Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 20.februārīNr. 40

protokols Nr. 3, 18. punkts

Par līdzdalības noslēgšanu biedrības “Creative Minds for Culture”
īstenotajā Eiropas Savienības programmas “Erasmus+”
pamatdarbības Nr.2 (KA2) projektā “Jaunatnes
darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja”

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 4.punktu, atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 1.februāra rīkojuma Nr.1.1-14/44 „Par Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu instrumentu līdzfinansētu projektu ieviešanas kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā” 11.punktam, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2018.gada 24.maija lēmumu Nr.233 “Par līdzdalību biedrības “Creative Minds for Culture” īstenotā Eiropas Savienības programmas „Erasmus+” pamatdarbības Nr.2 (KA2) projekta „Jaunatnes darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja” īstenošanu”, biedrības “Creative minds for culture” 2020.gada 9.janvāra vēstuli “Par projekta “Jaunatnes darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja” noslēgumu”, ievērojot Eiropas Savienības programmas „Erasmus+” programmas vadlīnijas, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

Noslēgt Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centra (turpmāk - BJIC) līdzdalību Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” pamatdarbības Nr.2 (KA2) projektā “Jaunatnes darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja” sadarbībā ar projekta koordinatoru Latvijā – biedrību “Creative Minds for Culture”, saskaņā ar šī lēmuma pielikumu “Projekta “Jaunatnes darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja” noslēguma ziņojums”.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis



Pielikums Jūrmalas pilsētas domes

2020.gada 20.februāra lēmumam Nr.40

(Protokols Nr.3, 18.punkts)

Projekta “Jaunatnes darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja” noslēguma ziņojums

Pamata informācija

Projekta nosaukums

Jaunatnes darbinieku apmācības: Ziemeļvalstu pieeja

Līguma/vienošanās Nr.

2018-1-NO02-KA205-001233.

Darbības programmas nosaukums:

Erasmus+

Aktivitātes/ apakšaktivitātes numurs un nosaukums:

pamatdarbība Nr. 2 (KA2) “Stratēģiskā partnerība”

Projekta mērķis

Iepazīt Norvēģijas darba ar jaunatni apmācību metodoloģijas un nodrošināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu kompetenču attīstību, kas izmantojama ikdienas jaunatnes darba aktivitātēs.

Projekta aktivitātes un to izpilde

Aktivitāte

Projekta iesniegumā plānotie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Faktiskie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Piezīmes

1. Pieredzes apmaiņas vizīte Norvēģijā

1. Iepazīt Norvēģijas jauniešu tradīciju unikalitāti: jaunatnes darbu, izmantojot kultūras mantojumu, kultūras izpausmes, brīvā laika aktivitātes, sociālo jautājumu risināšanu un garīgo veselību, līdzdalību;

2. Iepazīt Norvēģijas labās prakses piemērus darbā ar jauniešiem;

Pieredzes apmaiņas vizītes laikā Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centra darbinieki iepazina Norvēģijas labās prakses piemērus un metodiku darbam ar jauniešiem – kā jauniešu centri un jaunatnes politika ir veidojusies Norvēģijā un citās ziemeļvalstīs, kultūras un brīvā laika aktivitāšu nozīmīgumu līdzdalības un jauniešu garīgās veselības veicināšanā, kā arī guva ieskatu metodikā un informācijā, kas ir iekļautas jaunatnes darbinieku mācību programmās Norvēģijā.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts. Pieredzes apmaiņas vizītē iegūto informāciju Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centra jaunatnes lietu speciālists un jaunatnes darbinieki ņēma vērā un pielietoja, veidojot aktivitātes un stratēģiski plānojot Jaunatnes iniciatīvu centra darbību 2019.gadā.

2. Jaunatnes darbinieku apmācības Lietuvā

1. Attīstīt Jūrmalas pilsētas jaunatnes darbinieku kompetences, kas noteiktas Norvēģijas jaunatnes darbinieku apmācību programmās;

2. Attīstīt izpratni par kvalitatīvu jaunatnes darbu, kas ir integrēts Eiropas jaunatnes darba vērtībās;

3. Kopā ar jaunatnes jomas pārstāvjiem no Norvēģijas, Lietuvas un Bulgārijas izstrādāt priekšlikumus jaunatnes darbinieku kompetenču pilnveides apmācību programmām.

Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centra darbinieki attīstīja kompetences atpazīt jaunatnes darba veidus, pielietot jaunatnes politikas pamatprincipus, metodoloģiju, kas noteikti Norvēģijas jaunatnes darbinieku apmācību programmās, iepazinās ar jaunatnes politikas un jaunatnes darba attīstības situāciju Norvēģijā, Bulgārijā, Lietuvā un Latvijā, tādā veidā attīstot izpratni par kvalitatīvu jaunatnes darbu. Apmācību rezultātā tika izstrādāti priekšlikumi nākotnes jaunatnes darbinieku kompetenču pilnveides apmācību programmām.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts. Jaunatnes darbinieku apmācībās apgūto metodoloģiju un pamatprincipus atvērtajam, informatīvajam, digitālajam jaunatnes darbam Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centra jaunatnes darbinieki vēl aizvien izmanto ikdienas darbā ar jauniešiem.

