Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 27.augustāNr. 391

protokols Nr. 13, 14. punkts

Par Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” 2.pamatdarbības (KA2)
skolu apmaiņas partnerības projekta ”Skolotāju kompetenču attīstība
darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām” noslēgumu

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 4.punktu, Jūrmalas pilsētas izglītības attīstības koncepcijas 2015.-2020.gadam rīcības plāna rīcības virziena R3.2.3.“Vispārizglītojošo skolu izglītības pakalpojumi” aktivitāti Nr.8 “Starptautiskās sadarbības attīstība” un Jūrmalas pilsētas attīstības programmas 2014.-2020.gadam prioritātes P3.2. “Kvalitatīva un sociāli pieejama izglītība” rīcības virziena R.3.2.3. “Vispārizglītojošo skolu izglītības pakalpojumi” aktivitāti Nr.161 “Starptautiskās sadarbības attīstība”, atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes 2017.gada 1.februāra rīkojuma Nr.1.1-14/44 “Par Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu instrumentu līdzfinansētu projektu ieviešanas kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā” 11.punktam, un starp Vaivaru pamatskolu un Valsts izglītības attīstības aģentūru 2018.gada 4.oktobrī noslēgto līgumu Nr. 2018-1-LV01-KA229-047011_1 par programmas Erasmus+ projekta ”Skolotāju kompetenču attīstība darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām” īstenošanu un pamatojoties uz Valsts izglītības attīstības aģentūras 2020.gada 19.maija paziņojumu Nr.8.-11.1/2527 “Par Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) “Stratēģiskās partnerības” skolu izglītības sektora projekta Nr. 2018-1-LV01-KA229-047011_1 noslēguma atskaites apstiprināšanu” Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Noslēgt Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” 2.pamatdarbības (KA2) skolu sadarbības partnerību projekta ”Skolotāju kompetenču attīstība darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām” īstenošanu, saskaņā ar 1.pielikumu “Projekta noslēguma ziņojums”.

2. Apstiprināt projekta kopējās faktiskās izmaksas 13 592,00 EUR (trīspadsmit tūkstoši pieci simti deviņdesmit divi euro) (2.pielikums ”Skolotāju kompetenču attīstība darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām” budžeta kopsavilkums (euro)” un 3.pielikums “Pārskats par projekta ”Skolotāju kompetenču attīstība darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām” finanšu līdzekļu apguvi”), t.sk. attiecināmo izmaksu summa 100% jeb 13 592,00 EUR (trīspadsmit tūkstoši pieci simti deviņdesmit divi euro), apmērā ir Eiropas Savienības programmas “Erasmus+” finansējums.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


1.pielikums Jūrmalas pilsētas domes

2020.gada 27.augusta lēmumam Nr.391

(protokols Nr.13, 14.punkts)

Projekta noslēguma ziņojums

Pamata informācija

Projekta nosaukums

”Skolotāju kompetenču attīstība darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām”

Līguma/vienošanās Nr.

2018-1-LV01-KA229-047011_1

Darbības programmas nosaukums:

Eiropas Savienības “Erasmus+” programma

Aktivitātes/ apakšaktivitātes numurs un nosaukums:

Starpskolu stratēģiskās partnerības aktivitāte KA2 “Sadarbība inovācijas veicināšanai un labas prakses apmaiņai”

Projekta mērķis

Atbalstīt inovatīvas prakses attīstību, nodošanu un/vai īstenošanu, kā arī kopīgu iniciatīvu īstenošanu Jūrmalā, lai atbalstītu sadarbību, mācīšanos no līdzbiedriem un pieredzes apmaiņu Eiropas līmenī, tai skaitā attīstīt un stiprināt tīklojumu, paaugstināt kapacitāti un darboties starptautiskā līmenī, apmainīties un salīdzināt idejas, prakses un metodes.

Projekta aktivitātes un to izpilde

Aktivitāte

Projekta iesniegumā plānotie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Faktiskie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Piezīmes

Personāla apmācības Jūrmalā, Latvija 04.-08.02.2019.

