Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 27. jūnijāNr. 311

protokols Nr. 9, 63. punkts

Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības
dalību grantu programmā
“(ie)dvesma”

Lai īstenotu Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmas 2023.–2029. gadam, kas apstiprināta ar Jūrmalas domes 2022. gada 15. septembra lēmumu Nr. 409 “Par Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmas 2023.–2029. gadam un Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmas 2023.–2029. gadam Stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma Vides pārskata apstiprināšanu”, Rīcības plāna prioritātes “Tūrisms kūrortpilsētas konkurētspējai” (T), rīcības virziena “Uzņēmējdarbībai pievilcīga vide” (T2) uzdevuma T2.4. “Veicināt uzņēmumu izveidi, darbības un sadarbības attīstību” darbību T2.4.2. “Organizēt pasākumus un konkursus, kas veicina jaunu uzņēmumu rašanos, un rīkot tematiskus seminārus par jaunu ideju ģenerēšanas metodēm uzņēmējdarbības uzsākšanai” un darbību T2.4.4. “Īstenot līdzfinansējuma konkursus uzņēmējdarbības atbalstam”, kuru viens no sagaidāmajiem rezultātiem ir īstenoti pasākumi uzņēmējdarbības veicināšanai, t.sk. jaunu uzņēmumu izveide visā Jūrmalas teritorijā, un prioritātes “Atvērta un gudra pārvaldība” (A), rīcības virziena “Sadarbība ar Latvijas pašvaldībām un institūcijām, kā arī starptautiskā sadarbība kā attīstības un pilnveides rādītājs” (A4) uzdevuma A4.1. “Sadarbība ar Latvijas pašvaldībām, asociācijām un institūcijām” darbību A4.1.1. “Sekmēt sadarbību ar citām Latvijas pašvaldībām”, kuras sagaidāmais rezultāts ir apzināti pašvaldību sadarbības virzieni un parakstīts apliecinājums par pašvaldību sadarbību, ir nepieciešams veicināt jaunu uzņēmumu rašanos un esošu uzņēmumu attīstību, tajā skaitā sadarbībā ar citām Latvijas pašvaldībām.

Ideja par kopīgas grantu programmas izveidi jauno uzņēmēju atbalstam, kuras ietvaros organizēt biznesa ideju konkursu, radās 2017. gadā, kad norisinājās pirmais grantu programmas “(ie)dvesma” konkurss (turpmāk – grantu programma) akciju sabiedrībai ar “SEB banka” (reģistrācijas Nr. 40003151743, turpmāk - SEB banka), sadarbībā ar Jūrmalas valstspilsētas pašvaldību, Mārupes novada pašvaldību un Olaines novada pašvaldību. Lai grantu programmai piesaistītu finanšu ekspertus un nodrošinātu plašu publicitāti, SEB banka piekrita sadarboties kā sadarbības partneris un galvenās balvas nodrošinātājs. Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība kā granta devējs grantu programmā ir piedalījusies jau 7 gadus, atbalstot Jūrmalas uzņēmēju idejas. Vairāku gadu garumā īstenojot grantu programmu, ir paplašinājies pašvaldību loks, kas piedāvā iespēju uzņēmējiem piedalīties konkursā.

Grantu programmas īstenošanai Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības, Ķekavas novada pašvaldības, Mārupes novada pašvaldības, Olaines novada pašvaldības, Siguldas novada pašvaldības, Ropažu novada pašvaldības un Jelgavas novada pašvaldības struktūrvienību deleģētie pārstāvji izveidos žūrijas komisiju, turpmāk – žūrijas komisija, kuras sastāvu apstiprinās pirmās attiecīgā gada grantu programmas organizēšanas sēdes laikā, pieaicinot pārstāvjus no SEB bankas un citām ar uzņēmējdarbību saistītām organizācijām (piemēram, akciju sabiedrības “Attīstības finanšu institūcijas Altum”, reģistrācijas Nr. 50103744891, Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecības Jūrmalā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Siguldas novada Uzņēmēju konsultatīvās padomes, u.c.). Žūrijas komisija apstiprinās izstrādāto grantu programmas nolikumu, kā arī pieņems un vērtēs biznesa projektus grantu piešķiršanai.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgus nosacījumus un finansiālo atbalstu visiem konkursa dalībniekiem, un pamatojoties uz izmaksu pieaugumu, SEB banka 2024. gada 22. maijā ir iesniegusi Jūrmalas valstspilsētas administrācijā (turpmāk – Centrālā administrācija) iesniegumu Nr. SEBLV/24/CR9770 “Par finansējumu grantu programmai “(ie)dvesma”” (reģistrēts Centrālās administrācijas lietvedības sistēmā ar Nr. 1.1-37/24S-5627) ar informāciju par piešķiramā granta apjoma palielināšanu sākot ar 2024. gadu no 10 000 euro uz 12 000 euro. Grantu programmas konkursa uzdevums ir noteikt konkursa dalībnieku, kurš būs saņēmis visaugstāko žūrijas komisijas novērtējumu, kuram tiks piešķirts SEB bankas grants 12 000 euro vērtībā biznesa idejas attīstībai. Pārējos labākos projektus atbilstoši komisijas vērtējumam piešķirto punktu secībā vai grantam paredzētā finansējuma apjomā, saskaņā ar attiecīgās pašvaldības piešķirto līdzekļu apmēru šim mērķim, apbalvos attiecīgā pašvaldība, kuras teritorijā ir reģistrēta komersanta juridiskā adrese vai fiziskai personai ir deklarēta dzīvesvietas adrese, piešķirot grantu līdz 12 000 euro.

Lai sniegtu atbalstu labākās biznesa idejas īstenošanai, kā arī pamatojoties uz Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 12. punktu, Jūrmalas dome nolemj:

1. Atbalstīt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dalību grantu programmā un sadarbības veidošanā, noslēdzot sadarbības līgumu ar Jelgavas novada pašvaldību, Ķekavas novada pašvaldību, Mārupes novada pašvaldību, Olaines novada pašvaldību, Siguldas novada pašvaldību, Ropažu novada pašvaldību un SEB banku.

2. Uzdot Centrālās administrācijas Attīstības pārvaldes Tūrisma un uzņēmējdarbības attīstības nodaļai organizēt 1. punktā minētā sadarbības līguma noslēgšanu 2024. gadā un turpmāk katru gadu, ja netiek mainīts 4. punktā noteiktā granta apmērs un paliek nemainīgas 1. punktā norādītās sadarbības līguma slēdzēju puses.

3. Pilnvarot Centrālās administrācijas Attīstības pārvaldes vadītāju noteikt pārstāvi no Centrālās administrācijas Attīstības pārvaldes pārstāvēt pašvaldību grantu programmā, nodrošinot grantu programmas organizatorisko atbalstu un pārstāvot pašvaldību konkursa žūrijas komisijā.

4. Noteikt, ka kopējās grantu programmas izmaksas uzņēmējdarbības atbalstam viena kalendārā gada ietvaros nepārsniedz 12 000 euro.

5. Ar šī lēmuma spēkā stāšanos spēku zaudē Jūrmalas domes 2023. gada 25. maija lēmuma Nr. 192 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības sadarbību ar Ķekavas novada pašvaldību, Mārupes novada pašvaldību, Olaines novada pašvaldību, Siguldas novada pašvaldību un Ropažu novada pašvaldību, lai nodrošinātu dalību grantu programmā sadarbībā ar AS “SEB banka”” 3. un 4. 8punkts.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe



Lejupielāde: DOC un PDF