Jūrmalas pilsētas dome

JŪRMALAS PILSĒTAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, fakss: 67093956; e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2020.gada 18.jūnijāNr. 281

protokols Nr. 8, 28. punkts

Par deleģēšanas līguma noslēgšanu ar pašvaldības sabiedrību
ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas gaisma”

Atbilstoši likumam „Par pašvaldībām” pašvaldībai ir pienākums pildīt likumā noteiktās autonomās funkcijas, organizēt to izpildi, lemt par kārtību, kādā izpildāmas autonomās funkcijas, kā arī ir tiesības dibināt kapitālsabiedrības un ieguldīt tajās savus līdzekļus, kā arī deleģēt atsevišķus valsts pārvaldes uzdevumus, kuru izpilde ietilpst pašvaldības kompetencē.

Pašvaldības viena no autonomajām funkcijām saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām” 15.panta pirmās daļas 2.punktu ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana, ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana).

Sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas gaisma”, vienotais reģistrācijas numurs 42803002568, (turpmāk – kapitālsabiedrība) tika dibināta, lai veiktu noteiktu valsts pārvaldes uzdevumu pašvaldības autonomo funkciju ietvaros, nodrošinot Jūrmalas pilsētas pašvaldības ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošanu.

Ar Jūrmalas pilsētas domes (turpmāk – Dome) 2016.gada 21.janvāra lēmumu Nr.2 “Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības tiešās līdzdalības saglabāšanu sabiedrībā ar ierobežotu atbildību „Jūrmalas gaisma”” tika nolemts saglabāt Jūrmalas pilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) tiešo līdzdalību kapitālsabiedrībā, un turpināt kapitālsabiedrības darbību esošajā statusā, jo tās darbība atbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmās daļas 2. un 3.punktā noteiktajam gadījumam, kad publiska persona savu funkciju efektīvai izpildei var saglabāt līdzdalību esošā kapitālsabiedrībā, komercdarbību veicot stratēģiski svarīgā nozarē, ja kapitālsabiedrības darbības rezultātā tiek radīti tādi pakalpojumi un tiek pārvaldīti tādi īpašumi, kas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai. Tāpat ar minēto lēmumu kapitālsabiedrībai noteikti šādi vispārējie stratēģiskie mērķi, kuri izriet no „Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģijas 2010.-2030. gadam” un „Jūrmalas pilsētas Attīstības programmu 2014.-2020.gadam”:

1) Publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana, ielu, ceļu, parku, pilsētas apstādījumu u.c. publisko teritoriju apgaismojuma rekonstruēšana un tīklu paplašināšana;

2) Ceļu satiksmes drošības uzlabošana.

Pašvaldības vispārējie stratēģiskie mērķi, kas izriet no noteiktās autonomās funkcijas, ir noteikti “Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģijā 2010.-2030.gadam”, prioritātes „Jūrmalnieks” pasākumu kopumā „Droša pilsēta”, kas ietver ielu, ceļu, parku, pilsētas apstādījumu u.c. publisko teritoriju apgaismojuma rekonstruēšanu un tīklu paplašināšanu, kā arī satiksmes drošības pasākumus un Jūrmalas pilsētas Attīstības programmas 2014.-2020.gadam „Komunālā un transporta infrastruktūra” prioritāte 2.1. „Ceļu un ielu kvalitātes uzlabošana, satiksmes drošības uzlabojumi, veloceliņu un gājēju celiņu attīstība” (rīcības virziens 2.1.1.: Ielu un ceļu rekonstrukcija, satiksmes drošības uzlabošana);

Kapitālsabiedrībai ir pieredze, nepieciešamie resursi, attiecīgas kvalifikācijas personāls un kapitālsabiedrība šo pārvaldes uzdevumu (ceļu satiksmes drošības uzlabošana, ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana) veic efektīvi un tādejādi no sabiedrības interešu viedokļa pašvaldības konkrēto pārvaldes uzdevumu deleģēšana kapitālsabiedrībai ir labākais risinājums un tas ir samērīgs pašvaldības funkcijas izpildes nodrošināšanas un sabiedrības labklājības uzlabošanas veids. Deleģēšanas līguma mērķis ir regulēt attiecības starp Domi un kapitālsabiedrību, nosakot deleģētos pārvaldes uzdevumus, kas atbilst kapitālsabiedrības dibināšanas mērķim un noteiktajiem vispārējiem stratēģiskajiem mērķiem , nodrošinot pakalpojumu sniegšanu un īpašumu pārvaldīšanu, kas ir stratēģiski svarīgi Jūrmalas pilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, un Domes 2020.gada 9.jūnija Pilsētsaimniecības un drošības komitejas atzinumu (protokols Nr.1.2-24/6), lai regulētu attiecības starp pašvaldību un kapitālsabiedrību, nosakot deleģētos pārvaldes uzdevumus, kas atbilst kapitālsabiedrības dibināšanas mērķim, pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 21.panta pirmās daļas 23.punktu, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40.panta otro daļu, 42.panta pirmo daļu, 43.1panta trešo daļu, Jūrmalas pilsētas dome nolemj:

1. Noslēgt deleģēšanas līgumu ar pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas gaisma”, vienotais reģistrācijas numurs 42803002568, saskaņā ar pielikumu.

2. Domes Īpašumu pārvaldes Kapitāla daļu pārvaldīšanas nodaļai šī lēmuma 1.punktā minēto deleģēšanas līgumu nosūtīt saskaņošanai Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai un organizēt tā noslēgšanu.

3. Pilnvarot Domes priekšsēdētāju noslēgt lēmuma 1.punktā minēto līgumu pēc tā saskaņošanas ar Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju.

4. Domes Mārketinga un ārējo sakaru pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļai šī lēmuma 1.punktā noteikto deleģēšanas līgumu piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas publicēt pašvaldības mājaslapā.

5. Šī lēmuma izpildi kontrolēt Jūrmalas pilsētas pašvaldības izpilddirektoram.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Pielikums PDF


Lejupielāde: DOC un PDF