Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2022. gada 25. oktobrīNr. 475

protokols Nr. 16, 25. punkts

Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības tiešās
līdzdalības saglabāšanu sabiedrībā ar ierobežotu
atbildību “Jūrmalas ūdens”

Pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 14. panta pirmās daļas 1. punktu, pašvaldībām, pildot savas funkcijas, ir tiesības veidot pašvaldību kapitālsabiedrības, kā arī ieguldīt savus līdzekļus kapitālsabiedrībās.

Pamatojoties uz Valsts pārvaldes iekārtas likuma 87. panta pirmo daļu, publiskā persona privāto tiesību jomā darbojas veicot darījumus, kas nepieciešami tās darbības nodrošināšanai, sniedzot pakalpojumus un veicot komercdarbību. Atvasinātas publiskas personas, izveidojot privāto tiesību juridiskās personas, arī tādas, kurām nav pelņas gūšanas rakstura, nevar izvairīties no šajā likumā noteiktās atbildības un izvirzīt tām citus mērķus, kas neizriet no attiecīgās publiskās personas funkcijām.

Atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 7. panta pirmajai daļai, publiskai personai ir pienākums ne retāk kā reizi piecos gados pārvērtēt katru tās tiešo līdzdalību kapitālsabiedrībā un atbilstību šā likuma 4. panta nosacījumiem.

Lai pārvērtētu pašvaldības tiešo līdzdalību kapitālsabiedrībās, kurās kapitāla daļu turētājs ir Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība, un noteiktu tās atbilstību spēkā esošo normatīvo aktu nosacījumiem, atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 19. decembra kārtības “Jūrmalas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības kārtība” (apstiprināta ar Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 19. decembra lēmumu Nr. 647) 39. punktam, Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības uzraudzības komisija (izveidota ar Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora 2020. gada 4. decembra rīkojumu Nr. 1.1-14/20-312) ir veikusi izvērtējumu attiecībā uz pašvaldības līdzdalības sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas ūdens” (vienotais reģistrācijas numurs 40003275333) (turpmāk arī - kapitālsabiedrība) atbilstību normatīvo aktu nosacījumiem. Izvērtēšanas rezultātā tika konstatēts sekojošais:

a) viena no pašvaldības autonomajām funkcijām pamatojoties uz likuma „Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 1. punktu ir organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus (ūdensapgāde un kanalizācija; siltumapgāde; sadzīves atkritumu apsaimniekošana; notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana) neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds;

b) kapitālsabiedrība tika dibināta, lai veiktu noteiktu valsts pārvaldes uzdevumu pašvaldības autonomās funkcijas ietvaros, proti, organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus – ūdensapgādi un kanalizāciju, notekūdeņu savākšanu, novadīšanu un attīrīšanu;

c) pašvaldības vispārējie stratēģiskie mērķi, kas izriet no autonomās funkcijas, ir noteikti Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģijā 2010.-2030. gadam (apstiprināta ar Jūrmalas pilsētas domes 2010. gada 16. decembra lēmumu Nr. 825), prioritātes “Jūrmalnieks” pasākumu kopumā J7 “Inženiertehniskās apgādes un infrastruktūras uzlabošana” un Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmā 2023.-2029. gadam (apstiprināta ar Jūrmalas domes 2022. gada 15. septembra lēmumu Nr. 409 un Rīcības plāna prioritātes “Klimatnoturīga pilsētvide (P)” rīcības virziena “Klimatneitrāla un resursefektīva apsaimniekošana (P3)” uzdevums P3.3. “Uzlabota, kvalitatīva ūdensapgādes un kanalizācijas sistēma, tās apsaimniekošana visā Jūrmalas teritorijā”;

d) kapitālsabiedrība ir sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs, kuras pienākumos ir nodrošināt lietotājiem sabiedriskos pakalpojumus noteiktā kvalitātē un kvantitātē par noteiktajiem tarifiem, ko nosaka no pašvaldības neatkarīga valsts pārvaldes institūcija – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija pamatojoties uz likumu „Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” un Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu;

e) starp kapitālsabiedrību un Jūrmalas pilsētas pašvaldību 2020. gada 23. decembrī ir noslēgts vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma līgums Nr. 1.2-16.11/20-1727 par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā uz laiku līdz 2030. gada 31. decembrim;