Projektā veiktie grozījumi

-

Projekta ieviešanas laiks

Sākotnēji plānotais ieviešanas laiks

Faktiskais ieviešanas laiks

Piezīmes/ skaidrojumi

01.06.2018. - 30.05.2019.

01.06.2018. - 30.05.2019.

Projekta iesniegumā plānotais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks

(pa ceturkšņiem)

2018. gads

Projekta īstenošanas laiks

(pa ceturkšņiem)

2019. gads

1

2

3

4

1

2

3

4

Pieredzes apmaiņas vizīte Norvēģijā

x

Jaunatnes darbinieku apmācības Lietuvā

x

Projektā tika veiktas izmaiņas laika grafikā, kam galvenie iemesli bija šādi:

-

Faktiskais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks

(pa ceturkšņiem)

2018. gads

Projekta īstenošanas laiks

(pa ceturkšņiem)

2019. gads

1

2

3

4

1

2

3

4

Mācību vizīte Norvēģijā

x

Jaunatnes darbinieku apmācības Lietuvā

x

Projekta komanda

Laura Lazdāne, Jūrmalas jaunatnes iniciatīvu centra jaunatnes darbiniece, laura.lazdane@edu.jurmala.lv, t. +371 25728797;

Secinājumi un priekšlikumi

Iegūtā pieredze šī projekta laikā Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centra darbiniekiem ir devusi ieskatu, kā un cik tālu jaunatnes darbs un jaunatnes politika ir attīstījusies Lietuvā, Norvēģijā un Bulgārijā, devusi iespēju izvērtēt, kas darbā ar jauniešiem Jūrmalā ir jau sasniegts un kas vēl ir jāpaveic, lai iegūto izmantotu turpmākā stratēģiskā plānošanā.

1. Norvēģijas pieredzes apmaiņas vizītē pirmo reizi iepazināmies ar jaunatnes darba formu "ielu jaunatnes darbs", kura Ziemļvalstīs strauji attīstās, īpaši lielākās pilsētās. Šajā darba formā īpaši apmācīti jaunatnes darbinieki ar augsta sociālā riska jauniešiem-klaiņotājiem, jauniešu grupējumiem un ielu jauniešiem - strādā viņu dabiskajās pulcēšanās vietās, sasniedzot jauniešus, kurus institūcijām sasniegt ir ļoti sarežģīti. Viņi cenšas jauniešus iepazīt, aprunāties un izveidojiet saikni, lai veiktu preventīvo darbu un novirzītu jauniešus no likumu pārkāpšanas. Vērtējot jaunatnes jomas attīstības iespējas Jūrmalā, ielu jaunatnes darba attīstīšana ir kļuvusi par vienu no attīstības prioritātēm.

2. Vizītes laikā daudz tika diskutēts par to, vai jauniešu centram ir jābūt vietai, kur jaunieši pilnveido sevi, savas prasmes, apgūst ko jaunu vai vairāk vietai, kur jaunietis var vienkārši būt pats, drošā vidē, kur neviens viņam neko neuzspiež, lai atslābtu no spiediena nepārtraukti ko sasniegt, būt labākajam. Rezultātā Jūrmalas JIC dažādo aktivitāšu klāstu, lai radītu iespēju jauniešiem gan pilnveidot sevi, gan vienkārši būt.

3. Tonsberg - pilsētā, kurā viesojāmies, jaunieši līdzorganizē pilsētas lielākos pasākumus, tajā skaitā viduslaiku festivālu, kurš ilgst nedēļas garumā. Kopš pieredzes apmaiņas vizītes arī Jūrmalas JIC ir uzsākuši sarunas un darbības, lai iesaistītu jauniešus Jūrmalas pilsētas pasākumu organizēšanā gan kā brīvprātīgos, gan organizējot savas aktivitātes.

4. Jūrmalas JIC dalījās pieredzē darbā ar jauniešu iniciatīvu grupām - jauniešu domi un skolēnu pašpārvalžu līderu grupu, kurām tiek veidotas apmācības, tikšanās un jaunatnes darbinieki palīdz jauniešiem stratēģiski plānot darbu.

Norēķini par aktivitāšu īstenošanu projekta ietvaros 100% apmērā finansēti no Eiropas Savienības budžeta programmas "Erasmus+". Par projekta budžeta administrēšanu atbildīgās institūcijas bija katras projekta aktivitātes uzņemošā organizācija - pieredzes apmaiņas vizītei - nevalstiskā organizācija "Medvirkningsagentene"(Norvēģija) un jaunatnes darbinieku apmācībām - "Politikos tyrimų ir analizės institutas" (Lietuva).

Sadarbība ar partner-organizācijām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā projekta laikā ir pierādījusi, ka tieši pieredzes apmaiņa starp darbā ar jauniešiem iesaistītajiem ir efektīvākais līdzeklis, lai ieviestu jaunas, inovatīvas pieejas, attīstītu darbā nepieciešamās kompetences un tādā veidā veicinātu jaunatnes politikas un darba ar jauniešiem attīstību Jūrmalā. Tāpēc Jūrmalas Jaunatnes iniciatīvu centra viena no galvenajām prioritātēm šobrīd ir sadarbības veicināšana starp darbā ar jaunatni iesaistītajiem gan Jūrmalas pilsētā, gan ārpus, turpinot īstenot kopīgus projektus un aktivitātes.


Lejupielāde: DOC un PDF