Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2021.gada 25.novembrīNr. 565

protokols Nr. 19, 35. punkts

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2014.gada 16.janvāra lēmumā Nr.17
“Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā un valdījumā esošo
īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu”

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, kā privatizēto dzīvojamo māju valdītāja, pamatojoties uz likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51.panta septīto daļu pilda pienākumu pārvaldīt dzīvojamo māju līdz tās pārvaldīšanas tiesību nodošanai dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai. Pienākums pašvaldībai pārvaldīt dzīvojamo māju ir arī tad, ja dzīvojamā mājā ir privatizēti visi privatizācijas objekti, bet nav sasaukta dzīvokļu īpašnieku kopsapulce saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51.panta otro daļu.

Pamatojoties uz Jūrmalas pilsētas domes (turpmāk – Dome) 2014.gada 16.janvāra lēmumu Nr.17 “Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā un valdījumā esošo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu” starp Domi un SIA “Jūrmalas namsaimnieks” (jaunais nosaukums - SIA “Civinity Mājas Jūrmala”, turpmāk – Pārvaldnieks) 2014.gada 11.februārī tika noslēgts Pilnvarojuma līgums Nr.1.2-16/194 (turpmāk - Līgums) par Jūrmalas pilsētas pašvaldības valdījumā esošo privatizēto dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Pārvaldnieks pārvalda un apsaimnieko privatizētās dzīvojamās mājas līdz to pārvaldīšanas tiesību nodošanai dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai dzīvokļu īpašnieku pilnvarotai personai ar pieņemšanas –nodošanas aktu saskaņā ar Līgumā noteikto kārtību. 2018.gada 30.augustā ar Vienošanos Nr.1.2-16/1052 tika veikti grozījumi Līgumā (turpmāk – Vienošanās) un noteikts, ka Līguma ietvaros Dome kā pārzinis Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) izpratnē uztic Pārvaldniekam kā personas datu apstrādātājam fizisko personu datu apstrādi, kas nepieciešama no Līguma izrietošo saistību pienācīgai izpildei, veicot apsaimniekošanas darbības. Tādejādi ar šo Vienošanos tika noteikts, ka Dome kā pārzinis ir atbildīga par Pārvaldniekam nodotajiem personas datiem un nosaka personas datu apstrādes nolūkus un līdzekļus. 2021.gada 10.jūnijā Dome saņēma Datu valsts inspekcijas vēstuli Nr. 7-4.2/216-N “Par skaidrojuma sniegšanu”, kurā Datu valsts inspekcija konstatē, ka Pārvaldnieka pienākumus cita starpā noteic Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums un uz minētā likuma pamata izdotie Ministru kabineta noteikumi. Līdz ar to konkrētā gadījumā likumdevējs jau ir noteicis, kādi personas dati tiks apstrādāti. Vienlaikus attiecībā uz tām Pārvaldnieka darbībām, ko likumdevējs nav īpaši noregulējis, Pārvaldnieks īsteno rīcības brīvību un pats pieņem lēmumu par datu apstrādes nosacījumiem, tostarp datu apjomu un glabāšanas termiņu. Līdz ar to Pārvaldnieks, veicot Līgumā noteiktos pienākumus, kas izriet no normatīvajiem aktiem, attiecībā uz pienākumu īstenošanā nepieciešamo personas datu apstrādi veic pārziņa nevis apstrādātāja funkcijas kā tas iepriekš noteikts Vienošanās tekstā un Pārvaldnieks turpmāk pats ir atbildīgs par personas datu drošību un apstrādes līdzekļiem. Ņemot vērā iepriekš minēto ir nepieciešams grozīt Līguma nosacījumus par Pārvaldnieka veikto personas datu apstrādi.

Pamatojoties uz Līguma 6.1.punktu, Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejas 2021.gada 16.novembra sēdes atzinumu (protokols Nr.1.2-21/12), Jūrmalas dome nolemj:

1. Izdarīt Jūrmalas pilsētas domes 2014.gada 16.janvāra lēmumā Nr.17 “Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības īpašumā un valdījumā esošo īpašumu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu” šādus grozījumus, noslēdzot atsevišķu vienošanos (turpmāk – Vienošanās):

1.1. Svītrot Līguma 71. punktu.

1.2. Papildināt Līgumu ar 72. punktu šādā redakcijā:

“72. FIZISKO PERSONU DATU APSTRĀDE

72.1. Puses Līguma izpildes ietvaros apstrādā datu subjekta personas datus, kā pārziņi atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) (turpmāk – Regula) noteiktajam prasībām.

