota un Ēkām netiks veikta (pēc Īpašnieka ieskatiem) konservācija vai nojaukšana atbilstoši reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, un, pamatojoties uz Saistošo noteikumu Nr.29 7.punktu, šo paaugstināto nodokļa likmi Ēkām piemēros līdz tā mēneša beigām, kurā stāsies spēkā lēmums, par šī lēmuma atzīšanu par spēku zaudējošu.

[9] Saskaņā ar Vispārīgo būvnoteikumu 158.1.apakšpunktu ēkas ir jāsakārto, jāveic to konservācija vai jānojauc (atkarībā no konkrētiem apstākļiem), ja to stāvoklis neatbilst Būvniecības likuma 9. pantā noteiktajām būtiskajām prasībām attiecībā uz ēku lietošanas drošību, mehānisko stiprību un stabilitāti.

Vispārīgo būvnoteikumu 159.1.apakšpunktā noteikts, ka pašvaldība uzdod ēku īpašniekam sakārtot tās, veikt ēku konservāciju vai nojaukt ēkas tādā apjomā, lai tās neradītu bīstamību, ja ēkas ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas vai nonākušas tādā tehniskajā stāvoklī, ka kļuvušas bīstamas.

Būvniecības tiesisko kārtību regulējošos normatīvajos aktos – Būvniecības likumā un Vispārīgajos būvnoteikumos nav noteikti minimālie vai maksimālie termiņi, kuros iestāde personai var uzdot veikt darbības saistībā ar ēku/būvju konservāciju vai nojaukšanu. Līdz ar to secināms, ka šāds termiņš ir izvērtējams un nosakāms katrā individuālā gadījumā, atkarībā no lietas faktiskajiem apstākļiem.

Dome uzskata, ka konkrētajā gadījumā Īpašniekam nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 2019.gada 30.decembrim nepieciešams pasūtīt Ēku konstrukciju tehnisko izpēti ar mērķi noteikt nepieciešamos darbus, kas nekavējoši veicami Ēku bīstamības novēršani. Izpildes termiņš zemes vienības Raga ielā 1, Jūrmalā, sakārtošanai un Ēku konservācijai vai nojaukšanai (pēc Īpašnieka ieskatiem) ir nosakāms līdz 2020.gada 30.novembrim, jo tas ir pietiekams termiņš, lai Īpašnieks veiktu vienu no turpmāk minētām Nekustamā īpašuma sakārtošanas darbībām:

- Pilsētplānošanas nodaļā secīgi iesniegt paskaidrojuma rakstu Ēku konservācijai, saņemt atzīmi par konservācijas darbu akceptu un informēt Pilsētplānošanas nodaļu par būvdarbu uzsākšanu un pabeigšanu.

- būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā secīgi saņemt būvatļauju Ēku nojaukšanai, būvatļaujā saņemt atzīmes par projektēšanas, būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi un atzīmi par būvdarbu pabeigšanu, saņemt izziņu par Ēku Raga ielā 1, Jūrmalā, neesību dabā.

Nekustamā īpašuma īpašumu tiesību pārņemšanas gadījumā saskaņā ar APL 33.panta trešo daļu tiesību pārņēmējam visas darbības, kas izpildītas procesā līdz viņa iestāšanās brīdim, ir tikpat obligātas, kā tās bija personai, kuras tiesības pārņemtas.

Saskaņā ar APL 75.panta otro daļu, ja apstrīdamu administratīvo aktu neapstrīd, tas ir spēkā, līdz to atceļ, izpilda vai vairs nevar izpildīt sakarā ar faktisko vai tiesisko apstākļu maiņu. Tādējādi nekustamā īpašuma īpašnieka maiņas gadījumā nemainās faktiskie un tiesiskie apstākļi, un administratīvais akts izpildāms īpašumu tiesību pārņēmējam.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pamatojoties uz Civillikuma 863.pantu, 1084.pantu, Administratīvā procesa likuma 33.panta trešo daļu, 59.panta pirmo daļu, 62.panta pirmo daļu, 65.panta trešo daļu, 66.pantu, 75.panta otro daļu, Būvniecības likuma 9.pantu, 17.panta trešo daļu, Vispārīgo būvnoteikumu 85.punktu, 158.1.apakšpunktu, 159.1.apakšpunktu, Apbūves noteikumu 134.punktu, 2459.punktu un Saistošo noteikumu Nr.29 3.punktu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Klasificēt sanatorijas jaunbūves (kadastra apzīmējumi 1300 019 1101 001, 1300 019 1101 002 un 1300 019 1101 003) Raga ielā 1, Jūrmalā, kā cilvēku drošību apdraudošas.

2. Aplikt sanatorijas jaunbūves (kadastra apzīmējumi 1300 019 1101 001, 1300 019 1101 002 un 1300 019 1101 003) Raga ielā 1, Jūrmalā, ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no atbilstoši lielākās kadastrālās vērtības: ēkām piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, vai ēku kadastrālās vērtības.

3. Uzdot nekustamā īpašuma Raga ielā 1, Jūrmalā, īpašniekam līdz 2019.gada 30.decembrim Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļā iesniegt sanatorijas jaunbūvju (kadastra apzīmējumi 1300 019 1101 001, 1300 019 1101 002 un 1300 019 1101 003) un kadastrā nereģistrēto būvju Raga ielā 1, Jūrmalā, konstrukciju tehnisko izpēti ar mērķi noteikt nepieciešamos darbus, kas nekavējoši veicami ēku bīstamības novēršanai.

4. Uzdot nekustamā īpašuma Raga ielā 1, Jūrmalā, īpašniekam līdz 2020.gada 30.novembrim būvniecību regulējošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā veikt zemes vienības Raga ielā 1, Jūrmalā, sakārtošanu un tajā esošu ēku ar kadastra apzīmējumiem 1300 019 1101 001, 1300 019 1101 002 un 1300 019 1101 003 un kadastrā nereģistrēto būvju konservāciju vai nojaukšanu.

5. Lēmuma 3. un 4.punktā uzlikto pienākumu neizpildes gadījumā, pilnvarot Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektoru, saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 370.panta noteikumiem, administratīvā akta adresātam uzlikt piespiedu naudu.

6. Uzdot lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas domes Pilsētplānošanas nodaļai.

Atbilstoši APL 70.panta pirmajai daļai šis lēmums stājas spēkā ar tā paziņošanas brīdi.

Šī administratīvā akta apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību (Būvniecības likuma 21.panta desmitā daļa).

Attiecībā uz šī administratīvā akta piespiedu izpildi norādāms uz turpmāk minēto.

Piespiedu izpildes mērķis: būtu panākt šī administratīvā akta izpildi un faktiski nekādi argumenti nevar kalpot par pamatu tam, ka zemes vienība Raga ielā 1, Jūrmalā netiek sakārtota un tajā esošās Ēkas netiek iekonservētas vai nojauktas, jo Īpašniekam ir jāapzinās konstatētais par Ēku cilvēku drošību apdraudošo stāvokli.

Ja adresāts labprātīgu izpildi nav veicis, administratīvo aktu var izpildīt piespiedu kārtā APL noteiktajā kārtībā, ja vien likums, uz kura pamata administratīvais akts izdots, nenosaka citu kārtību (APL 358.panta otrajā daļa). Savukārt APL 358.panta ceturtā daļa noteic, ka vienlaikus ar administratīvā akta paziņošanu adresātam iestāde var veikt likumā noteiktos pasākumus administratīvā akta izpildes nodrošināšanai.

Būvniecības likuma 21.panta desmitā daļa noteic, ja šis lēmums netiek pildīts, Dome ir tiesīga nodrošināt tā izpildi, piemērojot aizvietotājizpildi un citus APL noteiktos piespiedu izpildes līdzekļus.

