Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2022. gada 20. decembrīNr. 592

protokols Nr. 18, 25. punkts

Par deleģējuma līguma noslēgšanu ar pašvaldības
sabiedrību ar ierobežotu atbildību „Veselības un
sociālās aprūpes centrs - Sloka”

Pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 7. punktu, pašvaldības autonomā funkcija ir nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību (sociālo aprūpi) (sociālā palīdzība maznodrošinātām ģimenēm un sociāli mazaizsargātām personām, veco ļaužu nodrošināšana ar vietām pansionātos, bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu nodrošināšana ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs, bezpajumtnieku nodrošināšana ar naktsmītni u.c.). Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9. panta pirmā daļa noteic pašvaldības, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta, pienākumu nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību.

Pamatojoties uz Jūrmalas domes 2022. gada 25. oktobra saistošo noteikumu Nr. 51 “Par sociālajiem pakalpojumiem Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā” 5.1., 5.3., 5.4., 5.5., 5.12., 5.13., 5.15. un 5.16. apakšpunktiem, pašvaldība sniedz šādus pakalpojumus:

1) aprūpe mājās;

2) dienas aprūpes centrs personām ar garīgas veselības traucējumiem;

3) naktspatversme;

4) speciālā transporta pakalpojumi;

5) specializētās darbnīcas pakalpojums;

6) pavadoņa pakalpojums;

7) servisa dzīvokļa pakalpojums;

8) grupu dzīvokļa pakalpojums.

Savukārt saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2021. gada 30. septembra saistošo noteikumu Nr. 42 “Par sociālās palīdzības pabalstiem Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā” 3. un 27. punktu, pašvaldībā ir noteikts papildu sociālās palīdzības veids - pabalsts uzturam, kas ir mantisks pabalsts bezmaksas ēdināšanas pakalpojuma formā ("zupas virtuve"), kas paredzēts klienta pamatvajadzību nodrošināšanai un kuru klients var saņemt, vēršoties pie pakalpojuma sniedzēja.

Pamatojoties uz Jūrmalas domes 2022. gada 25. oktobra lēmuma Nr. 477 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu optimizācijas pabeigšanu un Jūrmalas sociālo pakalpojumu centra “Jaundubulti” likvidāciju” 1. punktu, tika nolemts uzsākt Jūrmalas sociālo pakalpojumu centra “Jaundubulti” likvidāciju, deleģējot ar 2023. gada 1. janvāri pašvaldības sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Veselības un sociālās aprūpes centrs - Sloka”, vienotais reģistrācijas numurs 50003220021, minētās iestādes funkcijās ietilpstošus atsevišķus pārvaldes uzdevumus.

Likuma “Par pašvaldībām” 15. panta ceturtā daļa noteic pašvaldības tiesības no katras autonomās funkcijas izrietošu pārvaldes uzdevumu deleģēt privātpersonai vai citai publiskai personai, bet Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40. panta pirmā daļa ietver nosacījumu, ka pārvaldes uzdevuma deleģēšana pilnvarotai personai var notikt, ja pilnvarotā persona attiecīgo uzdevumu var veikt efektīvāk.

Vērtējot minētajā pašvaldības funkcijā ietilpstošā pārvaldes uzdevuma – aprūpe mājās, dienas aprūpes centrs personām ar garīgas veselības traucējumiem, naktspatversme, speciālā transporta pakalpojumi, specializētās darbnīcas pakalpojums, pavadoņa pakalpojums, servisa dzīvokļa pakalpojums, grupu dzīvokļa pakalpojums, kā arī sociālā palīdzība bezmaksas ēdināšanas pakalpojuma formā ("zupas virtuve") (turpmāk – Pārvaldes uzdevums) – deleģēšanas līguma noslēgšanas pamatotību, Jūrmalas dome konstatē sekojošo:

1. Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts, ka publiska persona var deleģēt privātpersonai pārvaldes uzdevumu, ja privātpersona attiecīgo uzdevumu var veikt efektīvāk; privātpersonai pārvaldes uzdevumu var deleģēt ar ārēju normatīvo aktu vai līgumu, ja tas paredzēts ārējā normatīvajā aktā. Minētā likuma 41. panta pirmajā daļā noteikts, ka publiska persona var deleģēt pārvaldes uzdevumus, kuru izpilde ietilpst šīs publiskās personas vai tās iestādes kompetencē. Valsts pārvaldes iekārtas likuma 42. panta pirmā daļa noteic, ka privātpersonai jābūt tiesīgai veikt attiecīgo pārvaldes uzdevumu; lemjot par pārvaldes uzdevuma deleģēšanu privātpersonai, ņem vērā tās pieredzi, reputāciju, resursus, personāla kvalifikāciju, kā arī citus kritērijus. Minētā likuma 45. panta trešā daļa noteic, ka lēmumā par deleģēšanu konstatē deleģēšanas pieļaujamību un reglamentē deleģēšanas noteikumus.

2. Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 17. panta pirmo daļu, šajā likumā noteiktos sociālos pakalpojumus drīkst sniegt tikai tāds sociālo pakalpojumu sniedzējs, kura pamatdarbība vai kura attiecīgās struktūrvienības pamatdarbība ir šo pakalpojumu sniegšana un kurš attiecīgā pakalpojuma sniegšanai ir reģistrēts sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā.

3. Pašvaldības rīcībā uz doto brīdi nav attiecīgu materiālo resursu, lai Pārvaldes uzdevumu tā īstenotu pati, neslēdzot Pārvaldes uzdevuma deleģēšanas līgumu ar kādu sociālo pakalpojumu sniedzēju.

4. Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2008. gada 18. decembra lēmumu Nr. 1090 “Par PSIA “Slokas slimnīca” izveidošanu par veselības un sociālās aprūpes centru”, Kapitālsabiedrība tika reorganizēta, lai veiktu noteiktu valsts pārvaldes uzdevumu pašvaldības autonomās funkcijas ietvaros, proti, nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību (sociālo aprūpi) atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 7. punktā noteiktajam un tā ir guvusi ilgstošu pieredzi sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanā.

5. Kapitālsabiedrība ir reģistrēta Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Ievērojot Jūrmalas domes 2022. gada 25. oktobra lēmumu Nr. 477 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu optimizācijas pabeigšanu un Jūrmalas sociālo pakalpojumu centra “Jaundubulti” likvidāciju” no 2023. gada 1. janvāra tā kļūst par vienīgo šim mērķim izveidoto pašvaldības institūciju Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā, kuras rīcībā ir atbilstoša infrastruktūra, personāla un tehniskie resursi, kas ir nepieciešami gan Pārvaldes uzdevuma izpildes kvalitatīvai un efektīvai veikšanai, gan arī nodrošina klientam mājokli, nepieciešamā līmeņa sociālo aprūpi un sociālo pakalpojumu sniegšanu, kā arī atsevišķu sociālo palīdzību sniegšanu institūcijā.

6. Ir pamats secināt, ka sociālo pakalpojumu un palīdzības sniegšanu ir nepieciešams nodrošināt pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu, tādējādi sociālā pakalpojuma saņemšana tieši Kapitālsabiedrības īpašumā un valdījumā esošajā telpās ir vispiemērotākā un ērtākā iespēja Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības iedzīvotājiem.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40. panta pirmo, otro daļu un 41. panta pirmo daļu, likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 7. punktu, 15. panta ceturto daļu, 21. panta pirmās daļas 23. punktu, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9. panta pirmo daļu, 17. panta pirmo daļu, 22. panta pirmo daļu, 23., 27. un 27.1 pantiem, Jūrmalas domes 2022. gada 25. oktobra saistošo noteikumu Nr. 51 “Par sociālajiem pakalpojumiem Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībā” 5.1., 5.3., 5.4., 5.5., 5.12., 5.13., 5.15. un 5.16. apakšpunktiem un 2022. gada 14. decembra Jūrmalas domes Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komitejas ārkārtas sēdes atzinumu (protokols Nr. 1.2-25/13), Jūrmalas dome nolemj :

1. Deleģēt likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 7. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas – nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību (sociālo aprūpi) –šādus pārvaldes uzdevumus pašvaldības sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Veselības un sociālās aprūpes centrs - Sloka”, vienotais reģistrācijas numurs 50003220021, nodrošinot:

1.1. aprūpes mājās pakalpojumu;

1.2. dienas aprūpes centra personām ar garīgas veselības traucējumiem pakalpojumu;

1.3. naktspatversmes pakalpojumu;

1.4. speciālā transporta pakalpojumu;

1.5. specializētās darbnīcas pakalpojumu;

1.6. pavadoņa pakalpojumu;

1.7. servisa dzīvokļa pakalpojumu;

1.8. grupu dzīvokļa pakalpojumu;

1.9. mantiska pabalsta bezmaksas ēdināšanas pakalpojuma formā ("zupas virtuve") sniegšanu.

2. Apstiprināt deleģēšanas līgumu (pielikums) un noslēgt šo līgumu ar pašvaldības sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Veselības un sociālās aprūpes centrs - Sloka” uz vienu gadu par lēmuma 1. punktā minēto pārvaldes uzdevumu deleģēšanu.

3. Pilnvarot Jūrmalas domes priekšsēdētāju parakstīt lēmuma 2. punktā minēto deleģēšanas līgumu.

4. Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Īpašumu pārvaldes Kapitāla daļu pārvaldīšanas nodaļai informēt Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju par lēmuma 2. punktā noteiktā deleģēšanas līguma noslēgšanu.

5. Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Mārketinga un ārējo sakaru pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļai lēmuma 2. punktā noteikto deleģēšanas līgumu piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas publicēt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības tīmekļa vietnē.

6. Lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektoram.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe


Pielikums PDF


Lejupielāde: DOC un PDF