72.2. Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības valdījumā esošo privatizēto dzīvojamo māju pārvaldīšanas nolūkā Dome nodod Pārvaldniekam šādu datu subjektu (datu subjektu kategorijas – dzīvokļu īpašnieki, pašvaldības dzīvokļu īrnieki, pašvaldības dzīvokļos deklarētās un iemitinātās personas) personas datu saturošu informāciju (datus):

72.2.1. Datu subjekta identitāte (vārds, uzvārds);

72.2.2. Personas kods vai citas valsts nacionālais identifikācijas numurs;

72.2.3. Kontaktinformācija (tālruņa numurs, e-pasta adrese, adrese);

72.2.4. Ekonomiskie un finanšu dati (dati par īres maksas apmēru, komunālo un citu apmaksājamo pozīciju apmēru un to norēķinu kārtību, parādsaistībām, bankas konta numurs);

72.2.5. Citi saimnieciska un sociāla rakstura dati (komunālo pakalpojumu patēriņa dati, dati par dzīvokļos deklarētām un iemitinātām personām, īres līguma termiņš u.tml.);

72.3. Vienošanās 72.2.punktā minētie personas dati tiek uzskatīti par nodotiem un Pārvaldnieks kļūst par pārzini saņemtajiem datu subjekta personas datiem Līgumā noteiktajā kārtībā un apjomā.

72.4. Puses veic personas datu apstrādi saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem, tajā skaitā, Regulu un Līgumu tikai un vienīgi Līgumā noteikto personas datu apstrādes nolūku sasniegšanai. Puses neizmanto personas datus citiem, no Līguma tieši neizrietošiem mērķiem, vai citādi, kā vien saskaņā ar Līgumu, izņemot, ja personas datu apstrādi veikt pieprasa normatīvie akti.

72.5. Personas datu obligāto tehnisko aizsardzību Puses īsteno ar fiziskiem un loģiskiem aizsardzības līdzekļiem, nodrošinot:

72.5.1. aizsardzību pret fiziskās iedarbības radītu personas datu apdraudējumu;

72.5.2. aizsardzību, kuru realizē ar programmatūras līdzekļiem, parolēm, šifrēšanu, kriptēšanu un citiem loģiskās aizsardzības līdzekļiem.

72.6. Apstrādājot personas datus, Pusēm ar šīs vienošanās spēkā stāšanās brīdi ir:

72.6.1. jāievieš pieteikšanās un paroļu pārvaldības procedūras;

72.6.2. jāievieš drošības risku procesus un jāpārvalda kontroles drošības risku mazināšanai;

72.6.3. jāizveido un jāuztur ugunsmūris un pretvīrusu programmatūra;

72.6.4. jāievieš un jāpārvalda darbību uzskaites procesu, kas nodrošina iespēju izsekot Pušu darbinieku piekļuvi un personas datu apstrādes notikumus un pamatojumu;

72.6.5. droši jāuzglabā personas datu glabāšanas līdzekļi, lai tie nebūtu pieejami trešajām personām;

72.6.6. veicot personas datu pārnešanu/pārsūtīšanu ir jāizmanto šifrētu savienojumu vai šifrējot/ ar paroli aizsargājot pārsūtamos datus.

72.7. Puses veic personas datu apstrādi tikai tādā apmērā un laika periodā, kamēr tas ir nepieciešams, lai izpildītu Līgumā noteiktās un no Līguma izrietošās saistības, kā arī Pārvaldnieka pienākumus atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā noteiktajam.

72.8. Puses, ņemot vērā Līguma izpildes ietvaros paredzētos personas datu apstrādes procesus, uzņemas atbildību par attiecīgu personas datu apstrādes tehnisko un organizatorisko prasību ieviešanu saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību un paredz šo prasību nepārtrauktu pārskatīšanu, lai nodrošinātu nepārtrauktu apstrādes sistēmu un pakalpojumu konfidencialitāti, integritāti, pieejamību un noturību.

72.9. Puses nodrošina, ka personas datu apstrādē iesaistītais personāls neapstrādā personas datus citādi, kā noteikts šajā Līgumā. Puses fiziskas personas datu apstrādē iesaistītajiem darbiniekiem nosaka pienākumu ievērot konfidencialitāti.

72.10. Puses nodrošina, ka Līguma izpildes ietvaros apstrādātajiem personas datiem var piekļūt tikai tie darbinieki, kas ir iesaistīti Līguma izpildē. Puses uzrauga un nodrošina personas datu apstrādē iesaistīto darbinieku regulāru informēšanu un apmācību par drošības un aizsardzības prasībām personas datu apstrādē.”

2. Aizstāt Līguma 1.pielikumu ar šī lēmuma 1.pielikumu.

3. Jūrmalas pilsētas domes Īpašumu pārvaldes Pašvaldības īpašumu nodaļai organizēt vienošanās noslēgšanu saskaņā ar šī lēmuma 2. pielikumu.

4. Pilnvarot Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektoru parakstīt šī lēmuma 3.punktā minēto vienošanos.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis


Pielikums Nr.1 PDF

Pielikums Nr.2 PDF


Lejupielāde: DOC un PDF