Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 23.aprīlīNr. 182

protokols Nr. 6, 40. punkts

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2020.gada 20.februāra lēmumā Nr.77
“Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā esošo
dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanu”

Jūrmalas pilsētas dome (turpmāk – dome) 2020.gada 20.februārī pieņēma lēmumu Nr.77 “Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā esošo dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanu” (turpmāk – Lēmums Nr.77), ar kuru nolēma noteikt, ka dzīvojamās telpas īres maksu pašvaldības 100% īpašumā esošajās dzīvojamās mājās, kā arī pašvaldībai nepiederošās dzīvojamās mājās esošajiem pašvaldības dzīvokļa īpašumiem veido peļņa un apsaimniekošanas izdevumi. Lēmums Nr.77 noteic, ka īres maksa tiek piemērota ar 2020.gada 1.oktobri.

Vienlaikus Lēmums Nr.77 noteic domes atbildīgajām struktūrvienībām veicamos uzdevumus, tostarp domes Īpašumu pārvaldes Dzīvokļu nodaļai (turpmāk – Dzīvokļu nodaļa) uzdots līdz 2020.gada 31.martam brīdināt dzīvokļu īrniekus par lēmumā noteiktās īres maksas piemērošanu.

Izskatot jautājumu par nepieciešamību izdarīt grozījumus Lēmumā Nr.77, dome konstatē turpmāko.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojumu Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” no 2020.gada 12.marta visā valsts teritorijā izsludināta ārkārtējā situācija ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā.

2020.gada 22.martā stājās spēkā likums “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” (turpmāk – Likums), kura mērķis ir noteikt pasākumus valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai, īpašos atbalsta mehānismus, kā arī izdevumus, kas tieši saistīti ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Likuma sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā (turpmāk – Likuma anotācija) norādīts, ka neskaidrība par Covid-19 ietekmi uz tautsaimniecību ir ārkārtīgi liela, un ietekme uz ekonomiku ir ļoti atkarīga no vīrusa izplatības ilguma, jo nav skaidrs, cik ilgi un plaši tas turpinās izplatīties un kādi ierobežojošie pasākumi tiks ieviesti. Vienlaikus Likuma anotācijā norādīts, ka Ekonomikas ministrija prognozē ekonomikas sabremzēšanos ap vienu procentpunktu. Savukārt, ja vīrusa iedarbība pasaulē būs ilgāka un plašāka, tad negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomiku būs vēl lielāka.

Nodarbinātības valsts aģentūras (turpmāk – NVA) publiskotajā aktuālajā statistikā (nva.gov.lv, sadaļa “dokumenti un statistika”) par situāciju darba tirgū, ko ietekmējis COVID-19 vīrusa izplatības apdraudējums, norādīta operatīvā informācija (uz 2020.gada 27.martu) par to, ka saņemti 16 darba devēju paziņojumi par kolektīvo atlaišanu, kopumā paziņots par 3 156 darbinieku plānoto atlaišanu, NVA reģistrēto bezdarbnieku skaita pieaugums par 2 557 personām.

Uz šā lēmuma pieņemšanas brīdi nav iegūstamu datu par valstī ieviesto pastiprināto drošības pasākumu ietekmi uz Jūrmalas pilsētas pašvaldības iedzīvotāju ekonomisko situāciju.

Ņemot vērā ar Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojumu Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” visā valsts teritorijā izsludināto ārkārtējo situāciju, to, ka valstī ieviestie pastiprinātie drošības pasākumi ietekmēs ikvienu iedzīvotāju un Latvijas ekonomiku kopumā, lai samazinātu iespējamās krīzes sekas Jūrmalas pilsētas pašvaldības iedzīvotājiem, pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 21.panta pirmās daļas 14.punkta b) apakšpunktu, Jūrmalas pilsētas domes Transporta un mājokļu jautājumu komitejas 2020.gada 7.aprīļa sēdes atzinumu (protokols Nr.1.2-26/4), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Izdarīt Lēmumā Nr.77 šādus grozījumus:

1.1. Aizstāt 15.punktā vārdus “no šī lēmuma pieņemšanas brīža” ar vārdiem “no brīža, kad spēku zaudē Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojums Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu””.

1.2. Izteikt 16.punktu šādā redakcijā:

“16. Lēmumā noteiktā īres maksa tiek piemērota sākot no septītā mēneša pirmās kalendārās dienas, kur septītais mēnesis skaitāms no dienas, kad visi dzīvokļu īrnieki atbilstoši Paziņošanas likuma 8.panta trešajai daļai saņēmuši šā lēmuma 18.punktā noteiktos brīdinājums.”.

1.3. Papildināt ar 16.1punktu šādā redakcijā:

“16.1Jūrmalas pilsētas domes Īpašumu pārvaldes Dzīvokļu nodaļai, ievērojot šā lēmuma 18.punktā noteikto termiņu, sagatavot Jūrmalas pilsētas pašvaldības izpilddirektora rīkojuma projektu par šā lēmuma 16.punktā noteikto termiņu, no kura tiek piemērota Lēmumā noteiktā īres maksa.”.

1.4. Izteikt 17.punktu šādā redakcijā:

“17. Ja dzīvojamās telpas īres līgums ir noslēgts, pamatojoties uz likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, noteikt, ka pašvaldības budžetā ieskaitāmā īres maksas daļa tiek piemērota pilnā apmērā trešajā gadā skaitot no šā lēmuma 16.1 punktā minētā Jūrmalas pilsētas pašvaldības izpilddirektora rīkojumā noteiktā termiņa, paredzot, ka pirmajā gadā tā ir 30% no aprēķinātās īres maksas, otrajā gadā tā ir 60% no aprēķinātās īres maksas.”.

1.5. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

“18. Jūrmalas pilsētas domes Īpašumu pārvaldes Dzīvokļu nodaļai brīdināt dzīvokļu īrniekus par lēmumā noteiktās īres maksas piemērošanu, norādot īres maksas paaugstināšanas iemeslus un finansiālo pamatojumu, divu mēneša laikā no brīža, kad spēku zaudē Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojums Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.”.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Atvērt spēkā esošo redakciju

Lejupielāde: DOC un PDF