Latvijas Republika

LATVIJAS REPUBLIKA
JŪRMALAS PILSĒTAS DOME
LĒMUMS
Jūrmalā
2010.gada 3.jūnijāNr.436

protokols Nr.16, 29. punkts

Par Rīgas jūras līča piekrastes joslas
(pludmales) pārņemšanu pašvaldības īpašumā

Latvijas Pašvaldību savienība ar 2010.gada 15.aprīļa vēstuli Nr.0420101075/A1674 ir vērsusies pie piekrastes pašvaldībām ar lūgumu domes sēdē izskatīt jautājumu, vai pašvaldība ir ar mieru pārņemt savā īpašumā bezsaimnieka pludmali visā tās garumā pašvaldības teritorijā vai, saskaņā ar koncepciju, to daļu no piekrastes joslas (pludmales), kura pēc koncepcijas nepiekritīs ministriju pārvaldei.

Ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 2008.gada 29.aprīļa rīkojumu Nr.241 „Par Koncepciju par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu zemesgrāmatā uz valsts vārda” ir atbalstīts Koncepcijas kopsavilkumā ietvertais II risinājuma C variants, kas paredz Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas ierakstīšanu zemesgrāmatā uz valsts vārda Vides ministrijas personā (piekrastes joslas, kas atrodas nacionālo parku teritorijā) un Zemkopības ministrijas personā (piekrastes josla, kas robežojas ar Zemkopības ministrijas mežu zemēm), kā arī uz pašvaldības vārda, piemērojot kamerālo metodi.

Minētā rīkojuma 3.2.punktā ir uzdots Tieslietu ministrijai izstrādāt likumprojektu par grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”, nosakot, ka Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla ierakstāma zemesgrāmatā uz valsts vārda dažādu ministriju personā, kā arī uz pašvaldību vārda. Grozījumi minētajā likumprojektā vēl nav pieņemti.

Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekraste ir viena no Latvijas nacionālajām bagātībām, tā ir daudzveidīga un ekonomiski aktīva telpa, tā veicina Latvijas atpazīstamību pasaulē, piekraste ir būtisks atpūtas un tūrisma galamērķis ar atbilstošu publisko infrastruktūru.

Jūrmalas pilsētā piekrastes joslai (pludmalei) ir īpaši svarīga vieta pilsētas kopējā struktūrā, pludmale stiepjas visā pilsētas administratīvās teritorijas garumā un ir neatņemama pilsētas sastāvdaļa, tā ir viens no galvenajiem akcentiem tūrisma attīstībā. Pludmales kopšana, labiekārtošana un uzturēšana kārtībā, piedalīšanās Zilo karogu kustībā ir Jūrmalas pilsētas pašvaldības prioritārs uzdevums. Pašvaldība tērē lielus līdzekļus piekrastes joslas apsaimniekošanai, tiek labiekārtotas peldvietas, nodrošināts glābšanas un pirmās neatliekamās palīdzības dienests, tiek regulāri atjaunoti kārklu stādījumi. Kopējās izmaksas pludmales sakopšanai, konteinertipa tualešu uzstādīšanai, pludmales labiekārtojumam (ģērbtuvju izgatavošanai un izvietošanai, bērnu rotaļu laukumu ierīkošanai, koka laipu ierīkošanai izejās uz jūru, informatīvajām norādēm u.c.) ir bijušas Ls 398102- 2008.gadā, Ls 165693- 2009.gadā, Ls 112679- 2010.gadā.

Lai nodrošinātu pludmales optimālu izmantošanu, apkārtējās vides sakārtošanu un izvērtētu krasta kāpu aizsardzību pret eroziju iespējamos risinājumus, ir izstrādāti un apstiprināti šādi plānošanas dokumenti:

· Ar Jūrmalas pilsētas domes 2008.gada 11.decembra lēmumu Nr.1077 „Par Jūrmalas pilsētas Rīgas jūras līča piekrastes peldvietu zonējuma apstiprināšanu” apstiprināts Jūrmalas pilsētas Rīgas jūras līča piekrastes peldvietu zonējums, kurā noteiktas mierīgās un aktīvās atpūtas zonas un gājēju koridoru atrašanās vietas.

· Ar Jūrmalas pilsētas domes 2009.gada 1.oktobra saistošajiem noteikumiem Nr.63 „Par detālplānojuma pludmales labiekārtošanai un kāpu zonas nostiprināšanai Jūrmalas pilsētā projekta grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, ir apstiprināts detālplānojums pludmalei – teritorijai no Rīgas jūras līča ūdens līnijas līdz tauvas joslai visā pludmales garumā.

Lai nodrošinātu piekrastes ilgtspējīgu attīstību, īstenojot labu teritorijas pārvaldību, ņemot vērā to, ka piekrastes joslas apsaimniekošana ir process, kurš jāveic katru dienu, operatīvi risinot problēmas, koordinējot pludmalē notiekošos pasākumus, ikdienas pārraudzību par kārtību teritorijā, piekrastes joslas Jūrmalas pilsētas administratīvās teritorijas robežās ierakstīšana zemesgrāmatā uz Jūrmalas pilsētas pašvaldības vārda ir visoptimālākais īpašumtiesību variants.

Ar Jūrmalas pilsētas domes 2009.gada 17.decembra lēmumu Nr.1040 „Par Jūrmalas pilsētas pašvaldībai piekrītošiem neapbūvētiem zemesgabaliem” ir noteikts, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldībai piekrītošas un uz pašvaldības vārda zemesgrāmatā reģistrējamas neapbūvētas zemes vienības, kuras atrodas Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā un ir nepieciešamas pašvaldības autonomo funkciju pildīšanai, tai skaitā pludmales nogabali, pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma „Par pašvaldībām” 15.panta 6.punktu.

Ņemot vērā minēto un vadoties no Latvijas Republikas likuma „Par pašvaldībām” 15.panta, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

Piekrist pārņemt pašvaldības īpašumā Rīgas jūras līča piekrastes joslu (pludmali) Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā visā tās garumā un reģistrēt to zemesgrāmatā uz Jūrmalas pilsētas pašvaldības vārda.

Priekšsēdētājs

R.Ražuks