Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 22.decembrīNr. 860

protokols Nr. 24, 2. punkts

Par līguma slēgšanu ar Eiropas Investīciju banku

Ar Jūrmalas pilsētas domes 2010.gada 16.decembra lēmumu Nr.825 “Par Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģijas 2010.-2030.gadam apstiprināšanu” apstiprinātā Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģija un 2013.gada 7.novembra lēmumu Nr.625 “Par Jūrmalas pilsētas Attīstības programmas 2014.-2020.gadam apstiprināšanu” apstiprinātās Jūrmalas pilsētas attīstības programmas investīciju plāns trīs gadu periodam paredz īstenot infrastruktūras investīciju projektus abos minētajos plānošanas dokumentos noteikto mērķu sasniegšanai. Katru gadu investīciju plāns tiek izstrādāts, ņemot vērā pašvaldības budžeta iespējas un tas paredz, ka finansējuma avoti, kas tiek izmantoti projektu īstenošanai ir pašvaldības budžets, Eiropas savienības struktūrfondu finansējums un kredītlīdzekļi. Jūrmalas pilsētas pašvaldība aizņemas Valsts kasē, tā kā tās piedāvātie aizņēmuma nosacījumi ir finansiāli izdevīgāki.

Aizņemšanās iespējas pašvaldībām tiek noteiktas ikgadējā likumā par valsts budžetu. Atbilstoši Ministru kabineta 2019.gada 10.decembra noteikumu Nr.590 “Noteikumi par pašvaldību aizņēmumiem un galvojumiem” (turpmāk – noteikumi) 2.punktu, Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome veic pašvaldību finansiālās darbības pārraudzību jautājumos, kas saistīti ar ņemtajiem un plānotajiem aizņēmumiem, t.sk. pārbauda aizņēmuma iesnieguma atbilstību valsts budžeta likumā noteiktajiem aizņēmumu mērķiem un aizņēmumu limitam. Ievērojot noteikumu 8.punktu, pašvaldībai, pirms tam saņemot pozitīvu padomes atzinumu, ir tiesības slēgt aizdevuma līgumu ar citu aizdevēju, kas nav Valsts kase, ja finanšu ministrs ir apstiprinājis citu aizdevēju.

2018.gadā plānoto Jūrmalas pilsētas pašvaldības attīstības plānošanas dokumentos noteikto infrastruktūras investīciju projektu īstenošanas uzsākšana tika būtiski aizkavēta, apdraudot Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanu un projektos paredzēto rezultatīvo rādītāju savlaicīgu sasniegšanu, jo pašvaldību iespējas aizņemties tika ierobežotas no valsts puses, tā kā pašvaldību pieprasījums pēc aizņēmumiem pārsniedza likumā “Par valsts budžetu 2018.gadam” noteikto limitu.

Ievērojot iepriekš minēto, Jūrmalas pilsētas pašvaldībai ir nepieciešams meklēt alternatīvas iespējas kredītlīdzekļu saņemšanai svarīgu infrastruktūras investīciju projektu īstenošanai.

2019.gada sākumā Jūrmalas pilsētas pašvaldība uzrunāja Eiropas Investīciju bankas pārstāvi Latvijā ar piedāvājumu izvērtēt pašvaldības potenciālu bankas kredītlīdzekļu saņemšanai tās infrastruktūras investīciju projektu īstenošanai. Pirms sadarbības uzsākšanas, Eiropas investīciju bankas speciālisti, atbilstoši tās izstrādātajām vadlīnijām, izvērtēja pašvaldības reputācijas riskus. Jūrmalas pilsētas pašvaldības reputācija tika atzīta par atbilstošu turpmākai sadarbībai ar Eiropas Investīciju banku.

Lai Eiropas Investīciju bankas kredītkomiteja varētu pieņemt lēmumu, nepieciešams veikt finanšu analīzi un pašvaldībai piemērotākā finanšu modeļa izstrādi ar mērķi izvērtēt riskus un savlaicīgi prognozēt infrastruktūras investīciju projektu realizācijai nepieciešamo finansējuma apmēru. Finanšu analīzi veic un finanšu modeli izstrādā Eiropas Investīciju banka, piesaistot ārējos ekspertus, kas sadarbojas ar pašvaldības speciālistiem. Lai varētu veikt minētās darbības, Jūrmalas pilsētas pašvaldībai nepieciešams noslēgt pakalpojuma līgumu ar Eiropas Investīciju banku. Izmaksas (izņemot nodokļus, kas var rasties atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai), kas saistītas ar finanšu analīzes un piemērotākā finanšu modeļa izstrādi tiek segtas no Eiropas Investīciju bankas līdzekļiem. Izvērtējot iepriekšminēto un Eiropas Investīciju bankas sniegto informāciju, ir secināts, ka Eiropas Investīciju banka nav pievienotās vērtības nodokļa maksātājs un pakalpojuma līguma, kas tiks noslēgts ar ārējiem ekspertiem, izmaksu summa netiks aplikta ar pievienotās vērtības nodokli. Ņemot vērā minēto, tiek prognozēts, ka atbilstoši Eiropas Investīciju bankas iesniegtā līguma projekta saturam un atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, nav tādu nodokļu, kas būtu jāsedz Jūrmalas pilsētas pašvaldībai.

Pēc pozitīva Eiropas Investīciju bankas kredītkomitejas lēmuma, Jūrmalas pilsētas domei būs jāizvērtē piedāvāto kredītlīdzekļu aizņemšanās nosacījumi, un, ja tie būs pieņemami, Jūrmalas pilsētas dome varēs pieņemt lēmumu par saistību apmēra palielināšanu. Papildus Eiropas Investīciju banka lūgs finanšu ministra atļauju Jūrmalas pilsētas domei saņemt šādu aizņēmumu.

Ņemot vērā augstāk minēto, pamatojoties likuma “Par pašvaldībām” 21.panta pirmās daļas 19.punktu, likuma “Par pašvaldību budžetiem” 22.1panta otro daļu, 24.pantu un Apvienotās Finanšu komitejas, Attīstības un vides jautājumu komitejas, Izglītības un kultūras jautājumu komitejas, Pilsētsaimniecības un drošības komitejas, Tūrisma un kurortoloģijas komitejas, Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komitejas, Transporta un mājokļu jautājumu komitejas un Jaunatnes un sporta jautājumu komitejas ārkārtas sēdes 2020.gada 21.decembra atzinumu (Nr.1.2-28/3), Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Noslēgt līgumu ar Eiropas Investīciju banku par Jūrmalas pilsētas pašvaldības finanšu analīzes un finanšu modeļa izstrādi ar mērķi izvērtēt riskus un savlaicīgi prognozēt infrastruktūras investīciju projektu realizācijai nepieciešamo finansējuma apmēru pašvaldības ilgtermiņa saistību uzņemšanai aizņēmumu veidā.

2. Pilnvarot Jūrmalas pilsētas pašvaldības izpilddirektoru Edgaru Stobovu parakstīt 1.punktā minēto līgumu.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF