Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2023. gada 27. aprīlīNr. 164

protokols Nr. 4, 12. punkts

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras
administrētās Eiropas Savienības programmas
“Erasmus+” pamatdarbības Nr. 1 (KA1)
“Personu mobilitāte mācību nolūkos”
projekta “Take a step forward!”/
”Sper soli uz priekšu!”
noslēgumu

Pamatojoties uz Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 8. punktu, Jaunatnes likuma 5. panta pirmo daļu, atsaucoties uz Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmu 2014.-2022. gadam, kas apstiprināta ar Jūrmalas pilsētas domes 2013. gada 7. novembra lēmumu Nr. 625 “Par Jūrmalas pilsētas Attīstības programmas 2014.–2020. gadam apstiprināšanu” 2. daļas “Stratēģiskā daļa un rīcības plāns” II. nodaļas “Rīcības plāns” “g” apakšnodaļu “Darbības un pasākumi” noteiktās prioritātes P3.2. “Kvalitatīva un sociāli pieejama izglītība” rīcības virziena R3.2.4. “Profesionālās ievirzes un interešu izglītības pasākumi” aktivitāti Nr. 180 “Jauniešu līdzdalība pilsētas sabiedriski politiskajos, sociāli ekonomiskajos, kultūras, sporta un izglītības procesos, izstrādājot priekšlikumus un iniciējot attiecīgās darbības to īstenošanai” un aktivitāti Nr. 170 “Starptautiskās sadarbības attīstība”, atsaucoties uz Jūrmalas pilsētas domes 2018. gada 15. februāra lēmuma Nr. 58 “Par Jūrmalas pilsētas Jaunatnes politikas attīstības plāna 2018.-2022. gadam apstiprināšanu” pielikuma “Jūrmalas pilsētas Jaunatnes politikas attīstības plāns 2018.-2022. gadam” rīcības plāna pasākumiem P1.1.3. “Finansiāls un/vai materiāls atbalsts jauniešu dalībai nacionālās un starptautiskās konferencēs, semināros, pasākumos”, P3.3.1. “Organizēt neformālās izglītības seminārus, apmācības, projektus”, P5.4.2. “Jauniešu ar īpašām vajadzībām un sabiedrībā atstumto grupu jauniešu iesaistīšana pasākumos, kas veicina šo jauniešu iesaistīšanos aktivitātēs un sabiedriskajos procesos” un rīcību U5.1. “Veidot izpratni par neformālās izglītības būtību un izmantošanas iespējām”, Eiropas Savienības programmas „Erasmus+” vadlīnijām, saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 19. decembra lēmumu Nr. 661 “Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras administrētās Eiropas Savienības programmas „Erasmus+” pamatdarbības Nr. 1 (KA1) “Personu mobilitāte mācību nolūkos” projekta “Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!” īstenošanu” un atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes 2017. gada 1. februāra rīkojuma Nr. 1.1-14/44 “Par Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu instrumentu līdzfinansētu projektu ieviešanas kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā” 11. punktam, kā arī Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (turpmāk – JSPA) 2023. gada 10. janvāra vēstuli Nr. 2.1-3/2 “Par projekta “Take a step forward” Nr. 2019-3-LV02-KA105-002906 gala atskaites noslēgšanu”, Jūrmalas domes Jaunatnes un sporta jautājumu komitejas 2023. gada 13. aprīļa atzinumu Nr. 1.2-23/4, Jūrmalas dome nolemj:

1. Noslēgt Eiropas Savienības programmas „Erasmus+” projekta “Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!” (turpmāk – Projekts) īstenošanu, saskaņā ar šī lēmuma 1. pielikumu “Projekta “Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!” noslēguma ziņojums”.

2. Apstiprināt Projekta kopējās izmaksas 12 075,00 euro (divpadsmit tūkstoši septiņdesmit pieci euro un 00 centi) saskaņā ar šī lēmuma 2. pielikumu “Projekta “Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!”” budžeta kopsavilkums” un 3. pielikumu “Pārskats par projekta ““Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!” finanšu līdzekļu apguvi”.

Priekšsēdētāja vietnieks

J. Lediņš



1. pielikums Jūrmalas domes

2023. gada 27. aprīļa lēmumam Nr. 164

(protokols Nr. 4, 12. punkts)

Projekta “Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!” noslēguma ziņojums

Pamata informācija

Projekta nosaukums

“Take a step forward!”/”Sper soli uz priekšu!”

