Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 30. maijāNr. 236

protokols Nr. 8, 45. punkts

Par grozījumiem Jūrmalas domes 2024. gada 25. janvāra
saistošajos noteikumos Nr. 2 “Par Jūrmalas
valstspilsētas teritorijas plānojuma
grozījumu, grafiskās daļas,
teritorijas izmantošanas
un apbūves noteikumu
apstiprināšanu”

Ar Jūrmalas domes (turpmāk – Dome) 2024. gada 25. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2 “Par Jūrmalas valstspilsētas teritorijas plānojuma grozījumu, grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu” (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 2) tika apstiprināta Jūrmalas valstspilsētas teritorijas plānojuma grozījumu (turpmāk – Teritorijas plānojuma grozījumi) grafiskā daļa, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (turpmāk – Apbūves noteikumi). Paziņojums par Saistošo noteikumu Nr. 2 apstiprināšanu oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” tika publicēts 2024. gada 5. februārī, oficiālās publikācijas Nr.2024/25.10.

Jūrmalas valstspilsētas administrācijā 2024. gada 3. maijā ir saņemta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – Ministrija) vēstule Nr. 15-2/2769 “Par Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumiem” (reģistrēta Administrācijas lietvedības sistēmā 2024. gada 3. maijā ar Nr. 1.1-19/24S-4953; turpmāk – Vēstule), kurā Ministrija sniedz vērtējumu par Teritorijas plānojuma grozījumiem, tostarp, pārsūdzēšanas periodā saņemtajiem iesniegumiem. Vēstulē Ministrija norāda, ka ir konstatējusi Apbūves noteikumos vairākas normas, kuru izpilde vai piemērošana var būt apgrūtinoša, kā arī normas, kas nav Teritorijas plānojuma jautājums vai, kuras ir pašvaldības citu saistošo noteikumu jautājums, līdz ar to būtu izslēdzamas no Apbūves noteikumiem.

Izvērtējot Vēstulē minēto, secināms, ka Ministrijas viedoklis par apbūves noteikumu 46.3. apakšpunkta, 87. punkta, 113.5. apakšpunkta un 5. pielikuma 2. sadaļas “Biotopu izpēte” 10. punkta izslēgšanu no apbūves noteikumiem ir pamatots, vienlaikus šīs normas būtiski neietekmē Apbūves noteikumu tālāko īstenošanu. Turpmāk būtu izvērtējama nepieciešamība atsevišķu šo normu iekļaušanai citos Domes saistošajos noteikumos. Apbūves noteikumu 92. punkts un 104.3. apakšpunkts ir svītrojami daļā un izsakāmi jaunā redakcijā. Atzīstams, ka Apbūves noteikumu 81. punktā noteiktā prasība pretēji juridiskajai tehnikai ir dublēta visu funkcionālās zonas Mazstāvu dzīvojamās apbūves teritorija (DzM) apakšzonu citos noteikumos, tomēr ir saglabājama esošajā redakcijā, jo ir attiecināma uz visām funkcionālajām zonām.

Cita starpā, Ministrija ir vērsusi uzmanību uz Apbūves noteikumu 80. punkta atšķirīgas interpretācijas iespēju, jo no Apbūves noteikumiem ir izslēgts tajos ietvertā termina arhitektonisks akcents skaidrojums. Termins arhitektonisks akcents iepriekšējos apbūves noteikumos skaidrots kā tornītis, kupols, laterna, skulpturāls dekors vai cits ēkas arhitektoniskajam veidolam nozīmīgs kompozicionāls elements, kas izvirzās virs jumta pamatapjoma un eksponējas būves siluetā, šādā izpratnē termins arhitektonisks akcents piemērojams arī Saistošo noteikumu Nr. 2 īstenošanā.

