Jūrmalas dome

JŪRMALAS DOME

Jomas iela 1/5, Jūrmala, LV - 2015, tālrunis: 67093816, e-pasts: pasts@jurmala.lv, www.jurmala.lv


LĒMUMS
Jūrmalā
2024. gada 27. jūnijāNr. 265

protokols Nr. 9, 14. punkts

Par zemesgabala Majori 8001, Jūrmalā,
atsavināšanu

Īpašuma tiesības uz zemesgabalu Majori 8001, Jūrmalā, kadastra Nr. 1300 009 8001, ar kopējo platību 1353 m2, (turpmāk – zemesgabals) 1998. gada 23. jūlijā nostiprinātas Jūrmalas pilsētas pašvaldībai, Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 3489.

Uz zemesgabala atrodas ēku (būvju) īpašums ar adresi Lejas iela 1, Jūrmalā, kadastra Nr. 1300 509 8001, kas sastāv no būvēm (laivu garāžām) ar kadastra apzīmējumiem 1300 009 8001 001, 1300 009 8001 002, 1300 009 8001 003, (turpmāk – būves). Īpašuma tiesības uz būvēm 2008. gada 22. oktobrī nostiprinātas Garāžu īpašnieku kooperatīvai sabiedrībai “DZINTARVILNIS”, reģistrācijas Nr. 4003481825, (turpmāk – Kooperatīvs) Jūrmalas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 100000437606.

Jūrmalas valstspilsētas administrācijā (turpmāk – Administrācija) 2024. gada 13. maijā saņemts Kooperatīva iesniegums (reģistrēts Administrācijas lietvedības sistēmā ar Nr. 1.1-37/24S-5287) par zemesgabala atsavināšanu, uz kura atrodas Kooperatīva īpašumā esošās būves.

Saskaņā ar Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojumu, kas apstiprināts ar Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 11. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 42 “Par Jūrmalas pilsētas Teritorijas plānojuma grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, kurā veikti grozījumi ar Jūrmalas domes 2024. gada 25. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 2 “Par Jūrmalas valstspilsētas teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu”, zemesgabals atrodas Savrupmāju apbūves teritorijā (DzS20). Zemesgabala lietošanas mērķis – Transporta līdzekļu garāžu apbūve (1104).

Zemesgabalam saskaņā ar Aizsargjoslu likumu un Valsts zemes dienesta datiem noteikti šādi apgrūtinājumi:

- zemesgabals atrodas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča ierobežotas saimnieciskās darbības joslas teritorijā;

- zemesgabala daļa 14 m2 platībā atrodas dabiskas ūdensteces vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslas teritorijā pilsētās un ciemos;

- atbildēt par visu zemesgabala teritorijā atrodošos pazemes un virszemes inženiertīklu saglabāšanu un netraucēt to ekspluatāciju;

- nostiprināts reālservitūts uz ceļu par labu nekustamajam īpašumam Jaunā iela 82B, Jūrmalā;

- uz zemesgabala reģistrēts dabas piemineklis – aizsargājamais koks (dižkoks) parastā zirgkastaņa (Nr. 17156).

Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma (turpmāk – Atsavināšanas likums) 4. panta ceturtās daļas 3. punktā noteikto, Kooperatīvs, kā zemesgrāmatā ierakstītu ēku (būvju) īpašnieks, ja tas vēlas nopirkt zemesgabalu, uz kura atrodas ēkas (būves) ir tiesīgs ierosināt zemesgabala atsavināšanu.

Atsavināšanas likuma 44. panta ceturtā daļa noteic, ka publiskai personai piederošu zemesgabalu, uz kura atrodas citai personai (kopīpašniekiem) piederošas ēkas (būves), var pārdot tikai zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) īpašniekam (visiem kopīpašniekiem proporcionāli viņu kopīpašuma daļām).

Savukārt Atsavināšanas likuma 44. panta piektā daļa noteic, ja ēka (būve) ir patstāvīgs īpašuma objekts atbilstoši likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktam un ēkas (būves) īpašnieks savas pirmpirkuma tiesības uz apbūvētu zemesgabalu nevar izmantot vai neizmanto, tam ir likumiskās zemes lietošanas tiesības uz šo zemesgabalu un pienākums maksāt likumisko zemes lietošanas maksu. Minētais zemesgabals netiek atsavināts citām personām, izņemot gadījumu, kad publiska persona apbūvētu zemesgabalu bez atlīdzības nodod citai publiskai personai valsts pārvaldes funkciju veikšanai.

Konkrētajā gadījumā atbilstoši faktiskajiem un tiesiskajiem apstākļiem ir izveidojušās likumiskās zemes lietošanas tiesības. Apbūvētais zemesgabals, uz kura atrodas Kooperatīvam piederošas būves, uz kurām īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā, nav izmantojams pašvaldības funkciju nodrošināšanai un to nav nepieciešams saglabāt pašvaldības īpašumā, līdz ar to zemesgabalu lietderīgāk ir nodot atsavināšanai.

Ar Jūrmalas domes 2023. gada 26. oktobra lēmumu Nr. 466 “Par atsavināšanai prognozēto pašvaldības īpašumu sarakstu” zemesgabals ir iekļauts atsavināmo īpašumu sarakstā (Jūrmalas domes lēmuma 2. pielikuma 18. punkts).

Atsavināšanas likuma 37. panta pirmās daļas 4. punkts noteic, ka publiskas personas mantu var pārdot par brīvu cenu, ja nekustamo īpašumu iegūst likuma 4. panta ceturtajā daļā minētā persona un pārdošanas cena ir vienāda ar nekustamā īpašuma nosacīto cenu (8. pants).