Līguma/vienošanās Nr.

2019-3-LV02-KA105-002906

Darbības programmas nosaukums:

Erasmus+

Aktivitātes/ apakšaktivitātes numurs un nosaukums:

pamatdarbība Nr. 1 (KA1) “Jauniešu apmaiņa”

Projekta mērķis

Veicināt jauniešos apziņu par sociālo un personisko prasmju pilnveidošanas nozīmīgumu diskriminācijas novēršanā, izmantojot teātra metodes.

Projekta aktivitātes un to izpilde

Aktivitāte

Projekta iesniegumā plānotie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Faktiskie projekta rezultāti (to skaits un mērvienība)

Piezīmes

1. Iepriekšējās plānošanas vizīte (IPV)

Jūrmalā organizēta 2 dienu IPV (+2 dienas ceļošanai) katras valsts grupas līderis un jauniešu pārstāvis, kopā 10 dalībnieki, lai pārrunātu programmas saturiskos aspektus un praktisko informāciju.

Iepriekšējās plānošanas vizīte (IPV) norisinājās 2020. gada martā, tikai 2 dienas pirms globālās pandēmijas izziņošanas. Vizītē piedalījās grupu līderi no 5 nacionālajām grupām - Latvijas, Itālijas, Ungārijas, Portugāles un Lietuvas un pa vienam no 3 nacionālo grupu sākotnēji iesaistītajiem dalībniekiem. IPV dalībnieki iepazinās ar projekta turpmāko plānu, lomām un atbildībām, tika pārrunāti svarīgākie jautājumi, kas attiecas uz dalībnieku drošību, veselību, starpkultūru mijiedarbību, aizsardzību, vajadzībām, kā arī katra partnera atbildības un iesaiste programmas īstenošanā.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

2. Apmaiņas pasākums

Jauniešu apmaiņas aktivitāte 7 dienas (+2 dienas ceļam) piedaloties pa 5 dalībniekiem no katras valsts – Itālijas, Portugāles, Lietuvas, Ungārijas un Latvijas.

Jauniešu apmaiņas aktivitāte tika īstenota 2022. gada 29. maijā - 6. jūnijā pēc 2 gadu ilgas aktivitātes pārplānošanas (sākotnēji aktivitāti bija paredzēts īstenot 2020. gada aprīlī). Ņemot vērā pandēmijas radītos sarežģījumus, projekta laikā 2 partneri atteicās no līdzdalības projekta otrajā aktivitātē, viena no partnerorganizācijām tika nomainīta. Rezultātā apmaiņas aktivitātē piedalījās 20 dalībnieki - jaunieši vecumā no 16 līdz 30 gadiem, tajā skaitā jaunieši ar ierobežotām iespējām, sociāli atstumti jaunieši un organizatori/fasilitatori - no 4 dalībvalstīm (Latvijas, Itālijas, Bulgārijas un Lietuvas). Lai rastu efektīvus risinājumus sociālajām problēmām, kas tika apskatītas projekta ietvaros, projekta mērķauditorija iekļāva 2 jauniešu mērķa grupas: 1) Jauniešu līderus, kuri ir gatavi projektā iegūtās zināšanas izplatīt savā lokālajā realitātē, caur savu organizāciju aktivitātēm atbalstīt un motivēt jauniešus, tajā skaitā projekta dalībniekus, līdzdarboties un iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, gatavi uzlabot apstākļus un informēt arī pārējo sabiedrību, kā veicināt iekļaušanu un cīnīties pret diskriminējošām darbībām. 2) Jauniešus ar ierobežotām iespējām, kas pieredzējuši diskrimināciju/sociālu atstumšanu/kam draud atstumtības risks, kam ir grūti iekļauties sabiedrībā. Projektā tika iesaistīti jaunieši ar ierobežotām iespējām, kas radušies dažādu faktoru ietekmē, kā piemēram, ekonomisko, sociālo un ģeogrāfisko šķēršļu, kultūru atšķirības, grūtības mācībās un dažādas spējas. Apmaiņas aktivitātē dalībnieki diskutēja un dalījās pieredzē par diskriminācijas ietekmi uz komunikāciju un iespējām, kā to mazināt savā lokālajā sabiedrībā. Projekta aktivitātē, lai sasniegtu izvirzītos uzdevumus, tika izmantotas gan neformālās izglītības un pieredzes izglītības metodes, gan specifiskākas teātra metodes – improvizācijas teātra, apspiesto teātra (theater of the opressed), tajā skaitā foruma teātra metodes. Gan mobilitātes aktivitāšu laikā, gan pēc tām, dalībnieki dalījās ar projekta atziņām un rezultātiem tiešsaistē - savos un organizācijas sociālajos medijos, kā arī īstenoja rezultātu izplatīšanas aktivitātes– daļa jauniešu izvēlējās dalīties ar radītajiem vizuālajiem materiāliem un izmantot tos runājot ar vienaudžiem savā lokālajā realitātē par savu pieredzi projektā, daļa dalījās ar organizācijas pārstāvjiem ar prasmēm foruma teātra izrādes veidošanā

