Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 23.aprīlīNr. 151

protokols Nr. 6, 2. punkts

Par Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” pamatdarbības Nr.2 (KA2)
“Stratēģiskās partnerības” projekta “Iniciatīvas veicināšana un
kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības
sekmēšanai” noslēgumu

Pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 4.punktu, Jūrmalas pilsētas domes 2019.gada 24.janvāra lēmumu Nr.5 “Par Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” pamatdarbības Nr.2 (KA2) “Stratēģiskās partnerības” projekta “Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai” īstenošanu”, ņemot vērā Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 1.februāra rīkojuma Nr.1.1-14/44 „Par Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu instrumentu līdzfinansētu projektu ieviešanas kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā” 11.punktu, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras 2020.gada 11.februāra vēstuli Nr.2-5/41 “Par projekta “Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai” Nr.2018-3-LV02-KA205-002342 gala atskaites noslēgšanu” (Jūrmalas pilsētas domes lietvedības sistēmā reģistrēts 2020.gada 12.februārī ar Nr.1.1-19/20S-2420), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Noslēgt Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” pamatdarbības Nr.2 (KA2) “Stratēģiskās partnerības” projekta “Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai” (turpmāk – Projekts) īstenošanu saskaņā ar šī lēmuma 1.pielikumu “Projekta noslēguma ziņojums”.

2. Apstiprināt Projekta kopējās faktiskās izmaksas 33 895,88 EUR (trīsdesmit trīs tūkstoši astoņi simti deviņdesmit pieci euro un 88 centi) (2.pielikums “Projekta “Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai” budžeta kopsavilkums (euro)” un 3.pielikums “Pārskats par projekta “Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai” finanšu līdzekļu apguvi”), t.sk. attiecināmo izmaksu summa ir 33 895,88 EUR (trīsdesmit trīs tūkstoši astoņi simti deviņdesmit pieci euro un 88 centi), kur Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras piešķirtais Eiropas Savienības budžeta finansējums ir 100%.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis



1. pielikums Jūrmalas pilsētas domes

2020.gada 23.aprīļa lēmumam Nr.151

(Protokols Nr.6, 2.punkts)

Projekta noslēguma ziņojums

Projekta nosaukums

“Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai”

Līguma/vienošanās Nr.

2018-3-LV02-KA205-002342

Darbības programmas nosaukums:

Eiropas Savienības programma “Erasmus+”

Aktivitātes/ apakšaktivitātes numurs un nosaukums:

Pamatdarbība Nr.2 (KA2) “Stratēģiskās partnerības”

Pamata informācija

Projekta mērķis

Veicināt jauniešu radošumu, uzņēmīgumu un kompetences jaunu uzņēmējdarbības ideju attīstībā, kā arī uzlabot jaunatnes darba kvalitāti.

Projekta aktivitātes un to izpilde

Aktivitāte

Projekta iesniegumā plānotie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Faktiskie projekta rezultāti

 (to skaits un mērvienība)

Piezīmes

Starptautiskā tikšanās (sagatavošanās vizīte)

(11.03.2019.)

Projekta ietvaros paredzēta viena partneru starptautiskā tikšanās (sagatavošanās vizīte) - Jūrmalā 2019.gada martā, lai saplānotu un nodrošinātu projekta uzsākšanas nodrošināšanai nepieciešamos resursus. Tikšanās piedalīsies 2 projekta vadības grupas pārstāvji no katras valsts - jaunieši un jauniešu līderi (jaunatnes lietu speciālisti, uzņēmējdarbības vides pārstāvji vai mentori).

Projekta ietvaros tika organizēta neklātienes tikšanās tiešsaistē Skype konferences veidā (sagatavošanās vizīte) 2019.gada 11.martā, lai saplānotu un nodrošinātu projekta uzsākšanai nepieciešamos resursus. Tiešsaistes tikšanās piedalījās 2 projekta vadības grupas pārstāvji no katras valsts - jaunieši un jauniešu līderi.

Tika rīkota neklātienes tikšanās tiešsaistē.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

“Ideju laboratorija”

(08.04.- 14.04.2019.)

