Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2022.gada 31.martāNr. 123

protokols Nr. 6, 51. punkts

Par tematiskā plānojuma “Jūrmalas valstspilsētas
mobilitātes plāns” izstrādes uzsākšanu

Pamatojoties uz Teritorijas attīstības plānošanas likuma 12.panta pirmo daļu, Ministru kabineta 2014.gada 14.oktobra noteikumu Nr.628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” 127., 128. un 129.punktu, ņemot vērā Jūrmalas pilsētas Attīstības stratēģijas 2010. – 2030.gadam pasākumu J1 “Integrēta pilsētas transporta sistēmas izveide”, Jūrmalas pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības programmas 2013. – 2022.gadam sadaļas “Teritoriālā plānošana” nozares “Transporta/mobilitātes plānošana” darbību 4.6.1. “Pilsētas mobilitātes plāna izstrāde” un saskaņā ar Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejas 2022.gada 22.marta atzinumu (protokols Nr.1.2-21/3), Jūrmalas dome nolemj:

1. Uzsākt tematiskā plānojuma “Jūrmalas valstspilsētas mobilitātes plāns” (turpmāk – tematiskais plānojums) izstrādi.

2. Apstiprināt darba uzdevumu tematiskā plānojuma izstrādei saskaņā ar šī lēmuma pielikumu.

3. Par tematiskā plānojuma izstrādes vadītāju iecelt Jūrmalas valstspilsētas administrācijas (turpmāk – Administrācija) Pilsētplānošanas pārvaldes Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītāju Ilzi Karjusi.

4. Izveidot tematiskā plānojuma izstrādes darba grupu ar Jūrmalas domes priekšsēdētāja rīkojumu.

5. Tematiskā plānojuma izstrādes vadītājam ievietot paziņojumu un lēmumu par tematiskā plānojuma izstrādes uzsākšanu Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā.

6. Administrācijas Komunikācijas pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļai paziņojumu par tematiskā plānojuma izstrādes uzsākšanu publicēt pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv un pašvaldības informatīvajā izdevumā.

Priekšsēdētājs

G.Truksnis



Pielikums Jūrmalas domes

2022.gada 31.marta lēmumam Nr.123

(protokols Nr.6, 51.punkts)

DARBA UZDEVUMS

tematiskā plānojuma “Jūrmalas valstspilsētas mobilitātes plāns” izstrādei

Tematiskā plānojuma izstrādes nepieciešamības pamatojums

Likuma “Par pašvaldībām” 15.pants nosaka, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana).

Teritorijas attīstības plānošanas likuma 32.pants nosaka, ka visos teritorijas attīstības plānošanas līmeņos var izstrādāt tematiskos plānojumus, kuru darbības termiņu nosaka institūcija, kas apstiprina attiecīgo tematisko plānojumu.

Tematiskā plānojuma izstrāde nepieciešama Jūrmalas pilsētas Attīstības stratēģijā 2010. – 2030.gadam, kas apstiprināta ar Jūrmalas pilsētas domes 2010.gada 16.decembra lēmumu Nr.825, attīstības prioritātes JŪRMALNIEKS ietvaros paredzētā pasākuma J1 “Integrētas pilsētas transporta sistēmas izveide” atbalstam, kas ietver dzelzceļa satiksmes efektīvu integrēšanu valstspilsētas transporta sistēmā, sabiedriskā transporta, autotransporta un velotransporta organizēšanu sasaistē ar dzelzceļa stacijām, kuras attīstāmas par primāro pakalpojumu vietām. Transporta sistēma un ielu tīkls ir galvenais infrastruktūras elementu kopums, kas nodrošina valstspilsētas funkcionēšanu un mobilitāti. Infrastruktūras elementu – ielu, gājēju un veloceļu, sabiedriskā transporta maršrutu efektīva, ekonomiski pamatota un savstarpēji salāgota funkcionēšana nodrošina valstspilsētas iedzīvotāja iespēju operatīvi un ērti pārvietoties pilsētvidē. Vienlīdz būtiski ir arī kvalitatīvas un labvēlīgas pilsētvides veidošanas principi, lai iespējami samazinātu traucējošos faktorus vidē, kā, piemēram, ar transportu saistīto gaisa un trokšņa piesārņojumu. Ievērojot Jūrmalas valstspilsētas ģeogrāfisko, kultūrvēsturisko un funkcionālo specifiku, pilsētā jau ilgstoši tiek īstenota īpaša režīma zonas politika transporta līdzekļu iebraukšanai valstspilsētas teritorijas daļā, lai mazinātu autotransporta kustību un, jo īpaši tranzīta plūsmu caur valstspilsētu. Ierobežojumi autotransporta iebraukšanai ir viens no apstākļiem, kas varētu mudināt mainīt paradumus un izvēlēties videi draudzīgākus un veselīgam dzīvesveidam atbilstošākus pārvietošanās veidus, tomēr ņemot vērā to, ka esošajā situācijā valstspilsētā joprojām dominē autotransports, ir nepieciešama valstspilsētas mobilitātes tīkla un infrastruktūras stratēģiska plānošana, nolūkā uzlabot dzelzceļa un cita sabiedriskā transporta salāgotas izmantošanas iespējas, izveidot elektroauto atbalsta infrastruktūru, ieviest stāvparku (Park&Ride) sistēmu, kā arī ņemot vērā mikromobilitātes iespējas, veicināt tās izmantošanas risinājumu attīstību.

Tematiskā plānojuma robežas

Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības administratīvā teritorija

Tematiskā plānojuma izstrādes mērķis

Izstrādāt stratēģiskās plānošanas ietvardokumentu, kas identificēs nepieciešamās izmaiņas un uzlabojumus Jūrmalas valstspilsētas kopējā transporta sistēmā, tostarp sabiedriskā transporta un mikromobilitātes nozīmes veicināšanā. Tematiskais plānojums “Jūrmalas valstspilsētas mobilitātes plāns” kalpos par vadlīnijām tālāko rīcību plānošanā.

Tematiskā plānojuma izstrādes uzdevumi

Tematiskā plānojuma saturs:

Plānotā sadarbība ar pašvaldības un valsts institūcijām, citām organizācijām un nozares ekspertiem:

Prasības tematiskā plānojuma izstrādes sabiedriskās līdzdalības nodrošināšanai

Organizēt sabiedrības līdzdalības pasākumus – publisko apspriešanu trīs nedēļas ar iespēju iepazīties ar tematiskā plānojuma projektu, organizējot publiskās apspriešanas sanāksmi klātienē vai izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku vai citu tiešsaistes sarunu rīku.

Tematisko plānojumu izstrādāt:

Prasības tematiskā plānojuma noformējumam


Lejupielāde: DOC un PDF