f) kapitālsabiedrības darbība noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas ietvaros ir uzskatāma par komercdarbību un kapitālsabiedrība veic darbību, kas atbilst gan Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmās daļas 1. punktā noteiktam gadījumam, kad tiek novērsta tirgus nepilnība centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas jomā, gan arī 88. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktajam gadījumam , kad publiska persona savu funkciju efektīvai izpildei var saglabāt līdzdalību esošā kapitālsabiedrībā, ja kapitālsabiedrības darbības rezultātā tiek radīti tādi pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai un izriet no pašvaldības vispārējiem stratēģiskajiem mērķiem komunālo pakalpojumu organizēšanā;

g) kapitālsabiedrībai ir patstāvīga neatkarīga struktūra ar nepieciešamajiem personāla resursiem un infrastruktūru;

h) kapitālsabiedrība attiecīgo pārvaldes uzdevumu (organizēt iedzīvotājiem centralizēto ūdensapgādi un kanalizāciju) veic efektīvi un tādejādi no sabiedrības interešu viedokļa pašvaldības līdzdalība kapitālsabiedrībā ir labākais risinājums un tas ir samērīgs sabiedrības labklājības uzlabošanas veids.

Ņemot vērā minēto un to, ka attiecīgās pašvaldības autonomās funkcijas ietvaros veicamie uzdevumi, sasniedzamie mērķi un rezultāti ir izvērtēti, sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošināšana pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek īstenota komercdarbības veidā, kapitālsabiedrības darbības turpināšana ir pamatota un pašvaldības līdzdalības saglabāšana kapitālsabiedrībā atbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmās daļas 1., 2. un 3. punkta nosacījumiem, kā arī Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 4. panta nosacījumiem.

Pamatojoties uz Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 7. panta pirmo un otro daļu, ņemot vērā Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības uzraudzības komisijas 2022. gada 12. oktobrī apstiprināto izvērtējumu un ievērojot Jūrmalas domes Pilsētsaimniecības komitejas 2022. gada 11.oktobra sēdes atzinumu (protokols Nr. 1.2-29/8), Jūrmalas dome nolemj:

1. Atzīt, ka sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas ūdens”, vienotais reģistrācijas numurs 40003275333, darbība atbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmās daļas 1., 2. un 3. punktā noteiktiem gadījumiem, kad publiska persona savu funkciju efektīvai izpildei var saglabāt līdzdalību esošā kapitālsabiedrībā, ja tiek novērsta tirgus nepilnība un kapitālsabiedrības darbības rezultātā tiek radīti tādi pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts (vides) drošībai un pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai, kā arī apsaimniekoti valstiski un pašvaldības līmenī drošībai un attīstībai nozīmīgi ūdenssaimniecības infrastruktūras objekti – ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli.

2. Saglabāt pašvaldības tiešo līdzdalību sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas ūdens”, vienotais reģistrācijas numurs 40003275333, un turpināt šīs kapitālsabiedrības darbību esošajā statusā.

3. Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas attīstības stratēģiju 2010.-2030. gadam un Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmu 2023.-2029. gadam” (apstiprināta ar Jūrmalas domes 2022. gada 15. septembra lēmumu Nr. 409 “Par Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmas 2023.–2029. gadam un Jūrmalas valstspilsētas attīstības programmas 2023.–2029. gadam Stratēģiskā ietekmes uz vidi novērtējuma Vides pārskata apstiprināšanu”) noteikt kapitālsabiedrībai šādus vispārējos stratēģiskos mērķus:

3.1. Nodrošināt nemainīgu dzeramā ūdens kvalitāti par pieejamu tarifu visiem Jūrmalas iedzīvotājiem;

3.2. Nodrošināt centralizētās kanalizācijas tīklu pieejamību Jūrmalas valstspilsētas mājsaimniecībām;

3.3. Nodrošināt stabilu un ilgtspējīgu uzņēmuma darbību.

4. Atbalstīt izstrādātās pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Jūrmalas ūdens” vidēja termiņa darbības stratēģijas 2022.-2027. gadam ieviešanu lēmuma 3. punktā noteikto vispārējo stratēģisko mērķu sasniegšanai.

5. Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektoram uzraudzīt kapitālsabiedrības vidēja termiņa darbības stratēģijas īstenošanu .

Priekšsēdētājs

G. Truksnis


Lejupielāde: DOC un PDF