Personāla apmācībās bija plānots piedalīties 12 dalībniekiem no projekta partnerskolām.

Gadījumu analīze, nacionālo realitāšu apzināšanās.

Pirmo apmācību laikā Latvijā partneri katrs prezentēja vienu vai vairāku gadījumu analīzi par bērnu ar problemātisku uzvedību no viņu skolas. Šis gadījums tiks izspēlēts ar Situāciju izspēles metodi, iesaistoties visiem partneriem. Gadījums tika analizēts un pie tā katrs partneris strādās visa projekta laikā, izmantojot metodes, kuras pakāpeniski tiks apgūtas.

Projekta partneriem bija iespēja apskatīt Vaivaru pamatskolu, veidu, kā tiek strādāts ar bērniem "dzīvē". Situāciju izspēle noritēja reālās klašu telpās pēc mācību stundu beigām, skolas vidē, tādejādi maksimāli pielīdzinot situāciju reālajai dzīvei.

Katra skola iepazīstināja ar situāciju savā valstī projekta kontekstā, cik liela pieredze viņiem ir šajā jomā.

Vaivaru pamatskola detalizēti prezentēja savas skolas pieredzi un vajadzības, kuras vēlamies realizēt šī projekta laikā. Personāla apmācībās piedalījās 14 dalībnieki no projekta partnerskolām.

Izvirzītie mērķi tika sasniegti.

Personāla apmācības Hatajā, Turcija 06.-10.05.2019.

Personāla apmācībās bija plānots piedalīties 12 dalībniekiem no projekta partnerskolām, t.sk. Vaivaru pamatskolas 3 pedagogiem.

Kompetenču identifikācija.

Tika veikta partnerskolu pedagogu un atbalsta personāla stipro un attīstāmo pušu identifikācija pašrefleksijas un mērķtiecīgi izstrādātu aptauju veidā. Tika apkopotas atbildes, analizēti to rezultāti. Apmācību dalībnieki iepazinās ar uzņemošas skolas darba specifiku un pieredzi darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām. Personāla apmācībās piedalījās 14 dalībnieki, no Vaivaru pamatskolas 3 pedagogi.

Izvirzītie mērķi tika sasniegti.

Seminārs Jūrmalas skolu pedagogiem un atbalsta personālam Jūrmala, Latvija

22.05.2019.

Seminārs plānots 20 pedagogiem no Vaivaru pamatskolas un citām Jūrmalas skolām.

Projekta koordinators sniedza pārskatu par projekta aktivitātēm un rezultātiem. Dalībnieki izspēlēja dažādas situācijas, pārrunāja metodes darbā ar skolēniem ar uzvedības problēmām. Seminārā piedalījās 23 pedagogi no Vaivaru pamatskolas un 2 pedagogi no Ķemeru pamatskolas.

Izvirzītie mērķi tika sasniegti.

Personāla apmācības Otočacā, Horvātija

17. -21.06.2019.

Personāla apmācībās bija plānots piedalīties 12 dalībniekiem no projekta partnerskolām, t.sk. Vaivaru pamatskolas 3 pedagogiem.

Metožu analīze un apguve.

Tika piedāvātas no katras partnerskolas praktiskai izspēlei situācijas gadījumiem par skolēna neatbilstošu uzvedību. Visi apmācību dalībnieki piedalījās dažādu situācijas risinājumu meklējumos. Metodes tika apkopotas un sagatavotas prezentācijai partnerskolu pārējiem skolotājiem. Apmācību dalībnieki noklausījās ekspertu lekcijas par problēmuzvedības mazināšanas un novēršanas iespējām. Tika apmeklētas iestādes, kas nodarbojas ar preventīvu darbu. Personāla apmācībās piedalījās 14 dalībnieki, no Vaivaru pamatskolas 3 pedagogi.

Izvirzītie mērķi tika sasniegti.

Personāla apmācības Pernikā (Bulgārija) 04.-08.11.2019.