Savukārt, lai nodrošinātu administratīvā akta, kas uzliek adresātam pienākumu izpildīt noteiktu darbību, izpildi, APL 368.panta pirmā daļa pieļauj šādus piespiedu izpildes līdzekļus: aizvietotājizpilde, piespiedu nauda un tiešā spēka palīdzība.

APL 368.panta otrā daļa noteic, ka izpildiestāde (Dome), pamatojoties uz ārējo normatīvo aktu un ņemot vērā lietderības apsvērumus, var izvēlēties piespiedu izpildes līdzekļus, maina tos, līdz sasniedz rezultātu – attiecīgajā administratīvajā aktā uzliktā pienākuma izpildi.

APL 370.panta pirmā daļa noteic, ja administratīvais akts uzliek adresātam pienākumu izpildīt noteiktu darbību vai atturēties no noteiktas darbības, un viņš šo pienākumu nepilda, adresātam var uzlikt piespiedu naudu. Ņemot vērā, ka atbilstoši APL 364.panta pirmajai daļai administratīvā akta piespiedu izpildes izmaksas uzliek adresātam, Domes ieskatā piespiedu nauda kā šī administratīvā akta piespiedu līdzeklis ir pietiekami efektīvs, lai nodrošinātu tā izpildi, vēl jo vairāk šāds piespiedu izpildes līdzeklis dod administratīvā akta adresātiem iespēju pašiem izpildīt uzlikto pienākumu, t.i., neiesaistīt citu personu (aizvietotājizpilde vai tiešā spēka palīdzība) uzliktā pienākuma izpildē. Līdz ar to Dome kā piespiedu izpildes līdzekli šī administratīvā akta izpildei izvēlas piespiedu naudu.

Atbilstoši APL 370.panta otrajai daļai piespiedu naudu var uzlikt atkārtoti, līdz adresāts izpilda vai pārtrauc attiecīgo darbību. Atkārtoti piespiedu naudu var uzlikt ne agrāk kā septiņas dienas pēc iepriekšējās reizes, ja adresāts šo septiņu dienu laikā nav izpildījis.

Piespiedu naudas apmērs – minimālā piespiedu nauda fiziskai personai ir 50 euro, bet maksimālā ir 5000 euro, ievērojot samērīguma principu, kā arī ņemot vērā adresāta mantisko stāvokli (APL 370.panta trešā daļa). Piespiedu naudas piedziņu veic tiesu izpildītājs Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties un APL 361.panta pirmo daļu, Dome aicina šī lēmuma adresātu, Nekustamā īpašuma Īpašnieku labprātīgi iesniegt Pilsētplānošanas nodaļā Ēku konstrukciju tehnisko izpēti un veikt būvniecību regulējošo normatīvo aktu noteiktajā kārtībā Ēku (pēc īpašnieka ieskatiem) konservāciju vai nojaukšanu.

Dome brīdina, ja ar šo administratīvo aktu uzliktais pienākums netiks izpildīts labprātīgi iepriekš norādītajā termiņā, Dome kā šī administratīvā akta izpildiestāde no nākamās dienas, kad beidzies administratīvajā aktā noteiktais administratīvā akta labprātīgas izpildes termiņš, veiks administratīvā akta piespiedu izpildi APL noteiktajā kārtībā, piemērojot jums APL 370.pantā paredzēto piespiedu naudu.

Brīdinājums stājas spēkā vienlaicīgi ar administratīvā akta, kura piespiedu izpildei tas izdots, spēkā stāšanos.

Sūdzību par Domes kā izpildiestādes darbībām lēmumā uzliktā pienākuma piespiedu izpildes procesā ir tiesības APL 363.panta otrās daļas kārtībā iesniegt Administratīvā rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc pieteicēja adreses – deklarētās dzīvesvietas adreses vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas. Brīdinājums tiesā nav pārsūdzams.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF