Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2022. gada 18. augustāNr. 402

protokols Nr. 13, 37. punkts

Par publiska infrastruktūras objekta zemes
vienībās Pērkona iela 8002, Jūrmalā un
Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā,
būvniecību un pieņemšanu
pašvaldības īpašumā
bez atlīdzības

Jūrmalas valstspilsētas administrācijā (turpmāk – Administrācija) 2022. gada 28. martā saņemts nekustamā īpašuma Dārzkopības ielā 19, Jūrmalā īpašnieka SIA “Dārzkopības 19”, reģistrācijas Nr. 40203227247 (turpmāk – Iesniedzējs), iesniegums “Par priekšlikumu Pērkona un Dārzkopības ielu pārbūvei” (reģistrēts ar lietas Nr. 1.1-37/22S-5952), kurā Iesniedzējs izsaka priekšlikumu par saviem finanšu līdzekļiem veikt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā esošās zemes vienībās Pērkona iela 8002, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 1300 007 8002, daļā un Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 1300 007 6820, daļā ielu krustojuma pārbūvi (turpmāk – Infrastruktūras objekts), kā arī piedāvā izbūvēto Infrastruktūras objektu nodot Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai īpašumā bez atlīdzības. Izbūvējamā Infrastruktūras objekta provizoriskās izmaksas ir 250 000 euro (divi simti piecdesmit tūkstoši euro), bez pievienotās vērtības nodokļa, un tiks precizētas pēc būvdarbu pabeigšanas, kas tiks realizētas kopā ar veikala ēkas jaunbūves Dārzkopības ielā 19, Jūrmalā būvdarbiem.

Būvniecības iecerei “Veikala jauna būvniecība” Dārzkopības ielā 19, Jūrmalā no 2021. gada 20. septembra līdz 2021. gada 18. novembrim tika rīkota būvniecības ieceres publiskā apspriešana. Ieceres priekšlikumā tika ietverta arī Dārzkopības un Pērkona ielu krustojuma pārbūve, paredzot arī veloceliņa būvniecību. Pēc publiskās apspriešanas 2021. gada 3. decembrī izdota būvatļauja BIS-BV-4.1-2021-9441 veikala jaunbūvei Dārzkopības ielā 19, Jūrmalā, iekļaujot prasību saņemt būvatļauju satiksmes mezgla pārbūvei, pirms veikala ēkas projekta projektēšanas nosacījumu izpildes.

Īpašuma tiesības uz zemes vienību Pērkona iela 8002, Jūrmalā, kadastra apzīmējums 1300 007 8002, ar Rīgas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas 2003. gada 29. jūlija lēmumu nostiprinātas Jūrmalas pilsētas pašvaldībai, Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 100000106676.

Īpašuma tiesības uz zemes vienību Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā, kadastra apzīmējums 1300 007 6820, ar Rīgas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļas 2006. gada 23. novembra lēmumu nostiprinātas Jūrmalas pilsētas pašvaldībai, Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 100000289483.

Atbilstoši Jūrmalas valstspilsētas teritorijas plānojumam, kas apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes (turpmāk – Dome) 2012. gada 11. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 42 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, kurā veikti grozījumi ar Domes 2016. gada 24. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 8 „Par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu” (turpmāk - Apbūves noteikumi) zemes vienības Pērkona iela 8002, Jūrmalā un Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā, kurās tiek plānots Infrastruktūras objekts, atrodas Transporta infrastruktūras teritorijā (TR), kur galvenais izmantošanas veids ir inženiertehniskā infrastruktūra, transporta apkalpojošā infrastruktūra un transporta lineārā infrastruktūra - būves, ko veido ielas, ceļi, laukumi.