Personāla apmācībās bija plānots piedalīties 12 dalībniekiem no projekta partnerskolām, t.sk. Vaivaru pamatskolas 3 pedagogiem.

Gadījumu analīzes prezentēšana.

Katra partnerskola bija sagatavojusi prezentāciju – pārskatu par projekta ieguvumiem savā skolā. Tika diskutēts par galvenajām vadlīnijām projekta rezultātu izplatīšanas pasākumos.

Papildus tam, balstoties aptauju rezultātos, tika secināts, ka arī pedagogu augstākās izglītības ietvaros nepieciešams pievērst lielāku uzmanību darbam ar skolēniem ar problemātisku uzvedību, jo gan Latvijā, gan citās partneru valstīs pedagogi viennozīmīgi atbildēja par šādas izglītības trūkumu.

Aptaujas anketās visi iesaistītie pedagogi norādīja arī par nepieciešamību valsts vai pašvaldības ietvaros, izveidot vienotas vadlīnijas, kā rīkoties gadījumos, kad profesionālajā darbā jāsaskaras ar skolēniem ar problemātisku uzvedību.

Personāla apmācībās piedalījās 17 dalībnieki, no Vaivaru pamatskolas 4 pedagogi.

Izvirzītie mērķi tika sasniegti.

Projekta rezultātu izplatīšanas seminārs 11.12.2019.

Seminārs plānots 25 dalībniekiem no Vaivaru pamatskolas un citām Jūrmalas skolām.

Semināra laikā tika praktiski izspēlētas dažādas uzvedība.lv spēles un aktivitātes. Projekta koordinators sniedza pārskatu par projekta aktivitātēm un rezultātiem.

Seminārā piedalījās 24 dalībnieki no Vaivaru pamatskolas, 1 pedagogs no Jūrmalas Alternatīvās skolas, 1 – Pumpuru vidusskola, 1- Mežmalas vidusskola, 1- Ķemeru pamatskolas, 2 – Kauguru vidusskola, 2 – Lielupes pamatskola.

Izvirzītie mērķi tika sasniegti.

Projektā veiktie grozījumi

Projektā grozījumi veikti finanšu jomā 2019. gada budžeta ieņēmumu un izdevumu tāmē.

Finansējums palielināts par 462,00 EUR izmaksu pozīcijā Ceļa izdevumi un samazināts pozīcijā Uzturēšanās izdevumi (individuālais atbalsts). Pārējās izmaiņas veiktas izdevumu pozīciju ietvaros pa EKK.

Projekta ieviešanas laiks

Sākotnēji plānotais ieviešanas laiks

Faktiskais ieviešanas laiks

Piezīmes/ skaidrojumi

2018.gada 1.septembris – 2019.gada 31.decembris

2018.gada 1.septembris – 2019.gada 31.decembris

Līgums ar Valsts izglītības attīstības aģentūru noslēgts 2018.gada 4.oktobrī

Projekta iesniegumā plānotais un faktiski īstenotais projekta laika grafiks sakrīt

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks 2019.gadā (pa mēnešiem)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Personāla apmācības Jūrmalā (Latvija)

X

Personāla apmācības Hatajā (Turcija)

X

Seminārs par projekta rezultātiem Jūrmalā (Latvija)

X

Personāla apmācības Otočacā (Horvātija)

X

Personāla apmācības Pernikā (Bulgārija)

X

Projekta rezultātu izplatīšanas seminārs Jūrmalā (Latvija)

X

Projekta komanda

Projekta vadītājs – Vārds Uzvārds, sociālo zinību skolotājs

Projekta grāmatvedis – Vārds Uzvārds, galvenais grāmatvedis;

Projekta aktivitāšu īstenotāji:

Vārds Uzvārds – dabaszinību skolotājs, klases audzinātājs

Vārds Uzvārds – pedagoga palīgs, pagarinātās dienas grupas skolotāja

Vārds Uzvārds – vēstures skolotājs

Vārds Uzvārds – direktores vietniece izglītības jomā, sākumskolas skolotāja

Vārds Uzvārds – sākumskolas skolotāja

Vārds Uzvārds – skolas logopēds

Secinājumi un priekšlikumi

Projekta mērķi tika sasniegti. Projekta tēma ir aktuāla joprojām visās Eiropas un pasaules valstīs. Vispārizglītojošajās skolās arvien vairāk mācās skolēni ar uzvedības traucējumiem. Skolotājiem trūkst izpratnes par skolēnu uzvedības īpatnībām, trūkst zināšanu par efektīvām darba metodēm un pieredzes, kā šos skolēnus veiksmīgi iekļaut vispārizglītojošajā klasē. Ir svarīga pedagogu starptautiska pieredzes apmaiņa, lai skolotāji veiktu šo darbu maksimāli efektīvi. Projekta aktivitātes tika īstenotas kā plānotas projekta pieteikumā.

Projekta finanšu līdzekļi tika izlietoti atbilstoši mērķim un plānotajā apmērā.

Projekts uzskatāms par veiksmīgu, jo, īstenojot projekta aktivitātes, Vaivaru pamatskolas pedagogi un atbalsta personāls, padziļināja savas zināšanas, apguva jaunas darba metodes klasē un iepazina komplekso darba organizāciju ar skolēnu, kuram ir uzvedības traucējumi. Tā kā projekta tēma ir saistoša daudzu Jūrmalas skolu pedagogiem un atbalsta personālam, veiksmīgi tika organizēti 2 semināri, kurā izrunātas aktuālas situācijas.

Skolēni ar uzvedības traucējumiem joprojām ir aktuāla un svarīga skolēnu daļa, par kuru pedagogiem trūkst zināšanu un prasmju. Noteikti būtu rakstāmi projekti dažādos griezumos. Joprojām skolu sabiedrība nav gatava pieņemt skolēnus ar atšķirīgu uzvedību. Ir būtiska pieredzes popularizēšana darbā ar skolēniem ar uzvedības traucējumiem, ir jāzina šo skolēnu stiprās puses un iespējas attīstīt savu karjeru, veicot sabiedrībā noderīgu darbu, pedagogiem ir jābūt drošiem un jāzina, kādas metodes var izmantoto darbā ar skolēniem ar uzvedības traucējumiem.

Svarīgi, lai pašvaldībā ir izstrādāta starpinstitucionālas sadarbības programma preventīviem pasākumiem darbā ar bērniem un jauniešiem ar uzvedības problēmām.

Latvijā ir nepieciešams uzlabot prevencijas pasākumus, lai mazinātu problemātiskas uzvedības ietekmi uz mācību procesu, skolām aktīvāk sadarbojoties gan ar valsts iestādēm, gan nevalstiskajām organizācijām, gan skolēnu vecākiem vai aizbildņiem. Bieži problēmātiskas uzvedības cēloņi meklējami tajā, ka sabiedrībā vēršanās pēc palīdzības valsts iestādēs, kas darbojās šajā jomā, tiek vērtēta ar aizspriedumiem, un tā notiek novēloti vai nenotiek vispār, tāpēc nepieciešams uzlabot sadarbību arī ar nevalstiskajām organizācijām, ar mērķi mazināt aizspriedumus, informēt sabiedrību par iespējām problēmas risināt un padarīt palīdzību pieejamāku.

Kopumā ir iespējams secināt, ka sadarbība ar citām valstīm uzlabo izpratni par uzvedības problēmu esamību, Latvijas stiprajām vai vājajām pusēm šo problēmu adresēšanā, un veido potenciāli vienotu stratēģiju, lai uzlabotu skolotāju kompetences strādāt efektīvi ar skolēniem ar problemātisku uzvedību.

Vērtējot projekta attīstību nākotnes perspektīvā, būtu nepieciešams uzlabot sadarbību ne tikai vairāku valstu skolu starpā, bet arī aktīvi iesaistīt skolu pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un skolēnu vecākus (skolas vecāku padomes).


Pielikums Nr.2 PDF

Pielikums Nr.3 PDF


Lejupielāde: DOC un PDF