Ņemot vērā minēto, apbūvēto zemesgabalu var atsavināt tikai apbūves īpašniekam, pārdodot par brīvu cenu, tas ir nosacīto cenu.

Saskaņā ar Atsavināšanas likuma 44.1 panta piekto daļu, pārdodot apbūvētu publiskas personas zemesgabalu uz nomaksu, nomaksas termiņš nedrīkst būt ilgāks par pieciem gadiem. Par atlikto maksājumu pircējs maksā sešus procentus gadā no vēl nesamaksātās pirkuma maksas daļas un par pirkuma līgumā noteikto maksājumu termiņu kavējumiem – nokavējuma procentus 0,1 procenta apmērā no kavētās maksājuma summas par katru kavējuma dienu.

Zemesgabalam ir noteiktas šādas vērtības (euro):

Sertificēta vērtētāja Sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Vindeks” noteiktā tirgus vērtība 2023. gada 21. decembrī

VZD kadastrālā vērtība 2024. gada 1. janvārī

Atlikusī bilances vērtība (Administrācijas Centralizētās grāmatvedības dati) 2024. gada 1. jūnijā

23 200

12 703

12 703

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3. panta 2. punkts noteic, ka publiska persona, kā arī kapitālsabiedrība rīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi, tas ir - manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Jūrmalas Mantas novērtēšanas un izsoļu komisija 2024. gada 5. jūnija sēdē (protokola Nr. 8.2-7/14) izskatīja jautājumu par zemesgabala atsavināšanu un nolēma to atsavināt, piemērojot atsavināšanas veidu – pārdošanu par brīvu cenu un nosacīto cenu noteikt saskaņā ar sertificēta vērtētāja noteikto tirgus vērtību - 23 200,00 euro, nosakot, ka zemesgabalu pircējs var pirkt ar tūlītēju samaksu (samaksu veicot viena mēneša laikā pēc atsavināšanas paziņojuma saņemšanas dienas) vai ar atlikto maksājumu līdz pieciem gadiem, par atlikto maksājumu pircējs maksā sešus procentus gadā no vēl nesamaksātās pirkuma maksas daļas. un par pirkuma līgumā noteikto maksājumu termiņu kavējumiem – nokavējuma procentus 0,1 procenta apmērā no kavētās maksājuma summas par katru kavējuma dienu.

Pamatojoties uz Atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 3. punktu, 37. panta pirmās daļas 4. punktu, 37. panta piekto daļu, 44. panta ceturto daļu, Jūrmalas Mantas novērtēšanas un izsoļu komisijas 2024. gada 5. jūnija sēdes lēmumu (protokols Nr. 8.2-7/14), kā arī Jūrmalas domes Pilsētsaimniecības komitejas 2024. gada 11. jūnija sēdes atzinumu (protokols Nr. 1.2-29/6), Jūrmalas dome nolemj:

1. Atsavināt Jūrmalas valstspilsētas pašvaldībai piederošo zemesgabalu, piemērojot atsavināšanas veidu - pārdošanu par brīvu cenu, pēc likumiskās zemes lietošanas maksas samaksas.

2. Apstiprināt zemesgabala nosacīto cenu 23 200,00 euro (divdesmit trīs tūkstoši divi simti euro un 00 centi).

3. Atzīt ēku (būvju) īpašuma, kadastra Nr. 1300 509 8001, Lejas ielā 1, Jūrmalā, īpašnieku – Kooperatīvu par zemesgabala pirmpirkuma tiesīgo personu.

4. Noteikt, ka zemesgabals tiek atsavināts ar tūlītēju samaksu (samaksu veicot viena mēneša laikā pēc atsavināšanas paziņojuma saņemšanas dienas) vai ar atlikto maksājumu līdz pieciem gadiem, par atlikto maksājumu pircējs maksā sešus procentus gadā no vēl nesamaksātās pirkuma maksas daļas un par pirkuma līgumā noteikto maksājumu termiņu kavējumiem – nokavējuma procentus 0,1 procenta apmērā no kavētās maksājuma summas par katru kavējuma dienu.

5. Uzdot Administrācijas Īpašumu pārvaldes Pašvaldības īpašumu nodaļai viena mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas nosūtīt ēku (būvju) īpašuma, kadastra Nr. 1300 509 8001, Lejas ielā 1, Jūrmalā, īpašniekam – Kooperatīvam paziņojumu (1. pielikums), piedāvājot pirkt zemesgabalu.

6. Ja Kooperatīvs Atsavināšanas likumā noteiktajā termiņā sniedz atbildi un lūdz noslēgt zemes pirkuma līgumu par apstiprināto nosacīto cenu un Administrācijas norēķinu kontā samaksā visu pirkuma maksu, vai nomaksas pirkuma gadījumā – avansu 10 % no pirkuma maksas, atsavināšanas paziņojumā noteiktajā apmērā , A dministrācijas Īpašumu pārvaldes Pašvaldības īpašumu nodaļai organizēt zemesgabala pirkuma līguma vai nomaksas pirkuma līguma noslēgšanu (2.vai 3. pielikums).

7. Pilnvarot Administrāciju Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izpilddirektora personā parakstīt 6. punktā minēto pirkuma līgumu vai nomaksas pirkuma līgumu.

8. Gadījumā, ja Kooperatīvs nesniedz atbildi atsavināšanas paziņojumā noteiktajā termiņā vai atsakās pirkt zemesgabalu, šis lēmums zaudē spēku.

Priekšsēdētāja

R. Sproģe



1.pielikums: Atsavināšanas paziņojums PDF

1.pielikuma pielikums: Juridiskas personas apliecinājums DOCX PDF

2.pielikums: Pirkuma līgums PDF

3.pielikums: Nomaksas pirkuma līgums PDF


Lejupielāde: DOC un PDF