Aktivitātē “Ideju laboratorija” tiks iesaistīti jaunieši, kuru idejas apraksti tika izvirzīti projekta pirmsatlasē. Pirmā aktivitāte norisināsies 2019.gada aprīlī Jūrmalā, Latvijā. Par aktivitātes norisies vietu ir izvēlēta Jūrmalas pilsēta, un aktivitātes norisināsies Jūrmalas pilsētas domes telpās. Apmācībās piedalīsies 15 jaunieši no Jūrmalas, Vāsas un Teračīnas, vecumā no 16 gadiem līdz 21 gadam, jauniešus pavadīs viens jauniešu līderis no katras valsts, kopā 18 cilvēki.

Apmācības veiks biznesa ideju mentori (apmācītāji) - 2-3 cilvēki. No katras valsts jauniešus pavadīs viens jauniešu līderis, kas sniegs atbalstu jauniešu atlasei dalībai projektā, koordinēs nacionālo grupu darbu, kā arī apmācību ietvaros apmainīsies pieredzēm neformālās izglītības darba metodēs. Jaunieši sadalīsies komandās un tiks aicināti veidot starptautiskas komandas, 3-5 cilvēku sastāvā, taču netiks izslēgta iespēja jauniešiem izveidot arī savas valsts komandu. Komandas definēs savas uzņēmējdarbības idejas pamatprincipus - gatavos idejas aprakstus, noteiks nepieciešamo budžetu, definēs mērķgrupas u.c.

Aktivitātē “Ideju laboratorija” tika iesaistīti jaunieši, kuru biznesa ideju apraksti tika izvirzīti projekta pirmsatlasē. Pirmā aktivitāte norisinājās 2019.gada 8.-14.aprīlī Jūrmalā, Latvijā. Par aktivitātes norisies vietu tika izvēlēta Jūrmalas pilsēta. Apmācībās piedalījās 15 jaunieši no Jūrmalas, Vāsas un Teračīnas, vecumā no 16 gadiem līdz 21 gadam, jauniešus pavadīja viens jauniešu līderis no katras valsts, kopā 18 cilvēki. Apmācības veica 2 biznesa ideju mentori (apmācītāji) – nodibinājuma “Brīvo mākslinieku apvienība “Pieaugušie bērni”” valdes loceklis Kaspars Brūvelis ar pieredzi jaunatnes jomas projektu pasākumu vadīšanā un organizēšanā, kā arī Jūrmalas bērnu un jauniešu interešu centra jaunatnes lietu speciāliste Krista Lubiņa. No katras valsts jauniešus pavadīja viens jauniešu līderis – Hanna-Kaisa Perhio no Vāsas, Somijas, Sabrina Caru no Teračinas, Itālijas un Krista Lubiņa no Jūrmalas, Latvijas, kas sniedza atbalstu jauniešu atlasei dalībai projektā, koordinēja nacionālo grupu darbu, kā arī apmācību ietvaros apmainījās pieredzēm neformālās izglītības darba metodēs. Biznesa ideju mentori sniedza praktisku ieskatu uzņēmējdarbības teorijā (uzņēmējdarbības veidi, vadības struktūra, komunikācija, procesu plānošana, budžeta plānošana u.c.). Jaunieši sadalījās komandās, lai izveidotu starptautiskas komandas, 3-5 cilvēku sastāvā, taču netika izslēgta iespēja jauniešiem izveidot arī savas valsts komandu. Komandas definēja savas uzņēmējdarbības idejas pamatprincipus - gatavoja idejas aprakstus, noteica nepieciešamo budžetu, definēja mērķgrupas u.c.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

“No idejas līdz produktam”

(10.06.- 16.06.2019.)

Aktivitātē “No idejas līdz produktam” ietvaros jaunieši praktiski apgūs biznesa plāna izstrādes principus 2019.gada jūnijā. Par apmācību norises vietu ir izvēlēta Teračīnas pilsēta, un apmācību seminārs norisināsies Teračīnas pilsētas domes telpās. Apmācībās piedalīsies 15 jaunieši no Jūrmalas, Vāsas un Teračīnas, vecumā no 16 gadiem līdz 21 gadam, un jauniešiem līdzi dosies 1 jauniešu līderis no katras valsts, kopā 18 cilvēki. Neformālās apmācības vadīs biznesa ideju mentori (apmācītāji) un jaunatnes lietu speciālisti - 2-3 cilvēki. Jaunieši atskatīsies uz iepriekšējo mēnešu laikā paveikto, kā arī prezentēs sagatavotās produktu vizualizācijas (prototipus, video, bukletus u.c.). “Radošās nedarbnīcas” ietvaros jaunieši tiks iedrošināti biznesa idejas padarīt inovatīvas un pievilcīgas patērētājiem. Jaunieši dosies pie vietējiem uzņēmējiem un iepazīsies ar uzņēmējdarbības praktisko pusi. Gūtā pieredze sniegs jauniešiem motivāciju pēc projekta uzsākt idejas īstenošanu.