Ieguldījumi Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo ielu un ceļu infrastruktūrā, pamatojoties uz Domes 2020. gada 26. novembra lēmumā Nr. 643 “Par Jūrmalas pilsētas pašvaldības Ceļu fonda izlietojuma programmas prioritāšu apstiprināšanu un finanšu saistību uzņemšanos” noteikto, tiek plānoti un veikti atbilstoši Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības Ceļu fonda izlietojuma programmā (turpmāk - Ceļu fonda izlietojuma programma) noteiktajam, kas tiek apstiprināta vidēja termiņa jeb trīs gadu periodam. Ceļu fonda izlietojuma programmā, izvērtējot pašvaldības budžeta iespējas, tiek iekļautas Jūrmalas valstspilsētas satiksmes infrastruktūras pilnveides un attīstības prioritātes, kas noteiktas atbilstoši infrastruktūras lietotāju blīvumam un intensitātei, prioritāri ieguldījumus veicot satiksmes infrastruktūrā ar augstu nolietojuma pakāpi vai intensīvu izmantošanu, veidojot funkcionālos savienojumus.

Šobrīd spēkā esošajā Ceļu fonda izlietojuma programmā 2022. -2024. gadam, kas apstiprināta ar Jūrmalas domes 2021. gada 22. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 54 “Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada budžetu”, nav paredzēta iecere veikt Pērkona ielas, t.sk. tās gājēju un velosipēdistu ceļa pārbūvi.

Iesnieguma pielikumā esošajā, aktualizētajā plānā ir atspoguļota iecere par Pērkona ielas jūras pusē esošā bruģakmens gājēju un velosipēdu ceļa pārbūvi posmā no Rīgas ielas līdz Viestura ielai, atbilstoši LVS 190-9 “Ceļu projektēšanas noteikumi. 9. daļa: Velosatiksme” nosacījumiem. Veicot būvniecības ieceres izstrādi, detalizēti ir skatāmi Pērkona ielas jūras pusē esošā bruģakmens gājēju un velosipēdu ceļa pārbūves risinājumi pret nekustamo īpašumu Dārzkopības ielā 18, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 1300 007 5911, iespēju robežās, paredzot nepārtraukta velosipēdu ceļa izbūvi.

Lai gūtu pārliecību par iesniedzēja plānoto Infrastruktūras objekta realizācijas risinājumu atbilstību normatīvo aktu nosacījumiem, ceļa lietotāju drošības un satiksmes drošības prasībām, atbilstoši Ministru kabineta 2008. gada 25. novembra noteikumu Nr. 972 “Ceļu drošības audita noteikumi” 7.2.2. apakšpunktā un 9.5. punktā noteiktajam, Infrastruktūras objekta būvniecības iecerei ir veicams Ceļu drošības audits.

Infrastruktūras objekta realizācijas iecere Administrācijas Attīstības pārvaldes Infrastruktūras investīciju projektu nodaļas ieskatā ir atbalstāma un sekmēs Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības administratīvas teritorijas velosatiksmes infrastruktūras pilnveidi, taču tās īstenošanas uzsākšana ir veicama pēc Ceļu drošības audita pirmās (iespējamības) stadijas atzinuma un iesniedzēja sniegta, ar normatīvajiem aktiem pamatota paskaidrojuma par audita atzinuma rezultatīvajā daļā noteikto ieteikumu izpildi saņemšanas.

Ceļu satiksmes drošības prasībām atbilstoša Infrastruktūras objekta realizācija sekmēs Attīstības programmas prioritātes P 2.1. “Ceļu un ielu, to apgaismojuma kvalitātes uzlabošana, satiksmes drošības uzlabojumi, veloceliņu un gājēju celiņu attīstība” rīcības virzienam R 2.1.2. “Velotransporta infrastruktūras attīstība” noteikto rezultātu sasniegšanu – pilnveidota velotransporta infrastruktūra.

Ceļu fonda izlietojuma programmas 2021. gada budžeta ietvaros, pēc sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas ūdens”, reģistrācijas Nr. 40003275333, īstenoto centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūves darbu pabeigšanas, tika veikti Dārzkopības ielas brauktuves seguma atjaunošanas darbi, posmā no Viestura ielas līdz Pērkona ielai, ieguldot 40 808,54 euro (četrdesmit tūkstoši astoņi simti astoņi euro 54 centi). Īstenojot iesniedzēja iesniegumā aprakstīto ieceri par Infrastruktūras objekta izbūvi tiek daļēji skarts 2021. gadā atjaunotais Viestura ielas brauktuves seguma posms.