Vēstulē Ministrija arī norāda, ka Teritorijas plānojuma grozījumu Paskaidrojuma rakstā nav iekļauta informācija ar pašvaldības interešu pamatojumu nekustamo īpašumu izmantošanai, kas ar Ministru kabineta 2023. gada 12. janvāra rīkojumu Nr. 4 “Par valsts nekustamo īpašumu Jūrmalā nodošanu Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā” (turpmāk – Rīkojums Nr. 4) bez atlīdzības tika nodoti Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības īpašumā pašvaldības autonomās funkcijas īstenošanai – deviņi nekustamie īpašumi – teritorijas labiekārtošanai (mežaparku ierīkošanai un uzturēšanai) un divi nekustamie īpašumi – teritorijas labiekārtošanai (ceļu būvniecībai). Rīkojums tika izdots, ņemot vērā Domes 2021. gada 28. oktobra lēmumu Nr. 523 “Par valsts nekustamo īpašumu pārņemšanu pašvaldības īpašumā” (ar grozījumu, kas izdarīts ar Domes 2021. gada 16. decembra lēmumu Nr. 636; turpmāk – Lēmums Nr. 523). Izvērtējot Rīkojumā Nr. 4 un Lēmumā Nr. 523 nekustamajiem īpašumiem noteikto izmantošanas mērķi kontekstā ar teritorijas plānojuma grozījumos noteikto teritorijas atļauto izmantošanu, konstatējams, ka zemes vienību atļautā izmantošana ir piemērota iepriekš minēto pašvaldības autonomo funkciju īstenošanai, tā pieļauj gan izmantošanu labiekārtotas ārtelpas ierīkošanai, gan arī ielu izbūvi, tādēļ Teritorijas plānojuma grozījumos šīm zemes vienībām funkcionālās zonas netika grozītas, attiecīgi nav nepieciešams Paskaidrojuma rakstā iekļaut pamatojumu pašvaldības interešu īstenošanai Rīkojumā Nr. 4 minētajām teritorijām.

Ievērojot Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 628) 92.1 punktu, Saistošie noteikumi Nr. 2 papildināmi ar 4. punktu, kurā kā Saistošo noteikumu Nr. 2 pielikums pievienoti lokālplānojumi, kas ir izstrādāti MK noteikumu Nr. 628 41.1. apakšpunktā noteiktajā detalizācijas pakāpē, norādot hipersaiti ar unikālo identifikatoru uz ģeoportālā pieejamo lokālplānojumu. Papildinājums Saistošajos noteikumos Nr. 2 ir veikts pamatojoties uz MK noteikumu Nr. 628 86.1 punktā doto deleģējumu teritorijas plānojuma apspriestajā redakcijā veikt precizējumus, ja izstrādes vadītājs konstatē teritorijas plānojuma neatbilstību augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem vai faktiskajai situācijai.

Ievērojot iepriekš minēto, lai novērstu Ministrijas norādītās neatbilstības un izslēgtu pretrunīgās apbūves noteikumu normas, pamatojoties uz Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 15. punktu, 4. panta trešo daļu un 10. panta pilnās daļas 1. punktu, Teritorijas attīstības plānošanas likuma 12. panta pirmo daļu un 25. pantu, Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumu Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” 88.1. apakšpunktu un 91. punktu, un Jūrmalas domes Attīstības un vides jautājumu komitejas 2024. gada 15. maija atzinumu (protokols Nr. 1.2-21/5) Jūrmalas dome nolemj:

1. Izdot saistošos noteikumus Nr. 25 “Grozījumi Jūrmalas domes 2024. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 2 “Par Jūrmalas valstspilsētas teritorijas plānojuma grozījumu, grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”. Saistošie noteikumi pieejami valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā https://geolatvija.lv/geo/tapis#document_29997 un pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv.

3. Administrācijas Pilsētplānošanas pārvaldei nodrošināt šī lēmuma un saistošo noteikumu ievietošanu Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā.

4. Administrācijas Pilsētplānošanas pārvaldei nodrošināt šī lēmuma 1. punktā minēto saistošo noteikumu nosūtīšanu izsludināšanai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

5. Administrācijas Komunikācijas pārvaldes Sabiedrisko attiecību nodaļai nodrošināt paziņojuma par šo lēmumu un saistošajiem noteikumiem publicēšanu pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv un pašvaldības informatīvajā izdevumā.

6. Administrācijas Administratīvajai nodaļai, piecu darbdienu laikā pēc šī lēmuma spēkā stāšanās, nodrošināt lēmuma un saistošo noteikumu ievietošanu pašvaldības tīmekļvietnē www.jurmala.lv.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe


Lejupielāde: DOC un PDF