Aktivitātē “No idejas līdz produktam” ietvaros jaunieši praktiski apguva biznesa plāna izstrādes principus 2019.gada 10.-16.jūnijā. Par apmācību norises vietu tika izvēlēta Teračīnas pilsēta, un apmācību seminārs norisinājās Teračīnas pilsētas domes telpās – koledžā L’Istituto Statale Tecnico “Arturo Bianchini” di Terracina. Apmācībās piedalījās 15 jaunieši no Jūrmalas, Vāsas un Teračīnas, vecumā no 16 gadiem līdz 21 gadam, un jauniešiem līdzi devās 1 jauniešu līderis no katras valsts, kopā 18 cilvēki. Neformālās apmācības vadīja neformālās izglītības treneris Kaspars Brūvelis kopā ar jauniešu līderiem. Apmācībās jaunieši prezentēja savas biznesa idejas un ārpus projekta apmācībām gatavotos mājas darbus biznesa kanvas. Norisinājās tikšanās un vizītes pie Teračinas vietējiem uzņēmējiem. Jaunieši guva jaunus iespaidus par uzņēmējdarbības iespējām Teračinā, kā arī tika dota iespēja uzdot interesējošos jautājumus. Jauniešiem un to līderiem norisinājās praktisks darbs pie biznesa ideju izstrādes. Jaunieši kopā ar līderiem veica praktiskus uzdevumus, kā piemēram, filmēja video par komunikācijas nozīmi biznesa ideju attīstībā un meklēja potenciālos biznesa klientus.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

“Mana pilsētas - iespēju potenciāls”

(11.08.-17.08.2019.)

Aktivitātē “Mana pilsēta - iespēju potenciāls” jaunieši apgūs iemaņas biznesa idejas prezentēšanā. Par aktivitātes norisies vietu ir izvēlēta Vāsas pilsēta, un aktivitātes norisināsies Vāsas pilsētas domes telpās 2019.gada augustā. Apmācībās piedalīsies 15 jaunieši no Jūrmalas, Vāsas un Teračīnas, vecumā no 16 gadiem līdz 21 gadam, kā arī viens jauniešu līderis no katras valsts, kopā 18 cilvēki. Apmācības veiks biznesa ideju mentori (apmācītāji) - 2-3 cilvēki. Jaunieši atskatīsies uz iepriekšējo trīs mēnešu laikā paveikto, kā arī iepazīstinās ar sagatavotajām mārketinga stratēģijām. Jauniešu komandas definēs sadarbības partnerus savas idejas īstenošanai un mācīsies prezentēt projekta ietvaros izstrādātos biznesa plānus pārējiem projekta dalībniekiem.

Aktivitātē “Mana pilsēta - iespēju potenciāls” jaunieši apguva iemaņas biznesa idejas prezentēšanā. Par aktivitātes norisies vietu tika izvēlēta Vāsas pilsēta, un aktivitātes norisinājās Vāsas pilsētas domes telpās no 2019.gada 11.augusta līdz 17.augustam. Projekta dalībnieki no Somijas (Vāsas), Itālijas (Teračinas) un Latvijas (Jūrmalas) viens otram prezentēja sava biznesa mārketinga stratēģijas un publicitātes kampaņas, kuras sagatavoja kā mājasdarbu starp projekta apmācībām. Tāpat dalībnieki piedalījās dažādās saliedēšanās aktivitātēs, lai uzlabotu grupas iekšējo atmosfēru un komunikāciju. Biznesa ideju izvērtēšanai tika izveidota žūrija, kurā piedalījās jauniešu līderi- Hanna Perhio un Krista Lubiņa, Junior Achievement Finland pārstāve Inger Aaltonen un start-up biznesa vides pārstāve no Somijas, Vāsas- Eleonora Matrella. Žūrija, iepazīstoties ar jauniešu prezentācijām, sniedza noderīgus padomus mārketinga plāna uzlabošanai, prezentēšanas prasmju attīstīšanai (runas kultūra un skatuves kustība, ķermeņa valoda) un produkta vai pakalpojuma uzlabošanai. Dalībnieki apguva arī prototipu izstrādi un vizualizēšanu, un pakalpojuma plāna izstrādi.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

Projektā veiktie grozījumi

Projektā saturiskā un finanšu ziņā grozījumi netika veikti.