Atbilstoši iesniedzēja iesniegumā norādītajam, pilnvērtīgai Infrastruktūras objekta izbūvei un Pērkona ielas jūras pusē esošā gājēju un velosipēdu ceļa funkcionalitātes nodrošināšanai, ir nepieciešama pašvaldības iesaiste, paredzot Pērkona ielas jūras pusē esošā betona bruģakmens gājēju un velosipēdu ceļa pārbūvi orientējoši 50 m garā posmā no sabiedriskā transporta pieturvietas “Lielupe” līdz Viestura ielai un orientējoši 40 m garā posmā no nekustamā īpašuma Dārzkopības iela 19, Jūrmalā darbu robežas līdz Rīgas ielai.

Pašvaldības iesaiste Infrastruktūras objekta izbūvē ir iespējama pie nosacījuma, ja Infrastruktūras objekta realizācijas risinājumi atbilst normatīvo aktu nosacījumiem un satiksmes drošības prasībām, ko apliecina Ceļu drošības audita pirmās stadijas atzinums, un Iesniedzējs nodrošina Administrāciju ar būvprojekta dokumentāciju, kurā veikta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi, augstāk minēto gājēju un velosipēdu ceļa posmu pārbūvei. Pērkona ielas jūras pusē esošā betona bruģakmens gājēju un velosipēdu ceļa pārbūve ir veicama līdz ar Infrastruktūras objekta būvdarbu norisi, izmaksas paredzot Ceļu fonda izlietojuma programmā 2022. -2024. gadam.

Lai veicinātu vides un infrastruktūras attīstību Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā, kā arī ņemot vērā, ka pašvaldība neplāno Infrastruktūras objekta izbūvi zemes vienībās Pērkona iela 8002, Jūrmalā un Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā, savukārt, atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 21. panta otrajai daļai, Jūrmalas domes darbībai un lēmumiem ir jābūt maksimāli lietderīgiem un, lai nodrošinātu likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 2. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju - gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana; ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana), ir lietderīgi atbalstīt iesniedzēja piedāvājumu, pilnvarot un piešķirt iesniedzējam tiesības izbūvēt Infrastruktūras objektu, atbilstoši spēkā esošajos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, kas tiks izmantots sabiedriskā labuma vajadzībām. Iesniedzējam ieceres īstenošanas rezultātā netiek piešķirtas tiesības noteikt attiecīgo zemes vienību Pērkona iela 8002, Jūrmalā un Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā ielas posmu satiksmes organizāciju - tās ierobežojumus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, izvērtējot Iesniedzēja iesniegumā minēto ieceri un pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 14. panta pirmās daļas 2. punktu, 15. panta pirmās daļas 2. punktu, 21. panta pirmās daļas 17. punktu, otro daļu, Jūrmalas domes Transporta un mājokļu jautājumu komitejas 2022. gada 10. maija sēdes atzinumu (protokola Nr. 1.2-26/5), Jūrmalas dome nolemj:

1. Atbalstīt iesniedzēja ieceri par saviem līdzekļiem izstrādāt, saskaņot, izbūvēt, uzmērīt un nodot ekspluatācijā Infrastruktūras objektu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai piederošās zemes vienībās Pērkona iela 8002, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 1300 007 8002 un Dārzkopības iela 6820, Jūrmalā, ar kadastra apzīmējumu 1300 007 6820. Izbūvēto Infrastruktūras objektu pieņemt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā, neatlīdzinot iesniedzējam radušos izdevumus vai zaudējumus, kas saistīti ar Infrastruktūras objekta izbūvi.

2. Noteikt, ka Infrastruktūras objekta provizoriskā vērtība ir 250 000 euro (divi simti piecdesmit tūkstoši euro) un tā var mainīties atkarībā no būvniecības tirgus cenu izmaiņām Infrastruktūras objekta izbūves laikā.

3. Infrastruktūras objekta pilnvērtīgai realizācijai, pēc iesniedzēja organizētās būvprojekta dokumentācijas, kurā veikta atzīme par projektēšanas nosacījumu izpildi, saņemšanas Ceļu fonda izlietojuma programmā 2022. -2024. gadam apstiprināt papildu finansējumu 37 000 euro (trīsdesmit septiņi tūkstoši euro) apmērā, kas nepieciešams Pērkona ielas jūras pusē esošā bruģakmens gājēju un velosipēdu ceļa, posmā no sabiedriskā transporta pieturvietas “Lielupe” līdz Viestura ielai un posmā no nekustamā īpašuma Dārzkopības iela 19, Jūrmalā darbu robežas līdz Rīgas ielai, pārbūves būvniecības ieceres realizācijas būvdarbu norisei, tai skaitā būvdarbu, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksu segšanai.

4. Uzdot Administrācijas Īpašumu pārvaldes Pašvaldības īpašumu nodaļai:

4.1. organizēt vienošanās (pielikums) ar iesniedzēju par lēmuma 1. punktā minētā Infrastruktūras objekta projektēšanu, izbūvi un pieņemšanu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā parakstīšanu pēc Ceļu drošības audita pirmās stadijas atzinuma un iesniedzēja sniegta, ar normatīvajiem aktiem pamatota paskaidrojuma par audita atzinuma rezultatīvajā daļā noteikto ieteikumu izpildi saņemšanas;

4.2. pēc Infrastruktūras objekta nodošanas ekspluatācijā organizēt un nodrošināt tā uzskaiti Administrācijas aktīvu sastāvā.

5. Uzdot Administrācijas Pilsētplānošanas pārvaldes Inženierbūvju nodaļai pārraudzīt Infrastruktūras objekta projektēšanas procesu.

6. Uzdot Administrācijas Attīstības pārvaldes Infrastruktūras investīciju projektu nodaļas Būvniecības daļai organizēt un veikt lēmuma 3. punktā noteiktās būvniecības ieceres realizācijas būvdarbu norisi, kā arī pārraudzīt Infrastruktūras objekta izbūves procesu.

7. Uzdot Administrācijas Pilsētplānošanas pārvaldes Būvinspekcijas nodaļai pārraudzīt Infrastruktūras objekta nodošanas ekspluatācijā procesu.

8. Pēc lēmuma 4.1. apakšpunktā minētās vienošanās noslēgšanas un nosacījumu izpildes, ar Administrācijas 2022. gada 21. aprīļa rīkojumu Nr. 1.1-14/22/121 “ Par ilgtermiņa ieguldījumu pieņemšanu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā komisijas izveidi ” izveidotajai komisijai sniegt Administrācijas Īpašumu pārvaldes Pašvaldības īpašumu nodaļai apsekošanas aktu un aktu par izbūvētā Infrastruktūras objekta apjomu, vērtību un lietderīgās lietošanas laiku.

9. Pēc lēmuma 4.1. apakšpunktā minētās vienošanās noslēgšanas un nosacījumu izpildes, Domes 2020. gada 6. novembra rīkojumā Nr. 1.1-14/20/280 “Par instrukcijas “Jūrmalas pilsētas pašvaldības ielu, tiltu un satiksmes pārvadu grāmatvedības uzskaites instrukcija” apstiprināšanu” noteiktajā kārtībā aktualizēt Valsts akciju sabiedrības “Latvijas Valsts ceļi” apstiprināto Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības ielu, tiltu un satiksmes pārvadu sarakstu.

10. Pilnvarot Administrāciju Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora personā parakstīt lēmuma 4.1. apakšpunktā minēto vienošanos.

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Pielikums PDF


Lejupielāde: DOC un PDF