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

3. Rezultātu izplatīšana/ Projekta izvērtēšana

Projekta ietvaros radīt vizuāli informatīvus materiālus– infografikas, video, fotogrāfijas, kā arī teātra izrāde, kas tiek izrādīta apmaiņas pasākuma laikā. Ziņas projekta partneru sociālajos tīklos.

Projekta apmaiņas aktivitātē dalībnieki jauktu nacionalitāšu grupās radīja vizuālos materiālus- infografikas par sev aktuālākajām no projektā apskatītajām tēmām. Dalībnieki izvēlējās radīt materiālu ar ieteikumiem (do's and don'ts), kā radīt pozitīvu saikni ar citiem cilvēkiem, kuru iedvesmoja viens no projekta izaicinošajiem uzdevumiem - dienā, ko pavadījām Rīgā, uzrunāt svešiniekus un ieklausīties viņu stāstos, kā arī materiālu, kā stāties pretim seksismam. Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centrs šos materiālus ir jau izmantojuši lokālajās aktivitātēs ar vietējiem jauniešiem, piemēram, jauniešu dienas nometnē, kurā piedalījās dažādi jaunieši vecumā no 14-16 gadiem. Vēl viens no projekta rezultātiem ir 2 dalībnieku radītie apspiesto teātra skeči un prasmes šādus teātra skečus veidot - daļa no dalībniekiem arī kā savas rezultātu izplatīšanas aktivitātes izvēlējās veikt tieši apspiesto teātra izrādes savas pārstāvētās organizācijas aktivitātēs.

Izvirzītais mērķis tika sasniegts.

Projektā veiktie grozījumi

Sākotnējā plānošanas vizītē piedalījās kā partnervalsts Ungārija, bet pēc 2 gadu Covid laika, pārtrauca savu dalību projektā un attiecīgi tās vietā tika apstiprināta Bulgārija. Vairākkārt tika pagarināts projekta īstenošanas laiks, ko ietekmēja Covid-19 pandēmija.

Projekta ieviešanas laiks

Sākotnēji plānotais ieviešanas laiks

Faktiskais ieviešanas laiks

Piezīmes/ skaidrojumi

01.02.2020.-30.05.2020.

01.02.2020.-31.08.2022.

Atbilstoši dotāciju līgumam Nr. 2019-3-LV02-KA105-002906 starp Jūrmalas Bērnu un jauniešu interešu centru un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru.

Projekta laika grafika izmaiņas

Projekta iesniegumā plānotais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (pa ceturkšņiem) 2020. gads

1

2

3

4

Iepriekšējā plānošanas vizīte

x

Apmaiņas pasākums

x

Rezultātu izplatīšana/ Projekta izvērtēšana

x

x

x

Projektā tika veiktas izmaiņas laika grafikā, kam galvenie iemesli bija šādi:

Covid-19 pandēmija ietekmēja iespējas nodrošināt klātienes apmaiņas pasākumu.

Faktiskais projekta laika grafiks

Aktivitātes

Projekta īstenošanas laiks (pa ceturkšņiem) 2020. gads

Projekta īstenošanas laiks (pa ceturkšņiem) 2022. gads

1

2

3

4

1

2

3

4

Iepriekšējā plānošanas vizīte

x

Apmaiņas pasākums

x

Rezultātu izplatīšana/ Projekta izvērtēšana

x

x

x

x

Projekta komanda

Laura Lazdāne – Jaunatnes iniciatīvu centra jaunatnes darbiniece, laura.lazdane@edu.jurmala.lv

Vera Asare – Jūrmalas BJIC galvenā grāmatvede, vera.asare@edu.jurmala.lv

Secinājumi un priekšlikumi

Jauniešu apmaiņa ir veicinājusi jauniešu pašapziņu, pašpārliecinātību, drosmi izteikt un pastāvēt par savām tiesībām, atpazīt diskriminējošas rīcības un sniegt atbalstu tiem, kam tas ir nepieciešams. Ar projekta aktivitātēm esam iedrošinājuši jauniešus savstarpējai komunikācijai, ieinteresējuši jauniešus ar ierobežotām iespējām un/vai kuriem nav iepriekšējas pieredzes šādās aktivitātēs, vairāk iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, neformālajā izglītībā, lai novērstu sociālās atstumtības riskus. Projekta aktivitātes un izmantotās neformālās mācīšanās metodes sniedza ieguldījumu dalībnieku personīgajā izaugsmē, it īpaši jauniešiem ar ierobežotām iespējām, pilnveidojot sociālās un personiskās prasmes (interpersonal skills). Pēc jauniešu apmaiņas, tās dalībnieki var kalpot kā labās prakses piemēri savās vietējās kopienās - projekta dalībnieki spēj iesaistīties cieņpilnā, tolerantā un nevardarbīgā dialogā, spēj un ir drosmīgi runāt ar vienaudžiem par “sarežģītām” tēmām, iestāties par savām vērtībām un vienlīdzību. Līdzdarbojoties projekta aktivitātēs un veidojot projekta rezultatīvos materiālus, dalībnieki ir apguvuši darbu multikulturālā komandā, komunikācijas specifiku darbā ar citu kultūru pārstāvjiem, pienākumu dalīšanu, atbildības un iniciatīvas uzņemšanos. Visi dalībnieki apguva dažādas teātra metodes, IT & vizuālo materiālu veidošanas prasmes, taču grupas līderi tagad prot tās izmantot aktivitātēs ar jauniešiem lokālā mērogā, apzinās cēloņus diskriminācijai un sociālajai atstumtībai. Ar projektu tika veicināta projekta partnerorganizāciju pieredzes apmaiņa, kompetenču attīstība un sadarbība. Projekta ietvaros tika radīti informatīvie materiāli angļu valodā par diskriminācijas pazīmēm un rekomendācijām diskriminācijas un naida runu prevencijai, novēršanai, kā arī metodoloģiju foruma teātra izrādes veidošanai par projektā apskatītajiem tematiem, ko organizācijas un jaunatnes jomas profesionāļi varēs turpmāk izmantot darbā ar jaunatni. Starptautiskajā līmenī tika veicināta valstu jauniešu grupu sadraudzība un sadarbība, iniciēta jaunu projektu veidošana un sekmēta partnerorganizāciju pieredzes apmaiņa darbā ar jauniešiem, it īpaši, jauniešiem ar ierobežotām iespējām. Mēs ceram, ka šis projekts palīdzēja iesaistītajām organizācijām kaut nedaudz atgūties no COVID-19 epidēmijas radītajām sekām un kalpoja kā atspēriena punkts, lai turpinātu veidot sadarbības ar citām organizācijām gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Priekšlikums rakstīt jaunus, līdzīga satura projektus jauniešu apmaiņu īstenošanai.

Projekta saturiskā daļa izpildīta, ko apliecina JSPA 10.01.2023. vēstule Nr. 2.1-3/2 “Par projekta “Take a step forward” Nr. 2019-3-LV02-KA105-002906 gala atskaites noslēgšanu”.

Kopējais apstiprinātais projekta finansējums bija 17 330.00 euro, saņemot priekšfinansējumu 13 864,00 euro. Tas apgūts 12 075.00 euro apmērā. Finansējums apgūts mazāk tāpēc, ka gan iepriekšējās plānošanas vizītē, gan jauniešu apmaiņas pasākumā piedalījās mazāk dalībnieku, attiecīgi radot finanšu līdzekļu ekonomiju gan ceļa izdevumos, gan organizatoriskajos, gan ārkārtas izdevumos.Atlikums 1789,00 euro atmaksāts JSPA.

SASKAŅOTS

Jūrmalas BJIC direktore E.Majore


Pielikums Nr.2 PDF

Pielikums Nr.3 PDF


Lejupielāde: DOC un PDF