Projekta ieviešanas laiks

Sākotnēji plānotais ieviešanas laiks

Faktiskais ieviešanas laiks

Piezīmes/ skaidrojumi

01.02.2019.-31.10.2019.

01.02.2019.-31.10.2019.

Atbilstoši 2019.gada 30.janvāra līgumam Nr.2018-3-LV02-KA205-002342 “Dotācijas līgums: Projektam ar vairākiem saņēmējiem programmas „ERASMUS+” ietvaros” (Jūrmalas pilsētas domē reģistrēts ar Nr.1.2-16.6/80), kas noslēgts ar Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru, par projekta “Iniciatīvas veicināšana un kapacitātes stiprināšana jauniešu uzņēmējdarbības sekmēšanai” īstenošanu.

Projekta iesniegumā plānotais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (pa ceturkšņiem)

2019.gads

1

2

3

4

Starptautiskā tikšanās (sagatavošanās vizīte) (11.03.2019.)

X

“Ideju laboratorija” (08.04.- 14.04.2019.)

X

“No idejas līdz produktam” (10.06.- 16.06.2019.)

X

“Mana pilsētas - iespēju potenciāls” (11.08.-17.08.2019.)

X

Projektā tika veiktas izmaiņas laika grafikā, kam galvenie iemesli bija šādi:

Izmaiņas laika grafikā netika veiktas.

Faktiskais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (pa ceturkšņiem)

2019.gads

1

2

3

4

Starptautiskā tikšanās (sagatavošanās vizīte) (11.03.2019.)

X

“Ideju laboratorija” (08.04.- 14.04.2019.)

X

“No idejas līdz produktam” (10.06.- 16.06.2019.)

X

“Mana pilsētas - iespēju potenciāls” (11.08.-17.08.2019.)

X

Projekta komanda

Projekta vadītāja – Ieva Smildziņa, Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Projektu nodaļas vadītāja vietnieka p.i.;

Projekta grāmatvede – Ināra Kundziņa, Jūrmalas pilsētas domes Centralizētās grāmatvedības vadītāja, galvenā grāmatvede;

Projekta grāmatvedes asistente – Sandra Kotlere, Jūrmalas pilsētas domes Centralizētās grāmatvedības grāmatvede.

Secinājumi un priekšlikumi

Noteiktais mērķis – veicināt jauniešu radošumu, uzņēmīgumu un kompetences jaunu uzņēmējdarbības ideju attīstībā, kā arī uzlabot jaunatnes darba kvalitāti, projekta īstenošanas laikā tika sasniegts.

Projekta rezultātā tika apmācīti 16 Jūrmalas, Vāsas un Teračinas jaunieši. Projekta rezultātā jaunieši ieguva jaunas zināšanas un prasmes, kas turpmāk būs noderīgas strādājot vietējos un starptautiskos uzņēmumos, vai arī pašiem dibinot savus pirmos uzņēmumus.

Projekts ir uzskatāms par veiksmīgi īstenotu, tādēļ līdzvērtīgus projektus ir nepieciešams īstenot nākotnē.

Projekta kopējās faktiskās izmaksas ir 33 895,88 EUR sākotnēji plānoto 37 880,00 EUR vietā, ieekonomējot 3 894,12 EUR. Ekonomija radās, jo starptautiskā tikšanās (sagatavošanās vizīte) tika rīkota tiešsaistē, ieekonomējot ceļa izmaksas un nakšņošanas izmaksas, kā arī pārējo projekta aktivitāšu īstenošanai izdevīgāko ēdināšanas, izmitināšanas un transporta, kā arī kancelejas preču piedāvājumu izvēles rezultātā.


Pielikums Nr.2 PDF

Pielikums Nr.3 PDF


Lejupielāde: DOC un PDF